Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Så använder du din hudvård i rätt ordning

Så använder du din hudvård i rätt ordning

Av Camilla Svensson
För att få den bästa hudvårdsrutinen måste du bygga upp ett lager av produkter i rätt ordning. Känner du till “reglerna”?

Det kan vara utmanande att veta hur man korrekt applicerar hudvårdsprodukter som toner, serum och krämer. Ordningen du applicerar dina produkter i har stor påverkan på deras effektivitet och din totala hudvårdsrutin. 

Genom att följa rätt ordning kan du få ut det mesta av de kraftfulla ingredienserna i dina hudvårdsprodukter. 

Tänk på det - hudvård är vetenskap! Det är som att ha en kemilektion, men ämnet är ditt ansikte. Lyckligtvis hjälper den här artikeln dig att få grepp om produkternas ordning. Är du redo att komma igång? 

Låt mig börja med att betona att dessa steg inte är obligatoriska - bara en vägledande guide. Välj de steg som täcker dina egna behov och önskemål. 

Rätt ordning för hudvårdsrutin 

   1. Ansiktsrengöring 

         a. Peeling / exfoliering (veckovis)

         b.Toner och mist (valfritt)

         c. Masker (veckovis)

   3. Korrigerande vård 

        d. Ögonkräm (valfritt)

   3. Ansiktskräm 

   4. SPF


Steg för att bygga upp en hudvårdsrutin 

Ansiktsrengöring 

Allt börjar här. En väl rengjord hud är grunden för resten av din hudvårdsrutin. Du behöver använda ansiktsrengöring för att ta bort makeup och smuts som ansiktet samlar på sig när du är utomhus. Till exempel, avgaser från bilar och bussar (bensin) kallas för fria radikaler, och de kan tränga in och skada våra hudceller, därför är det viktigt att dagligen skydda och rengöra huden. 

Kväll 

Dubbel rengöring på kvällen är en populär K-beauty trend som har blivit viralt! Och dubbel rengöring är så enkelt som det låter: 

Du börjar med att använda en rengöringsolja eller rengöringsbalm för att ta bort solskyddsmedel och makeup från ansiktet. Sedan använder du en annan rengöringsprodukt för att rengöra huden på djupet från oljor, smuts och orenheter. Poängen är att ge din hud en djup rengöring så att de efterföljande hudvårdsprodukterna kan tränga in bättre. 

Morgon 

Om du ser till att rengöra din hud noggrant varje kväll behöver du bara en lätt och uppfriskande ansiktsrengöring på morgonen. Detta hjälper till att göra din hud fräsch och ta bort naturligt ackumulerad smuts och orenheter. 

På morgonen kan du med fördel använda en parfymfri ansiktsrengöring, rengöringsmjölk, ansiktsvatten eller till och med en tvättduk eller rengöringsborste. Om du ändå duschar kan du också använda en vanlig kroppstvål för att rengöra ditt ansikte. 

Varför du bör rengöra ansiktet 

Låt oss klargöra en gång för alla varför det är viktigt att rengöra huden från orenheter och makeuprester ordentligt varje dag. Under vår dagliga rutin blir vår hud utsatt för mer än vi tror. Under dagen blir huden "smutsig" genom talgproduktion och avstötning av döda hudceller. Dessutom drar ditt ansikte till sig smuts och föroreningspartiklar när du är utomhus. 

Om du inte rengör huden dagligen riskerar du att täppa till porerna, vilket ökar risken för orenheter och gör även porerna större. Ju äldre du blir, desto sämre blir hudens kollagenproduktion och därmed förmågan för porerna att dra ihop sig igen. 

Ansiktsrengöring är inte bara för dem som använder makeup - det är en viktig del av din hudvårdsrutin där det inte lönar sig att hoppa över rengöringen. Så här får du en serviceanmärkning: Rengör din hud noggrant varje kväll innan du går och lägger dig! 

Häng med i trenden: Dubbel rengöring 

Steget i vår hudvårdsrutin som verkligen kan upprepas är ansiktsrengöring. Faktum är att handlingen är så populär att den har fått ett namn: Dubbel rengöring (double cleansing). Vad som definierar dubbel rengöring är att använda två separata typer av rengöringsprodukter för att tvätta ditt ansikte. 

