Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Hudbristningar: Så hanterar du dem naturligt och effektivt

Hudbristningar: Så hanterar du dem naturligt och effektivt

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Läs när får farmakolog, Merna, guidar dig genom hur du ska hantera bristningar och förbereda hudens utseende med enkla metoder och ingredienser.

De flesta av oss har nog någon gång stött på bristningar på kroppen. Dessa hudbristningar är helt vanliga, särskilt bland kvinnor. Men hur uppstår de egentligen och är det ens möjligt att ta bort dem när de väl har uppstått?

Även om bristningar inte utgör någon hälsorisk kan de vara en källa till kosmetisk irritation för många av oss. Som tur är finns det olika metoder för att förebygga och minimera synligheten av bristningar.

Häng med när vår expertapotekare Merna berättar om orsakerna till hudbristningar och ger dig värdefulla tips för både förebyggande och behandling. Med hennes expertis kommer du att vara väl rustad för att ta hand om dina bristningar.


Vad är hudbristningar och varför uppstår dem?

Bristningar är ett vanligt hudtillstånd som kan uppstå hos både män och kvinnor. De kännetecknas av tunna, rödaktiga eller violetta ränder som senare kan bli vita eller silverfärgade. Dessa märken uppträder ofta på områden av kroppen som har genomgått snabb tillväxt eller sträckning, såsom buken, låren, brösten, höfterna och skinkorna

Orsaken till bristningar är främst att huden sträcks ut över sin naturliga elasticitet. Detta kan hända under perioder med snabb viktökning, såsom puberteten, viktökning eller viktminskning, eller under graviditet.

Symptom på hudbristningar

  • Röda eller lilla ränder på huden
  • Med tiden ändras färgen till mer blek eller silverfärgad
  • Ränderna kan vara något svullna eller upphöjda
  • Bristningar kan vara tunna eller breda
  • Uppstår ofta på mage, höfter, lår, bröst eller skinkor
  • I början kan bristningarna klia eller göra ont

Vem löper störst risk att få hudbristningar?

Personer som har en tendens att snabbt gå upp i vikt löper större risk att utveckla bristningar och celluliter. Dessutom är kvinnor mer benägna att uppleva dessa hudproblem än män.

Drick massvis med vatten!

Det är inte alltid möjligt att förebygga bristningar, men du kan vidta åtgärder för att minimera risken för att utveckla dem. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att hålla din hud frisk och återfuktad. Det kan du göra genom att dricka mycket vatten och äta en hälsosam och balanserad kost. Motion är också viktigt eftersom det kan bidra till att bibehålla en hälsosam kroppsvikt och öka blodcirkulationen.

Hudbristningar under graviditeten: ett vanligt problem

Bristningar är ett vanligt problem för många gravida kvinnor. Det är naturligt att vilja ha en vacker och frisk hud, även om kroppen genomgår stora förändringar under denna underbara tid. Bristningar kan påverka en kvinnas självförtroende och ha en negativ inverkan på hennes självbild.

Bristningar är inte ett permanent tillstånd och det finns flera behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minska deras synlighet och förbättra hudens utseende. Bristningar under graviditeten är en naturlig del av kroppens anpassning till barnets tillväxt. Men det betyder inte att det inte finns något du kan göra för att minimera deras inverkan.

Även om det är viktigt att vara realistisk och förstå att bristningar inte kan försvinna helt, kan behandlingar hjälpa till att minska deras synlighet och göra huden mer slät och jämn. Så om du oroar dig för hudbristningar under graviditeten finns det hopp och lösningar att tillgå.

Behandlingsalternativ för bristningar under och efter graviditet

När det gäller att behandla bristningar under och efter graviditeten finns det flera olika alternativ. Det är viktigt att notera att resultaten kan variera från person till person och att det inte finns någon universell behandling som fungerar för alla. Här är några av de mest populära behandlingarna:

Krämer och oljor för utvärtes bruk: Det finns ett stort utbud av krämer och oljor för utvärtes bruk som påstås minska synligheten av bristningar. Dessa produkter innehåller ofta ingredienser som vitamin A, vitamin E, hyaluronsyra och mandelolja, som kan återfukta och förbättra hudens elasticitet.

Laserbehandling: Laserbehandling är ett effektivt sätt att behandla bristningar. Med hjälp av laserljus stimuleras kollagenproduktionen i huden, vilket kan leda till att hudbristningarna blir mindre synliga. Det kan dock krävas flera behandlingar för att uppnå önskat resultat.

Microneedling: Microneedling, även känt som dermaroller-terapi, innebär att man använder en dermaroller med fina nålar som stimulerar hudens naturliga läkningsprocess. Detta kan leda till förbättrad kollagenproduktion och minska synligheten av hudbristningar.

Kom ihåg att det är viktigt att ha realistiska förväntningar när du behandlar bristningar. Även om de kan bli mindre synliga är det osannolikt att de försvinner helt. Var tålmodig och konsekvent i din behandling och välj metoder som bäst passar din kropp och livsstil.

Läs också: Bio Oil - Inga fler bristningar!


