Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Torrt hud: Så här kan du behandla och förebygga det

Torrt hud: Så här kan du behandla och förebygga det

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Torrt hud kan påverka alla, och det kan vara en utmaning att hitta rätt hudvårdsrutin. Läs våra farmakonoms bästa tips för att hantera torr hud.

Har du någonsin stått inför den irriterande känslan av torr hud i ditt ansikte eller på din kropp? Det är som om huden skriker efter hjälp när den kliar och fjällar.

Men förtvivla inte - det finns sätt att behandla och förebygga torr hud på! I den här artikeln kommer vår skickliga farmakonom, Merna, att dela sina allra bästa tips och tricks för att vårda och förebygga torr hud. Oavsett om du har torr hud i ansiktet eller på kroppen kan du lära dig om orsakerna till problemet och hitta den bästa hudvårdsrutinen för dig.

Om du däremot har en tendens till fet och kombinerad hud finns det massor av spännande information att läsa i följande artikel:


Torr hud i ansiktet - vad är det?

Torr hud i ansiktet eller på kroppen är en tillstånd där huden saknar tillräcklig fukt och fett, vilket kan leda till obehaglig klåda, fjällande eller sprucken hud. Torr hud är ett ganska vanligt tillstånd, men det är inte desto mindre irriterande och obekvämt att hantera. Vissa människor är mer benägna att uppleva torr hud i ansiktet och på kroppen än andra.

Vad orsakar torr hud?

Medan torr hud kan förekomma på alla delar av kroppen är det särskilt irriterande och obekvämt med torr hud i ansiktet, eftersom det kan leda till rodnad, klåda och fjällande hud. Det är viktigt att identifiera orsaken till torr hud i ansiktet för att kunna behandla det på rätt sätt. Vanliga orsaker inkluderar kallt väder, torr luft och användning av hudvårdsprodukter som irriterar och torkar ut huden.

Symptom på torr hud

 • Stram eller stel hud
 • Klåda eller irritation
 • Fjällande eller flagande hud
 • Röda eller spruckna områden
 • Känsla av ojämnhet eller ojämnheter i huden
 • Ökad känslighet för irriterande ämnen
 • Framträdande av fina linjer eller rynkor
 • Tendens att utveckla sprickor eller sår

Hur kan man förebygga torr hud?

Förebyggande är avgörande för att undvika torr hud. För att hålla huden frisk och smidig är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil, vilket inkluderar en balanserad kost, regelbunden motion och tillräcklig sömn.

Det är också en bra idé att undvika alltför varma bad, eftersom det varma vattnet kan torka ut huden. För att skydda huden i ansiktet och resten av kroppen bör du använda en rik ansiktskräm för torr hud. Det är också viktigt att välja milda och skonsamma hudvårdsprodukter och undvika produkter med parfym och alkohol, eftersom dessa ingredienser kan irritera och torka ut huden.

Väderförhållanden påverkar din hud

Kyla och torr luft kan påverka din hud genom att avlägsna hudens naturliga oljor och fukt. Detta kan leda till torrhet, klåda och irritation. Det är viktigt att skydda huden mot kyla och torra miljöer genom att använda en fuktgivande lotion eller kräm dagligen och undvika för varma bad eller duschar. Det kan också vara en bra idé att använda en luftfuktare i rum med torr luft.

Vård av torr hud

Behandlingen av torr hud beror på orsaken och symptomen. Det kan göras genom att tillsätta mer fukt till huden med krämer, salvor eller lotions. Det finns också hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som kan hjälpa till att återuppbygga hudens barriär. Läs mer om dessa ingredienser nedan.

Ansigtscreme til tør hud

Ansiktskräm för torr hud är en viktig del av hudvårdsrutinen för dem som upplever torrhet och uttorkning. Denna typ av kräm är speciellt utformad för att tillföra intensiv fukt och näring till huden. Ansiktskräm för torr hud hjälper till att återställa den naturliga fuktbalansen och lämnar huden mjuk och smidig.

Genom regelbunden användning av ansiktskräm för torr hud kan du minska synligheten av torrhetslinjer och förebygga irritation. Så om du vill ha en frisk och välvårdad hud är ansiktskräm för torr hud ett oumbärligt verktyg i din dagliga skönhetsrutin.

