Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Oren hud: Så här behandlar du effektivt oren hud och akne

Oren hud: Så här behandlar du effektivt oren hud och akne

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Bli av med oren hud och akne! Läs när vår kunniga farmakonom delar experttips för en effektiv hudvårdsrutin som förvandlar din hud.

Har du någonsin stått framför spegeln och känt frustration över orenheter och akne i ansiktet, på ryggen eller under en graviditet? Du är inte ensam!

I denna artikel kommer vi att täcka allt du behöver veta om oren hud och akne - från orsaker och förebyggande till behandling. Merna delar experttips och tricks samt ger dig ett exempel på en hudvårdsrutin specifikt för oren och aknebenägen hud. Låt oss tillsammans uppnå en friskare och mer strålande hud.


Vad är oren hud och akne?

Oren hud är en vanlig hudtillstånd som manifesterar sig som finnar, pormaskar och inflammation. Akne är en mer allvarlig form av oren hud, vilket kan resultera i stora, inflammerade finnar och ärrbildning. Även om främst unga människor påverkas, kan både ungdomar och vuxna lida av oren hud och akne.

Hur uppstår oren hud och akne?

Oren hud och akne uppstår när talgkörtlarna i huden producerar överskott av talg. Denna överproduktion kan blockera porerna och leda till inflammation och finnar. Hormonella förändringar, stress, dålig kost och genetiska faktorer spelar alla en roll i utvecklingen av oren hud och akne. Genom att förstå orsakerna bakom oren hud och akne kan du bättre hantera detta utmanande hudtillstånd.

Oren hud i ansiktet

Orenheter och finnar - och generellt oren hud i ansiktet - kan verkligen påverka självförtroendet och kan vara en utmaning att hantera. Genom att etablera en dedikerad hudvårdsrutin och välja lämpliga produkter kan du minska förekomsten av oren hud i ansiktet.

Nedan kan du läsa mer om de effektiva ingredienser som bekämpar oren hud i ansiktet och finns i vanliga vårdprodukter utan recept. Genom att välja rätt hudvårdsprodukter och ingredienser kan du aktivt bekämpa oren hud och uppleva en förbättrad hudtillstånd.

Oren hud på ryggen

Oren hud på ryggen kan vara både irriterande och obekvämt. Det kan leda till inflammation, klåda och till och med ärrbildning om det inte behandlas ordentligt. Speciellt under sommarmånaderna kan svett och tajta kläder förvärra tillståndet. För att bekämpa oren hud på ryggen är det viktigt att upprätthålla en noggrann hudvårdsrutin och se till att rengöra området dagligen.

Använd en lång badborste eller en bomullstrasa för att nå områden som är svåra att nå och undvik tajta kläder och tyg som kan begränsa hudens andningsförmåga. Var också uppmärksam på att tvätta kläder och sängkläder regelbundet, eftersom svett och bakterier kan fastna i tyget och förvärra oren hud på ryggen.

Läs: Torrborsta dig till vackrare hud och en friskare kropp

Oren hud under graviditet

Under graviditeten kan hormonella förändringar leda till oren hud. Undvik retinoider och salicylsyra i hudvårdsprodukter, eftersom de kan vara skadliga för fostret. Använd milda vårdprodukter, upprätthåll en god hudvårdsrutin och se till att vara hydrerad. Undvik överdriven solbadning. Med försiktighetsåtgärder kan du uppnå en frisk och strålande hud under graviditeten.

Symptom på mild akne:

 • Svarta och vita pormaskar på huden
 • Mindre inflammerade finnar på huden
 • Mindre röda och svullna områden på huden

Symptom på måttlig akne:

 • Flera inflammerade finnar på huden
 • Stora, djupa cystor
 • Rödhet och svullnad på huden

Symptom på svår akne:

 • Stora, smärtsamma cystor som kan leda till permanent ärrvävnad
 • Rödhet och svullnad på stora områden av huden
 • Hård och knölig hud

Behandling av oren hud och akne

Det finns olika sätt att behandla oren hud och akne beroende på svårighetsgraden. Behandlingar som finns över disk, såsom rengörande vårdprodukter och aknekrämer med benzoylperoxid eller salicylsyra, kan hjälpa till att minska förekomsten av oren hud och akne.

