Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
concealer, color correcting, color corrector

Concealer och color corrector - Guide

Av Camilla Johnsen
Concealer eller color corrector? Lär dig hur du täcker finnar, döljer rodnad och täcker mörka ringar under ögonen och får en flawless hy hela dagen.

I tidigare artiklar har vi påbörjat vår guide hur man sminkar sig för steg, och du har kunnat läsa om hur du hittar rätt ansiktskräm för just din hudtyp och hur du hittar rätt foundation. Denna gång är det dags att se närmare på hur du använder dig av concealer och en color corrector, och hur dessa används för att dölja blemmor och mörka ringar under ögonen. Att använda concealer eller en corrector kan vara avgörande när du lägger din perfekta makeupbas, just för att få till ett bra och jämnt helhetsintryck. 

Kanske undrar du också hur man använder highlighter, hur man gör när man ska måla ögonbryn, tips kring rouge och hur man lägger ögonskugga steg för steg, läs mer om detta i kommande artiklar!


Vad är concealer?

Concealer är en slags kräm som påminner om en flytande foundation i konsistensen. Concealer finns också som täckstift, och detta är helt enkelt en concealer i fast form som ofta påminner om ett läppstift i utförandet. En flytande concealer är bättre till torr hy medan en fast concealer eller ett täckstift är bättre för dig med fet hy eller kombinerad hy. Därtill kan det vara en fördel att använda en flytande concealer under ögonen för att undvika en kakig känsla, medan en fast concealer kan vara lättare att använda när man ska dölja blemmor.

En concealer används för att dölja finnar, dölja röda områden i ansiktet eller för att dölja mörka ringar under ögonen. Syftet med en concealer är att ge intrycket av att du har en slät hy med en jämn hudton, och med en concealers hjälp ser du till att det inte är något ögat kan haka upp sig på eller som stjäler uppmärksamheten i ditt ansikte. 

En vanlig tanke som dyker upp när man ska köpa concealer är hur man ska hitta rätt. När man ska välja concealer ska du tänka på att välja en i en hudnära ton, allra helst lite ljusare än din egen hy i ansiktet. Detta då en för mörk concealer framhäver området du försöker trolla bort, till skillnad mot en concealer som är ljusare.


Skillnaden mellan concealer och foundation

Det som skiljer en foundation mot en concealer är att de har olika användningsområden. Medan en foundation är till för att släta till och jämna ut hudtonen i hela ansiktet, används en concealer till att dölja skavanker på enskilda ställen. En concealer ska inte användas i hela ansiktet, utan bara där det behövs, såsom runt näsvingarna, för att dölja en finne eller för att dölja mörka ringar under ögonen. En concealer är dessutom ofta mer täckande än foundation för att kunna fullfölja sitt syfte. 


Concealer före eller efter foundation?

Huruvida man ska använda concealer före eller efter foundation diskuteras flitigt, men generellt sätt är det smartare att lägga sin hudfärgade concealer efter foundation. Detta för att man annars smetar ut concealern och det du försöker dölja på så vis blir synligt igen. Därtill är det en fördel att lägga concealer efter foundation då din färgade foundation, BB-cream eller CC-cream också har en döljande effekt. Då behöver du sannolikt inte använda lika mycket concealer och de två produkterna arbetar tillsammans för att dölja och maskera. 

Använder man en ljusare concealer för att dölja mörka ringar under ögonen kan man göra så att man använder sin concealer först, sedan foundation och concealer igen ifall man behöver bättra på någonstans. Givetvis är det upp till varje person hur man vill göra.

Använder man en grön concealer eller lila concealer, så kallade color correctors, gör man bäst i att använda dessa före foundation. Anledningen till detta är helt enkelt att dessa ska neutralisera mörka ringar och dölja röda partier, och med en foundation ovanpå dessa produkter neutraliserar man den lila och gröna tonen och får en jämn hudton där varken det man vill dölja eller produkterna man använder framträder.


Att använda concealer - Så gör du

När du ska lägga concealer är det dutta du ska göra, inte smörja. Du kan använda toppen på en beautyblender, en concealerpensel eller fingrarna. Du hittar flera sorters concealerpenslar och sminksvampar från olika märken på vår sida med sminkborstar.Color corrector - Vilken färg på concealer?

Att det finns olika nyanser på concealer med olika syften är något vi svenskar relativt nyligen har fått upp ögonen för, och därför är det ofta en förvirring kring vilken concealerfärg som täcker vad. Dessa färgkorrigerare syftar till att neutralisera och hjälpa oss att dölja det vi inte vill ska synas. 

Det används olika namn för dessa concealers, så om du hör eller läser om färgkorrigerare, colour corrector, den amerikanska stavningen color corrector, colour correcting concealer eller CC-concealer, så vet du nu vad det handlar om. De finns att köpa var för sig, men ofta också som paletter.


