Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Guide till menstruationskopp

Guide till menstruationskopp

Av Sulaima Tollesen | Skönhtesexpert
Har du testat att använda menskopp? Om inte, är det dags nu! Vi hjälper dig att komma igång med den populära koppen.

Menskoppen är inte någon ny uppfinning, utan har länge varit en stor grej runt om i världen – och det finns många goda skäl till det. Med en menskopp får du en lättanvänd och hållbar produkt som hjälper dig smidigt igenom din mens. Här på Luxplus kan du hitta flera olika typer av menskoppar och på denna sida kan du lära dig mer om hur du kommer igång med att använda den populära koppen.

Vad är en menskopp?

Det kan låta märkligt att ha "mens" och "kopp" i ett och samma ord. Men en menskopp är faktiskt bara en liten skål av mjukt och hudvänligt silikon, som förs in i slidan där det fångar upp mensblodet innan det rinner ut. På det sättet ersätter menskoppen både bindor och tamponger. Menskoppen kan återanvändas men man får inte glömma bort att tömma och rengöra den noggrant innan du kan sätta in den igen.

Menskopp: Den hållbara, enkla och billiga lösningen

Du kanske tycker att det fungerar bra för dig att använda bindor eller tamponger, så varför då byta till menskopp? Det finns många goda anledningar till det. Låt oss lista några av de största skälen till varför det är bra att använda sig av en menskopp

 • Den kan återanvändas och är därför ett miljövänligt val
 • Behöver inte tömmas särskilt ofta
 • Behöver sällan bytas ut - några koppar kan användas i upp till 5 år
 • Har ingen uttorkande effekt på underlivet och bibehåller den naturliga fuktbalansen
 • Ger inte av någon dålig lukt
 • Kan användas både på dagen och på natten
 • Fri från skadliga kemikalier

Hur använder man en menskopp?

Det krävs lite träning innan man får till snitsen av att sätta in och ta ut den, och du kommer inte undan med att behöva öva lite, så det gäller att ha tålamod men det är det värt. En vikteknik används för att vika ihop menskoppen när den ska sättas in, men tekniken varierar från person till person. Den ska oftast testas några gånger innan man känner sig helt säker med den, och därför rekommenderar vi att du använder ett trosskydd eller en liten binda de första gångerna för att förhindra att det läcker. Och kom ihåg att alltid luta dig mot instruktionerna som följer med produkten.

Så sätter du in en menskopp

 1. Placera dig själv i en behaglig position. Du kan till exempel sitta på toaletten, sitta på huk, ligga ner eller stå upp. Välj den position som du känner dig mest bekväm i.
 2. Vik ihop menskoppen och för in den i slidan.
 3. När koppen är inne kommer du att höra ett litet pop ljud. Det beror på att den väcklar ut sig och bildar ett vakuum. Använd ett finger för att känna botten av koppen - om det finns bucklor, dra vid behov försiktigt i den lilla silikonsjälken. Känner du motstånd när du drar så har det bildats ett vakuum.
 4. Om koppens själk irriterar dig eller sticker ut kan du alltid klippa den. Detta gör du naturligtvis inte när koppen är inne, utan innan du ska sätta in den eller efter att du har tagit ut och rengjort den. 
 5. När koppen ska tas ut ska du även här placera dig i en bekväm position. Dra försiktigt i själken tills du kan få tag på koppens botten. Kläm ihop botten av koppen för att få bort vakuumet och ta nu ut den  i lugn och ro. Töm koppen i toaletten och skölj den noggrant under kranen – och voilà, den är redo att användas igen. Första gången du använder menskoppen och före och efter varje cykel bör du desinficera din menskopp – det gör du enkelt genom att koka koppen i en kastrull med vatten i 7 minuter.Hur ofta ska jag tömma min menskopp?

De varierar från person till person hur ofta du behöver tömma din menskopp. De flesta tömmer sin menskopp 4 gånger om dagen i genomsnitt. Det varierar från produkt till produkt hur länge du längst rekommenderas att lämna menskoppen inne, så se till att ta reda på det innan anvädning. Vissa menskoppar kan vara inne i upp till 12 timmar.

Rengöring av menskoppen

Det är viktigt att du rengör din menskopp. Innan du använder din nya menskopp för första gången och efter och före varje cykel måste du desinficera din menskopp. Detta måste göras för att ta bort oönskade bakterier och är därför oerhört viktigt. Du kan desinficera din menskopp genom att lägga den i en kastrull med kokande vatten.

Förutom att desinficera menskoppen måste du även skölja den ordentligt under kranen varje gång du tar ut den. Under din mens behöver du inte koka koppen utan det räcker med att enkelt skölja den under kranen varje gång du tar ut den.

Vilken storlek menskopp ska jag välja?

Menskoppar finns i flera storlekar och om det är första gången du ska använda menskopp är det svårt att veta vilken storlek som passar dig bäst. I grund och botten finns menskoppar i två olika storlekar och oftast är den minsta lämplig för kvinnor som ännu inte fött barn, medan den största är för kvinnor som fött barn (vaginalt - inte med kejsarsnitt). Men detta är bara vägledande. I vissa fall kan den stora menskoppen vara lämplig för kvinnor som ännu inte har fött barn men har kraftiga menstruationsblödningar, och detsamma gäller vissa kvinnor som har fött barn men föredrar den lilla storleken. Vår bästa rekommendation är att du provar dig fram själv.

Hitta din nya menskopp hos Luxplus

Hitta din nya menskopp här hos oss! Som medlem i Luxplus kan du till och med köpa din menskopp till ett riktigt bra pris. Beställer du redan idag så skickar vi hem det inom 2-4 arbetsdagar.
Välkommen till Luxplus