MINERALER

Beloppet du sparar är beräknat utifrån normalpriset. Medlemspriserna på Luxplus gäller endast för medlemmar. Du blir medlem genom att välja att köpa till medlemspris när du genomför ditt första köp, och den första månaden är kostnadsfri. Därefter kostar det 89 kr/månad och du kan säga upp ditt medlemskap när du vill. Klicka här och se alla förmåner du får som medlem hos Luxplus.

MINERALER

Mineralämnen är en rad icke organiska ämnen som enbart utgör en mycket liten del (ca 4 %) av kroppen, men som är ack så viktiga för många av kroppens funktioner. Kroppen kan inte själv producera dessa mineralämnen. Mineraler kan vara både essentiella eller icke-essentiella. Om man inte får i sig de essentiella mineralerna kan man få flera olika fysiologiska symtom. Mineraler är mineralämnen som din kropp behöver i större utsträckning, såsom magnesium och kalcium. Spårämnen, å andra sidan, är mineralämnen som kroppen inte behöver så mycket av (d.v.s. mindre än 100 mg per dag). Här finner vi bland annat zink och selen.

Eftersom kroppen inte kan producera egna mineraler, är det viktigt att få sig rätt mängd mineraler i kosten. Kalcium finns bland annat rikligt i mjölkprodukter och spenat. Magnesium finner vi istället i gröna grönsaker. Vanligtvis får vi i oss de mineraler som vi behöver genom kosten. Ibland kan det dock behövas mineraltillskott. Detta kan behövas om man tränar mycket, är gravid, vegan eller vegetarian. Gravida rekommenderas ofta att ta folsyra.

BRIST PÅ MINERALER

Om du misstänker att du lider av mineralbrist, börd du först rådfråga din doktor. Upp till 40 procent av alla kvinnor i fertil ålder lider av järnbrist, vilket i huvudsak beror på menstruation. Järnbrist kan också förekomma om du inte äter kött. Typiska symptom är orkeslöshet, irritation och huvudvärk.

Brist på kalcium, magnesium, krom och jod är inte heller ovanligt. Magnesiumbrist är ofta en konsekvens av stress och kan leda till irritation och nedstämdhet. Jodbrist kan bland annat leda till att ämnesomsättningen sänks och att kroppen då går på sparlåga.

MINERALER KOSTTILLSKOTT

På Luxplus hittar du en rad olika mineraltillskott. Här finner du bland annat magnesium, kalium, kalk, zink, selen, krom, järn m.m. Här finner du också vegetabiliska mineraltillskott. Våra kosttillskott kommer från välkända varumärken som levererar hög kvalitet och tillförlitlighet.

Köper du dina mineraler hos oss, kan du även vara säker på att du får ett kosttillskott till ett mycket förmånligt pris.