Solkräm för torr hud i ansiktet: Viktiga faktorer att överväga

Solkräm för torr hud i ansiktet spelar en avgörande roll för att skydda din hud mot solens skadliga strålar utan att förvärra dess torrhet. När du väljer en solkräm för torr hud i ansiktet är det viktigt att vara uppmärksam på några viktiga faktorer.

Fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra, glycerin och ceramider är avgörande för att bibehålla hudens naturliga fuktighet och minska torrhetens effekt.

När du letar efter solkräm för torr hud, kom ihåg att undvika produkter som innehåller alkohol, eftersom det kan förvärra hudens torrhet. Njut av solen med gott samvete när du använder solkräm som är speciellt utformad för torr hud i ansiktet. Tveka inte att experimentera med olika solkrämer som uppfyller dina behov och preferenser.


Farmakonomens experttips: En effektiv hudvårdsrutin för vård av torr hud


Rengöring av ansiktet: Använd en mild och fuktgivande rengöringsmjölk eller olja för att avlägsna smuts och smink utan att torka ut huden. Undvik produkter med alkohol eller hårda sulfater, eftersom de kan förvärra torrheten.

Toner: Välj en toner speciellt formulerad för torr hud för att återställa pH-balansen och förbereda huden för ytterligare vård. Undvik toners med alkohol, eftersom de kan torka ut huden ytterligare.

Peeling: Använd en mild peelingbehandling en eller två gånger i veckan för att avlägsna döda hudceller och förbättra cellförnyelsen. Välj en peeling med milda, icke-irriterande ingredienser som inte torkar ut huden.

Serum: Använd ett fuktgivande och närande serum med aktiva ingredienser som hyaluronsyra eller vitamin E. Dessa hjälper till att återuppbygga hudens fuktbarriär och förbättra dess elasticitet.

Ansiktskräm: Applicera en rik och närande ansiktskräm för torr hud som innehåller ingredienser som sheasmör eller ceramider. Detta kommer att ge intensiv återfuktning och skydd mot fukt-förlust. Massera försiktigt in krämen i huden och se till att täcka hela ansiktet.

Solskydd: Avsluta din hudvårdsrutin med ett brett spektrum solskyddsmedel med minst SPF 30. Solskydd är viktigt för att skydda huden mot skadliga UV-strålar som kan förvärra torrheten.


Clarins

Velvet Cleansing Milk

Köp nu

Mario Badescu

Seaweed Cleansing Lotion

Köp nu

Nuxe

Aquabella Exfoliating Gel

Köp nu

Australian Bodycare

Face Serum With Hyaluronic Acid & B5

Köp nu

Babor

Moisturizing & Lipid Cream Rich

Köp nu

Bondi Sands

Hydra UV High Face Protection SPF50+n

Köp nu


Ingredienser som hjälper torr hud

Vissa ingredienser har visat sig vara användbara i kampen mot och lindringen av torr hud. Dessa ingredienser kan hittas i ett brett utbud av hudvårdsprodukter som krämer, lotioner, serum och masker. Här är några av de mest effektiva ingredienserna som kan hjälpa dig att hantera torr hud:

Hyaluronsyra

En fuktgivande ingrediens som lockar och binder fukt till huden, vilket hjälper till att bevara och öka fuktigheten.

Glycerin

En naturlig fuktgivare som hjälper till att locka och behålla fukt i huden samtidigt som den stärker hudens fuktbarriär.

Aloe vera

En lugnande och fuktgivande växtextrakt som lindrar torr och irriterad hud och hjälper till att återställa dess naturliga balans.

Sheasmör

En rik och närande ingrediens som innehåller fettsyror och vitaminer som hjälper till att mjukgöra och skydda torr hud.

Ceramider

Naturliga lipider som finns i hudens översta skikt och hjälper till att försegla fukt och stärka hudens barriär, vilket minskar fukt-förlust och torrhet.

Havreextrakt

En lugnande ingrediens som hjälper till att lindra klåda, irritation och torrhet i huden samtidigt som den ger fukt.

Vitamin E

En kraftfull antioxidant som skyddar huden mot fria radikaler och hjälper till att förbättra hudens fuktighetsnivå.

Naturliga oljor

Naturliga oljor som mandelolja, jojobaolja och arganolja är rika källor till fukt och näring som kan mjukgöra och återuppliva torr hud.

