Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Guide: Allt du ska veta om primer

Guide: Allt du ska veta om primer

Av Camilla Svensson
Not to prime is a crime! En primer är ett måste till ditt smink och din huds hälsa. Läs alla fördelar om primer smink här.

Går du också runt och dagdrömmer om en flawless porslinshy? Då ska du använda en primer smink?  En primer är en fantastisk sminkprodukt och varje beauty gurus hemliga vapen till att skapa den perfekta sminklooken. Den bästa primern kan nästan magiskt sätt trolla bort alla hudproblem samtidigt som den ser till att ditt smink appliceras jämnt och vackert.  

Om du inte redan har primern som en del av din dagliga hudvårds- och sminkrutin, läs vidare för att ta reda på varför du BORDE ha det. 

__________________________________________________

Vad är en primer?

En primer är en fantastisk sminkprodukt som gör ditt smink extra vackert och jämnt! När du använder smink har du säkert också fått höra att du alltid ska använda primer. Primer är grunden till din sminklook och gör din bas helt flwaless och slät. Kort sagt är primer hemligheten bakom en jämn, porslinshud och en flawless makeup som håller hela natten! Men primer smink är inte en one size  - fits all. Det finns många olika primers på marknaden, som omfattar olika hudtyper och "hudproblem"! Och vilket primer smink som passar just dig beror till stor del på din hud och dina behov.

Vad är skillnaden mellan primer och foundation?

En primer förbereder ditt ansikte för det smink som du sedan ska applicera. Primern hjälper till att skydda din hud och förfina din hudstruktur, så att du får en silkesmjuk bas och slät "canvas" till ditt smink.

Vad innehåller en primer?

En primer innehåller vanligtvis vax, silikon och/eller solskyddsfaktor som en extra fördel.

Det kan du använda primer till

En primer fungerar som en bas och en skyddande hinna till ditt smink. Du kan jämföra din primer med en shapewear under din klänning. Primern förfinar din hud genom att jämna ut fina linjer och stora porer. Den hjälper till att jämna ut din hudton och hudstruktur. Dessutom skyddar primern din hud mot ditt smink och föroreningar från miljön som samlas i huden, vilket så småningom skapar porer och orenheter.

5 bra grunder till att använda primer

  1. Din hy andas bättre
  2. Du får slät och förfinad hy
  3. Får ditt smink att hålla hela natten
  4. Motverkar en oljig t-zon
  5. Suddar ut fina linjer

Vilken primer ska jag välja?

Precis som med smink och hudvård, så ska du välja en primer som passar din hudtyp och dina behov. Och precis som alla andra produkter finns primer i en mängd olika varianter. Gemensamt för dem alla är att de förbättrar din ditt smink och jämnar ut din hudton.  

Innan du väljer ut din primer ska du tänka på två saker:

  1. Välj rätt typ av primer till din hud
  2. Välj en primer som passar din hudtyp

De olika primervarianterna

Ansiktet

Denna typ av primer är den mest använda och kända varianten. Ansiktsprimern ska appliceras på hela ansiktet innan din foundation och efter din dagkräm. Ansiktsprimern skyddar din hud från smink och föroreningar från att sätta sig i dina porer.

Ögonskugga

Om du har problem med att få din ögonskugga att hålla länge bör du testa en ögonskuggsprimer. Det gör inte bara att din ögonskugga appliceras bättre, det gör också att färgpigmenten blir starkare och håller sig på ögonlocken längre. 

Ögonfransar

En ögonfransprimer är ett bra val om du är en frekvent användare av mascara – eller helt enkelt vill ge dina fransar lite extra kärlek. En primer till fransarna är som en mascara utan färg. Den fungerar som en bas till dina ögonfransar och minskar dem från att gå av.

Läppar

För att ditt läppstift ska hålla sig på plats så länge som möjligt bör du använda en läpprimer. En läpprimer hjälper till att förbereda och preppa läpparna, så oavsett vilket läppglans, läppstift eller läppliner du använder så håller de bra. En läpprimer fyller ut de små linjerna i läpparna och skapar en yta som hindrar ditt läppstift smetas ut och bli ojämnt. 

