Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
parfym giftset parfym presentask miniparfymer billig parfym

Parfym i present – Tänk på detta

Av KAROLINA STOCKHAUS, PARFYMEXPERT
Visst är en presentbox med parfym eller en lyxig EDP sällan en dålig gåva, men vad ska man tänka på när man handlar åt någon annan? Läs våra tips!

Parfymer är en mycket populär gåva. Dels att de förknippas med något positivt, med lyx, med känslan att unna sig själv något som kanske inte står högst upp på att-köpa-listan och dels för att vi oftast vill skämma bort mottagaren lite extra. Parfymer är ju skapade för att skänka njutning! 


Att köpa giftset med parfym till någon annan

Alla har vi varit där någon gång. Mammas, väninnans, killkompisens eller mannens födelsedag närmar sig i rask takt och du skulle vilja köpa en parfym i present. Hur går man tillväga för att minimera risken av fel val (eller köpa någon doft som om ett tag kommer säljas på Blocket med rubriken: "Fin parfym säljes billigt")? Det finns några knep!

Först och främst - har du möjlighet, fråga vilken sort av dofter personen ifråga gillar bäst. Fråga vilka dofter (med namn!) brukar hen köpa till sig själv och sök åt samma håll, parfym av liknande kategori. Googla om det behövs! Eller var rak på sak - fråga om det finns en specifik doft eller parfym som personen drömmer om. Det blir den enkla vägen.  

Vill du dock överraska någon med parfym så blir hela projektet en aning mer komplicerat, men det är fortfarande ingen panik! Tänk på personens personlighet, livsstil, klädstil och på vad hen jobbar med. Vad är det som passar för just denna person - brukar hen gå ut och festa ofta? Är det en stark personlighet? Då kan du satsa på lite tyngre dofter. Brukar hen jobba med människor? Kanske på sjukhus eller spa? Välj en något mer delikat doft. Eller pratar vi om parfym till en ung tjej? Välj något sprudlande, sötare med fruktiga inslag. Är det en spirituell människa - dofter med patchouli kan vara något! 

De som använder söta dofter sedan jättelänge skulle förmodligen uppskatta ytterligare en söt komposition. Samma princip gäller pudriga, citrusaktiga, blommiga eller fruktiga dofter. Visst kan det kännas något kategoriserande, men oftast är det bäst att låta personen experimentera med dofter själv, vi väljer den säkrare vägen istället. Att köpa parfym åt någon kan vara lite riskabelt, men om du satsar lite på det och gör ditt val med hjärta, då kommer du att lyckas med din väldoftande överraskning! Parfym som present - Tips på hur du väljer

Jag har själv fått väldigt många parfymer i mitt liv, och tyvärr har de flesta varit... inte riktigt i min stil ;). Om du vill köpa parfym som present till vänner, mamma, pappa, till arbetskollegor eller andra i din närhet har du här en lista på dofter från olika ''trygghetszoner'' som förhoppningsvis kommer att underlätta valet. 

OBS! Tänk på att dofter upplevs väldigt subjektivt och det finns inga dofter som passar alla, detta är bara en vägvisare. Det finns ingen färg, inget vin eller pizzasort som gillas av alla – samma princip gäller dofter. 


Den osäkra zonen - Inte parfymer till alla

I den här zonen finns det dofter som trots att de verkligen ÄR fantastiska, kräver ett medvetet beslut från sin framtida bärare. Jag skulle avråda att köpa dem blint, men vet du att personen ifråga gillar just denna sorts dofter och de parfymkategorier de tillhör, så välj dessa! Dofterna nedan passar fint till mogna kvinnor som vet mycket väl vilka dofter de trivs bäst i. 


Vi kan kalla dem för DOFTER FRÅN DEN OSÄKRA ZONEN: 

 • Chanel nr 5 
 • Thierry Mugler Angel 
 • Thierry Mugler Alien 
 • Guerlain Samsara 
 • Yves Saint Laurent Opium 


 

Säkert kort när du köper parfym som present

Om det finns den osäkra zonen så finns det naturligtvis DEN SÄKRA ZONEN. I denna kategori hittar du dofter som lämpar sig både för yngre och äldre, kvinnor som män. Här hittar du alla storsäljare - de är populära av just denna anledning. Oftast är det fräscha, fruktbaserade, blommiga, chypriga kompositioner med transparenta mysker och lätträiga toner. Här hittar du bland annat: 


Parfym för kvinnor i alla åldrar: 

 • Lancome La Vie Est Belle 
 • J'adore Dior 
 • Chanel Coco Mademoiselle 
 • Chanel Chance 
 • DKNY Pure Vanilla 


Parfym för män i alla åldrar: 

 • Tom Ford Grey Vetiver 
 • Dolce & Gabbana The One 
 • Dior Sauvage 

 

 

Presentaskar parfym

En utmärkt idé är att köpa presentaskar med olika dofter i ett paket eller giftset. Just miniparfymer i ett giftset är ofta en tacksam gåva, exempelvis Beyonce miniparfymer: Heat (orientalisk), Rise (blommig) och Heat Wild Orchid (blommig och fruktig med mumsig kokos, en riktig ungdomsdoft). Just för att detta är ett set med dofter från olika kategorier så är risken att misslyckas mycket mindre. Dessa dofter lämpar sig för både unga och lite äldre kvinnor. 

Just när det gäller giftsets för henne är My Burberry Black en svårslagen kombo med underbar doft för en sensuell och elegant kvinna. Patchouli och delikat ros delar plats med lena persikonoter och varma amberackord. Den här doften är relativt nylanserad (2016) och har redan vunnit olika branschpriser, och det är inte alls lätt i en värld där det redan finns så mycket och konkurrensen är superstark. Settet innehåller eau de parfum och bodylotion i samma doftlinje. Och du vet väl redan tricket att om man använder lotion eller kräm i en passande doft under en parfym förlängs parfymens hållbarhet på huden avsevärt?  

När det gäller parfymboxar med herrdofter så finns det några som lämpar sig mot män i alla åldrar, bland annat David Beckham Intimately Men. En kryddig doft med sandelträ och amber. Verkligen en bra komposition till en date eller utekväll. Asken innehåller eau de toilette och shower gel, hur praktiskt som helst! Eller varför inte en nyhet från Zadig & Voltaire? This is him! passar verkligen bra för en modemedveten ung man med sin ”up in your face-doft” av rökelse, svart peppar med träiga inslag.  

Om jag var tvungen att välja den säkraste parfym för kvinnor jag kan komma på (även om det inte finns!) skulle jag nog satsa på Miss Dior Blooming Bouquet. Den doftar som en fräsch, saftig bukett av fylliga pioner med en Diorsignatur. Och det viktiga för mig är att den inte alls är banal som flera andra bestsellers. Så varför inte chansa på att köpa en present med en doft som inte alla känner till, äger och bär?  

Kör igång med lite detektivarbete så kommer det resultera i en bra doft som mottagaren faktiskt kommer att använda! Lycka till! Välkommen till Luxplus