Allt du behöver veta om Hyaluronsyra

Läs nu

Allt du behöver veta om Niacinamid

Läs nu


Vilka typer av smink är bäst för torr hud?

När det gäller smink för torr hud är det viktigt att välja produkter som inte torkar ut huden ytterligare och som hjälper till att bevara hudens naturliga fuktighet. Här är några typer av smink som passar bäst för torr hud:

 • Krämrouge: Krämrouge är ett bra val för torr hud, eftersom det ger en naturlig och fuktgivande lyster och kan också användas på läpparna.
 • Flytande highlighter: En flytande highlighter kan ge en glansig effekt på kindbenen och kan också appliceras på andra delar av ansiktet för att skapa en strålande lyster.

Foundation för torr hud

När du letar efter en bra foundation för torr hud bör du leta efter en fuktgivande typ. En fuktgivande foundation som är speciellt designad för torr hud kommer att hjälpa till att skapa en jämn och felfri bas samtidigt som den tillför fukt till huden. Dessa foundations innehåller fuktgivande ingredienser som hjälper till att minska synliga torra fläckar och flagande hud.

Foundation för torr hud bör ha en lätt och fuktgivande formula så att huden inte ser för torr eller flagig ut. Genom att välja en foundation för torr hud med rätt formula kan du bibehålla en frisk och strålande hud hela dagen. Så se till att investera i en foundation som passar din torra hudtyp för att uppnå den bästa hudtonen.

Mineralmakeup för torr hud - den perfekta lösningen!

Mineralmakeup är idealisk för torr hud på grund av dess naturliga och skonsamma ingredienser som inte irriterar eller förvärrar torrheten. Dessutom erbjuder mineralmakeup ofta inbyggt solskydd, vilket är viktigt för att skydda torr hud mot ytterligare skador. Med mineralmakeup kan du uppnå en felfri och jämn hud utan att tillsätta onödiga kemikalier eller uttorkande ingredienser.

Läs också: Mineralmakeup-guide: Den naturliga vägen till perfekt hud


Undvik torr hud hos bebisar och barn: Bekämpa atopiskt eksem effektivt

Undvik torr hud hos bebisar och barn: Bekämpa atopiskt eksem effektivt

Atopiskt eksem, också känt som atopisk dermatit eller barneksem, är tyvärr inte ovanligt, även hos små bebisar. Denna vanliga hudsjukdom kan pågå i flera år och till och med sträcka sig in i puberteten.

Huden blir torr och fnasig, och det kan utvecklas till vätskande blåsor som orsakar obehag och smärta. Eksemet ses ofta i ansiktet, på halsen, bakom handlederna, knävecken och armbågarna.

Genom att använda en fet fuktighetskräm och en speciell salva med kortison kan du bekämpa denna irriterande sjukdom. Det är viktigt att applicera en näringsrik och fuktgivande kräm flera gånger om dagen för att tillföra huden rikligt med fukt, även när eksemet inte är utbrott.


Om experten Merna Al Murady

Merna Al Murady utbildade sig till farmakonom år 2018 och har sedan dess ägnat sin karriär åt att utöka sin professionella kunskap och erfarenhet inom hudvård och aktiva ingredienser. Med en djup förståelse för hudens behov och omfattande kunskap om aktiva ingredienser kan Merna möta olika hudtyper och -problem.


FAQ

Kan torr hud orsaka utslag?

Ja, torr hud kan leda till utslag, särskilt om huden blir irriterad eller skadad på grund av konstant klåda eller rivning.

Vilka vitaminer är bra för torr hud?

Både vitamin E och C är bra för torr hud eftersom de fungerar som antioxidanter och hjälper till att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler. Vitamin A kan också hjälpa till att fukta huden och stimulera kollagenproduktionen.

Hur återfuktar jag huden på bästa sätt?

Fuktighetskräm och oljor kan vara effektiva för att återfukta huden, men det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten och undvika varma bad eller duschar, eftersom detta kan ta bort hudens naturliga oljor.

Varför har jag så torr hud?

Torr hud kan ha olika orsaker, inklusive genetisk predisposition, åldrande, väderförhållanden, användning av hårda tvålar eller produkter och hälsotillstånd som eksem eller psoriasis.

Välkommen till Luxplus