Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
foundation guide

Foundation guide: Så väljer du rätt för din hudtyp

Av Camilla Svensson
Letar du efter den bästa foundation men har svårt att hitta en som passar perfekt till din hudtyp och nyans? Läs med här.

Foundation-makeup är en av de viktigaste skönhetsprodukterna i varje sminkrutin. Den fungerar som grunden för ditt smink och hjälper till att skapa en jämn och felfri hudton. Men med ett stort utbud av olika foundations på marknaden kan det vara överväldigande att välja rätt foundation för dina behov. 

I den här artikeln kommer jag att guida dig genom allt du behöver veta om foundation-makeup, från att välja rätt nyans till appliceringstekniker. 


Vikten av att välja den bästa foundation-makeupen

Att hitta den bästa foundation är avgörande för att uppnå en felfri och naturlig hudton. När du står inför ett överflöd av alternativ i sminkavdelningen kan det vara överväldigande och förvirrande att hitta den perfekta matchningen för din hudton och textur. Men låt inte detta skrämma dig, för när du väl har hittat den bästa foundation kommer du att uppleva en fantastisk förvandling i ditt utseende och självförtroende. 

Genom att hitta en foundation som passar perfekt till din hudtyp, hudton och textur kan du uppnå en felfri och naturlig look. Så ge dig ut och leta efter den bästa foundation som passar just dig och ge din hud den kärlek och uppmärksamhet den förtjänar. 

Vad är foundation makeup? 

En foundation är ett måste i sminkväskan, och dess popularitet känner inga gränser. Tänk dig en magisk kräm som förtrollar din hud och lämnar den felfri och strålande. Det är precis vad en foundation kan göra. 

Den bästa foundationen bör vara som en andra hud som smälter samman med din egen och ger en enhetlig och strålande look. Den bör lägga till ett hälsosamt lyster utan att det ska kännas tungt eller kakigt. Genom att välja rätt foundation kan du uppnå en felfri täckning som döljer orenheter, ojämnheter och rodnad samtidigt som den låter din naturliga skönhet lysa igenom. 

Den är som en konstnärs pensel som suddar ut ojämnheter och framhäver din naturliga skönhet. Oavsett om du föredrar den flytande, krämiga eller pudrade versionen är resultatet detsamma: en perfekt bas som skapar en slät canvas för resten av din makeup. 


Så väljer du rätt foundation för din hud 

Valet av rätt foundation kan vara avgörande för en lyckad sminkning. Här är några viktiga faktorer att överväga: 

 • Din hudtyp
 • Din hudton
 • Din underton

Hitta den perfekta foundation för din hudtyp 

Det första steget för att hitta den perfekta foundation för din hudtyp är att identifiera din hudtyp (torr, fet, blandad eller normal) för att välja en foundation som passar dina behov. Det finns olika formuleringar som är speciellt utformade för varje hudtyp. 

Foundation för torr hud 

Om du har torr hud är det viktigt att välja en foundation som kan ge din hud mycket fukt under dagen. Leta efter en flytande foundation för torr hud som är lätt att applicera och ger fuktvård. Kom ihåg att en matt foundation inte alltid är det bästa valet för torr hud, eftersom den kan se för matt och uttorkande ut. 

Foundation för normal hud

Om du har en normal hudtyp har du lyckligtvis större frihet att välja den foundation du vill ha. Normal hud har vanligtvis inte de stora problem som behöver tas hänsyn till vid val av foundation. Istället kan du fokusera på hur mycket täckning du vill ha, om den ska innehålla solskyddsfaktor (SPF) och vilken konsistens du föredrar. 

Foundation för känslig hud

Om du har känslig och ömtålig hud finns det även foundations som är speciellt lämpliga för dig. När du har känslig hud är det en bra idé att välja en mineralbaserad foundation, eftersom den här typen av foundation är skonsam mot huden samtidigt som den är mycket effektiv när det gäller täckning och andra egenskaper. 

Foundation för fet hud

Om din hud har tendens att bli fet under dagen kan det vara en bra idé att välja en oljefri foundation. Oljefria foundations har ofta en mattande effekt på huden och kan hjälpa till att kontrollera överflödig oljeproduktion. 

Tips! Du kan helt enkelt växla mellan olika typer av foundations och ha två olika tillgängliga så att de alltid passar din hudtyp. Din hud kan variera i oljeproduktionen beroende på årstiden. 

Till exempel kan du märka att din hud inte är lika fet under vintern, så det kan vara en bra idé att använda en foundation för torr hud som ger extra fukt under dessa månader. 

När våren och sommaren närmar sig kommer din hud troligtvis att producera mer olja, så en mattande foundation kommer att vara ett bra val under de varma månaderna. Se till att anpassa din foundation till hudens skiftande behov. 


