Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Hårfärg: Den ultimata guiden

Hårfärg: Den ultimata guiden

Av Camilla Svensson
Så lyckas du med att färga håret själv.

Passar benan din ansiktsform? Det är kanske en av frågorna du ställer dig när du har ett möte med frisören. Starkt följt av en annan viktig fråga: Vilken hårfärg passar mig?

Om du också är en av dem som älskar att experimentera med din hårfärg, då har du kommit till rätt plats! Här får du alla råd du behöver för att färga håret hemma. En hemmahårfärg är perfekt för dig som vill spara pengar och tid hos frisören. Utmaningen är dock att de flesta av oss definitivt inte är experter när det kommer till att färga håret eller köpa hårfärg. Det är just därför vi har skapat den här hårfärgsguiden, så att du förhoppningsvis kan få en lyckad hemmafärg, oavsett om ditt hår bara ska fräschas upp eller färgas om.

Ny dag → Ny hårfärg

Vi vet alla hur en ny frisyr eller hårfärg kan göra underverk. Vem minns t.ex. inte hur vår egen Carrie Bradshaw totalt förändrade sitt utseende när hon gick från blonda lockar till brunt hår i Sex and the City - The Movie? Det gör bara något väldigt speciellt med utseendet, när något händer med håret, och speciellt en ny hårfärg kan göra underverk!

Nuförtiden är det normalt, och speciellt för kvinnor, att ha en annan hårfärg än den man naturligt är född med. Låt oss inse det – vi byter hårfärg flera gånger under hela livet och provar olika hårfärger. Det blir också mer och mer vanligt att leka med de olika och mer annorlunda hårfärgerna, som inte nödvändigtvis ger en naturlig look. Dessutom finns det också många olika sätt att färga håret.

Det måste du vara medveten om när du färgar håret hemma

Du har säkert sett TV-reklamen med kända kvinnor som Eva Longoria och Sarah Jessica Parker som hyllar hemfärger för deras naturliga färgresultat och enkla procedurer, som gör att hela processen ser så lätt ut. Kanske har du testat det? Med eller utan tur. Innan du börjar färga håret hemma finns det några saker du ska tänka på:

  • Välj en hårfärg som kan vara täcka din nuvarande hårfärg
  • Hitta en hårfärg som passar din hudton
  • Ska hårfärgen ha reflekser?
  • Ska det vara permanent, en toner eller en färgbomb?
  • Hårfärg med eller utan ammoniak?

Välj en hårfärg som matchar din hudton

När det kommer till färgning av ditt hår står du självklart fritt att välja bland alla hyllor när du ska välja hårfärg. Som sagt, det finns vissa hårfärger som komplimenterar din hudton bättre än andra, och det är precis vad vi vill hjälpa dig med i den här artikeln. Låt oss komma till saken!

När du väljer hårfärg är det en bra idé att känna till din hudton/underton, eftersom det kan hjälpa dig att hitta den hårfärg som bäst framhäver dina ögon och hudton.

Kalla hudtoner

Om du har en kall hudton är silversmycken bäst för dig. Här kommer kalla hårfärger att vara extra smickrande för din hud. Personer med ljusare hudtoner bör välja ljusare hårfärger eller med röda nyanser, som skapar en vacker kontrast mot huden.

Varma hudtoner

Om du har en varm hudton, så har du förmodligen märkt att guldfärgade smycken är otroligt smickrande för din hud. Här kommer varma och gyllene hårfärger att passa dig bäst. Som en allmän tumregel kan en varm/mörk hudton klara mörkare nyanser, men passar även ljusa hårfärger bra. De mörka djupa tonerna är bara de mest smickrande.

Läs också: Vilken underton har min hud?

__________________________________________________

Tips! Tumregeln är att undvika allt som
är mer än två nyanser mörkare eller ljusare än din nuvarande färg.
Hitta den perfekta hårfärgen för dig

Det finns ett oändligt antal hårfärger att välja mellan på marknaden. De finns i alla regnbågens färger, toningar, nyanser, reflexer och allt däremellan. Hårfärgerna finns i heltäckande färg, permanent eller semipermanent. Och det gör verkligen inte processen lättare! Vi har samlat ett utbud av de mest grundläggande färgerna när det kommer till hårfärger som du hittar här på Luxplus.