För mer allvarliga fall kan din läkare ordinera receptbelagda aknekrämer eller antibiotika. Dessutom kan professionella behandlingar som kemisk peeling, mikrodermabrasion eller laserbehandling också vara effektiva i kampen mot akne.


Farmakonomens experttips: En effektiv hudvårdsrutin för behandling av oren hud och akne


Ansiktsrengöring: Rengöring av ansiktet är alltid viktigt, särskilt när man har oren hud eller akne. Jag rekommenderar en mild och gärna parfymfri ansiktsrengöring. En ansiktsrengöring med salicylsyra kommer att vara en tydlig rekommendation, eftersom den rengör djupt och tar bort döda hudceller.

Toner: När du kämpar med akne och oren hud är det en bra idé att använda en toner för att avlägsna överflödigt smuts och fett. Det säkerställer att ditt ansikte är helt rent innan du applicerar serum och ansiktskräm så att de kan fungera optimalt.

Serum: Om din hud blir torr på grund av medicinsk behandling rekommenderar jag ett fuktgivande serum som inte är för tungt. Välj gärna ett serum speciellt utformat för mycket känslig hud. Om du har oren hud skulle jag rekommendera ett serum med niacinamid eftersom det minskar talgproduktionen, bekämpar finnar och orenheter och samtidigt ger fukt till din hud.

Ansiktskräm: Applicera en lätt ansiktskräm för att undvika att porerna täpps igen. Oren hud kan kännas torr, så det är viktigt med en fuktighetskräm som fuktar huden och skyddar mot uttorkning. En kräm med tea tree-olja kommer att vara en bra rekommendation eftersom det hjälper till att bekämpa bakterier på hudens yta.


Murad

Blemish Control Clarifying Cleanser

Köp nu

Murad

Blemish Control Clarifying Toner

Köp nu

Dermalogica

AGE Bright Clearing Serum

Köp nu

Babor

Skinovage Purifying Cream

Köp nu

Babor

Hydration AHA/BHA Exfoliating Cleanser

Köp nu

Bioderma

Photoderm Akn Mat SPF30

Köp nu


Ingredienser som hjälper mot oren hud och akne

Det finns flera ingredienser som kan hjälpa till att bekämpa oren hud och akne. Här är några av de effektiva ingredienser som ofta används i vårdprodukter för detta ändamål:

Salicylsyra

Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA) som effektivt kan rengöra porerna, minska talgproduktionen och ta bort döda hudceller. Den har också antiinflammatoriska egenskaper som kan minska rodnad och svullnad i akne-berörd hud.

Benzoylperoxid

Benzoylperoxid är en effektiv ingrediens för behandling av akne. Den bekämpar bakterier som orsakar akne och hjälper till att rengöra tilltäppta porer. Den kan också minska inflammation och främja läkning av utbrott.

Tea tree-olja

Tea tree-olja har naturliga antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den kan bekämpa akne-orsakande bakterier, minska inflammation och lindra rodnad. Tea tree-olja kan användas som punktbehandling eller utspädd i en bärarolja.

Retinoider

Retinoider som retinol och tretinoin är derivat av vitamin A och kan hjälpa till att minska akneutbrott. De främjar cellförnyelse, minskar täppning av porer och förbättrar hudens struktur och ton.

Azelainsyra

Azelainsyra har antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa bakterier i porerna. Den har också antiinflammatoriska egenskaper och kan minska rodnad och irritation orsakad av akne.

AHA-syror

Alfahydroxisyror (AHA), som glykolsyra och mjölksyra, kan exfoliera huden, ta bort döda hudceller och förhindra täppning av porer. De kan också förbättra hudens struktur och ton.