Dubbel rengöring har länge praktiserats i Korea och är fortfarande ryggraden i många K-beauty hudvårdsrutiner - kanske har du redan sett trenden på TikTok, Youtube och Instagram? Alltfler har faktiskt redan inkorporerat dubbel rengöring i sin dagliga hudvårdsrutin, och du bör göra detsamma - och med goda skäl. När din hud är helt ren ger du den bästa förutsättningen för att dra nytta av de efterföljande hudvårdsprodukterna som du applicerar på din hud. 

Banila Co

Clean It Zero Cleansing Balm Nourishing

Köp nu

Glow Hub

Nourish & Hydrate Cleansing Balm

Köp nu

Mario Badescu

Cleansing Oil

Köp nu

Dermalogica

UltraCalming Cleanser

Köp nu

Eksfolering

Eksfolering är en effektiv skönhetsbehandling för alla hudtyper. Din hud påverkas dagligen av föroreningar, vind och väder. Dessa påverkningar täpper till hudens porer på lång sikt och skapar en grogrund för finnar och orenheter om du inte rengör huden på djupet. 

När du eksfolere huden hjälper du den att bli av med avfallsprodukter och döda hudceller samtidigt som du effektiviserar hudens egen läkningsprocess och stimulerar bildandet av nya hudceller. 

Med åldern upplever de flesta att huden blir tråkigare och gråare, eftersom huden blir långsammare på att regenerera sig själv. Här kan eksfoleringprodukter vara till hjälp för att återfå den vackra naturliga glöden som gör din hud friskare och ungdomligare. Med rätt typ av peeling för din hud kan du faktiskt även minska ärr och orenheter. Dessutom är din hud bättre på att ta emot vård i form av kräm, serum eller olja när den är helt ren. 

Veckovis 

Använd ansiktsskrubb/peeling ungefär 1-2 gånger i veckan, ibland oftare, beroende på vilken produkt du använder. Att exfoliera på kvällen är säkrare eftersom risken för solskador och fria radikaler är mindre, och huden kan läka medan du sover.  

Efter exfoliering kommer huden vara mer känslig för skadliga UV-strålar än normalt, så det är särskilt viktigt att använda SPF. 

Mekanisk exfoliering eller kemisk exfoliering? 

Det finns många olika sätt och produkter för att exfoliera din hud. Dessa kan delas in i två grupper: Mekanisk exfoliering och kemisk exfoliering. Båda metoderna är effektiva och används med scrubs, krämer, masker eller serum. 

Mekanisk eksfoliering

Mekaniska peelings är vanligtvis skrubbkrämer som du masserar på huden för att avlägsna döda hudceller. Dessa skrubbkrämer innehåller vanligtvis små slipmedel som sockerkorn, krossade aprikoskärnor, kaffesump, jojobakorn och andra naturliga korn. Kroppsskrubbar är vanligtvis gjorda av salt eller socker eftersom huden på kroppen är tåligare. Vid den här typen av hudexfoliering kan det vara fördelaktigt att använda elektriska rengörings-/exfolieringsborstar, skrubbhandskar, svampar eller liknande skönhetsverktyg under processen. 

Om du har fet hud, kombinerad hud, tendens till finnar, förstorade porer eller mycket torra områden på huden kan en mekanisk peeling ofta kännas skön och få huden att kännas fräsch, ren och mjuk. Om du däremot har känslig hud kan mekanisk exfoliering vara för hård mot din hud, och då bör du istället överväga kemisk exfoliering. 

Kemisk eksfoliering

Denna typ av peeling är nyare än den mekaniska. Kemisk peeling är syrabaserad, så det är inte nödvändigt att "skrubba" huden med händerna. Syrabaserad peeling innehåller enzymer som finns i växter, frukt och olika spannmål. Dessa enzymer går djupt in i huden och tar bort döda hudceller och avfallsprodukter utan att skrapa. Därför är den här typen av hudexfoliering bra för oren hud och känslig hud (med viss försiktighet!).  

Det finns många olika typer av kemiska peelings, som till exempel AHA (fruktsyra) och BHA (salicylsyra). AHA minskar porer och förfinar huden, medan BHA gör samma sak men tränger ännu djupare in i huden. Med kontinuerlig användning kommer din hud att se jämnare ut och få en förnyad lyster. 

