Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Elizabeth Arden produkter

Parfymguide med dofter från Elizabeth Arden

Av KAROLINA STOCKHAUS, PARFYMEXPERT
Vår parfymexpert och bloggare Karolina guidar dig genom Elizabeth Ardens doftuniversum och tipsar om vilka parfymer du kan bära till olika tillfällen.

Elizabeth Arden – vad förknippar ni med detta märke? Eight Hour Cream är något som revolutionerade hudvårdsmarknaden för många år sedan och vilken 70/80-talist doftade inte Sunflowers i mitten på 90-talet? Märket startades i USA av Florence Nightingale Graham som ett spa, men etablerade sig internationellt under alla dessa år. Det finns nästan 70 olika parfymer i husets doftportfolio så idag tänkte jag titta lite närmare på dofter. Dofter som fortfarande hittar sina fans i världens alla hörn.


Vad gör Elizabeth Arden-parfymerna så populära?

Man kan naturligtvis ha sina åsikter, men jag tycker att dessa dofter är lättillgängliga, lämpar sig för flera generationer av kunder, de känns igen (vi förknippar ju våra minnen med dofter vare sig vi vill eller inte och dofterna vi redan känner kommer alltid bli “finare” än de som vi upplever som nya). Det finns ett brett spektrum i olika doftkategorier också – det gör att det är lätt att hitta något som passar en. Och priserna har alltid varit och fortfarande är lättillgängliga. Ska vi kika lite närmare på några av dem?


  • True Love – 90-talet i ett nötskal. Pudrig och krämig som den gamla Nivea-krämen. Väldigt behaglig med sina noter av iris, sandelträ, fluffig persika och vita blommor. Sexig? Nej. Mys? 100%. 
  • Sunflowers – den mest populära av alla Elizabeth Arden-parfymer. Du kanske inte kopplar ihop namnet med doften, men det är just doften som alla känner igen (ja, om du inte är född igår ;) ). Somrig, solig och så positiv! Citrusfrukter, meloner, apelsin och apelsinblommor med en stark myskig bas. En allround-doft till jeans och t-shirt. Och till jobbet. Och till skolan.
  • 5th Avenue är en klassiker. Definitivt en av de mest eleganta och kvinnliga dofter i Elizabeth Ardens parfymutbud. Det är en jobbdoft som fungerar fint i kontorsmiljö (vid försiktig applicering, annars kan den vara svår, precis som varje parfym). Det är en vårig blomsterbukett i en flaska – liljekonvalj, syrener, jasmin, viol. Den innehåller inga citrusaktiga noter så kan vara ett bra val för den som inte vill ha just dessa i sin doftgarderob. Den är både söt och grön samtidigt och den sötman balanseras med en nypa kryddighet. Rosen i hjärtnoterna är väldigt trevlig att uppleva för det är en klassisk tolkning av ros i parfymeri.
  • Arden Beauty är en av de mer moderna dofter i kollektionen och det känns tydligt. Vi har lekfulla noter av rabarber, ingefära och lotusblomma här. Genom denna doft öppnar Elizabeth Ardens parfymörer väldoftande portar för yngre generationer av kvinnor. Efemeriska noter av risblomma och orkidé blandas ihop med varma amberackordet, sandelträ, iris och mysk. Väldigt bearable.
  • Red Door tar oss tillbaka till 80-talet. Den första appliceringen nästan visualiserar vadderade axlar och färgstarka kläder. Den doften är en orkester av tuberos, ylang-ylang och ros. Ackompanjerande jasmin, liljekonvalj, freesia och apelsinblomma gör att man förstår direkt att detta är en doft för de som inte är rädda för att synas. Honungen boostar blommorna på ett tydligt sätt. Red Door är blommig, orientalisk och ja, färgstark – till dig som gillar klassiker och vill ta mycket plats! (Och flakongen är verkligen underbar!). Det finns också en nyare tolkning av denna – Always Red, men jag som är en aning konservativ när det gäller s.k. flankers (nya tolkningar/utgåvor av redan kända parfymer) tycker att Red Door är ändå bättre.


Om du undrade vart alla Elizabeth Ardens aldehyder tagit vägen finns det aromatiska Blue Grass här, den första parfymen som skapades i Elizabeth Ardens laboratorier redan 1936. Och ja, den doftar precis som den epoken! Aldehyder, lavender, blomnejlika och vita blommor. Det är ingen doft för en tonåring, men jag skulle definitivt vilja känna den på en kulturintresserad människa (fungerar för såväl män, kvinnor och ickebinära) någonstans i den mörka foajén av någon experimentell teater i Paris. Den är så himla känsloladdad!


Splendor tar oss tillbaka till nutiden – den doften doftar som en trevlig tjej. Det kanske låter konstigt men ja, dofter kan påverka hur vi upplevs av andra och vill du dofta som en trevlig ung tjej så satsa på den! Liljekonvalj, freesia, pion och lite fruktiga nyanser med en len, träaktig bas med mysk för renhets känsla. Enkelt och rent. Visst låter det trevligt?


Vilken av Elizabeth Ardens parfymer gillar du mest?


Välkommen till Luxplus