Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Allt du behöver veta om Azelainsyra

Allt du behöver veta om Azelainsyra

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Har du hört talas om Azelainsyra? Denna syra har av någon anledning varit lite under radarn, trots att den har mycket att erbjuda för dem med oren hud

Du känner förmodligen redan till hyaluronsyra och salicylsyra, men har du hört talas om azelainsyra? Förmodligen inte, för av någon anledning är azelainsyra en något förbisedd aktör när det gäller dermatologisk hudvård. Och det är synd, eftersom azelainsyra har mycket att erbjuda, särskilt när det gäller akne och inflammation. Här kan du läsa mer om azelainsyra och få veta varför du bör integrera den i din hudvårdsrutin.

Azelainsyra, även känd som azelainsyra, är en milt exfolierande syra som kan användas för hudvård. I höga koncentrationer (15-20 %) används azelainsyra som läkemedel för behandling av rosacea och akne, men i mindre koncentrationer kan den också användas i receptfri hudvård. Du kan därför lätt köpa receptfri hudvård som innehåller låga koncentrationer av azelainsyra och detta kan vara en fördel för dem som vill hålla akne och inflammation nere på daglig basis.

Fördelar

 • Minskar inflammation
 • Minskar hyperpigmentering
 • Lämnar huden slätare och mjukare
 • Bekämpar akne
 • Hur fungerar azelainsyra?

  Azelainsyra fungerar som en leave-on exfoliant som rengör hudens yta. Azelainsyra är en av de mildare syrorna som kan användas på alla hudtyper. Azelainsyra har en antioxidantverkan, vilket hjälper till att motverka faktorer som kan orsaka sensibilisering och rodnad på huden. Syran rengör tilltäppta porer och hjälper därför till att förfina hudens yta. Azelainsyra har därför både en vårdande/behandlande och en förebyggande effekt. 

  Vem är azelainsyra lämplig för?

  Azelainsyra är bra för dem som lider av rosacea och/eller akne och för dem som vill ha en jämnare hudyta. 

  Hur man gör

  När du använder produkter med azelainsyra är det viktigt att du gradvis ökar dosen. Om du har känslig eller känslig hud ska du prova produkten på ett begränsat hudområde till att börja med. När din hud har vant sig vid produkten kan du använda azelainsyra dagligen.

  Var särskilt uppmärksam på

  Azelainsyra är en av de mildare syrorna, vilket är anledningen till att få personer upplever obehag när de använder den. Vi har dock fortfarande att göra med en syra, varför du kan uppleva viss hudirritation i början.

  Det finns ett antal olika typer av produkter som innehåller azelainsyra. Syran kan vara lite svår att emulgera med andra ingredienser och därför kan konsistensen i vissa produkter verka grynig. Detta påverkar inte nödvändigtvis azelainsyrans effektivitet.

  Välkommen till Luxplus