Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Känslig hud: Så här vårdar du den

Känslig hud: Så här vårdar du den

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Få expertråd om att vårda och lindra din känsliga hud från vår farmakolog, Merna. Lär dig om orsaker, symtom, vårdrutiner och förebyggande åtgärder.

Få expertråd om att vårda och lindra din känsliga hud från vår farmakolog, Merna. Lär dig om orsaker, symtom, vårdrutiner och förebyggande åtgärder.

Har du en hud som reagerar på nästan allt? En hud som alltid känns irriterad, röd och känslig? Då har du kanske en känslig hud.

Majoriteten av människor lider av en känslig hudtyp som kräver extra uppmärksamhet och vård. Vår kunniga farmakolog, Merna, har sammanställt några tips och tricks för att hjälpa dig att vårda din känsliga hud på bästa sätt.


Vad är känslig hud?

Känslig hud är en hudtyp som reagerar på yttre faktorer som kemikalier, parfymer, värme eller kyla. Det kan leda till rodnad, klåda, torrhet och andra obehagliga symtom. Känslig hud kan vara medfödd eller utvecklas över tid på grund av faktorer som åldrande, miljömässiga faktorer och hormonella förändringar.

Vad orsakar känslig hud?

Det finns många faktorer som kan bidra till känslig hud, inklusive genetik, åldrande, hormonella förändringar, miljömässiga faktorer och användning av hudvårdsprodukter som innehåller kemikalier eller andra irriterande ämnen. Stress och en obalanserad kost kan också påverka din hud.

Symtom på känslig hud

  • Rodnad eller irritation efter applicering av kosmetika eller hudvårdsprodukter
  • Klåda eller brännande känsla i huden
  • Torrhet eller flagor i huden
  • Utslag eller svullnad i huden
  • Känsla av stramhet i huden
  • Generell känslighet för temperatur- eller miljöförändringar

Hur kan man förebygga rodnad och irritation på känslig hud?

Även om vissa människor är mer benägna att utveckla känslig hud än andra på grund av deras genetik eller livsstil, finns det fortfarande ett antal steg du kan ta för att förebygga känslig hud. Det är viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som alkohol, dofter och sulfater.

Du kan också överväga att använda hudvårdsprodukter som är speciellt formulerade för känslig hud. Det är också viktigt att undvika rökning och att äta en hälsosam och balanserad kost som är rik på antioxidanter och näringsämnen som kan hjälpa till att stärka din hud.

Undvik dessa ingredienser i vård av känslig hud

Om du har känslig hud är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter med hårda kemikalier och dofter, eftersom de kan orsaka irritation och rodnad. Alkohol, sulfater, parabener, syntetiska färgämnen, retinoider och salicylsyra är ingredienser du bör undvika. Välj produkter som är speciellt formulerade för känslig hud och läs produktetiketterna noggrant. Om du är osäker, rådgör med en hudvårdsexpert eller dermatolog.

Skillnaden mellan känslig hud och allergisk hud

Känslig hud kan ofta förväxlas med allergisk hud, men det finns en viktig skillnad. Medan allergisk hud reagerar på en specifik ingrediens eller substans kan känslig hud reagera på många olika faktorer. Dessutom kan allergiska reaktioner ofta vara mer allvarliga och kan inkludera svullnad och andningssvårigheter.

Så här vårdar du en känslig hud

Först och främst är det viktigt att undvika hudvårdsprodukter med hårda ingredienser och alkohol, eftersom det kan torka ut och irritera huden ytterligare. Välj istället milda och lugnande produkter som är speciellt utformade för känslig hud. Det är också viktigt att undvika överdriven exfoliering, eftersom det kan irritera huden och öka känsligheten.

Därför bör du skydda din känsliga hud från solen

Om du har en känslig och reaktiv hud kan det vara en bra idé att minska exponeringen för solen och använda solkräm med hög skyddsfaktor. En känslig hud är ofta mer mottaglig för solskador, och genom att använda solkräm med hög solskyddsfaktor kan du njuta av solen med gott samvete.

