Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Mineralmakeup guide: Den naturliga vägen till perfekt hud

Mineralmakeup guide: Den naturliga vägen till perfekt hud

Av Camilla Svensson
Upplev de otaliga fördelarna med mineralmakeup! Få en naturlig och vacker hud samt den perfekta basen för din makeup med skonsamma ingredienser.

Trött på smink som täpper till dina porer och känns tungt i ansiktet? Då kan mineralmakeup vara något för dig. Denna typ av smink är allergivänlig och mild mot din hud, och den håller i timmar utan att smulas eller blekna! 

Men vad är egentligen mineralmakeup och vad innehåller det? Kan man fortfarande skapa en snygg makeup när man använder mineralmakeup? I den här artikeln kommer vi att guida dig genom allt du behöver veta om mineralmakeup. 


Vad är mineralmakeup? 

Mineralmakeup är en typ av smink som är tillverkad av naturliga mineraler som har pulveriserats och bearbetats till en fin pudriform. De mineraler som vanligtvis används i mineralmakeup är zinkoxid, titandioxid och järnoxid, som alla är kända för sina fördelaktiga egenskaper för huden. 

Mineral foundation och mineralpuder 

Skillnaden mellan mineralpuder och mineral foundation ligger främst i deras form och användning. 

Mineralpuder är vanligtvis i pulverform och används för att skapa en lätt täckning och matt finish på huden. Mineralpuder används ofta som en sista touch ovanpå foundation eller som en separat lätt täckande makeup. Mineralpuder tenderar att vara mer transparent och ger en naturligare effekt. 

Mineral foundation är en flytande eller krämig formula som används som en bas för att skapa en mer omfattande täckning. Mineral foundation är idealisk för att dölja ojämnheter, orenheter och förbättra hudens utseende. Mineral foundation kan också ha ytterligare fördelar, som SPF och vårdande egenskaper på grund av de naturliga mineraler som ofta finns i formuleringen.  

Både mineralpuder och mineral foundation har dock en gemensam nämnare: De är båda baserade på naturliga mineraler och tenderar att vara mildare mot huden jämfört med traditionella foundations och puderprodukter. De passar bra för personer med känslig hud eller de som vill ha en mer naturlig och lätt makeup. Valet mellan mineralpuder och mineral foundation beror på önskad täckning och finish samt individuella preferenser och hudtyper. 


Varför mineralmakeup är bra för din hud 

Mineralmakeup är mild och skonsam mot din hud. Mineralerna fungerar som ett skydd mot solljus och föroreningar och hjälper till att skydda huden mot miljöskador. Dessutom är mineralerna icke-komedogena, vilket innebär att mineralmakeup inte täpper till porerna och därför är mindre benägen att orsaka hudirritationer och akne. Kort sagt - mineralmakeup låter din hud andas! Dessutom sitter mineralmakeup på huden i timmar utan att blekna eller smula. 

 • Naturlig täckning som ser bra ut på huden 

Mineralmakeup har blivit mer populärt de senaste åren, och det är inte utan anledning! Mineralmakeup är inte bara bra för din hud, den kan också ge dig den önskade naturliga sminklooken. Mineralerna ger dig en lätt och naturlig täckning som inte känns kakig på huden. Genom att bygga upp lagren av smink kan du uppnå den önskade täckningen utan att det ser onaturligt ut. 

 • Bygg upp täckningen efter behov 

En annan fördel med mineralmakeup är att du kan bygga upp täckningen efter behov. Genom att lägga till fler lager mineralmakeup kan du uppnå önskad täckning samtidigt som det fortfarande ser naturligt ut. Detta gör det enkelt att anpassa din sminkning till olika situationer, och du kan alltid justera täckningen när det behövs. 

 • Naturliga ingredienser och hållbarhet

Mineralmakeup är tillverkad med naturliga ingredienser som är skonsamma mot huden och inte innehåller skadliga kemikalier som parabener, parfym, oljor och alkohol. Detta gör mineralmakeup till ett hälsosammare val för din hud. Utöver att vara bra för din hud är mineralmakeup också mer hållbar än andra sminkprodukter eftersom den innehåller färre kemikalier och tillverkas med större hänsyn till miljön. Vissa märken av mineralmakeup är också vegan- och djurvänliga. 