Dessa olika concealerfärger täcker och döljer enligt följande:

  • Lila concealer - Neutraliserar gul hudton och tar bort glåmighet, det vill säga ger lyster när man upplever att hyn drar mer åt det grå hållet. 
  • Grön concealer - Döljer när du har rodnad, rosacea, är röd runt näsan, röda finnar och röda märken i ansiktet.
  • Orange concealer - Döljer mörka ringar under ögonen som drar åt blått, mest lämpligt för dig med en mörkare hudton.
  • Gul concealer - Döljer mörka ringar under ögonen som drar åt lila, och är också bra när du vill dölja blodkärl. En gul concealer är att föredra när du har ljus hudton.
  • Rosa concealer - Används för att dölja mörka ringar under ögonen samt för att ljusa upp och ge ett piggare intryck. Fungerar bäst om du har ljus hy eller olivfärgad hy.
  • Hudfärgad concealer - Hitta en concealer som är något ljusare än din egen hudton och använd när du vill jämna ut små områden i ditt ansikte.


Mörka ringar under ögonen

När man har mörka ringar under ögonen eller känner att man ser ut som att man inte har sovit på tre veckor är det dags att hitta en concealer som hjälper till! Det är en av de vanligaste bekymren som människor upplever att de har problem med, men tricket ligger alltså i att hitta rätt färg på concealer för att dölja den blålila nyansen.

Börja med att använda en gul, orange eller rosa nyans som på concealer som neutraliserar dina mörka ringar, och applicera just där du är mörk. Dutta på concealern och var noga med att inte lämna några kanter. Använd med fördel en Beautyblender eller en concealerborste! Följ upp med en concealer som ligger nära din egen hudton i färgen, men är något ljusare. Lägg concealern i en trekant under ögat med spetsen pekande nedåt. Detta gör att du döljer den färgkorrigerande concealern samtidigt som du ser mer vaken och pigg ut.


Täcka finnar - Så gör du

Om du har blemmor i ansiktet och vill täcka finnar är en concealer en mycket bra lösning. Jag kan se att en vanlig sökning på google är “täcka finnar kille” - så har du som kille problem med oren hy och vill dölja finnar i ansiktet ska du läsa vidare. Gör du det rätt syns det inte ens att du har använt smink för att täcka finnarna.

För en optimal täckning av en röd finne rekommenderas att du använder dig av en grön concealer. Applicera den gröna concealern exakt på den ännu ej fullt utvecklade finnen där huden är röd genom att dutta concealer på huden. Undvik att få concealer utanför detta område då det bara är det röda du vill neutralisera. Använd antingen en beautyblender, fingrarna eller en concealerborste. Lägg inte för många lager, du vill ju inte dra uppmärksamheten till området på grund av att det är kakigt, eller helt uppenbart är massvis med smink just där så det ser onaturligt ut. 

Dutta sedan över en concealer med hudnära ton eller gå direkt på med din foundation för att dölja den gröna nyansen. Vips har du trollat bort den röda finnen och istället fått en jämn hudton.

Observera att vi även har flera olika sorters punktbehandling i sortimentet för behandling av finnar och blemmor.Få bort rodnad i ansiktet - Så gör du

En concealer är ju till för att täcka och dölja, och en av de mest vanliga problemen vi söker oss till concealers för att slippa är just rodnad. Du är inte ensam om att vara röd i ansiktet, det är alla människor, men i olika grad. Så har du röda fläckar i ansiktet, röd haka, är röd runt ögonen eller kanske har en röd näsa är det med fördel en grön concealer du ska investera i. 

Dutta på concealern på det röda området i ett tunt men jämnt lager för att neutralisera rodnaden. Här kan en beautyblender komma väl till pass med sin spetsiga ände, exempelvis för att komma åt runt näsvingarna, runt ögonen eller intill underläppen. Fortsätt sedan med att dutta över en concealer i hudnära nyans, avsluta med en foundation men var försiktig så du inte smetar ut den concealern. Sist men inte minst rekommenderas att du lägger på ett tunt lager puder för att få din makeup att sätta sig och hålla hela dagen.


Luxplus bästa concealer

Den mest sålda concealern under 2016 hos oss på Luxplus är utan tvekan W7 Light Diffusing Concealer Pen, följt av Rimmel Match Perfection Concealer & Highlighter 030 Classic Beige, olika färger av Yves Saint Laurent Touche Eclat och W7 Catwalk Concealer Fair. I vårt sortiment hittar du många olika varianter på concealer och color correctors för olika hudfärger, och du kommer så gott garanterat att hitta en som passar just dig. 

Välkommen till Luxplus