Brun hårfärg

Brun hårfärg är en naturlig färg som många människor runt om i världen föds med. Brun hårfärg finns i många nyanser. Det är en hårfärg som är smickrande för de flesta, oavsett hudfärg och ton. Om du vill färga ditt hår brunt permanent eller tillfälligt kan du ha nytta av att läsa den här artikeln om brun hårfärg, där du får lära dig om några av de bästa produkterna som kan hjälpa dig att färga håret brunt.

Blond hårfärg

Älskar du den skandinaviska blonda looken? Då måste du färga håret blont. Den blonda hårfärgen förknippas typiskt sett med Skandinavien, men de ljusa lockarna är idag utbredda över hela världen, speciellt efter att det blivit möjligt för alla att färga håret i precis den blonda nyans som många drömmer om. Men att göra håret ljusare – och i synnerhet blekning – är väldigt hårt för håret. Därför är det extra viktigt att behandla håret med vårdande hårprodukter. Läs mer om blond hårfärg i vår egen artikel.

Röd hårfärg

Den röda hårfärgen är helt unik. Det är faktiskt den mest sällsynta hårfärgen i världen. Endast mellan 1-2% av världens befolkning föds med naturligt rött hår. Med röd hårfärg sticker du snabbt ut i mängden, även om det inte är din naturliga hårfärg. Läs mer om röd hårfärg och bli guidad till olika hårprodukter, som kan hjälpa dig att antingen behålla den röda färgen eller färga håret rött i vår artikel – här.

Koppar hårfärg

Hårfärg i koppar d.v.s. orangea hårfärger är bara supersnyggt! Det bästa med en koppar hårfärg är att den ger en naturlig lyster till ansiktet. Om du har turen att ha fått den vackra hårfärgen från naturen, läs då artikeln här, där du får hjälp att behålla den vackra hårfärgen eller tips för att färga håret själv.

Svart hårfärg

En vacker svart hårfärg kräver utan tvekan respekt. De svarta lockarna passar inte alla hudfärger och hudtoner, då den mörka färgen snabbt kan få din hud att se blek ut. Om du har långt svart hår som Pocahontas eller en ultrakort pixie kan rätt svart färg hjälpa till att ge din frisyr det där lilla extra. Läs mer om den svarta hårfärgen i artikeln – här.

Lila hårfärg

Lila hårfärg är en lite annorlunda hårfärg än de traditionella "naturliga" hårfärgerna. För vissa kan en lila hårfärg låta lite crazy. Men lila hårfärg finns i många olika nyanser. Du behöver inte nödvändigtvis ha ett skrikande lila hår eller en intensiv lavendelfrisyr. En lila hårfärg i en mer eller mindre intensiv variant har bara blivit mer och mer populärt. Det finns både permanenta och tillfälliga lösningar. Speciellt en toner med lila pigment är populärt. Hitta rätt produkt om du vill ha lila hårfärg i vår artikel – här.

Rosa hårfärg

Precis som med lila hårfärg är också rosa hårfärg en lite annorlunda hårfärg, och den väljs vanligtvis av dig som gärna vill experimentera och leka med färger i ditt hår. Du får extremt vackert hår, om du har ljust hår med en rosa nyans. Därför kan en ljusrosa hårfärg användas utan att man nödvändigtvis behöver få chockrosa hår. Det finns många olika hårfärger, som kan ge en mer eller mindre intensiv rosa look. Läs mer om rosa hårfärger i vår artikel – här.

Grå hårfärg

Med åldern blir håret mer och mer grått, eftersom håret tappar mer och mer pigment och slutligen blir helt grått eller vitt. Grå hårfärg brukade förknippas med att bli äldre, men nu ÄLSKAR vi den nya IT-hårfärgen! Läs mer om hur du enkelt kan få gråa lockar, eller dölja den grå utväxten, i vår artikel om grå hårfärg – här.

Silver hårfärg

Silver hårfärg är den nya gråa! Den kalla silverfärgen kan göra något alldeles speciellt! Det är inte en naturlig eller solid färg, utan snarare en reflekterande nyans. För att uppnå en vacker silverfärg måste håret först ha ett pigment på en grå bas. Om du är nyfiken på hur, och om du själv vill ha de vackra silver håret, så läs mer om det i artikeln – här.

Färgkoder på hårfärg

De flesta hårfärger du kan köpa är framtagna enligt ett nummersystem, som talar om vilken färg du kan uppnå med produkten. Siffran på hårfärgen består ofta av 3 siffror. Den första siffran talar om tonhöjden och de två sista siffrorna berättar om färgens reflektioner, det vill säga färgnyanser. Siffrorna är viktiga för resultatet av din hårfärg!

