Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Vilken underton har min hud?

Vilken underton har min hud?

Av Camilla Svensson
Matchar inte din helt nya foundation din underton? Vet du vilken underton du har? Om inte, ta reda på det här!

Du har med säkerhet upplevt det... Du har precis köpt en ny foundation som du har längtat efter att använda. Du har koll på din sminkutrustning, sminkborstarna är klara och din foundation ska nu appliceras noggrant i ansiktet. Det finns bara ett problem... Plötsligt ser du dig själv i spegeln och upptäcker att hela ditt ansikte ser oranget ut, grått och trött ut eller till och med blekt ut?

Allt detta beror på att din sminkprodukt inte matchar med din underton. Men oroa dig inte – efter att du har läst den här artikeln kommer du att ha 100% kontroll över din hys underton och du kommer kunna välja din nyans på foundation som en professionell makeup artist. 

Vad är en underton?

Först och främst har alla hudtoner en underton, vilket också är en av anledningarna till att flera märken producerar sminkprodukter som passar olika hudtoner och undertoner. 

När du ska välja det rätta smink till din hy handlar det därför inte bara om hur ljus eller mörk din hudton är. Din sminkprodukt ska också matcha din underton, iallafall  om du vill få din makeup-look att se professionell ut. 

Du kan t.ex. köpa smink till ansiktet som oftast är uppdelat i antingen varm, kall eller neutral. Det är undertonen som alltid lyser igenom din hud. Även om din hudfärg ändrar sig när den t.ex. utsätts för sol eller får hudproblem som rosacea och hudpigmenteringar så är din huds underton alltid densamma. Ett fåtal sminkprodukter är utvecklade till olivfärgade undertoner med en grönaktig varm ton. En olivton kan ofta hitta sin match även i varma undertoner.

Hur hittar jag min underton?

Nu när du har koll på vad det en underton är ska du lära dig att hitta din egen underton. Vi har samlat några undertonstips som du kan följa för att få reda på vilken underton du har. 


Tips 1. Titta på dina ådror

Om du kan se dina blodådror, kan du möjligtvis använda deras färg för att identifiera din underton. Först och främst ska du titta på blodådrorna i dagsljus – eller bara stå framför fönstret så att det naturliga ljuset träffar din hud. Studera dina blodådror noggrant. Är de mer blå, gröna eller någonstans däremellan?


Varm underton → Dina blodådror ser gröna ut


Kall underton → Dina blodådror ser blåa ut


Neutral underton → Dina blodådror ser blågröna ut


Kom ihåg! Din huds underton har ingenting att göra med din hudfärgs djup. Du kan absolut ha en mörk hudton och en blek underton på samma gång. Omvänt kan en helt ljus hudton också ha en varm underton.

Men det kan vara lite svårt att känna igen din underton bara genom att titta på den. Kanske kan du tänka tillbaka på när du testade din nya foundation. Vad var det som inte fungerade?

Tips 2. Hur ser din foundation ut på huden?


👉🏼 Du har en varm underton om du upplever att ditt ansikte får en gråaktig ton så kan din nya foundation ha en för kall underton och du bör därför istället gå efter en med en mer varmare underton. Varma undertoner tenderar att se bättre ut med en lätt ljusgul foundation.


👉🏼 Du har en kall underton om du upplever att ditt ansikte blir oranget från din foundation, då har du valt en underton som är för varm och måste därför leta efter de kalla och neutrala tonerna.


👉🏼 Du har en neutral underton om du upplever att ditt ansikte blir rosa, isåfall har du valt en för kall underton på din foundation. Försök leta efter någon med en varmare och ev. en med mer neutral underton.


OBS! Om du känner att flera av punkterna på kall och varm underton beskriver dig, så är chansen stor att din underton är neutral.


Nu har du förhoppningsvis en bättre syn på vad du ska leta efter nästa gång du köper smink och är ute efter den perfekta matchningen till din hud.


Välkommen till Luxplus