Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Rena fönster kan alla få! Det kräver bara rätt teknik och snabba rörelser

Fönsterputsning utan ränder - så lyckas du

Av Luxplus
Har du kontroll över fönsterputsningen? Och vet du vilken utrustning du behöver? Läs med här och ta del av 7 tips till fönsterputsning i hemmet.

Det finns inget som är så härligt som kristallklara fönster när våren är kommen och vårsolens solstrålar lyser in i vardagsrummet. Men let´s face it ... Fönsterputsning utan ränder är lite av en konst som inte alla kan behärska. Därför kommer här några snabba tips och tricks så att du kan få blanka och rena fönster som dina grannar kommer att avundas av.


Strunta i en fönsterputsare och gör det själv


Priset på en fönsterputsare beror mycket på var du bor, antal fönster och storlek. Fönsterputsning kan ofta vara ett dyrt nöje när du behöver anlita en professionell fönsterputsare. Samtidigt behöver det vara både tidsbestämt och organiserat, vilket kan vara lite krångligt och irriterande om man inte har tålamod till det. De flesta väljer att göra det själv, eller i kombination med en professionell fönsterputsare. Så att den professionella fönsterputsaren tar alla fönster utomhus medan du tar fönstrena inomhus.


Detta ska du använda

  1. En hink med kallt vatten
  2. Diskmedel och eventuellt vinäger
  3. En fuktig rengöringsduk och eventuellt en svamp
  4. En skrapa av bra kvalitet
  5. En kökshandduk eller en luddfri trasa

7 ENKLA TIPS TILL FÖNSTERPUTSNING HEMMA


Att putsa fönster så att de blir helt rena är lite av en konst. Och dina fönster kommer inte att rengöras ordentligt med fönsterrengöring och hushållspapper. Du behöver en bra blandning för fönsterputsning och rätt fönsterputs-utrustning. Därför har vi samlat 7 bra tips och tricks från fönsterputsaren, så att du kan göra fönsterputsningen mycket enklare hemma.


1. FÅ KONTROLL PÅ DINA FÖNSTERPUTSNINGS-VERKTYG


Det allra första steget i fönsterputsning är verktyget. Har du rätt utrustning? Det kan vara svårt att få fönstrena helt rena och streckfria om du inte använder en bra skrapa, rengöring – eller mjuka kökshanddukar.

2. DEN RÄTTA RENGÖRINGS-BLANDNINGEN

När det kommer till fönsterputsning är "rätt rengöringsmedel" väldigt viktigt. Vanligt kallvatten från kranen innehåller ganska mycket kalk som lätt kan lägga sig som ränder på fönstrena. Här kan du med fördel tillsätta lite hushållsvinäger i din vattenblandning, så slipper du kalkavlagringar på fönstrena. Har du fått slut på vinäger kan lite diskmedel lätt få dina smutsiga fönster rena igen


Bonustips: Du kan använda vatten från regnvattentunnan eller från en torktummlare.


3. RENGÖR DE SMUTSIGA FÖNSTRENA TVÅ GÅNGER


Om du upptäcker att dina fönster är väldigt smutsiga, tvätta dem då två gånger med ljummet vatten så att du är säker på att all smuts lossnar. Och kom nu ihåg att byta vattnet så fort det börjar bli det minsta smutsigt.

4. GLÖM INTE BORT FÖNSTERKARMEN

Innan du börjar med att använda trasan och skrapan är det bra att först torka av fönsterkarmen. Annars kan du riskera att vattnet rinner ner för fönstret som du precis har putsat, om du gör det till sist.


5. HITTA TEKNIKEN


Även om det är första gången som du själv försöker tvätta fönster så kan du enkelt bemästra fönsterputsningen ändå. Det bästa sättet är att börja från det övre hörnet och flytta runt skrapan i en glidande slalomrörelse så att inga ränder lägger sig på rutan. Överlappa lite av det du redan har skrapat när du flyttar runt fönsterskrapan. Kort sagt, flytta din fönsterskrapa som ett S och sedan till ett omvänt S.


6. DET HANDLAR OM SNABB RÖRELSE


Hemligheten bakom en bra fönsterputsning utan ränder är att snabbt och smidigt flytta skrapan. När ditt fönster har tvättats och tvålats in ordentligt, flytta då skrapan i en jämn och snabb rörelse.


7. KONTROLLERA VÄDRET FÖR DAGEN


Det är helt enkelt inte så bra att tvätta fönster i dåligt väder. Var dock snabb med skrapan om solen gassar mot fönstret där vattnet snabbt avdunstar och därmed lämnar ränder.


HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA SINA FÖNSTER?


Det är väldigt olika hur ofta man bör putsa sina fönster. Som utgångspunkt kan det vara en bra idé att putsa fönstrena en gång varannan månad – beroende på vind och väder. Bor du på en plats där det är mycket smuts och föroreningar i luften som t.ex. storstaden eller precis vid stranden, där sand och havsvatten lätt hamnar på rutan, då kan det lätt bli nödvändigt att tvätta sina fönster oftare.


VILKET ÄR DET BÄSTA VÄDRET ATT TVÄTTA SINA FÖNSTER I?


I princip kan man tvätta fönster i alla slags väder. Men det är bara inte det bästa att tvätta fönster i regn – även om du är i lä. Omvänt, om det är en varm sommardag där solen gassar ner från en molnfri himmel, då är dina fönster förmodligen uppvärmda bra. Detta gör att vattnet avdunstar snabbt och det i sig kommer att lämna ränder och fläckar på dina fönster. Välj därför en dag då det varken är för varmt eller för kallt.

Välkommen till Luxplus