Tonhöjden

Tonhöjden är den första siffran i färgkoden. Tonhöjden visar med siffror från 1-10 hur mörk eller ljus hårfärgen är.

Reflexer

De följande två siffrorna i hårfärgens färgkod visar hårfärgens primära och sekundära reflex. Den andra siffran är den primära reflexen, medan den tredje siffran är den sekundära reflexen. Dessa siffror är superviktiga eftersom de avgör om din hårfärg kommer att vara varm eller kall, samt vilken nyans din hårfärg är. Den primära reflexen är alltid den starkaste och mest dominerande. Den sekundära reflexfärgen är svagare och syftar till att förstärka eller tona ner nyansen av den primära reflexen.

Välj den hårfärg du är mest bekväm med

Med allt detta sagt är det såklart viktigast att du väljer precis den hårfärg du är mest bekväm med. Så om du drömmer om en blå-svart färgnyans, men har en olivfärgad hudton, så ska du såklart satsa på det ändå! Men du måste bara vara beredd på att det kanske inte blir precis som du förväntat dig.

Lär dig de olika typerna av hårfärg

Det finns flera olika typer av hårfärg. Det är viktigt att du väljer rätt hårfärg, eftersom det har en avgörande inverkan på ditt resultat.


Permanent hårfärg → kan ändra till 3 tonhöjder


Toning → ändrar till 1-2 tonhöjder


Färgmask → ändrar bara nyansen

Permanent hårfärg

Med en permanent hårfärg täcker färgen 100% och hårfärgen kan INTE sköljas ur. Det betyder att färgen är permanent och du kan inte att gå tillbaka till din vanliga hårfärg hur lätt som helst. Den permanenta hårfärgen är för dig som vet att du inte kommer ångra ditt färgval och som gärna vill ha en varaktig färg i håret. Permanent hårfärg kräver en mer komplex kemisk behandling, och tränger därför djupare in i håret. Din nya hårfärg kan hålla i upp till flera veckor utan synliga tecken på att färgen bleknar. I allmänhet rekommenderas permanent hårfärg för att göra håret ljusare, mörkare eller hjälpa till att täcka tråkigt grått hår.

Bra permanenta färger för hemmafärg Garnier Nutrisse, Garnier OLIA, L'Oréal Excellence.

Toning

En toning är en semipermanent hårfärg som är bäst anpassad för att ändra eller fräscha upp hårets nyans. En toning kan ändra 1-2 toner och håller mycket bättre än en färgbomb, men tonar också gradvis ut ur håret, så du slipper återväxt. Även om färgen kallas semipermanent kan du inte vara säker på att din naturliga hårfärg kommer tillbaka efter att du har använt en toning. En toning är bäst för att förlänga färgintensiteten och glansen i den permanenta hårfärgen. Det är perfekt mellan frisörbesök och utväxt, eller så kan du välja att få en ny spännande nyans nästa gång du fixar håret.

Bra toningsfärg för hemmafärg: L'Oréal Casting Créme Gloss, Wella Color Touch.

Färgbomb

En färgmask är en tillfällig färg som appliceras som ett lager ovanpå de yttersta hårstråna. Denna typ av hårfärg ändrar inte din ursprungliga hårfärg och försvinner med tiden.Färgen täcker ca. 30 %. Det ger en kortsiktig förändring – d.v.s. du kan inte använda den för en permanent färgförändring. Men den är fenomenal på att ge färgen tillbaka sin intensitet och glans. En färgmask ändrar inte den ursprungliga hårfärgen och bleknar med tiden, så du kommer så småningom tillbaka till där du började. En färgmask ändrar inte tonhöjden, men den kan fräscha upp eller justera hårets nyans/ton. Även om en färgmask inte kan ändra själva tonhöjden, anges vanligtvis en tonhöjd på färgkoden. Här bör du välja den tonhöjd ditt hår redan har.

Bra färgbomb för hemmafärg: Wella Color Fresh, Milkshake Color Whipped Cream.

