Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
victorias secret mango body mist, gucci rush, calvin klein euphoria

Vad är det för skillnad på EDP, EDT och Body Mist?

Av Karolina Stockhaus, parfymexpert
Ja, vad är det för skillnad på eau de toilette och eau de parfum? I den här artikeln reder vi ut just detta, samt vad som ligger i begreppet parfym.

Alla har vi märkt att en och samma doft kan lukta lite olika på olika personer, vid olika tillfällen och under olika årstider. Varmt väder förstärker oftast vissa ''varma'' dofter som under sommaren kan upplevas som för tunga. Vissa blommor och frukter kan upplevas som opassande när ''the weather outside is frightful''. Dessutom är det inte alls säkert att samma parfym kommer att dofta på dig precis som på din väninna. Tänk på att doftens projektion och hållbarhet beror väldigt mycket på din hudkemi – vissa personer upplever att deras hud ’’äter upp’’ vissa dofter, vissa svettas lite mer än andra vilket gör att doften helt enkelt spolas bort och en del människor har en förmåga att framhäva eller dölja vissa ackord eller doftnoter. Doft är verkligen en superpersonlig aspekt av människor så det bästa du kan göra är att testa dig fram och hitta den version som passar dig bäst!

Följ med på en guidad tur genom den underbara världen av dofter!


Doftkoncentration avgör skillnaden på EdP och EdT

Låt oss börja från början. När vi använder orden parfym och dofter tänker vi oftast på en väldoftande vätska i en sprayflaska. Något som många använder dagligen innan man går till jobbet/skola eller inför lite mer speciella tillfällen. Men detta begrepp kan vara ganska oklart när det visar sig att det finns många olika varianter av... samma parfym. Vad lägger man egentligen i varukorgen när man köper parfym, är det skillnad på parfym och EdT?  

På marknaden finns det 11 versioner av Lancome La vie est belle, 30 versioner av Guerlain Shalimar och hela 64(!) Be Delicious av DKNY (och det är mycket populära äpplen!). Det är många olika versioner och limited editions, men den största skillnaden beror oftast på doftens koncentration. Koncentrationen beskriver hur mycket doftolja/parfymolja/doftämnen det finns i flaskan i förhållande till lösningsmedel (alkohol och vatten). Ju mer oljor det finns i kompositionen desto mer alkohol behövs för att späda ut den.

Helt enkelt, ju mer oljor och essenser doften innehåller desto mer hållbar och intensiv är den. Detta kan förstärkas ännu mera med olika ämnen som låter huvudingredienserna blomstra, till exempel ambra, mysk eller benzoin (vilka i sin tur doftar underbart också!). Skillnaden avspeglar sig också i milliliterpriset – Eau de Parfum kostar oftast lite mer än Eau de Toilette. Med nedanstående information kring parfymer vet du också lite mer kring hur mycket parfym man ska ta och hur länge en parfym håller.


Vad är en Parfum?

Parfum förekommer i olika former och benämningar - parfym, extrait, ren parfym, ofta i oljeform. Parfum är den mest hållbara och mest kvalitativa formen av parfymer och säljs oftast av de mest lyxiga parfymhusen, samt nischade, oberoende märken. En Parfums koncentration ligger på mellan 20% och 45% olja i alkohol, den är otrolig hållbar och känns på huden i 15-18 timmar. Det finns även sådana parfymer som doftar starkt i många dagar. Vad är en Eau de Parfum?

EDP, förkortning för eau de parfum, är högkvalitativa parfymer till ett lite högre pris. Koncentrationen ligger på 13% – 20% och själva doften projicerar i ca 5 till 10 timmar. Ett exempel på en Eau de Parfum är den orientaliska blommiga Euphoria från Calvin Klein.

I kategorin EdP ingår också Intense och Absolu-versioner av kända dofter, och det du behöver ha koll på är att absoluer och absoluinnehållande parfymer är starkare än ''vanliga'' EdP. Till exempel Dior J'adore EDP och Dior J'adore L'absolu. Är du ute efter en parfym som sitter länge är det alltså en eau de parfum absolu eller eau de parfum intense du ska köpa.


Vad är en Eau de Toilette?

EDT, kort för eau de toilette, är den mest populära och tillgängliga prisklassen, här får du alltså bra parfym till ett bra pris. Koncentrationen av olja i en Eau de Toilette ligger oftast mellan 5% och 15% och doften håller sig på huden i ca 4-6 timmar. Här ingår också en koncentration kallad Eau Légere. En populär Eau de Toilette är den fruktiga och moderna klassikern Gucci Rush.Vad är en Eau de Cologne?

EDC, eau de cologne, är en lättare variant av dofter. Koncentration på mellan 3% - 5% gör att doften känns på huden i ungefär 2 till 3 timmar, och är ett säkert kort i skolan eller på jobbet.

Kom ihåg när du läser om dofter i framförallt amerikanska källor att det de kallar för cologne inte är samma sak som eau de cologne. Amerikanerna kallar parfym för cologne, oavsett styrka. 


Vad är en Eau Fraiche?

Dofter klassade som Eau Fraiche har en väldigt låg koncentration på 1- 3%, doften känns på huden i ungefär 2 timmar och är således ett bra val för den som inte vill dofta för mycket eller för länge, samt ett väldigt bra val till sommaren! Många sommardofter hittar du därför i denna kategori – solen kan orsaka allergiska reaktioner och pigmentförändringar på huden om du använder högkoncentrerade dofter i stark sol, så sola aldrig parfymerad! (Och om du inte kan leva utan din parfym så använd sommarvarianten av den, med mindre oljor och lägre alkoholhalt, eller just eau fraiche-versionen). Ett exempel på en Eau Fraiche är Dior Miss Dior Eau Fraiche.


Vad är en body mist?

Body mist innehåller endast 1 till 3% olja, beroende på märke, och deras popularitet återkommer i vågor. Sedan Victorias Secret lanserade sina body mists har de blivit väldigt populära. En body mist är ett bra val för dem som vill dofta gott utan att spendera mycket. Dessa innehåller också ganska mycket vatten i förhållande till andra ingredienser. Testa gärna den lekfulla, fruktiga Victorias Secret Mango Temptation.Vad är en splash?

Splash, aftershave eller blomvatten har en koncentration på 0,5 – 1% och kompositionen känns på huden i ca 1 timme. Dem brukar inte vara starka i doften och de innehåller också mycket mindre alkohol än de andra starkare varianterna. Bland annat märket Cosmos Co har blomvatten i sitt sortiment, och det finns flera goda dofter att välja bland.

Välkommen till Luxplus