Farmakologens expertråd: En effektiv hudvårdsrutin för att behandla bristningar


Exfoliering: Efter rengöring, använd en mild exfolierande skrubb eller borste för att avlägsna döda hudceller och stimulera hudförnyelsen. Detta kan bidra till att förbättra hudens struktur och absorptionen av efterföljande produkter.

Kräm eller olja mot bristningar: Det finns speciella krämer och oljor som är framtagna för att motverka bristningar. Dessa produkter innehåller ofta ingredienser som retinol, hyaluronsyra, vitamin E eller växtextrakt som kan hjälpa till att främja läkning av bristningar och förbättra hudens utseende. Massera försiktigt in produkten i bristningsområdena med cirkulära rörelser och låt den absorberas väl i huden.

Fuktkräm: Återfuktning är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet och hälsa. Välj en fuktighetskräm som är rik på vårdande ingredienser som sheasmör eller kokosolja. Applicera fuktkrämen över hela kroppen, även på områden med bristningar, och massera in den i huden med mjuka rörelser.

Massera och stimulera områdena: Regelbunden massage av bristningsområdena kan bidra till att öka blodcirkulationen och främja hudens läkningsprocess. Du kan använda fingertopparna eller en massageborste för att utföra mjuka, cirkulära rörelser på de drabbade områdena. Detta kan också bidra till att förbättra hudens utseende över tid.

Ha tålamod och var konsekvent: Kom ihåg att behandling av bristningar tar tid och kräver tålamod. Förvänta dig inte mirakulösa resultat över en natt. Var konsekvent med din hudvårdsrutin och fortsätt att applicera produkterna regelbundet för bästa resultat. Bristningar kan gradvis bli mindre synliga och blekare med tiden.


Decleor

Cica-Botanic Oil

Köp nu

Palmer's

Stretch Marks Massage Lotion

Köp nu

Weleda

Stretch Mark Body Butter

Köp nu

Bio-Oil

Hudvårdsolja

Köp nu


Ingredienser som är bra för bristningar

Det finns flera ingredienser som kan vara fördelaktiga vid behandling av bristningar. Dessa ingredienser kan hjälpa till att förbättra hudens elasticitet, minska inflammation och främja läkningsprocessen. Här är några av de mest populära ingredienserna som vanligtvis finns i krämer, oljor och andra produkter för att behandla hudbristningar:

Retinol

A-vitamin (retinol) är känt för sina positiva effekter på hudens hälsa. Det kan bidra till att förbättra hudens struktur, öka kollagenproduktionen och minska synligheten av bristningar.

Mandelolja

Mandelolja är rik på E-vitamin, antioxidanter och fettsyror som återfuktar och ger näring åt huden. Den kan bidra till att minska synligheten av bristningar och förbättra hudens utseende och struktur.

Vitamin E

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan hjälpa till att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler. Det kan också bidra till att förbättra hudens elasticitet och främja läkning av bristningar.

Kakao- eller sheasmör

Dessa naturliga smör är kända för sina återfuktande egenskaper. De kan hjälpa till att bibehålla hudens fukt och elasticitet, vilket kan vara fördelaktigt vid behandling av bristningar.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en naturlig beståndsdel i huden som hjälper till att bibehålla fukt och elasticitet. Att tillsätta hyaluronsyra till bristningar kan hjälpa till att förbättra deras utseende och göra huden slätare och mer återfuktad.

Nyponolja

Nyponolja är rik på essentiella fettsyror och antioxidanter som kan hjälpa till att reparera och regenerera huden. Det kan vara effektivt för att minska synligheten av bristningar och förbättra hudens allmänna tillstånd.

Centella asiatica

Denna ört har länge använts inom traditionell medicin för att behandla olika hudåkommor, inklusive bristningar. Gotu kola kan bidra till att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens struktur och elasticitet.

Kokosolja

Kokosolja är en annan populär ingrediens för behandling av bristningar. Den har återfuktande egenskaper och kan hjälpa till att göra huden mer smidig och elastisk.


Allt du behöver veta om Hyaluronsyra

Läs nu

Allt du behöver veta om Retinol

Läs nu


Om expert Merna Al Murady

Merna Al Murady tog examen som farmakonom 2018 och har sedan dess ägnat sin karriär åt att utöka sin professionella kunskap och erfarenhet inom hudvård och aktiva ingredienser. Med en djupgående förståelse för hudens behov och omfattande kunskap om aktiva ingredienser kan Merna tillgodose olika hudtyper och problem.


FAQ

Hur kan jag förebygga bristningar under graviditeten?

Bristningar under graviditeten kan förebyggas genom att hålla huden återfuktad och elastisk med hjälp av fuktkrämer och oljor. Vi rekommenderar också att man undviker snabb viktökning och äter en hälsosam kost som är rik på vitaminer och mineraler.

Kan hudbristningar försvinna av sig själva?

Nej, bristningar försvinner vanligtvis inte helt på egen hand.

Kan solen påverka hudbristningar?

Solens skadliga strålar kan göra bristningarna mer synliga och förvärra deras utseende.

Välkommen till Luxplus