Blekning

Det råder delade meningar om att bleka håret hemma. Blekning kan initialt ljusa upp håret upp till 7 toner, men man måste verkligen vara försiktig, blekning hemma kan snabbt gå fel! För det första är blekning otroligt hårt för hår och hårbotten. För det andra är själva blekningen komplex. Eftersom håret bleks från mörkt till rött, till orange och gult, har du inte 100 % kontroll över blekningen och tiden. Håret kan därför lätt bli oranget. Vågar du bleka håret hemma så hittar du vårt aktuella utbud av blekning – här.

Ekologisk hårfärgning

Visste du att det finns ekologiska hårfärger? Dessa hårfärger innehåller inga onödiga kemikalier som ammoniak eller parfym. De är därför mer allergivänliga, vilket är ett bra alternativ för den som har allergier och vill ha ett skonsamt sätt att färga håret.

Innan du färgar håret...

Färgresultatet beror mycket på ditt hårs tillstånd och den hårfärg du redan har. Hur mörkt ditt färgresultat blir beror på vilken nyans du väljer och hur mörkt ditt hår är innan du färgar det. Har du redan färgat håret kan nyansen bli mörkare än du tänkt dig och du kan därför med fördel välja en ljusare nyans. För ett naturligt färgresultat rekommenderar vi att du inte färgar håret mer än 2 nyanser mörkare än din naturliga hårfärg.

__________________________________________________

Hårfärgsdilemman – hur man löser dem

Hur man tar bort gula toner i håret

Om du får en gul nyans i din hårfärg, använd en lila eller blå färg för att neutralisera den. Har du t.ex. blont hår kan du ofta få gulaktiga undertoner och här är ett silverschampo perfekt för det! Ett silverschampo arbetar sig in i de ljusa lockarna för att ta bort gula toner i håret. Om du har blont hår kan du även använda askblont hårfärg för att tona ner de gulaktiga tonerna.

Hur man tar bort grön nyans från håret

Om du har en grön nyans i håret kan det neutraliseras med röda färgpigment. Den gröna nyansen orsakas av oxiderad koppar som binder till hårstrået. Detta händer till exempel när ditt hår kommer i kontakt med klorerat vatten. Grönt och rött är motsatser på färgkartan, och därför tar den röda färgen bort den gröna nyansen.

Hur man tar bort orange toner i håret

Om du har röda och orange nyanser i håret måste du använda blått för att neutralisera det. De flesta frisörer rekommenderar ett blått schampo för brunt hår, som fungerar på samma sätt som ett lila schampo för blondiner. Eftersom blått är motsatsen till orange på färghjulet, tar det bort de röda och orangea nyanserna.

Hur man tar bort hårfärg från huden

För att undvika att få hårfärg fastnar vid hårfästet när du färgar hemma, använd vaselin. Vaselin är en naturlig och effektiv lösning på ditt problem. Smörj ut lite vaselin på hårfästet innan du färgar håret, så slipper du slåss med fläckar av hårfärgning efteråt. Om skadan redan har inträffat, applicera lite vaselin på färgfläcken och massera in tills du ser hårfärgen försvinna.

De 10 bästa tipsen för att färga håret hemma

Nu har du kanske kommit ett steg närmare att färga håret hemma. Kanske har du redan hittat hårfärgen du vill testa? Men hur får du bästa resultat med hemfärg? Det är på tiden att få några mycket specifika tips för färgning:

1. Läs bruksanvisningen noggrant

Det här tipset kanske är självklart, men let's face it, hur många av oss läser egentligen bruksanvisningen? Just med hårfärgningsmedel är det därför viktigt att du läser den ordentligt först. Även om du kanske har provat att färga håret tidigare kan produkterna och färgerna ha olika väntetider, appliceringsmetoder eller annat – så läs det alltid noga innan du börjar.

2. Kom ihåg allergitestet

Bette safe than sorry! De flesta av oss upplever inga tecken på allergi när vi färgar håret, men tänk om du gör det. Innan du använder hårfärgen, se till att du har tagit ett allergitest.

3. Använd handskar

De flesta hårfärgningspaket innehåller plasthandskar och de finns där av en anledning! Hårfärgningen kan snabbt lämna missfärgningar på händer och naglar och det är inte alltid lätt att tvätta bort färgen igen. Det är därför du alltid ska ha handskar på dig när du färgar håret hemma.

4. Snåla inte med färgen

Snåla inte med hårfärgen! Om du har extra tjockt eller långt hår räcker det inte med bara ett paket hårfärg. Du kommer förmodligen att behöva flera. Den goda nyheten är att hemfärger redan är mycket billigare än om du färgar håret hos frisören.

