orientalisk parfym, träig parfym, godisparfym, parfym som doftar godis

Parfymguide - Allt om parfymkategorier del 3

Av KAROLINA STOCKHAUS, PARFYMEXPERT
Läs om varma orientaliska parfymer, parfym som doftar skog och träigt samt parfym som doftar godis i del tre om parfymkategorier.

I det tredje och sista inlägget om doftfamiljer berättar jag om populära gourmander, orientaler och träiga dofter. Är du nyfiken på resten av kategorierna så kolla gärna inläggen om chypre och aromatiska dofter, samt del två som handlar om citrus-, läder- och blommiga dofter. 


Varm doft - Orientaliska parfymer

Orientaliska dofter med amber och kryddiga inslag har sin egen varma och sensuella doftkategori. Här hittar vi oftast mångfacetterade, lite mer komplicerade kompositioner (jämfört t.ex. med citrusdofter). Förutom kryddor, olika träsorter och kådor finns det oftast mycket vanilj, mysk och exotiska blommor i orientaliska parfymer. Ni som förknippar dofter med färger känner igen denna kategori: varma, guldiga toner, från ljust orangea till brunaktiga. Och dessa färger föreställer de varma tonerna av amber, vanilj, tonkabönor, träsorter såsom ceder, oud och sandel, samt kamferolja, styrax, mysk och rökelse. Här hittar du inga blåa eller gröna dofter ;).

Varma orientaliska parfymer kombineras vanligen med blommor som jasmin, gardenia, freesia, osmanthus och apelsinblomma. Detta resulterar i tyngre, rika dofter för de som vill bli sedda, oavsett kön. De vanligaste kryddorna i orientaliska parfymer är: ingefära, kardemumma, saffran, kryddnejlika, kanel, peppar (både svart och rosé) och söta frukter, till exempel persika, fikon, aprikos och mandarin. Eller tobak - tänk en söt, väldoftande, högkvalitativ tobak till pipa eller shisha – dessa dofter har absolut ingenting med cigarettrök att göra. 

Orientaliska kompositioner leker med vårt luktsinne: de förändrar sig under doftens livslängd, ändrar karaktär vid uppvärmning och kan återkomma med aromatiska pustar även när vi glömmer att vi har dem på huden. De kännetecknas av intensiv projektion, lämnar ett tydligt doftspår och är väldigt hållbara på huden. På grund av det så skulle jag inte rekommendera orientaler till jobbet eller skolan, det kan lätt bli för mycket.

Bland orientaliska dofter kan man hitta olika underkategorier. Gucci Guilty Black Pour Femme har en orientaliskt blommig och fruktig doft, medan Thierry Mugler Angel och Dior Poison Girl har söta dofter med mycket vanilj - perfekt om man fastnat för parfym som luktar vanilj. Klassiska Dior Dolce Vita placeras bland orientaliska träaktiga dofter tack vare dess doft av sandelträ, liksom David Beckham Signature Men. Är du ute efter en orientaliskt kryddig doft så testa gärna Estée Lauder Youth Dew. En annan populär orientalisk doft är Playboy VIP For Men.Träiga dofter - Inte bara herrparfym

Doften av träiga parfymer påminner om nysågat torrt trä och balsamiska hartser och för många tillhör doften av skog favoriterna bland parfymer. Parfym som doftar trä består ofta av oljor från vasst cederträ, mjukt och mjölkigt sandelträ, oud, guaiacträ, rosenträ eller även mindre sällsynta sorter som eukalyptus och ebenholts. Dessa träiga dofter kompletteras med mysk, vetiver, patchouli, ekmossa, myrten eller iris och ibland även citrusaktiga inslag. 

Det som urskiljer träiga dofter från andra kategorier är att tränoterna förekommer i fler än en nivå - till exempel i hjärtnoterna och basnoterna. Det finns naturligtvis blommiga ackorder i dem, men oftast är dessa begränsade till huvudnoterna. Parfym med träig doft är oftast torra och varma med en djup arom. Kompositionerna är diskreta och förekommer oftast i parfymer för män. I parfymer för kvinnor dominerar tränoterna väldigt sällan, men de återfinns i många unisex-kompositioner från nischade parfymhus.

Bland marknadens träiga dofter finns det många exempel på herrparfymer som är skapade för män, men som fungerar utmärkt på kvinnor också. Exempelvis Zadig & Voltaire This is him, CK One Gold, David Beckham Beyond, Clean White Woods eller Calvin Klein Reveal. I själva verket hör träiga parfymer till orientaliska dofter, men det som skiljer dem åt är den skogsaktiga doften av hartser och kådor. Parfymer från denna familj är oftast väldigt hållbara, men ibland ganska hudnära som gör att de lämpar sig för alla årstider och många tillfällen. Parfym som doftar godis - Gourmander

Gourmandernas popularitet ökar markant. Dessa dofter är behagliga och tilltalar den yngre, oftast kvinnliga publiken. Under denna kategori hittar du söt parfym och alla dofter som innehåller ''ätbara'' ingredienser, såsom chokladpraliner, karamell, marsipan, frukt, nötter m.m. Den första doften av denna typ släpptes 1992 och det var naturligtvis den moderna klassikern Angel från Thierry Mugler. Lika älskad som hatad bland parfymentusiaster med sin sockervadd, choklad, kola, vanilj och honung. Det är just Mugler som startade trenden för sötsaker i flaskor. Innan dess fanns det inga parfymer med t.ex. gräddiga chokladkolanoter. 

Chokladpraliner och frukt hittar du i t.ex. Valentino Valentina Pink, kola och vanilj i Prada Candy, kaffe, vanilj och kola i YSL Black Opium Nuit Blanche och praliner med vanilj i populära Lancome La vie est belle. Tre andra populära söta parfymer är Britney Spears Fantasy, Britney Spears Intimate Fantasy och Aquolina Pink Sugar EDT som alla tre har vunnit en stor publik bland tjejer med försmak för feminina dofter. Perfekt om du vill ge bort en present till flickvän, fru eller tonårsdotter som föredrar godisparfym och söta dofter.

Gourmander passar särskilt bra under de kallare månaderna - choklad- och kolaaktiga kompositioner är oftast för överväldigande under varma, soliga dagar. Tänk också på att undvika dem under situationer där du vill uppfattas som seriös - sockervaddsdoften hjälper inte till där :). 


Undrar du något är det bara att skicka en kommentar här under artikeln!

Välkommen till Luxplus