Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Oljig och kombinerad hud: Så här vårdar du den

Oljig och kombinerad hud: Så här vårdar du den

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Läs med när vår erfarna farmakonom, Merna, delar med sig av tips, ingredienser och produkter för att vårda oljig eller kombinerad hud.

Har du fet hud eller en kombination av oljig och torr hud? Då är du inte ensam! Det är en vanlig hudtyp, men det kan vara svårt att hitta rätt hudvård. Vår kunniga farmakonom, Merna, har noggrant valt ut de bästa råden för att uppnå en strålande och frisk hud. Med hennes expertis kommer du att få hjälp att ta kontroll över din hudvårdsrutin och hantera din oljig och/eller kombinerad hudtyp.


Vad är skillnaden mellan oljig hud och kombinerad hud?

Båda är vanliga hudproblem som kan drabba både män och kvinnor. Oljig hud orsakas av en överproduktion av talg, en naturlig olja som skyddar huden från uttorkning. Tyvärr kan överskott av talgproduktion leda till igentäppta porer, akne och andra besvärliga hudproblem.

Kombinerad hud är en hudtyp som är torr på vissa områden och oljig på andra. T-zonen (näsa, panna och haka) är vanligtvis det feta området, medan kinderna kan vara torra. Det kan vara utmanande att vårda kombinerad hud eftersom det kräver produkter som kan balansera de olika områdena.

Oljig hud har symtom som glansig hud, igentäppta porer, pormaskar och tendens till akne. Kombinerad hud kan ha olika symtom beroende på området. De torra områdena kan vara flagiga, medan de feta områdena kan vara benägna att bryta ut.

Orsaker till oljig hud och kombinerad hud

Orsakerna till oljig hud och kombinerad hud kan vara många och varierande. Hormonella förändringar spelar en viktig roll i att bestämma din hudtyp, och det kan vara en av de främsta orsakerna till oljig hud. Fler kvinnor kan också uppleva oljig hud under graviditet eller menstruationscykel, när hormonproduktionen är högre än normalt.

1: Genetik kan också spela en roll i hudtypen eftersom det är ärftligt. Om ens föräldrar har haft oljig hud eller kombinerad hud, är det mer troligt att man också kommer att uppleva det. Användning av vissa mediciner kan också påverka hudtypen och orsaka oljig hud.

2: Stress och kost är också viktiga faktorer för att bestämma hudtyp. Stress kan orsaka en ökning av hormonet kortisol, vilket kan leda till överproduktion av olja i huden. Kostvanor som är höga i socker och oljigt kan också leda till oljig hud.

3: Miljöpåverkan som förorening och solskador kan också påverka hudtypen. Överexponering för solen kan leda till överproduktion av olja i huden och orsaka oljig hud. Det är viktigt att skydda huden från solen med hjälp av solkräm, särskilt om man har oljig eller kombinerad hud.

Symtom på oljig hud och kombinerad hud

  • Glansig eller oljig hud
  • Större porer
  • Finnar och akne
  • Torra fläckar på vissa områden

Så här hanterar du oljig och kombinerad hud

Drömmer du om att uppnå en felfri hudton utan den irriterande oljiga känslan? Oljig hud i ansiktet kan vara en utmaning som påverkar både män och kvinnor. Överdriven oljeproduktion kan resultera i en glansig yta, igentäppta porer och tendens till akne. Med rätt hudvårdsrutin kan du ta kontroll över din oljig hud och uppnå en fräsch och matt finish.

För att vårda oljig och kombinerad hud på rätt sätt är noggrannhet viktigt. Rengör din hud dagligen med en mild rengöringsprodukt, använd en toner för att balansera oljeproduktionen och välj lätta, oljefria fuktighetskrämer. Undvik tunga sminkprodukter och håll huden fri från bakterier genom att undvika att röra vid ansiktet.

Välj lätta och oljefria produkter som reglerar talgproduktionen och håller huden i balans. Glöm inte att regelbundet rengöra, exfoliera och återfukta huden för att uppnå den önskade felfriheten.

Ansiktskräm för oljig hud

Ansiktskräm för oljig hud är avgörande för att upprätthålla en frisk och balanserad hud. När man har oljig hud kan det vara svårt att hitta en kräm som inte täpper till porerna eller lämnar en oljig känsla. Därför är det viktigt att välja en ansiktskräm speciellt utformad för oljig hud.

