Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Allt du behöver veta om Salicylsyra

Allt du behöver veta om Salicylsyra

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Fläckar, finnar och akne? Det finns en bra anledning till att Salicylsyra är särskilt omtyckt i detta sammanhang. Ta reda på mer om Salicylsyra här.

Om du kämpar med finnar, pormaskar eller andra blemmor kan hudvårdsprodukter med salicylsyra vara den bästa lösningen för dig. Salicylsyra har blivit alltmer populärt i hudvårdsprodukter och särskilt i exfolierande produkter, och det finns en mycket god anledning till det. Salicylsyra är mest känd för sin förmåga att rengöra oren hud, avlägsna döda hudceller, minimera porerna och generellt sett se till att huden blir snyggare.

Fördelar

 • Minskar talgproduktionen i huden
 • Stimulerar cellomsättningen
 • Avlägsnar effektivt döda hudceller
 • Rengör huden på djupet för att minimera porerna
 • Ger huden en fin och klar lyster
 • Bekämpar pormaskar, finnar och fet hud
 • Gör huden mjukare

Vad är salicylsyra?

Det finns många olika syror i hudvårdsprodukter. De vanligaste som används i hudvård i hemmet är AHA och BHA.

BHA, även känd som salicylsyra, är en organisk syra som tillverkas av salicin, ett antiinflammatoriskt medel som utvinns från pilträdet. Även om kombinationen av syra och hudvård kan låta skrämmande och avskräcka en del människor, har salicylsyra funnits i hundratals år och är en populär ingrediens i många rengörings- och exfolieringsprodukter - och det av goda skäl. Eftersom salicylsyra är en betahydroxysyra (BHA) fungerar den som en kemisk exfoliant som tränger djupare in i hudens porer och därför kan rengöra huden effektivt. 

Hur fungerar salicylsyra?

Salicylsyra finns i många hudvårdsprodukter som krämer, lotioner, exfolierande och rengörande produkter, eftersom salicylsyra fungerar som en behandling för akne, vårtor, psoriasis och oren hud. Dessutom används salicylsyra i produkter mot mjäll, exfolierande krämer och som legeringsmedel i smink. 

Användningen av salicylsyra är särskilt utbredd i produkter för behandling av akne. Salicylsyra är lätt frätande och kan därför lösa upp och avlägsna hudoljor, finnar och pormaskar mycket effektivt. Om du har problem med akne beror det på att hudens överskott av talg (den naturliga oljan), bakterier och döda hudceller klumpar ihop sig till proppar som täpper till porerna. Detta orsakar hudinflammation och akneutbrott. Salicylsyra förhindrar utbrott och tvingar huden att regenerera sig själv, vilket gör den mjukare, fräschare och smidigare. Du får med andra ord en vackrare och friskare hud tack vare salicylsyrans unika egenskaper.

Dessutom är salicylsyra antibakteriell och tar därför bort bakterier så att de inte kan sätta sig i huden och orsaka irritation som rodnad, finnar, pormaskar och klåda. 

Skillnaden mellan BHA och AHA

Du kanske har märkt att vissa hudvårdsprodukter innehåller både salicylsyra (BHA) men även AHA. AHA är också en syra, men närmare bestämt en fruktsyra som förfinar och slätar ut hudens yta samtidigt som den stimulerar cellförnyelsen.

Det som gör skillnaden mellan AHA och BHA är att salicylsyra (BHA) är fettlöslig och kan därför tränga djupare in i huden och dess porer och lösa upp smuts och döda hudceller. Salicylsyra verkar alltså både på hudens yttre lager och djupare i huden, och verkar därför både utifrån och in - och inifrån och ut. AHA (fruktsyra) är vattenlöslig och fungerar bäst på hudens yta, där den kan vara välgörande mot akne, solskador, rynkor och åldersfläckar.

Lämplig för...

 • Akne hud
 • Oren hud
 • Känslig hud
 • Pigmentförändringar

Användning av salicylsyra

Först och främst bör det sägas att salicylsyra inte är en ingrediens som du bör använda om det inte behövs. Följ instruktionerna på produktetiketten och var försiktig så att du inte överanvänder salicylsyra eftersom det kan leda till torrhet och irritation. För de flesta produkter gäller att du ska applicera dem en eller två gånger om dagen på ren och torr hud.

Hur lång tid tar det att se resultat?

4-6 veckor.

Bra att veta

Använd alltid solskydd dagligen, särskilt när du använder exfolierande hudvårdsprodukter som salicylsyra. Solskydd skyddar huden mot solens UVA- och UVB-strålar, undviker rodnad, förebygger ärr och pigmentering - särskilt om du har blemmor.

Användning av salicylsyra i hudvård

Salicylsyra är en populär och allmänt använd produkt i många produkter inom hudvårdsbranschen. Och du kan hitta en mängd olika salicylsyraprodukter, bland annat en salicylsyrekräm, ett salicylsyraserum och salicylsyraexfolierande produkter. Här är några allmänna riktlinjer för användning av salicylsyra:

Börja alltid med en låg koncentration. Om du aldrig har använt salicylsyra tidigare bör du börja med en produkt som innehåller en låg koncentration (vanligtvis 0,5 % till 2 %) för att minimera risken för irritation. Du kan gradvis öka koncentrationen med tiden när din hud blir mer tolerant.

Salicylsyrakräm

Salicylsyra i krämer och lotioner hjälper de fuktgivande ingredienserna i krämen att tränga längre in i huden och förhindrar att smuts och döda hudceller påverkar den fuktgivande effekten. 

Salicylsyra i rengöringsprodukter

Salicylsyra i rengörings- och exfolieringsprodukter är ett bra val för dem som lider av fläckig och aknebenägen hud. Eftersom salicylsyra är ett exfolierande medel är det bäst att undvika att använda andra exfolierande produkter, som skrubb eller andra syror, samtidigt.

Salicylsyra i skrubb

Salicylsyra i skrubb är något hårdare mot huden än en salicylsyrapeeling. Detta beror på att en skrubb har små korn som "sandar" huden. Detta tar bort döda hudceller, smuts och pormaskar, medan salicylsyra rengör, desinficerar och förebygger oren hud. Många föredrar att använda en peeling eller ansiktsvatten som innehåller salicylsyra i stället för en skrubb. 

Salicylsyra i peelingprodukter

Salicylsyra i exfolierande produkter är särskilt lämplig för oren hud, hud med större porer och hud med pigmentfläckar. En salicylsyrapeeling stimulerar huden och dess naturliga förnyelse. Genom att använda en salicylsyrapeeling kan du enkelt och effektivt rengöra huden på olika djup för en jämn och vacker lyster. Salicylsyrapeeling är bra för dig som har oren hud, förstorade porer och pigmentförändringar. Salicylsyrapeelingen rengör huden på djupet och ger dig en jämn och vacker glöd. 

Serum med salicylsyra

Salicylsyra i krämer och serum ger huden de bästa förutsättningarna för att de fuktgivande ingredienserna i produkten ska kunna tränga djupt in i huden, eftersom smuts, smuts och döda hudceller inte blockerar den fuktgivande effekten. 

Salicylsyra i hårvård

Salicylsyra har också hittat in i hårvård. Som ingrediens i schampo och balsam har salicylsyra en mild exfolierande effekt och är därför bra att använda om du lider av torr och irriterad hårbotten. Salicylsyra avlägsnar döda hudceller och får torra hudflagor att lossna från hårbotten, samtidigt som huden mjukgörs och cellförnyelsen främjas.

Välkommen till Luxplus