Allt du behöver veta om Salicylsyra

Läs nu

Allt du behöver veta om Azelainsyra

Läs nu


Solkräm för aknebenägen hud: Skydda din hud mot solskador och ärrbildning

Skydda din aknebenägna hud effektivt mot solskador och ärrbildning med en speciellt utvald solkräm för aknebenägen hud. Solkräm för aknebenägen hud är en avgörande del av din dagliga hudvårdsrutin, eftersom den inte bara skyddar mot skadliga UV-strålar utan också hjälper till att bekämpa orenheter.

När du väljer solkräm för aknebenägen hud bör du prioritera produkter som är formulerade för att vara lätta och icke-täppande för porerna. Till exempel är solkrämer som innehåller zinkoxid eller titaniumdioxid särskilt fördelaktiga för aknebenägen hud, eftersom de har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lugna inflammerade områden på huden.

Makeup för oren hud

Makeup för oren hud bör väljas noggrant för att undvika förvärring av problemet. Det är viktigt att välja produkter som är oljefria och icke-komedogena för att undvika att täppa till porerna. Mineralmakeup kan vara ett bra alternativ.

Dessutom kan det vara en bra idé att välja makeup som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid, eftersom dessa ingredienser kan hjälpa till att bekämpa orenheter och akne. Det är också viktigt att noggrant rengöra huden innan du applicerar makeup och ta bort den på kvällen för att undvika täppning av porerna.


Om experten Merna Al Murady

Merna Al Murady utbildades som farmakonom år 2018 och har sedan dess ägnat sin karriär åt att utöka sin professionella kunskap och erfarenhet inom hudvård och aktiva ingredienser. Med en djup förståelse för hudens behov och omfattande kunskap om aktiva ingredienser kan Merna möta olika hudtyper och -problem.


FAQ

Hur kan jag förebygga oren hud och akne?

För att förebygga oren hud och akne är det viktigt att upprätthålla en god hudvårdsrutin, undvika att röra ansiktet och undvika produkter som är för fet eller irriterande för huden. Dessutom kan förändringar i kosten och livsstilsval också ha en positiv effekt på din hud.

Hur undviker jag ärr efter akne?

För att undvika ärr efter akne är det viktigt att undvika att klämma eller peta på finnarna och upprätthålla en god hudvårdsrutin. Dessutom kan behandlingar som kemisk peeling och laserterapi också hjälpa till att minska ärr och missfärgningar.

Hur täcker man oren hud?

För att täcka oren hud är det viktigt att använda sminkprodukter som inte täpper till porerna och förvärrar situationen. Det finns speciella produkter som är utformade för att täcka orenheter, vilket kan hjälpa till att ge en jämn och naturlig täckning.

Hur får jag snabbt bort oren hud?

Det finns ingen snabb lösning för att snabbt bli av med oren hud, men en god hudvårdsrutin och produkter med aktiva ingredienser som salicylsyra och benzoylperoxid kan hjälpa till att minska orenheter och inflammation. Det är också viktigt att undvika att röra ansiktet och klämma på finnarna.

Vad är bäst mot oren hud?

Det finns många produkter mot oren hud, men det bästa valet beror på din hudtyp och graden av akne. Produkter med aktiva ingredienser som benzoylperoxid och salicylsyra är kända för sin effektivitet, men det finns också receptbelagda läkemedel och behandlingar som laserterapi och kemisk peeling.

Vad är de bästa naturliga metoderna mot akne?

Naturliga metoder mot akne inkluderar bland annat tea tree-olja, aloe vera och honung. Dessa medel kan ha en lugnande och antibakteriell effekt på huden, men deras effektivitet varierar från person till person. Det är alltid viktigt att rådfråga en hudläkare eller läkare innan du använder naturliga metoder.

Kan smink orsaka oren hud?

Ja, smink kan orsaka oren hud, särskilt om produkterna är för tunga eller täpper till porerna. Det är viktigt att välja sminkprodukter som är oljefria och icke-komedogena för att undvika att förvärra orenheter.

Kan kosten påverka min hud och orsaka oren hud?

Ja, kosten kan påverka din hud och orsaka oren hud. En kost med högt innehåll av socker och fett kan öka produktionen av talg och förvärra orenheter. Det är viktigt att äta en hälsosam och balanserad kost för att upprätthålla en frisk hud.

Välkommen till Luxplus