5. Dela upp håret i sektioner

Vill du ha ett proffsigt färgresultat ska du inte bara gnugga in färgen i håret, som om det vore schampo. Dela upp håret i sektioner innan du börjar färga det. På så sätt kan du koncentrera dig på att färga en sektion i taget och se till att hela håret är täckt av färg. Om du delar upp håret i 4 eller 6 sektioner, börja med att färga de bakre sektionerna och avsluta med att färga de två sektionerna närmast ditt ansikte.

6. Använd en kam

Hemfärgen kan snabbt se "onaturlig" ut och sakna "spel". Det kan därför vara en bra idé att använda en kam och dra ner den i håret efter att hårfärgen har applicerats. På så sätt förhindrar du att hårfärgen klumpar ihop sig utan skapar istället spel i håret. Kammens form gör att färgen fördelas på ett sätt som gör att den ser mycket mer naturlig ut – med lek och reflektioner.

7. Observera tiden

Det är oerhört viktigt att du håller dig till den rekommenderade tiden av hårfärgen, för att vara säker på att du får önskat färgresultat. Återigen - läs instruktionerna noggrant! Ditt hår tjänar inte heller på att utsättas för hårfärg längre än nödvändigt.

8. Skölj håret noggrant

När hårfärgen ska ut ur håret är det viktigt att du tar dig tid och får ut all hårfärg ur håret. Tvätta håret noggrant med schampo och skölj en gång till innan du använder balsam. Som utgångspunkt ska vattnet i duschen vara helt klart. Om du inte tvättar bort all färg ur håret kan det irritera din hårbotten och orsaka missfärgning på dina sängkläder.

9. Fokusera på utväxten

Om din hårfärg bara behöver fräschas upp efter 1-2 månader så räcker det med att bara applicera hårfärg på utväxten, eller använda en toning. Det finns absolut ingen anledning att applicera den kemiska färgbehandlingen i hela håret, om det inte är nödvändigt.

10. Vaselin i hårfästet

Upplever du också att hårfärgen smetas av på huden runt hårfästet? Det kan du faktiskt undvika genom att lägga på ett bra lager vaselin runt kanten. Det kan vara bra att undvika om du ska ut direkt efter att du har färgat håret.

Ta hand om din hårfärg med schampo och balsam för färgat hår

När ditt hår är färgat och du älskar resultatet! (förhoppningsvis) Därför måste håret också ha rätt vård. Det är inte utan anledning att det finns hårvårdsprodukter för färgat hår. Vill du ta väl hand om din nya hårfärg bör du använda ett schampo för färgat hår, ett balsam för färgat hår och en hårmask för färgat hår. Dessa vårdprodukter är speciellt utvecklade för att skydda och förlänga hållbarheten på färgen i ditt hår. Du hittar alla våra aktuella produkter för färgat hår – här.

__________________________________________________

FAQ

Vad betyder siffrorna på hårfärg?

Som tidigare nämnt är de flesta hårfärger byggda efter ett siffersystem, som talar om vilken färg du kan uppnå med produkten. Färgens nummer består ofta av 3 nummer. Den första siffran talar om tonhöjden och de två sista siffrorna berättar om färgens reflektioner, det vill säga färgnyanser.

Vilken hårfärg är mest hållbar?

Det är svårt att säga vilken hårfärg som är mest hållbar då det handlar om din utgångspunkt och vilken typ av hårfärg du väljer. Permanent, tonande färg eller färgmask?

Kan permanent hårfärg tas bort?

Du kan aldrig ta bort den permanenta hårfärgen, men du kan minska den genom att t.ex. med hjälp av en hårfärgningsborttagning, som är en hårfärgning som drar ut hårfärgen ur ditt hår. Det kan dock aldrig ta tillbaka håret till sitt ursprungliga tillstånd. Alternativet är att vänta tills håret har växt ut igen.

Vilken hårfärg passar bruna ögon?

Om du har vackra bruna ögon så ska du alltid satsa på en hårfärg med höstnyanser som röda, gyllene och kopparliknande nyanser. Detsamma gäller även när det kommer till smink.

Vilka hårfärger passar gröna ögon?

Den bästa hårfärgen för gröna ögon är en hårfärg med mörka nyanser. Undvik för ljusa hårfärger.

Vilken hårfärg passar blå ögon?

Den bästa hårfärgen för blå ögon är allt från ljusa till mörka nyanser.


Välkommen till Luxplus