UV-strålar kan orsaka brännskador, rodnad och ökad torrhet i huden, och det kan också öka risken för hudcancer. Därför är det viktigt att använda en bra solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och som är speciellt utformad för känslig hud. Du bör också undvika att vistas i solen under längre perioder och söka skugga under de varmaste timmarna på dagen.


Farmakonomen Mernas expertråd: En effektiv hudvårdsrutin för vård av känslig hud


Ansiktsrengöring: Även med känslig hud är det viktigt att använda en mild, parfymfri ansiktsrengöring för att ta bort smuts. Jag skulle rekommendera en mild ansiktsrengöring som inte innehåller parfym.

Serum: Om du har känslig hud, leta efter ett serum med lugnande ingredienser. Kom ihåg att alltid testa produkten på ett litet område för att vara säker på att huden inte reagerar negativt.

Ansiktskräm: Om du har tendens till rodnad finns det flera krämer som är utformade för att bekämpa detta.

Solkräm: Det är viktigt att använda solkräm om du har känslig hud. Huden blir extra känslig när den utsätts för solljus. Välj en solkräm med minst SPF 30.


Dermalogica

Special Cleansing Gel

Köp nu

Ecooking

Fragrance Free Super Serum

Köp nu

Dermalogica

Skin Smoothing Cream

Köp nu

Bioderma

Photoderm AR SPF 50+

Köp nu


Ingredienser som kan hjälpa till att lindra känslig hud

Det finns flera ingredienser som kan hjälpa till att lindra känslig hud och minska reaktioner. Här är några lugnande ingredienser som ofta används i hudvårdsprodukter för känslig hud:

Kamomill

Kamomillextrakt har lugnande och antiinflammatoriska egenskaper som kan minska rodnad, irritation och klåda i känslig hud. Den kan också hjälpa till att lugna och skydda huden mot yttre påfrestningar.

Allantoin

Allantoin är en naturlig ingrediens med lugnande och läkande egenskaper. Den kan hjälpa till att minska rodnad, lugna irritation och främja läkning av känslig hud.

Aloe vera

Aloe vera-gel är känd för sina lugnande och fuktgivande egenskaper. Den innehåller naturliga antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen som kan minska rodnad och lugna irritation i känslig hud.

Panthenol (provitamin B5)

Panthenol är känt för sina fuktgivande egenskaper och förmågan att lugna och återuppbygga huden. Den kan hjälpa till att minska irritation och förbättra hudens fuktbalans.

Havre

Havre är en mild och lugnande ingrediens som kan hjälpa till att lindra klåda, irritation och inflammation i känslig hud. Den skapar en skyddande barriär och återfuktar huden.

Bisabolol

Bisabolol är en naturlig extrakt från kamomill och har lugnande egenskaper. Den kan hjälpa till att minska rodnad, lugna irritation och skydda känslig hud mot yttre påverkan.


Om experten Merna Al Murady

Merna Al Murady utbildade sig till farmakonom år 2018 och har sedan dess ägnat sin karriär åt att utöka sin professionella kunskap och erfarenhet inom hudvård och aktiva ingredienser. Med en djup förståelse för hudens behov och omfattande kunskap om aktiva ingredienser kan Merna möta olika hudtyper och problem.


FAQ

Varför bränner min hud?

Huden kan bränna på grund av solbränna, torr hud eller irritation från produkter.

Varför bränner mitt ansikte?

Ansiktet kan bränna på grund av solbränna, rosacea eller allergi.

Vad hjälper mot irriterad hud?

Aloe vera, havregryn och kamomill kan hjälpa mot irriterad hud.

Hur ser en allergisk reaktion på huden ut?

En allergisk reaktion på huden kan orsaka rodnad, klåda och svullnad.

Kan man plötsligt utveckla allergi?

Ja, man kan utveckla allergi mot ett ämne som man tidigare har kommit i kontakt med utan problem.

Välkommen till Luxplus