Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
irisdoft, iris blomma parfym, damparfym iris, herrparfym iris

Sensuell och elegant parfym med doften av iris

Av Karolina Stockhaus, parfymexpert
Upptäck doftnoten iris - En exklusiv och sofistikerad doft för seriösa tillfällen. Parfymexperten guidar dig till rätt parfym!

Iris, ljuva iris. En delikat blomma med välbalanserad, långvarig arom. En av de finaste och mest exklusiva parfymingredienser. Jag själv älskar så många parfymer som innehåller både irisblommor och irisrot och vill berätta lite om den idag. Den fina irisen komponerar sig fantastiskt med så många andra noter - allt från olibanum, benzoin eller andra kådor, olika träsorter (iris med cederträ är oslagbar!), kryddor och med andra blommor förstås. I en parfym kan den vara kall och avskalad och i en annan varm, mjuk och pudrig. Ofta presenteras den i par med viol och det är ett fantastiskt förhållande! Vilken mångfacetterad doftnot, eller hur?


Vad är irisabsolu?

Irisabsolu ingår i de mest dyrbara, äkta irisparfymerna (utan ersättningar av syntetiska aromakemikalier). Det extraheras av irisrötter, s.k. rhizomer och det är just absolu och irissmör som innehåller mest av s.k. ironer vilka står för den subtila, pudrigt-krämiga och violliknande doften. Processen är väldigt komplicerad, dyr och tidskrävande, därför är priset av råmaterialet högt. Aromen av iris består av blommiga, fruktiga och träiga toner och är väldigt rik, men delikat och sensuell samtidigt. Irisabsolu gör att parfymer med irisnoter är så vackra och ovanliga.


Hur doftar parfymer med iris egentligen?

Parfymer med distinkt doft av iris upplevs som väldigt eleganta, välbalanserade och lite mystiska. Irisnoterna hittar man oftast bland hjärtnoterna som bidrar till doftens generella karaktär. Det är inga festparfymer, de är lite mer ''seriösa'' och lämpar sig mer för daglig användning på jobbet eller liknande tillfällen. Ett säkert kort på möten, även jobbintervjun. Dessa kompositioner är hållbara och sofistikerade, för en ovan näsa kan den ibland blandas ihop med just viol, som den påminner om i vissa fall. 

 


Populära damparfymer med iris

Guerlain Insolence – den kommer att fungera året runt tack vare sin fruktiga och blommiga karaktär. En mångsidig komposition, sensuell och aromatisk. Har finns det mycket av den ljuva iris i basen där den blandar sig ihop med tonkabönorna och vit mysk. Toppnoterna består av bergamott, citron och hallon och i hjärtat hittar vi viol och fin ros.

Flora by Gucci Generous Violet - ett exempel på att viol är iris kan blandas ihop, både blommorna, blad och irisroten. Detta är en enkel och väldigt sofistikerad doft. Här hittar vi också mjuka ackorder av mocka i en modern tappning. Tycker du att läder i parfymerna kan ta över för mycket ibland så bör du testa just mocka, särskilt tillsammans med irisen. Kvinnlig och vacker! För att inte glömma flaskan! Flaskan är så himla fin, jag vill ha den på mitt sminkbord!

Chanel No 19 - En absolut klassiker med tidlös karaktär. Vibrerande, något fuktig, jordig arom spetsad med doften av blommor, grön och samtidigt mogen. Irisen fördubblas också i denna för det finns både irisblommor och irisroten här. Ekmossa, jasmin, liljekonvalj, ros, galbanum, mysk och ylang-ylang gör denna komposition lite mer mångfacetterad i jämförelse med andra och detta gör att den doften kan användas med fördel under speciella tillfällen.

Calvin Klein Reveal - för dig som inte är jätteförtjust i blommiga dofter. Ambra, sandelträ, havssälta, pudrig iris, mysk och lite kryddor. Verkligen bra komponerad allround-doft med semesterkänsla. Så avslappnande och kan verkligen ljusa upp en grå novemberdag med starka sommarvibbar helt utan den uttjatade solkrämsaromen.

Åh, en liten iris och så många olika nyanser! Testa gärna, trots att huvudingrediensen är densamma så skiljer de sig så mycket mellan varandra! Man kan ju skapa hela doftgarderob med dessa: Jobb/skola, året runt – Reveal och Generous Violet, date och utekväll samt kallare väder - Insolence, viktiga tillfällen och fester, året runt – No 19. So perfect!Populära herrparfymer med iris

Ja, irisnoterna kan göra en valfri doftkomposition till en fantastisk doft för män också! De största klassikerna, Dior Homme Intense och Parfum säljs för doftmedvetna män i miljoner exemplar i hela världen. Ett mästerverk!

Ett annat alternativ: Narciso Rodriguez for him - när man är ute efter någon modern klassiker så är denna ett perfekt val. Den delar DNA med den historiska Fahrenheit, men bär en ny, hipp outfit. Den lite pudriga, varma sidan av doften påminner väldigt mycket om irisroten, men innehåller tydliga toner av viol, både blommor och blad och detta bryter den stabila basen bestående av amber och patchouli. Lite mysk på det och en enkel, distinkt komposition är färdig. Den kan användas både under dagen och på kvällen då den utstrålar känsla av balans och stabilitet.

Välkommen till Luxplus