yankee candle, billiga doftljus, billiga doftpinnar, höstmys

Mys med doftljus och doftpinnar

Av Karolina Stockhaus, parfymexpert
Höj stämningen i höst med doftljus från Yankee Candles, Shearer Candles, doftpinnar eller doftkulor. Här kommer flera tips på från doftexperten!

Den här tiden på året tillbringar vi mest inomhus. Vi söker oss till mjuka textilier, omfamnande plädar och värme. Vi vill ha en ombonad känsla hemma. Hur kan vi enkelt, snabbt och billigt höja mysfaktorn på hemmaplan? Med hjälp av doftljus förstås. 

Förutom den behagliga doften får vi det mysiga skenet på köpet! Jag väljer oftast träiga, varma doftkompositioner från Yankee Candle. Yankee Candles tillhör den typen av doftljus som inte ens behöver vara tända för att sprida väldoft. Och ytterligare ett plus - de doftar också när de brinner och det, helt ärligt, är inte alls så uppenbart som vi skulle kunna tro. De flesta doftljus doftar väldigt, väldigt svagt när de brinner.


Billiga doftljus från Yankee Candle

I Yankee Candles utbud finns det hundratals olika sorter att välja mellan så vi kan anpassa dofter till varje tillfälle - det finns somriga, gröna, citrusaktiga, krispiga dofter som Mango Peach Salsa eller Pink Dragon Fruit, det finns varma, vaniljiga, kryddiga och orientaliska som Cinnamon Stick, Yankee Candle Cranberry Ice och Egyptian Musk. Och så finns det förstås träiga och blommiga, sensuella som Lake Sunset, Dreamy Summer Nights och Fresh Cut Roses, för att inte glömma dessa folkkära dofter av nytvättade textilier som Fluffy Towels, Clean Cotton eller Soft Blanket. Riktiga stämningshöjare!

Shearer Candles, ett märke som är ganska nytt för mig har i sitt sortiment flera fantastiska doftkompositioner av hög kvalité. Jag är särskilt förtjust i Winter Fig med sin gröna och krispiga, men samtidigt kryddiga doft. Gillar du djupare, mer sensuella dofter så är Frankincense & Myrrh ett säkert kort. Och dessa fina askar - de är ju en inredningsdetalj i sig! Förutom Yankee Candle och Shearer så är jag glad att se (och uppleva) att även Glade och AirWick utvecklas genom åren och erbjuder prisvärda alternativ i tiotals spännande dofter. Dessa ljus sprider en härlig doft verkligen länge!Tänk på detta när du använder doftljus

Vad ska du tänka på om du vill använda dina doftljus på ett säkert och effektivt sätt?

  1. Lämna aldrig brinnande ljus utan uppsyn.
  2. Ta bort allt plast, förpackningsmaterial och andra detaljer innan du tänder på doftljuset.
  3. Ställ dem utan räckvidd från barn och husdjur.
  4. Ställ dina ljus där de inte utsatts för korsdrag för att undvika sotning och för snabb förbränning eller köp till ett Illuma Lid-lock till dina Yankee Candle ljus. 
  5. Klipp av veken till ca 5mm för att undvika en rökig låga. Gör det direkt efter inköp och mellan användningarna. På så sätt förlänger du brinntid och undviker sotning.
  6. Se till att vaxet smälter till kanterna av doftljuset varje gång du tänder det. Detta gör att du undviker en ''tunnel'' neråt i ljuset med en massa vax kvar runtomkring. Det är knepigt att använda upp det resterande vaxet efteråt.
  7. Släck inte ljuset genom att blåsa på det, använd ljussläckare. Blåser man så kan man orsaka onödig rök, och det är ju inte syftet med doftljus ;).Billiga doftpinnar och doftkulor

För dig som inte vill använda doftljus, men vill tillföra väldoft i hemmet så finns det andra lösningar. En av dem är diffusers eller doftpinnar av olika slag. De levererar ständig påfyllning av väldoft utan låga och ser verkligen fint ut på hyllan. Så praktiskt! Här kan man välja mellan AirWicks härliga doftkompositioner som bl.a. Silk & Orchids eller Air wick Forest Waters.

I garderoben, badrummet eller på toa kan man ställa en burk med doftande kulor som sprider fina dofter i några månader. Jag tycker att kulorna (s.k. fragrance spheres) från Yankee Candle i doften Clean Cotton är en perfekt väldoftande detalj i mitt badrum!

Det finns så många olika alternativ att det är definitivt dags för gamla doftljus med doft av ''nybakade bullar'' gör plats för mysiga Soft Blanket eller sofistikerade Gold Oud!

Välkommen till Luxplus