Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Allt du behöver veta om Retinol

Allt du behöver veta om Retinol

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Det finns en anledning till att Retinol har fått så mycket draghjälp (och popularitet) inom skönhetsindustrin, särskilt inom anti-age hudvård.

Retinol är en av de mest populära hudvårdsingredienserna som både hudspecialister och forskare svär på. Tillsammans med C-vitamin är A-vitamin den ingrediens som får mest uppmärksamhet på grund av dess vetenskapligt bevisade och märkbara effekter. Du har troligen stött på ingrediensen i olika anti-ageing-krämer, serum och lotioner. Men vad är retinol egentligen bra för? Här är allt du behöver veta om denna mirakelingrediens.

Fördelar

 • Bidrar till cellförnyelse
 • Bidrar till kollagenproduktionen
 • Minskar åldersfläckar och åldersfläckar
 • Minskar rynkor och fina linjer
 • Ökar hudens kollagenproduktion
 • Fastare och mjukare hud
 • Välgörande effekt på oreflekterad hud

Vad är retinol?

Retinol är en retinoid, en form av A-vitamin och ingår därför i vitamin A-familjen. Det är en fettlöslig vitamin som alla behöver, oavsett ålder. Det finns främst i olika animaliska feta livsmedel och de så kallade A-vitaminkarotenerna finns i vegetabiliska livsmedel. Eftersom vitaminet lagras under lång tid i vår kropp, där det bland annat deponeras i både lever och fettvävnad, är det inte nödvändigt att säkerställa ett dagligt intag av A-vitamin.

Retinol, eller vitamin A, är därför en viktig del av vår kost och viktigt för att upprätthålla ett friskt immunförsvar och en vacker hud. Det är därför som ett stort antal kosmetika- och hudvårdsprodukter också innehåller olika former av A-vitamin, inklusive retinol.

Retinol är en av de mest testade och beprövade ingredienserna inom hudvård - och den är populär av en anledning. Retinol har fantastiska anti-ageing-egenskaper som hjälper till att förebygga/bekämpa ålderstecken, minska fina linjer och rynkor och förbättra hudens övergripande struktur och ton. Retinols förmågor är enastående i många olika sammanhang.

Retinol förbättrar hudens hälsa

Retinol är viktigt för att vår kropp ska fungera. Om vi inte får tillräckligt med detta A-vitamin kan det få ödesdigra konsekvenser och påverka vår syn, tillväxt, immunförsvar, hud och inte minst våra gener.

Den danska hälsomyndigheten rekommenderar faktiskt att du får i dig mellan 700 och 900 mikrogram retinol eller cirka 10 milligram betakaroten per dag. Det kan låta mycket, men i verkligheten motsvarar det att äta en stor morot om dagen! 

Retinol och vitamin A

Vitamin A finns i tre olika styrkor med mycket olika egenskaper. Man skiljer mellan dessa typer:

Retinylpalmitat och retinylacetat: Dessa är bland de mildaste formerna av A-vitamin, eftersom de först omvandlas till retinol och sedan till A-vitamin.

Retinol: Retinol är en föregångare till A-vitaminsyra, som omvandlas till A-vitamin i huden.

A-vitamin syra: Syraversionen av A-vitamin, som är den starka varianten som endast finns tillgänglig på recept.

Hur fungerar retinol?

Retinol är mest känt för sina anti-ageing-resultat, men retinol gör mycket mer än så. Retinol fungerar genom att stimulera cellomsättningen och kollagenproduktionen, vilket minskar uppkomsten av linjer och rynkor i huden.

Retinol fungerar utmärkt för att upprätthålla epidermis (överhuden). Detta beror främst på att retinol har en speciell förmåga att påverka beteendet och reaktionerna hos våra hudceller. Det har till och med bevisats vetenskapligt att retinol har en positiv effekt på både oren hud, akne, solskador, pigmentering och ålderstecken, varför retinol också är det föredragna valet när det gäller anti-ageing.

Lämplig för...