Välj den perfekta foundation-nyansen 

Hitta rätt nyans genom att matcha foundation med din naturliga hudton. När du väljer rätt foundation-nyans finns det två saker du bör vara uppmärksam på: din hudton och din huds underton. 

1) Hitta din hudton

Detta är enkelt. Är din hud mörk eller ljus? Målet med din foundation är att den helst ska matcha din naturliga hudton. Den bör därför inte vara mörkare eller ljusare än din egna hudton. 

2) Hitta din underton

Din huds underton är något mer komplicerad. Hudtonen kan delas in i 3 undertoner: 

 1. Varm underton - dina blodkärl verkar gröna
 2. Kall underton - dina blodkärl verkar blåa
 3. Neutral underton - dina blodkärl verkar blå-gröna

Läs fler tips om hur du hittar din huds underton i artikeln nedan: 


Olika typer av foundation 

Foundation-makeup finns i många varianter, former och konsistenser. Efter att ha lärt dig mer om täckning, finish och färger kan du nu utforska de olika konsistenserna av foundation. Här är en översikt över de tre huvudtyperna: 

Flytande foundation: Flytande foundation är den vanligaste typen. Den kommer oftast med en pump, men finns också utan. Flytande foundations är mångsidiga och lätta att applicera eftersom de kan användas på olika sätt och är lätta att dosera. 

Puderfoundation: Puderfoundations finns i både pressade och lösa varianter. Dessa typer av foundation är lätta att applicera och kan snabbt ge en naturlig look. Fast eller löst mineralpuder lägger sig lätt på huden och ger en lätt känsla. 

Krämfoundation: Krämfoundation är en blandning av flytande foundation och fast puder. Den kallas också kompakt puder. Krämfoundations kan vara i form av mousse eller jämn kräm och kommer ofta i burkar eller etuier om de har en fastare konsistens. 


Skillnaden mellan foundation, BB-kräm och CC-kräm

Förutom foundation finns det också andra populära alternativ, som BB-kräm och CC-kräm, som kombinerar hudvård och makeup i en produkt. Läs mer om detta i artikeln nedan:


Val av foundation täckning 

Valet av foundation beror på vilken täckning du önskar. Här är några vanliga typer: 

Lätt täckning: Perfekt för en naturlig och fräsch hudton med minimal täckning. Denna typ av foundation känns lätt och ger en "inget smink" -look. 

Medium täckning: Denna foundation skapar en jämnare hudton och täcker mindre orenheter och ojämnheter. Perfekt för dem som vill ha en felfri bas utan att det ser för tungt ut. 

Full täckning: Om du behöver täcka hudproblem som ärr eller akne är en heltäckande foundation det bästa valet. Den ger intensiv täckning och skapar en felfri hudton. 

Val av foundation finish

Foundation finish är den effekt din foundation ger din hud. Här är några olika finishalternativ: 

Glowig finish: Denna finish ger en glansig effekt och mycket lyster till din hud. Om du har torr och tråkig hud kan en foundation för torr hud med en glödande finish vara idealisk. 

Satinfinish: Satinfinish liknar mest en naturlig hudstruktur. Den är varken matt eller glansig, utan ligger någonstans däremellan. De flesta hudtyper kan dra nytta av denna finish. 

Matt finish: En matt finish har fördelen att den mattar ner huden och förhindrar att den blir glansig under dagen. Om din hud är fet eller blandad kan en foundation med matt finish vara ett bra val eftersom den minimerar oljig T-zon. Ibland kan en matt foundation även kallas "velvet" eller liknande. 

Genom att välja rätt typ av foundation och den önskade finishen kan du uppnå den look och effekt som passar bäst för din hud och personliga stil. 


Foundationborste, sminksvamp eller fingertopparna? 

Det finns olika sminkborstar och metoder för att applicera foundation, såsom att använda en foundationborste, sminksvamp eller fingertopparna. Valet av metod beror på personliga preferenser, men varje metod ger olika resultat. 

Applicering med en foundationborste 

Att applicera foundation med en foundationborste är en populär metod som ger en exakt och kontrollerad täckning. Borstens tätt packade och mjuka borststrån säkerställer en jämn fördelning av foundation över hela ansiktet. Du kan enkelt bygga upp till önskad täckning och uppnå ett felfritt resultat genom att arbeta in foundationen i huden med lätta drag. 

Applicering med en sminksvamp 

En annan effektiv metod för att applicera foundation är att använda en sminksvamp. Den fuktade svampen skapar en jämnare finish och hjälper till att blanda foundationen naturligt med huden. Genom att försiktigt dutta svampen på huden får du en felfri och enhetlig täckning. Svampen är också lämplig för att bygga upp täckning i lager. 