REN

Ready Steady Glow Daily AHA Tonic

Köp nu

Meraki

Face Exfoliate

Köp nu

Toner och mist (valfritt) 

Många människor använder inte toner eftersom det inte ger omedelbara resultat som andra hudvårdsprodukter. 
 
Men toner är faktiskt mycket viktiga efter ansiktsrengöring eftersom de används för att återställa hudens pH-värde efter tvätt. Tonern hjälper till att ta bort de sista döda hudcellerna och all makeup eller smutsrester som fortfarande finns på hudens yta. En toner innehåller oftast näringsrika och lugnande ingredienser, men kan också innehålla aktiva ingredienser med specifika fördelar för huden. 
 
En ansiktsmist används främst för att tillföra vitaminer, antioxidanter och fukt till huden. Ansiktsmist kan användas flera gånger om dagen för att fräscha upp ansiktet. 

Garnier

Micellar Skinactive Vitamin C Cleansing Water

Köp nu

Bioderma

Sensibio H2O Micellar Water Sensitive Skin

Köp nu

Masker (valfritt) 

När din hud behöver extra kärlek kan en ansiktsmask eller läppmask verkligen göra en stor skillnad för kvinnor (och män) med allt från torr hud till känslig och fet hud. 

Med en bra ansiktsmask, sheet mask eller läppmask får du inte bara en friskare och vackrare hud - du får också extra lyx och tid för dig själv i vardagen. Och de kommer i många olika varianter, vilket gör det lätt att hitta skräddarsydd vård för din huds behov och önskemål. 

Veckovis 

Som en grundregel bör du använda en ansiktsmask "efter behov". Det innebär att det inte är en del av din dagliga rengörings- och vårdrutin utan istället ett komplement till den. Vanligtvis står det på masken hur ofta den bör användas. 

Du kan med fördel använda fuktmasker 2 gånger i veckan, medan djuprengörande och peeling-masker kräver lite mer försiktighet och kanske bara behöver användas 1 gång i veckan, särskilt om du har känslig hud. 

Fuktmasker 

Fuktmasker är absolut nödvändiga. Det är viktigt att din hud ibland får extra fukt. Fuktmasken ger din hud en extra dos fuktkärlek. När din hud hålls konstant återfuktad minskar fina linjer och din hud lämnas silkeslen. 

Ler- och lermasker 

Ansiktsmasker med lera eller lera är idealiska för dig med blandad eller fet hud. Lera har förmågan att absorbera överflödig olja från huden och rengöra den på djupet. 

Peel off masker

Peel off-masker kan vara en fantastisk metod för att rengöra och exfoliera huden. De är vanligtvis uppdelade i två typer - en med fuktgivande ingredienser och en för tilltäppta porer. Den fuktgivande masken innehåller oftast aloe vera och är idealisk för att fräscha upp huden, särskilt när du reser eller efter en dag i solen. När en peel off-mask appliceras och torkar skapar den en åtdragande känsla, vilket effektivt drar bort orenheter, döda hudceller och överflödig olja från huden. Det är dock viktigt att vara försiktig eftersom masken kan vara hård mot huden och orsaka mikroskopiska skador. 

Black Mask

En peel off-mask, också känd som Black Mask, är idealisk för dig med oren hud och tilltäppta porer. Den finns både som remsor och flytande konsistens och appliceras på specifika områden med tilltäppta porer, som näsan och T-zonen. När masken stelnar kan den försiktigt dras av och "dra" med sig döda hudceller och pormaskar. Det är viktigt att vara försiktig och undvika att använda masken i hela ansiktet eftersom den kan vara hård mot huden. 

Sheet masker

Sheet masker är populära bland alla och det är inte utan anledning. Det finns många olika varianter med olika serum, lera och andra ingredienser som kan uppfylla alla hudvårdsbehov. Oavsett om du vill rengöra din hud, ge den antioxidanter eller återfukta den finns det en sheet mask för det. Det är det snabbaste sättet att ge din hud en omedelbar fuktboost eftersom det inte kräver mycket arbete. Du behöver bara placera bomullssheeten över ansiktet och låta de aktiva ingredienserna tränga in i huden. 

Skrubmasker 

Skrubmasker är exfolierande ansiktsmasker som innehåller små korn som tar bort orenheter och döda hudceller. De kan vara effektiva för alla hudtyper, men om du har känslig hud bör du vara försiktig eftersom de små kornen kan vara för hårda. För att undvika mikroskopiska skador på huden bör du massera masken försiktigt på huden och undvika att skrubba för hårt. 

