Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
RECEPT FLAPJACKS MED SUNDA FETTSYROR

RECEPT FLAPJACKS MED SUNDA FETTSYROR

Av CHRISTINA PETERSEN-BØNDING, NÄRINGSEXPERT
Här får du ett enkelt recept på nyttiga müslibarer av näringsexperten Christina. Läs även vad som gör dem så nyttiga, och varför fettsyror är bra!

Sommaren har passerat, vardagen har startat igen och för många betyder det medhavd mat på jobbet eller till skolan. Dessa müslibarer, eller flapjacks om du så vill, är ett fint litet inslag som ett sunt alternativ när sötsuget slår till eller den lilla hungern infinner sig på eftermiddagen. De är enkla att göra och kan förvaras i en tättslutande låda. De mueslibarer du köper som finns på marknaden innehåller ofta många tillsatser och raffinerat socker. Fördelen med att göra dem själv är att du vet precis vad de innehåller!


Müslibar med nyttiga fettsyror

Müslibarerna innehåller en massa olika nötter som bidrar med sunda fettsyror, också kallade omättade fettsyror. I synnerhet de essentiella omättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 är viktiga att inta genom kosten då kroppen inte kan producera dem på egen hand.

De sunda fettsyrorna verkar förebyggande och hjälper kroppen i flera processer. Bland annat består våra hjärnhalvor huvudsakligen av fett, och cellmembranen i hjärnan har behov av de essentiella fettsyrorna. Det förbättrar minnet och förebygger demens och depression. Därutöver verkar de nyttiga fettsyrorna kolesterolsänkande - de sänker det dåliga LDL-kolesterolet och ökar det bra HDL-kolesterolet. Vidare är de nyttiga fettsyrorna förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar då risken för att utveckla blodproppar minskas. 

Dessa flapjacks innehåller spelt som håller blodsockret stabilt under dagen och som kan minska sockercravings på eftermiddagen. Naturligtvis ska dessa nyttiga fetter ätas i moderata mängder då det innehåller väsentligt fler kalorier i kontrast till kolhydrater och protein. Recept flapjack


För 10 flapjacks behöver du: 

1 burk (305 ml) kondenserad mjölk

50g ekologiska mandlar från Urtekram

40g ekologiska valnötter från Urtekram

50g ekologiska cashewnötter från Urtekram

20g ekologiska gojibär från The Raw Chocolate Co

80g ekologiska tranbär från Urtekram

4 msk. ekologisk kokosfibermjöl från Urtekram

4,5 dl ekologisk müsli med dadlar och kokos från Urtekram


Sätt ugnen på 125 grader. Hacka mandlar, valnötter, cashewnötter, gojibär och tranbär grovt. Värm den kondenserade mjölken i en gryta (till omkring 40 grader). Lägg ner mandlar, valnötter, cashewnötter, gojibär, tranbär och kokosmjöl i grytan och rör runt. Tillsätt müslin lite åt gången tills konsistensen är seg och och hård att röra runt i. Tänk knäck.

Ta fram en ugnsform i storleken 23x20 cm och lägg ett bakpapper i botten. Häll ut massan i formen, blöt händerna och pressa ut massan så den täcker botten och är slät. Sätt in formen i ugnen i 125 grader i en timme. Låt mueslibarerna svalna i minst 15 minuter innan du skär dem i önskad form och storlek. Förvara dina muslibarer i en tättslutande förpackning.

Välkommen till Luxplus