Mineralmakeup innehåller INTE: 

 • Parabener 
 • Parfym 
 • Oljor 
 • Alkohol 
 • Bismutoxiklorid 
 • Skadliga kemikalier 

Observera att inte alla märken av mineralmakeup är helt naturliga. För att hjälpa dig att välja de bästa alternativen har vi sammanställt en lista över 5 sminkmärken med mineralmakeup som du kan lita på. Fortsätt läsa nedan för att få reda på mer. 

 • Naturligt solskydd 

Några av de mineraler som används i mineralmakeup, som zinkoxid och titandioxid, fungerar också som naturliga solskyddsmedel. Det innebär att du kan skydda din hud mot solskador samtidigt som du ser bra ut. 

 • Mineralmakeup förbättrar din hud 

Mineralmakeup kan faktiskt hjälpa till att förbättra din hud över tiden. Mineralerna i sminket, som zinkoxid och titandioxid, är kända för sina skyddande och läkande egenskaper för huden.

Zinkoxid har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna och minska rodnad och irritation i huden, medan titandioxid hjälper till att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Dessutom kan mineralmakeup hjälpa till att minska synligheten av fina linjer och rynkor i ansiktet. 

Passar mineralmakeup alla hudtyper?

Ja - mineralmakeup passar de flesta hudtyper, inklusive känslig hud. Mineralerna i sminket är kända för sina antiinflammatoriska och lugnande egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för personer med känslig hud och akne.

 • Perfekt för personer med akne och rosacea

Mineralmakeup är ett populärt val bland personer med akne och rosacea, eftersom den inte täpper till porerna eller irriterar huden. Tvärtom kan mineralerna i sminket hjälpa till att lugna och lindra inflammation i huden.

 • Mineralmakeup för fet hud

Personer med fet hud kan ofta ha svårt att hitta rätt smink, eftersom många produkter kan få huden att se ännu fetare ut. Mineralmakeup kan vara en lösning på detta problem, eftersom den har en matt effekt och inte täpper till porerna.

Vad är skillnaden mellan mineralmakeup och vanligt smink?

Den största skillnaden mellan mineralmakeup och vanligt smink är ingredienserna. Mineralmakeup är tillverkad av naturliga mineraler och andra hälsosamma ingredienser, medan vanligt smink kan innehålla kemikalier och andra skadliga ingredienser. Mineralmakeup är också känd för att ha längre hållbarhet och kan vara mer motståndskraftig mot svett och fukt än traditionellt smink.


10 fördelar med mineralmakeup

 1. Naturlig look - Mineralmakeup ger dig en naturlig och hälsosam look.
 2. Allergivänlig - Mineralmakeup är mild och skonsam mot din hud och är ett bra val för personer med känslig hud eller allergier.
 3. Inte täppande - Mineralmakeup täpper inte till dina porer och är mindre benägen att orsaka hudirritationer och akne.
 4. Hållbar - Mineralmakeup fäster på huden och bildar en lätt och naturlig täckning som kan hålla i timmar utan att smulas eller blekna.
 5. Mångsidig - Mineralmakeup kan användas för olika ändamål, som ögonskugga, eyeliner och rouge.
 6. Skyddande - Mineralmakeup fungerar som ett sköld mot solljus och föroreningar och hjälper till att skydda huden mot miljö

De 5 bästa märkena för mineralmakeup

Det finns gott om mineralmakeup på marknaden - som tur är! Men det kan också vara svårt att veta vilka märken man ska vända sig till eftersom de alla är mycket bra. Vi har samlat några av de mest populära märkena som säljer mineralmakeup som du bör prova:

1. Högkvalitativ mineralmakeup för alla behov

Jane Iredale är ett prisbelönt sminkmärke som har specialiserat sig på högkvalitativ mineralmakeup.

Deras sminkprodukter är utformade för att skydda och vårda din hud samtidigt som de ger en vacker och naturlig täckning.