Laneige

Lip Sleeping Mask Berry

Köp nu

Peter Thomas Roth

Cucumber Gel Mask

Köp nu

Filorga

Filorga Oxygen-Glow Cream

Köp nu

Peter Thomas Roth

Hydra-Gel Eye Patches

Köp nu

Korrigerande vård

Korrigerande vård i din hudvårdsrutin är alltid en bra idé - oavsett hudtyp. Här kan du arbeta med att kontrollera dina hudproblem, förebygga eller helt enkelt förbättra hudens tillstånd med produkter som serum, essenser och ansiktsoljor.

Du kan blanda och matcha, men se till att använda produkterna regelbundet så att du upplever alla fördelarna. Som en tumregel bör du ordna ordningen på dina hudvårdsprodukter från tunnast till tjockast konsistens eller från vattenbaserad till oljebaserad. 

Kväll 

På kvällen kan det vara fördelaktigt att arbeta med förebyggande anti-ålder, och använda ett retinolserum för att förebygga en ungdomlig hud utan fina linjer och rynkor. 

Morgon 

C-vitamin, niacinamid och hyaluronsyra är alla bra antioxidanter som är idealiska att använda i din morgonrutin, beroende på dina hudproblem och önskemål.

Serum

Ett serum är en koncentrerad form av vård som oftast har en tunn konsistens som snabbt tränger in i huden. Valet av ingredienser i ditt serum beror på vad du vill arbeta med. Till exempel finns det serum med tillsatt retinol som bekämpar ålderstecken, serum med salicylsyra eller niacinamid som fungerar bra för oren hud och tilltäppningar, vitamin C-serum som arbetar med lyster och jämn hudton samt hyaluronsyra-serum som ger djup fukt till huden. Serum är traditionellt vattenbaserade men har en lätt geléaktig konsistens. 

Essens 

Essens är fukt i lättviktig form. Det är ett mellanting mellan toner och serum. Du behöver inte använda båda samtidigt. Om du använder båda, använd först tonern och sedan essensen. Essensen innehåller en hög koncentration av närande, aktiva och fuktgivande ingredienser. Syftet med en essens är att ge huden en extra dos näring och fukt samt förbereda huden för att bättre ta upp de efterföljande produkterna. 

Oljor 

Värdefulla oljor har en lång och utsökt historia. Med ansiktsoljor kan du målinrikta din hudvård samtidigt som du stärker hudens naturliga fuktbarriär. Ansiktsoljor är vårdande, rengörande och lugnande. Flera oljor är också bakteriedödande.

La Roche-Posay

Pure Vitamin C10 Serum

Köp nu

Murad

Resurgence Retinol Youth Renewal Serum

Köp nu

Caudalie

Vinosource Hydra SOS Rehydrating Serum

Köp nu

Essence

Hello, Good Stuff! Face Serum Hydrate & Glow

Köp nu

Ögonkräm (valfritt) 

Efter serum och före ansiktskräm är det perfekta tillfället att applicera ögonkräm. Precis som huden i resten av ansiktet behöver området runt ögonen vård och fukt - om du vill minimera ålderstecken. Välj en ögonkräm med anti-åldersegenskaper som kan ge en extra boost till den tunna huden runt ögonen och applicera endast ett mycket tunt lager och klappa försiktigt runt ögat med ringfingret. 

Kväll 

På kvällen kan det vara fördelaktigt att använda en ögonkräm med retinol för att förebygga fina linjer. Let efter ögonkrämer med ingredienser som koffein och antioxidanter för att minska svullnader och squalane. 

Morgon 

På morgonen är det vanligt att uppleva mörka ringar runt ögonen. Här kan det vara en bra idé att leta efter ögonkrämer med ingredienser som C-vitamin och retinol för att ljusa upp mörka ringar, medan hyaluronsyra och ceramider ger fukt.

Gel 

En gel-ögonkräm har en lätt konsistens som absorberas lätt och passar bra in i morgonens hudvårdsrutiner, när du vill ha hjälp med att fräscha upp trötta ögon. 