Hår

Du kan också stöta på primers till andra ställen än i din skönhetsrutin. Det finns till exempel även primer för håret. Primer till håret används innan föning för att få din frisyr att hålla längre och vårda håret lite extra.

Välj en primer som passar din hudtyp

För att välja den rätta primer ska du ta din hud som första utgångspunkt. Din hud har inte alltid bara ett behov (om det bara vore så enkelt). Du kanske upptäcker att du blir glansig i t-zonen under dagen? Och andra gånger är det rodnader som blossar upp? Då kan det vara bra att använda två olika primers. Dessutom kan din hud också ha olika behov beroende på årstid.

Läs också: Så får du stark hösthy

_______________________________________

Primer till torr hud

Om du lider av torr hud vet du förmodligen hur det känns med smink som krakelerar under dagen. För att undvika detta ska du välja en primer med mycket fukt som t.ex hyaluronsyra, som kan vårda din hud extra mycket innan du sminkar dig.

Primer till fet hud

Om du upplever en glansig t-zon som tenderar att se väldigt fet ut, kan en mattande primersmink bli din nya bästa vän.

Porminimerande primer

Om dina hudporer är väldigt tydliga och stora, så är en porminimerande primer the way to go. Med en sån primer kan du reducera tydliga porer, så att din hy ser mer jämn och ren ut.

Primer till matt hy

Om du upplever att du har en matt och grå hud, då ska du leta efter en primer som boostar din hud med lyster och får den att glänsa. Välj en "illuminerede" primer. Denna typ av primer kommer omedelbart att få din hud att se hälsosam och strålande ut.

Primer till ojämn hud

Om du i förväg har en ojämn hud som inte alls är enhetlig ska du prova en utjämnande primer. En utjämnande primer förfinar din hud och minskar uppkomsten av linjer och stora porer.

Primer till rodnader

Om du ofta lider utav rodnader i huden eller andra ojämnheter kan en primer med färg hjälpa till att neutralisera utslag av röda fläckar, eksem, blåmärken m.m. De flesta primers till rodnader har en grönaktig färg. Många primers som är gjorda för en sådan hudtyp innehåller också lugnande ingredienser, så att du inte bara täcker utan faktiskt vårdar huden samtidigt som du bär smink.

Primer med solskyddafsktor

Vill du ge din hud extra skydd mot solens strålar kan en primer med spf vara ett bra val.

Såhär använder du en primer

En primer gör stor skillnad för både hur ditt smink lägger sig samt hur länge den håller. Därför är det också viktigt att du tar dig tid att använda den på rätt sätt. Din primer ska användas efter din ansiktskräm och innan ditt smink.

Märken med populär primersmink

Upptäck vårt nuvarande utbud av primersmink - här.

__________________________________________________

4 Primer sminktips och tricks du måste känna till

1. Låt din primer sjunka in i huden

Tänk på din primer som en mirakelprodukt som du använder mellan din ansiktskräm och foundation. Något som de flesta glömmer är att din ansiktskräm behöver tid att sjunka in i huden och torka innan du applicerar din primer. På så sätt får du ut det mesta av din primer och ett mycket snyggare resultat. Använd därför 3-minutersregeln!

2. Bearbetning

Se alltid till att återfukta din hud med en dagkräm innan du applicerar din primer. Vissa gnuggar in primern i huden och andra dutta på den. Det finns inget rätt eller fel.


3. Använd din primer ensam

Det är en missuppfattning att primer endast kan användas som bas för makeup. Du kan också enkelt använda en primer, även om du inte använder foundation. Beroende på vilken egenskap du har valt för din primer hjälper primern till att jämna ut, korrigera, förfina och neutralisera din hudstruktur samtidigt som den skyddar din hud från miljöföroreningar – win-win!

4. Blanda din primer makeup

Det som är bra med smink är att det finns utrymme att leka. Detta gäller även din primersmink! Blanda din primer med t.ex. din foundation för ett mer naturligt resultat.

Välkommen till Luxplus