Jane Iredale är känt för sin miljömedvetna och cruelty-free produktion och erbjuder ett brett utbud av färger och texturer som passar alla hudtyper och stilar.


2. Naturliga och miljövänliga produkter

Lily Lolo är ett brittiskt mineralmakeupmärke som erbjuder ett brett utbud av naturliga och miljövänliga produkter, inklusive foundations, concealers, rouge, ögonskuggor och läppstift.

Deras ingredienser är av hög kvalitet och ofarliga för din hud och miljön. Lily Lolo är stolta över att vara cruelty-free och veganvänliga och har vunnit flera priser för sin mineralmakeup.


3. Lyxig mineralmakeup med fokus på hudvård

Youngblood är ett välrenommerat amerikanskt sminkmärke som har ägnat sig åt att skapa lyxiga mineralmakeupprodukter som samtidigt främjar en hälsosam hud.

Deras sminkprodukter är lätta men ger ändå full täckning och är kända för sina naturliga ingredienser och cruelty-free produktion.

Youngblood erbjuder mineralmakeup för ansikte, ögon och läppar, och den är idealisk för dem som vill ha en lyxig och hälsosam sminkrutin.


4. Ekologisk och hållbar mineralmakeup

Estelle & Thild är ett svenskt skönhetsmärke som är känt för sina ekologiska och hållbara hudvårdsprodukter, inklusive mineralmakeup.

Deras mineralmakeup är tillverkad av naturliga ingredienser och är helt fri från skadliga kemikalier och tillsatser.

Estelle & Thilds mål är att skapa skönhetsprodukter som både är effektiva och miljövänliga, och deras mineralmakeup är en hälsosam och miljövänlig lösning för dem som vill uppnå en naturlig och vacker look.


5. Australisk mineralmakeup med fokus på hållbarhet

Nude by Nature är ett idealiskt val för dig som vill uppnå en vacker look samtidigt som du tar hänsyn till miljön.

Deras mineralmakeup är tillverkad av naturliga ingredienser och har ett brett utbud av produkter, inklusive foundations, rouge, ögonskuggor och läppglans.

Men det är inte bara deras produkter som gör Nude by Nature unika. Märket har också fokus på hållbarhet och använder återanvändbara material i sin förpackning och arbetar för att minska sin miljöpåverkan.


Så här använder du mineralmakeup


1. Förberedelse:

 • Först och främst är det viktigt att ha en ren och återfuktad hud innan du applicerar mineralmakeup. Mineralmakeup kan kräva en jämn bas för att se så bra ut som möjligt, så se till att din hud är ren och väl omhändertagen. Använd en mild ansiktsrengöring och en bra fuktighetskräm som passar din hudtyp. Sedan kan du börja applicera mineralmakeup.
 • Välj din mineralmakeup. Det finns olika formuleringar av mineralmakeup på marknaden, så det är viktigt att välja en som passar din hudtyp och färg. Det är också viktigt att välja en med lätt täckning om du vill ha en naturlig look.

2. Applicering:

 • Börja med att skaka ut lite mineralpuder i locket och använd en kabukiborste för att applicera det jämnt på huden. Använd cirkulära rörelser och arbeta utåt från mitten av ansiktet. Upprepa vid behov för mer täckning.
 • Om du vill ha mer täckning under ögonen eller på fläckar kan du använda en concealerborste för att applicera mineralpulvret mer exakt.

3. Avslutning:

 • Applicera rouge eller bronzer. Om du vill ha lite extra färg i ansiktet kan du använda rouge eller bronzer för att lägga till dimension och lyster i ditt ansikte.
 • Avsluta med en setting spray eller puder. Mineralmakeup kan ibland bli tråkig eller flagna under dagen, så använd en setting spray eller puder för att hjälpa till att hålla din smink på plats.
 • Kom ihåg att regelbundet tvätta din borste och förvara ditt mineralmakeuppuder torrt och svalt för att förlänga hållbarheten. Genom att följa dessa steg kan du uppnå en naturlig, vacker och felfri look med mineralmakeup.

Välkommen till Luxplus