Krämer 

De flesta återfuktande ögonkrämer innehåller hyaluronsyra och är bra allroundprodukter för ditt ögonområde. De ger fukt och lämnar ögonområdet mjukt och uppfriskande. 

Koncentrat 

Koncentrat innehåller många aktiva ingredienser som ger många fördelar. Dessa varianter gör att dina ögon ser mindre trötta ut och minskar synligheten av påsar. 

Babor

Awakening Eye Cream

Köp nu

Estée Lauder

Advanced Repair Complex

Köp nu

Fukt 

Rätt fuktvård är ett måste om din hud ska stråla och ha en hälsosam lyster. Fuktighetskrämer har varit en viktig del av vår dagliga hudvård i årtionden och vi använder oftast en på dagen och en annan på natten. De tillför viktiga ingredienser till huden och är inte bara för torr hud - alla hudtyper behöver fuktvård.  

Även om du har fet hud bör du inte hoppa över krämen. Faktum är att fet hud i vissa fall kan bero på att huden är uttorkad och försöker kompensera bristen på fukt genom att producera mer olja. Genom att använda fuktighetskräm dagligen hjälper du din hud att behålla en frisk hudbarriär. Valet av ansiktskräm beror på din hudtyp. Därför är det svårt att säga vilken dagkräm eller nattkräm som är bäst för varje individ. Båda varianterna har dock olika syften. 

Kväll 

Nattkräm är ett måste om du vill vakna upp med vacker och återfuktad hud. Du kan med fördel använda en fet nattkräm som innehåller några av de aktiva ingredienserna som inte passar så bra under dagtid. 

En bra nattkräm återfuktar, vårdar, regenererar, återuppbygger, skyddar och lugnar huden, så att det finns en bra balans i din hud och den är också hälsosam och vacker. Applicera nattkräm i ansiktet och låt den tränga in lite i 5 minuter innan du går och lägger dig. Då får du mest ut av den. 

Morgon 

DDet är inte på morgonen som den feta krämen ska användas. Den tar faktiskt 100 år att tränga in, så om du inte har gott om tid innan du måste gå ut genom dörren bör du inte välja den. Istället bör du välja en tunn ansiktskräm som snabbt tränger in så att du kan gå vidare till nästa steg i din morgonrutin.

En bra dagkräm återfuktar, vårdar, skyddar och lugnar huden så att den är i balans och ser sund och vacker ut. Du kan med fördel använda en dagkräm med solskyddsfaktor så att du kan lägga ditt hudvårdssteg med skydd mot solen.

Dagkräm 

En dagkräm är utvecklad för att skydda din hud från allt den utsätts för under dagen. Det kan inkludera vind, torr luft, föroreningar och mycket mer. Dessutom är dagkräm oftast lättare och snabbare att absorbera så att den inte täpper till porerna. 

En sak som är väsentlig för din morgonhudvårdsrutin är att använda solskyddsfaktor (SPF). Oavsett om du föredrar att använda en ansiktskräm med SPF eller en ansiktskräm utan SPF följt av solskyddsmedel är helt upp till dig. Ett UV-filter i en ansiktskräm är lika effektivt som i en vanlig solkräm. En annan användbar ingrediens i din dagkräm är antioxidanter. Antioxidanter hjälper nämligen till att skydda din hud mot skador från de fria radikaler som accelererar hudens åldrande. 

Nattkräm 

I motsats till dagkräm tror många att en nattkräm är ett måste eftersom huden använder krafter för att återuppbygga sig själv, öka cellförnyelsen och ämnesomsättningen. Normalt sett kommer nattkräm som standard också vara fetare än en dagkräm, eftersom huden bättre tål fett när vi sover. 

Dessutom innehåller en nattkräm ofta en högre koncentration av aktiva ingredienser. Dessutom kommer huden att kunna dra in den fetare krämen ännu längre och djupare i huden eftersom den arbetar intensivt under sömnen. 

Ge huden tid att absorbera 

En bra regel är alltid att komma ihåg att ge huden tillräckligt med tid att absorbera din första vårdprodukt innan du applicerar nästa lager. Vänta därför i minst 4 minuter, och gärna längre, innan du applicerar nästa lager serum, kräm eller olja i ansiktet. 

Cosrx

Advanced Snail 92 All In One Cream

Köp nu

Weleda

Skin Food Dry & Rough Skin

Köp nu

Välkommen till Luxplus