 • Anti-ageing
 • Akne hud
 • Oren hud
 • Pigmentförändringar
 • Solskador

Hur man använder den

Även om det finns ett antal uppenbara fördelar med retinol är det inte något som du bara ska smörja in din hud varje kväll. Först och främst tar det lite tid att vänja sig vid att använda retinol - oavsett styrka. 

Var alltid extra uppmärksam på procentandelen retinol i dina krämer, lotioner och serum innan du börjar. För mycket retinol kan orsaka rodnad och hudirritationer, och för lite retinol - ja, då uteblir effekten. Den allmänna regeln är att en produkt måste innehålla minst 1 % retinol för att den ska fungera. Det finns dock produkter med ett högre innehåll av mirakelämnet - men dessa är receptbelagda och används främst för att behandla akne eller för att jämna ut hudtonen. Detta är en ganska hård behandling som måste utföras med professionell vägledning.

Börja alltid med att använda retinol en gång i veckan, sedan varannan dag och slutligen varje dag. Detta är det bästa sättet att vänja huden vid att använda retinol. Retinolkrämer och retinolserum används bäst på natten, eftersom retinolprodukter kan orsaka ökad känslighet för solen. Därför är det viktigt att använda solskydd under dagen för att skydda huden från ytterligare skador.

Hur lång tid tar det att se resultat?

2-4 månader.

Bra att veta

När det gäller retinol i hudvård är förpackningen superviktig. Retinol är extremt känsligt för luft och ljus. Ingrediensen förstörs och förlorar sin effekt när den förvaras i en burk eller genomskinlig förpackning där den är känslig för ljus. Därför ska retinol helst förvaras i kylskåp, eftersom effekten då bevaras i större utsträckning.

Användning av retinol i hudvård

En av de viktigaste fördelarna med retinol är att den förbättrar hudens cellomsättning och cellförnyelse. Dessutom är det en utmärkt antioxidant. Ämnet används också allt oftare som en kraftfull anti-ageing ingrediens i olika krämer och andra produkter, eftersom retinol verkar för att både släta ut och strama upp huden i ansiktet, samt ge både mjukare hud och en jämnare hudton. Forskning har till och med visat att retinol i krämer, serum och oljor har en mätbar effekt på att minska stora porer i huden, förbättra hudens yta och ge en jämnare och mer enhetlig hudton.

Retinols fantastiska förmåga att reparera och återuppbygga vår hud gör att den även kan användas för många andra ändamål. Ändamål som inte enbart är kosmetiska. Det kan också användas för att behandla sår, ärr, brännskador och solskador. Men som med alla andra hudvårdsprodukter måste retinol användas på rätt sätt. Och med försiktighet. Men om du gör det är du också garanterad en märkbar effekt genom att använda retinol i din dagliga hudvårdsrutin. Retinol är med andra ord en livräddare inom hudvård!

Retinolkräm för huden

Retinol finns i kapslar, serum, oljor, ansiktsmasker och naturligtvis krämer. Retinolkrämer är de vanligaste och mest använda inom hudvård. Du hittar både dagkrämer, nattkrämer och ögonkrämer med retinol, så det finns därför gott om möjligheter att uppnå utmärkta resultat när du vill ge din hud det där släta lagret. Oavsett vilken typ av hudvård du föredrar.

Retinol serum

Krämer kan ibland kännas lite för feta och oljiga - särskilt på sommaren, då många av oss föredrar lättare och luftigare krämer, särskilt i ansiktet. Som tur är finns det både ansiktsoljor och serum som innehåller retinol. Gemensamt för dem är att de hjälper lika bra och effektivt som retinolkrämer - men retinolserum absorberas snabbare i huden eftersom konsistensen är tunnare, vilket kan vara en fördel på sommaren om man vill undvika den feta känslan som krämer kan lämna efter sig.

Om du väljer ett retinolserum kan du kombinera det med en dagkräm eller nattkräm. Använd ditt retinolserum innan du använder din vanliga dag- eller nattkräm för bästa resultat.

Välkommen till Luxplus