Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Vilken bena passar din ansiktsform

Vilken bena passar din ansiktsform

Av Simone Keller | Frisör och hårexpert
Sido- eller mittbena? Vet du vilken bena som passar din ansiktsform bäst? Fortsätt läsa här för att bli lite klokare.

Är du osäker på var din bena ska börja? Ska du ha mittbena eller kanske en sidobena? Var du placerar benan kan verkligen kan göra stor skillnad för ditt utseende. Men vilken bena passar egentligen dig och din ansiktsform bäst? Oavsett om du har en oval, rund, hjärtformad, fyrkantig, trekantig eller avlång huvudform så finns det alltid en bena som passar dig. Med rätt bena kan du framhäva eller mjuka upp dina ansiktsdrag– oavsett om du har kort eller långt hår. Är du nyfiken på att få veta mer? Så fortsätt läsa här!


Hitta din ansiktsform

Kort och gott finns det sex olika ansiktsformer. Och även om vi tittar i spegeln varje dag (förmodligen till och med flera gånger om dagen) så vet inte alla vilken ansiktsform de har.

Här kommer två effektiva metoder, som gör att du enkelt kan hitta din huvudform. Det ska dock sägas att dessa metoder inte är 100% säkra, men det är en bra utgångspunkt – och vem vet, kanske hjälper det dig att hitta din ansiktsform.


Mätmetoden

Med den här metoden ska du först ta en selfie. Egentligen en porträttselfie. Du kan få hjälp av din mamma, vän, flickvän, pojkvän eller en timer för att ta bilden. Bilden ska tas framifrån och på nära håll. Håret ska sättas upp i en stram  hästsvans så att din ansiktsform framhävs så mycket som möjligt.

Skriv ut bilden, eller ladda upp den på din PC, för nu ska du fram med linjalen. Här ska du mäta följande avstånd:


  • Bredden på ditt ansikte - mät där kindbenen är bredast = A
  • Bredden på ditt ansikte - mät där din käke är bredast = B
  • Bredden på din panna - mät där den är bredast (vanligtvis mittemellan brynet och hårfästet) = C
  • Längden på ditt ansikte - mät från toppen av ditt hårfäste till slutet av din haka = D

Resultat:

  • Ovalt ansikte - (D) är en och en halv gånger så långt som bredden (A)
  • Runt ansikte - (D) är lika med eller nära bredden (A)
  • Hjärtformat ansikte - Om ditt ansikte är smalt vid käkbenet (B) och brett vid kindbenen (A) och pannan (C)
  • Avlångt ansikte - Om (D) är längre än bredden (A)
  • Fyrkantigt ansikte - (D) är lika med eller nära bredden (A), men inte rund
  • Trekantigt ansikte - om det är bredast vid käkbenet (B) och smalare vid kindbenen (A) och pannan C

Ritmetoden

Denna metod är lite enklare, men heller inte 100% säker. Stå framför spegeln. Sätt upp håret i en hästsvans och ta fram t.ex. en läppenna. Rita runt ditt ansikte som du ser det i spegeln. bom! Du har ritat din ansiktsform.


Så vilken typ av bena passar mitt ansikte bäst?

Oval ansiktsform

Denna ansiktsform kännetecknas av att ha breda kindben, en smal panna och en smal rundad haka. Oftast är längden på ditt ansikte ca. en och en halv gånger så lång som bred, och du är bredast över kindbenen.

Om du har den här ansiktsformen menar många att du är lyckligt lottad. Den avlånga ansiktsformen kan bära vilken bena som helst, så oavsett var du placerar benan i håret, eller vilken frisyr du har, kommer det att se bra ut. Du kan därför experimentera och välja mellan alla olika varianter.


Don't: Nothing - lucky you

Hjärtformad ansiktsform

Om du väldigt bred över kindbenen och pannan, men käklinjen är kantig och spetsig, är ditt ansikte hjärtformat. Precis som den ovala ansiktsformen kan ett hjärtformat ansikte bära de flesta benor och frisyrer.


Don't: Undvik en kort frisyr med för mycket volym. Det kommer bara att få den nedre delen av ansiktet att se smalare ut.