En bra ansiktskräm för oljig hud kommer att ha en lätt konsistens och formulering, så att den absorberas snabbt utan att lämna en oljig yta. Denna typ av kräm hjälper till att kontrollera överflödig oljeproduktion och förhindra utbrott av akne.

Ansiktskräm för oljig hud bör också innehålla ingredienser som salicylsyra eller tea tree oil, som är kända för sina talgreglerande och antibakteriella egenskaper. Genom att använda en ansiktskräm speciellt utvecklad för oljig hud kan man uppnå en mer matt och glansfri finish samtidigt som huden får den nödvändiga fuktigheten och vården.

Ansiktskräm för kombinerad hud

Ansiktskräm för kombinerad hud är väsentlig för att uppnå en balanserad och väl omhändertagen hud. När man har kombinerad hud, som kännetecknas av en blandning av torra och feta områden, är det viktigt att hitta en kräm som kan uppfylla båda behoven.

En bra ansiktskräm för kombinerad hud är formulerad för att fukta och nära de torra områdena utan att täppa till porerna eller öka fettproduktionen i de feta områdena. Denna typ av kräm bidrar till att upprätthålla en naturlig balans i huden och förebygger utbrott av akne.

Ansiktskräm för kombinerad hud bör innehålla lätta och icke-komedogena ingredienser som fuktar de torra områdena utan att lämna en oljig känsla. Genom att använda en ansiktskräm speciellt utformad för kombinerad hud kan man uppnå en jämn och väl omhändertagen hudton utan att kompromissa med hudens naturliga balans.

Solkräm för oljig hud

Solskydd är viktigt för alla hudtyper, men särskilt för oljig hud. Använd en lätt solkräm som inte täpper till dina porer och välj en solkräm med ett brett spektrum av UVA/UVB-skydd.


Farmakonomens experttips: En effektiv hudvårdsrutin för oljig och kombinerad hud


Rengöring: Jag rekommenderar att använda en gel eller skumrengöring. Om du också behöver en makeupborttagare skulle jag föreslå micellärvatten, men se till att använda en gel eller mousse efteråt för att vara säker på att få bort allt. Om du kämpar med akne eller oren hud, välj produkter som är lämpliga för det.

Toner: Toner är viktiga, särskilt när man har oljig hud. De tar bort överflödig olja och smuts. Välj en oljefri toner som är utformad för oljig hud, eftersom en toner med olja kan få huden att verka ännu fetare. Använd tonern både på morgonen och kvällen.

Serum: Serum är viktigt för personer med oljig hud, eftersom de ofta har stora porer på grund av ökad talgproduktion. Den ökade talgproduktionen kan täppa till porerna och orsaka pormaskar.

Ansiktskräm: När det gäller ansiktskräm rekommenderar jag att du väljer en lätt formula som inte täpper till porerna. En gelbaserad kräm är idealisk. Om du upplever en glansig hud på grund av oljig hud, kan du hitta ansiktskrämer som hjälper till att matta ner huden.


Dermalogica

Special Cleansing Gel

Köp nu

La Roche-Posay

Physiological Soothing Lotion Toner

Köp nu

Beauty of Joseon

Glow Serum Propolis + Niacinamide

Köp nu

Murad

Blemish Control Skin Smoothing Polish

Köp nu

Murad

Oil & Pore Control Mattifier SPF45

Köp nu


Ingredienser som hjälper dig att hantera oljig och kombinerad hud

Det finns olika ingredienser som är kända för sin effektivitet i kampen mot detta problem, och de kan hittas i en mängd olika hudvårdsprodukter. Nedan följer några av de mest effektiva ingredienserna som kan hjälpa dig att hantera oljig och kombinerad hud:


Salicylsyra

Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA) som är känd för sina exfolierande egenskaper. Den kan tränga djupt in i porerna och ta bort överflödig olja och orenheter, vilket hjälper till att minska förekomsten av igentäppta porer och pormaskar.

Grön lera

Grön lera är känd för sina absorberande egenskaper. Den kan absorbera överskottsolja och orenheter från huden, vilket lämnar den fräsch och ren.

Tea tree-olja

Tea tree-olja har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa akne och minska överflödig oljeproduktion.

Aloe vera

Aloe vera har en lugnande effekt på huden och kan hjälpa till att minska inflammation och rodnad. Den kan också hjälpa till att upprätthålla fuktbalansen i huden utan att täppa till porerna.

Niacinamid

Niacinamid är en form av vitamin B3 som kan hjälpa till att reglera talgproduktionen och minska förekomsten av pormaskar. Den har också lugnande egenskaper som kan minska rodnad och irritation i huden.

Hyaluronsyra

Även om det kan verka motstridigt att använda hyaluronsyra på oljig hud kan den hjälpa till att upprätthålla fuktbalansen. Oljig hud kan fortfarande behöva fukt, och hyaluronsyra är en lättviktig ingrediens som kan tillföra fukt utan att kännas tung eller oljig.

Zinc PCA

Zink PCA är en ingrediens som kan hjälpa till att reglera talgproduktionen och kontrollera oljig hud. Den kan också ha en lugnande effekt på huden.

Allt du behöver veta om Salicylsyra

Läs nu

Allt du behöver veta om Niacinamid

Läs nu


Användning av smink för oljig hud

När du har oljig hud kan det vara en utmaning att hitta sminkprodukter som inte gör din hud ännu oljigare. Det är viktigt att välja produkter som inte täpper till dina porer och samtidigt kan kontrollera överflödig oljeproduktion.

Sök efter smink som är oljefritt, mattande och långvarigt. Några bra produkter för oljig hud inkluderar matta foundations, lätta puder, mjuka rouger och ögonsmink. Undvik att använda för många produkter samtidigt, eftersom det kan leda till en ännu oljigare look.

Foundation för oljig hud

Foundation för oljig hud är avgörande för att uppnå en hållbar och matt finish. När man har oljig hud kan det vara svårt att hitta en foundation som inte får huden att se glansig ut under dagen. Därför är det viktigt att välja en foundation som är speciellt utformad för oljig hud.

Foundation för oljig hud har en lätt och oljefri formulering som hjälper till att absorbera överskottsolja och minska glans. Denna typ av foundation är också känd för att ha långvarig hållbarhet och en matt effekt som håller huden fri från glansiga områden. Foundation för oljig hud bör vara lätt att applicera och ge en naturlig täckning utan att täppa till porerna eller framkalla akneutbrott.

Mineralmakeup för oljig och kombinerad hud

Mineralmakeup är idealisk för personer med oljig och kombinerad hud, eftersom den ger en naturlig skönhet utan att lägga till överskottsolja. Mineralmakeup består av finmalda mineraler som absorberar överskottsoljigt och ger en matt finish. Den lätta och luftiga formulan förhindrar täppning av porerna och minskar glansen i T-zonen.

Mineralmakeup är också känd för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att kontrollera utbrott och irriterad hud. Uppnå en felfri och naturlig look med mineralmakeup som passar perfekt för fet och kombinerad hud.


Om experten Merna Al Murady

Merna Al Murady utbildades som farmakonom år 2018 och har sedan ägnat sin karriär åt att utvidga sin professionella kunskap och erfarenhet inom hudvård och aktiva ingredienser. Med en djup förståelse för hudens behov och omfattande kunskap om aktiva ingredienser kan Merna möta olika hudtyper och problem.


FAQ

Kan man använda olja på oljig hud?

Ja, vissa oljor kan faktiskt hjälpa till att reglera talgproduktionen och förbättra hudens tillstånd.

Hur kan man minska synligheten av porer på oljig hud?

En bra rengöring och exfoliering kan hjälpa till att ta bort överskottsolja och smuts, medan en toner kan hjälpa till att minska synligheten av porerna.

Hur kan man behålla en hälsosam och naturlig lyster på kombinerad hud?

Fuktighetskräm och solkräm kan hjälpa till att skydda huden och behålla dess naturliga lyster, medan en lätt foundation eller BB-kräm kan ge en jämn yta.

Vilka produkter och ingredienser bör man undvika om man har oljig eller kombinerad hud?

Undvik tunga, oljebaserade produkter och ingredienser som alkohol och sulfater, eftersom dessa kan irritera och torka ut huden.

Välkommen till Luxplus