Applicering av foundation med fingrarna 

Att applicera foundation med fingrarna är en enkel och snabb metod som ger dig möjlighet att värma upp produkten och blanda den väl med huden. Genom att använda fingertopparna kan du uppnå en naturlig finish och exakt kontroll över appliceringen. Kom ihåg att tvätta händerna noggrant innan applicering för att undvika överföring av bakterier till ansiktet. 

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att ha en ren och välvårdad hud som utgångspunkt. Välj appliceringsmetoden som bäst passar dina preferenser och behov. Du kan också experimentera och kombinera olika metoder för att uppnå önskat resultat. Kom ihåg att regelbundet rengöra dina sminkborstar för att undvika ansamling av produktrester och bakterier. Du kan få hjälp i videon här. 


Guide: Så applicerar du foundation korrekt

För att uppnå ett felfritt resultat är det viktigt att applicera foundation på rätt sätt. Här är några användbara steg: 

1) Förberedelse av huden

Rengör och återfukta din hud innan du applicerar foundation. Detta hjälper till att skapa en jämn yta och förlänga foundationens hållbarhet. 

2) Primer

Applicera en primer för att jämna ut hudytan och minska synligheten av porer och fina linjer. Du kan läsa mer om vikten av primer i artikeln nedan: 

3) Appliceringsmetod

Använd en foundationborste, sminksvamp eller fingertoppar för att applicera foundationen. Börja från mitten av ansiktet och arbeta utåt för att uppnå en naturlig övergång.

4) Blending

Blanda foundationen noggrant med huden för att undvika synliga kanter eller linjer. Klappa försiktigt på områden som behöver extra täckning. 

5) Fixering

Avsluta med ett lätt lager puder för att fixera foundationen och minska glans. Undvik överpudring för att behålla en naturlig look.


Tips och tricks för felfri foundation-makeup 

Här är några extra tips för att uppnå bästa resultat med din foundation-makeup: 

 1. Uppdatera din foundation med årstiden: Din hudton kan ändras med årstiderna, så se till att anpassa din foundation därefter. 
 2. Blending är nyckeln: Ta dig tid att blanda foundationen ordentligt med huden för en naturlig look. 
 3. Lager-på-lager teknik: Om du behöver extra täckning kan du gradvis bygga upp lager av foundation istället för att använda en tjock mängd på en gång. 
 4. Undvik kakig textur: Börja med en liten mängd foundation och lägg till mer vid behov. Överflödig produkt kan lätt skapa en kakig textur. 
 5. Testa i naturligt ljus: Innan du lämnar huset, kontrollera din foundation i naturligt ljus för att säkerställa att den ser naturlig ut och matchar din hudton. 

Vård och borttagning av foundation 

Det är viktigt att ta hand om din hud även när du använder foundation. Rengör din hud noggrant varje kväll för att ta bort sminkrester och undvika att porerna täpps till. Använd en mild rengöringsmjölk eller rengöringslotion för att ta bort foundationen och följ upp med en fuktkräm. 

Med den här guiden till foundation-makeup är du väl förberedd för att hitta den perfekta foundationen och uppnå en felfri och strålande look. Kom ihåg att experimentera med olika makeupprodukter och tekniker för att hitta den bästa kombinationen för din hud. Så gå ut och känn dig självsäker med din nya foundation-makeup! FAQ (Vanliga frågor)


Hur tar man bort foundation från kläder? 

För att ta bort foundation från kläder rekommenderas det att använda en makeupborttagare eller fläckborttagare och försiktigt klappa på området för att undvika att gnugga in det i tyget. 

Vad är skillnaden mellan BB-kräm och foundation? 

BB-kräm är en lättare formula som kombinerar hudvård och lätt täckning, medan foundation har en bredare täckning och fokuserar främst på att skapa en jämn hudton. 

Vad är skillnaden mellan concealer och foundation? 

Concealer används för att dölja specifika områden som fläckar, mörka ringar eller ojämnheter, medan foundation används för att täcka hela ansiktet och skapa en enhetlig hudfärg. 

Varför flagnar min foundation?

Foundation kan flagna av på grund av flera skäl: otillräcklig fukt i huden eller i kombination med andra produkter eller fel appliceringsteknik som överdriven mängd eller otillräcklig blandning. 

Kan foundation bli för gammal? 

Ja, smink kan bli för gammalt och förlora sin effektivitet och utgångsdatum. Det är viktigt att kontrollera produkternas hållbarhet och undvika att använda för gamla sminkprodukter. 

Välkommen till Luxplus