chia, chiafrön, chiapudding recept, urtekram, vegansk efterrätt, chia pudding

Recept på chiapudding

Av Lonni Sandbjerg
Chiafrön är späckade med omega-3, fiber, antioxidanter och protein. Testa receptet på chiapudding och njut av en nyttig frukost - eller dessert.

Jag är en stor anhängare av rätter som är enkla att laga och som är fullständigt idiotsäkra. Med en fullspäckad vardag är det guld värt att kunna trolla fram något läckert som alla i familjen kan äta. En extra bonus är såklart om det samtidigt är mat som är hälsosam och som har en välgörande effekt på kroppen.

Den senaste produkten jag har fått upp ögonen för är de populära chiafröna. De är fantastiska att använda i smoothies, bröd och till müsli, men min favorit är chiapudding gjord på mandelmjölk eller kokosmjölk. Jag äter chiapuddingen som en sund frukost som håller mig mätt väldigt länge, men serverar den också som en liten läcker och snabblagad dessert när jag får gäster.


Tips: Du kan använda nästan vad som helst som topping på din chiapudding för att göra den extra välsmakande och nyttig. Jag har själv testat runt med jordgubbar, rabarberkompott, hackade mandlar, mango och hackad mynta, gojibär och kokosflagor samt grovhackad choklad (passar speciellt bra när chiapuddningen ska ätas som dessert).


Varför är chiafrön så nyttiga?

Har du också lagt märke till att chiafröerna omtalas i alla medier just nu och att de små fröna lovprisas som den nya superprodukten i hälsovärlden? Men det finns faktiskt en anledning till det. Chiafrön är nämligen proppade med omega-3, protein, kalcium, fiber och antioxidanter som gagnar både hjärnan och kroppen. Superfröna är alltså smäckfyllda med det bästa till din kropp.

 

Här är några av fördelarna med chiafrön

  • Chiafrön innehåller massor av omega-3-fettsyror. Bara två små skedar innehåller mer än en hel laxfilé!
  • De har ett högt innehåll av kostfiber. Använd dem till exempel i bakverk för att göra dem nyttigare, fröna förlänger mättnadskänslan.
  • Chiafröna är rika på kalk – Upp till sex gånger mer än mjölk!
  • Massor av protein.
  • Rika på antioxidanter – Mer än broccoli!

 

Där utöver har chiafrön den unika funktionen att de utvidgar sig väldigt mycket när de kommer i kontakt med vätska. När de blötsätts får de en geléaktig yta som efter utsago får dem att glida enklare genom vårt matsmältningssystem. (Det är i vilket fall denna konsistens som gör dem superbra i en frukostgröt, pudding och som dessert.)

Kort sagt är det inte helt dumt att trolla in lite chiafrön i kosten här och där, eller servera en omgång chiagröt eller chiapudding till familjen en gång då och då.


Recept på chiapudding

Detta receptet på chiapudding är så enkel att alla kan vara med. Jag har gjort den ett par gånger med hemmagjord mandelmjölk, som jag gör genom att lägga 15 mandlar i blöt över natten och blandar med 2 dl vatten. Med mandelmjölk får puddingen en lite sötare smak som passar perfekt om du väljer att servera den som dessert.

 

Till 1 portion chiapudding behöver du det här

  • 2 dl mandelmjölk, kokosmjölk eller vanlig mjölk
  • 2-3 msk chiafrön
  • Lite vaniljpulver
  • Topping, till exempel färska bär, honung, hackade nötter eller torkad frukt

 

Så gör du chiapuddingen

Blanda den sortens mjölk du har valt med chiafröna och vaniljpulvret, och ställ i kylskåpet till dagen efter. Ät chiapuddingen för sig själv eller toppa den godsaker.

Tada! Supergod chiapudding! Enklare recept kan man nästan inte få tag på! Nu förstår du nog varför jag är ett fan. ;) 

Välkommen till Luxplus