Trekantig ansiktsform

Det trekantiga ansiktet kan lätt förväxlas med ett hjärtformat ansikte, men här ligger skillnaden i kindbenen. De breda kindbenen ska dock inte döljas. Framhäv ditt trekantiga ansikte med en kort elle uppklippt frisyr.


Don't: Om du inte vill framhäva dina käkben, ska du undvika att ha mittbena.


Rund ansiktsform

Denna ansiktsform har fylliga kinder, en smal panna och är rund runt hakan.

Om du har en rund ansiktsform kan du göra den mindre rund genom att ha en mittbena eller en djup sidobena. Detta kommer göra att ditt ansikte blir mer avlångt. En medellång eller lång frisyr klär en rund ansiktsform väldigt fint eftersom att även det kommer att ge mer längd till ansiktet.


Don't: Undvik en bob-frisyr, page eller en helt rak pannlugg. Det kommer att göra ansiktsformen mer rund och skapa en asymmetri. Drömmer du om en pannlugg kan du gå för en mjukare variant med mjuka kanter, så att formen på huvudet inte blir så skarp.


Fyrkantig ansiktsform

En fyrkantig ansiktsform har en bred panna, framträdande kindben och en breda käkben.

För dig med en fyrkantig ansiktsform är det viktigt att du inte sätter benan för brett, då det kommer att framhäva de fyrkantiga linjerna i ansiktet ännu mer. Testa därför en lätt sidobena eller mittbena, och kanske en frisyr med gardinlugg, som mjukt ramar in ansiktet.


Don't: Du ska helst undvika att ha rak lugg, eller en skarp page som slutar vid käken. Ditt fyrkantiga ansikte kommer då att se ännu mer fyrkantigt ut.


Avlång ansiktsform

Denna ansiktsform har ungefär lika bred panna som kindben och käkben.

Har du en avlång ansiktsform så passar en bena, t.ex

Om du har en avlång ansiktsform kommer en sidobena att passa dig, eftersom den bryter av den avlånga formen på ditt ansikte. En mittbena kommer snabbt att framhäva formen och göra ansiktet längre. Om du däremot föredrar en mittbena, se till att skapa lite volym i frisyren antingen genom att klippa upp den med hjälp av lager, som du sen stylar med en volymprodukt, eller genom att skapa mjuka lockar med antingen plattång eller locktång. Den avlånga ansiktsformen kan snabbt se för platt ut i förhållande till frisyren.

En pannlugg på en avlång ansiktsform kan vara en bra lösning, då det kan "korta ner" formen lite.


Don't: Om du redan har ett långt ansikte kommer ännu längre hår bara att få ditt ansikte att se extra långt ut. Släpp därför Rapunzel-håret.


Tips från frisören: så här få du till den perfekta benan

Om du vill flytta benan efter att ha haft den på samma ställe i flera år, kommer håret förmodligen automatiskt att lägga sig i samma bena ändå efter varje gång du tvättar och borstar håret.

Det tar lite tid inan håret vänjer sig till att läggas åt ett nytt håll. Meeeen det är inte en helt omöjligt. Håret behöver bara  lite extra hjälp på vägen tills det har fallit på rätt plats.

Börja med blött hår

Borsta håret hela vägen tillbaka med din hårborste, och dela håret i den bens du önskar. Du kan med fördel ta hjälp en stylingprodukt som t.ex en mousse eller en root-lift produkt. En stylingprodukt kan också hjälpa till att ge håret fäste från hårbotten.

Hos Luxplus kan du hitta hårmousse och root-lift produkter från kända märken som Redken och Maria Nila.

Torka håret

Efter att du har lagt den nya hårbenan där du önskar och applicerat din favorit stylingprodukt måste du komma ihåg att torka håret. Använd en hårtork eller annat stylingverktyg. Applicera lite extra värme på den nya benan så att håret lägger sig åt det hållet. Avsluta med kall luft på hårtorken för att "låsa in" den nya benan.

Tips: Du kan också använda metoden genom att först använda varm luft för att forma håret, sedan kall luft för att låsa formen, och för att skapa volym i håret. Böj ner huvudet och blås med varmluft tills det är helt torrt. På så sätt lyfts hårrötterna. Avsluta med att föna med kall luft medan huvudet fortfarande är upp och ner. Svinga upp huvudet och skaka håret på plats, njut av din voluminösa frisyr - med din nya bena!


Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer