FISKOLJA OCH OMEGA-3

Beloppet du sparar är beräknat utifrån normalpriset. Medlemspriserna på Luxplus gäller endast för medlemmar. Du blir medlem genom att välja att köpa till medlemspris när du genomför ditt första köp, och den första månaden är kostnadsfri. Därefter kostar det 89 kr/månad och du kan säga upp ditt medlemskap när du vill. Klicka här och se alla förmåner du får som medlem hos Luxplus.

FISKOLJA OCH OMEGA-3

Ogillade du fisk som barn? Fick du då höra att fisk gör dig smart? Det är en del av sanningen i alla fall. I fisk finns fiskolja och i fiskolja finns fettsyran omega-3. Det är nämligen den essentiella fettsyran omega-3, också kallad alfalinolensyra, som gör fisken så nyttig. Denna fettsyra är livsviktig för människan och helt avgörande för flera av kroppens funktioner.

Hjärnan behöver denna fettsyra för att kunna utvecklas normalt. Forskning visar även på att omega-3 kan påverka de kognitiva processerna hos en vuxen - d.v.s. fisk gör dig smart. Eller ja, omega-3 alltså!

Omega-3 är bra för hjärtat också. Omega-3 sänker blodfetter och det farliga kolesterolet samtidigt som det bidrar till ett hälsosamt blodtryck.

Denna fullkomligt fenomenala fettsyra har dessutom visat sig vara bra för ledernas rörlighet.

Omega-3 förekommer i särskilt stor utsträckning i fet fisk, såsom lax, makrill, strömming och böckling. Det rekommenderas att vi ska få i oss 3 gram fiskolja per dag för att kunna dra nytta av dess hälsosamma effekter. Tre gram fiskolja motsvarar ungefär en portion lax om dagen, vilket de flesta inte får i sig under dagen.

Omega-3 och fiskolja

Omega-3 förekommer i många andra livsmedel än just fisk. Omega-3 är bland annat vanligt förekommande i vegetabiliska oljor, nötter och alger. Skillnaden mellan dessa vegetabiliska källor och fiskolja är omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Dessa fettsyror har allra störst effekt på vår hälsa. Kroppen ser själv till att bilda dessa fettsyror genom att omvandla andra omega-3-fettsyror. Oftast är denna process dock otillräckligt, vilket är varför fiskolja ofta är att föredra.

Fiskoljetillskott

Om du är på jakt efter ett kosttillskott med fiskolja, kan det vara bra att tänka på ett par saker. Fiskolja är att föredra framför fiskleverolja. Detta beror på att leverns funktion är att rena kroppen. På en fisk kan levern alltså innehålla vattenföroreningar. Fiskolja som kommer från fisk som har levt i kalla vatten är också att föredra. Se även till att välja en fiskolja som är berikad med antioxidanter (t.ex. E-vitamin). Antioxidanterna förebygger att kapslarna härsknar. Kom ihåg att förvara fiskoljetillskotten svalt. Detta förlänger kosttillskottets hållbarhet.

Fiskolja för barn och vuxna

På den här sidan hittar du fiskolja för både barn och vuxna. Vi har fiskolja i tablettform, i flytande form och även som välsmakande tuggtabletter. Vi erbjuder fiskolja från de mest populära varumärkena, så att du kan vara säker på att du får miljömässigt hållbara och högkvalitativa produkter.