hårborttagningsprodukter

Guide till hårborttagning: vax, hyvel eller kräm?

Av skönhetsexpert Camilla klarskov
Möt sommaren med lena ben! Vår skönhetsexpert kommer med bra tips på olika hårborttagningsmetoder!

Sommarvädret har kommit till Sverige, och det har getts goda möjligheter att lufta både armar och ben de senaste veckorna. Förhoppningsvis kommer det att hålla i sig hela sommaren ut, och om du är en av oss som har oönskad hårväxt att ta itu med innan du lägger dig på stranden, är detta rätt tillfälle att gå igenom rutinerna. 

Det finns nämligen en uppsjö av olika alternativ när det kommer till hårborttagning, och det varierar från person till person vad som passar ens hudtyp, hår och behov bäst. Idag ska jag därför gå igenom tre populära hårborttagningsmetoder och konstatera vilka för- och nackdelar det finns. Låt den fungera som en guide i jakten på den metod som passar dig bäst, men kom ihåg - det bara finns ett sätt att komma fram till den ultimata hårborttagningsmetoden och det är att prova sig fram! Om du har problem med inåtväxta hårstrån är det viktigt att tänka på att hårborttagning kan vara en lösning på problemet för vissa, medan det för andra kan förvärra situationen. Det är därför inte säker att det går att hitta en metod som fungerar på hela kroppen, kanske ska du raka på ett ställe och använda hårborttagningskräm på ett annat. 


Hårborttagning med rakhyvel

Den gamla hederliga rakhyveln har vi nog alla stiftat bekantskap med vid någon tidspunkt. Rakhyvelns viktigaste fördelar är att det är ett enkelt, smärtfritt och relativt billigt alternativ. Dess nackdelar är som bekant, om du någonsin har använt en rakhyvel, att resultatet inte varar så länge (för vissa mindre än 24 timmar). Så om du alltid vill ha babylen, stubbfri hud kan rakning vara ett tidskrävande alternativ. 

Bra tips när du använder rakhyvel:

- Se till att alltid raka med en rakhyvel som är ren och har ett skarpt blad. Jag själv använder engångsrakhyvlar från Bic, som är så prisvärda att de kan bytas ut ofta.

- Var uppmärksam på att du vid tjockare hårstrån bör raka i samma riktning som håret växer för att inte få inflammerade hårsäckar (till exempel runt bikinilinjen), medan du kan raka mot hårets växtriktning där håren är tunnare (till exempel på benen).

- För att bekämpa inåtväxta hårstrån kan det vara en fördel att skrubba det drabbade området regelbundet, till exempel med en svamp från Daily Concepts, som kommer med en smart förvaringspåse där den kan torka utan att fånga upp bakterier.

- Kom ihåg att förbereda området väl genom att rengöra huden, mjukgöra håren med vatten eller babyolja, samt att använda ett bra rakskum (Jag föredrar varianten från ShaveSafe).

- Ett annat tips i kampen mot inåtväxta hår och röda prickar runt bland annat bikinilinjen är att använda en parfymfri deodorant på huden efter rakningen. (Doves deostick är den bästa tycker jag). Det finns säkert en vetenskaplig förklaring på varför det fungerar och den känner jag dessvärre inte till - men min personliga erfarenhet säger att det definitivt gör skillnad!

- Kom ihåg att huden ska återfuktas efteråt, men med milda produkter. Min personliga go to-produkt är den parfymfria babyoljan från Urtekram, som är mild mot huden.


Hårborttagning med Vax från Hanne Bang

En annan populär hårborttagningsmetod är naturligtvis vaxning. Den största fördelen är att resultatet håller väsentligt mycket längre än efter rakning - vi snackar flera veckor (och om du fortsätter med vaxningen ökar hållbarheten efter tid). I gengäld kommer metoden med en stor olägenhet för dem av oss som inte har den högsta smärttröskeln. Proceduren är inte smärtfri, även om den blir mer uthärdlig för varje gång. 

Bra tips när du använder vax:

- Se till att håren är tillräckligt långa för att kunna fastna i vaxet. Fem millimeter är minimum, men de ska inte heller vara för långa. 

-Välj ett bra vax med ordentlig kvalité! En typ av vax som blivit populär på sista tiden är sockervax. Sockervaxning är en naturlig produkt som är skonsammare mot huden, vilket är bra för dig med känslig hud. Hanne Bang har gjort ett kit med sockervax som kommer komplett med remsor och en liten spade, så att du enkelt kan testa hemma.

- Se till att huden är ren och torr innan du startar, så att vaxet får ordentligt fatt i håren.

- Dra alltid vaxremsan i motsatt riktning mot hur håren växer. 

- Se till att regelbundet exfoliera och tillföra fukt till huden.


Hårborttagningskräm från Veet

En mer förbisedd hårborttagningsmetod är hårborttagningskrämen, trots att den är både billig och smärtfri. Det kan vara på grund av att krämen har haft ett rykte om sig att ha en obehaglig lukt, det problemet har man lyckligtvis numera lyckats lösa. Nackdelen är kanske snarare att krämerna innehåller fler kemikalier än andra hårborttagningsprodukter och därför inte lämpar sig särskilt bra på känslig hud. Eftersom denna hårborttagningsmetod tar inte bort håret från hårsäcken varar resultatet bara i några dagar, exakt hur länge varierar beroende av din hårtyp. 

Bra tips till hårborttagningskrämen:

-  Eftersom hårborttagningskrämen som sagt innehåller kemikalier är det extra viktigt att du gör ett test på huden innan du smörjer ut krämen över större områden. På det sättet kan du vara säker på att din hud tål krämen. 

- Hårborttagningskrämen kan ha olika effekt på olika typer av hår, trots att den inte fungerar på vissa ställen kan den ha god effekt på andra.

- Liksom med andra hårborttagningsbehandlingar är det en bra idé att hålla huden återfuktad och vårdad mellan behandlingarna. 

Välkommen till Luxplus