Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Guide: Allt du behöver veta om dina sminkborstar

Guide: Allt du behöver veta om dina sminkborstar

Av Camilla Svensson
Sminkborstar och penslar är något de flesta av oss använder, men vet du vilka borstar som ska används till vad? Ta reda på det här.

Starta rätt med rätt sminkborstar och penslar i din necessär. Vi har satt ihop en guide där vi har samlat de mest användbara och viktigaste sminkborstarna och sminkpenslarna som du böra veta om och investera i för att ska skapa vackra och kreativa sminklooks.  

För när det kommer till smink är verktygen ofta lika viktiga som produkterna. Sminkborstar är inte bara för dem som använder mycket smink. Det är nämligen det perfekta verktyget som alla bör ha till hands när man ska skapar olika sminklooks, vare sig de är lätta eller svåra. Sminkborstar - och penslar hjälper till att applicera sminket i ansiktet så att det lätt smälter in med din hud och resten av sminket. Du kommer därför inte ångra köpet av sminkborstar!

Men, det finns ett hav av sminkborstar, penslar och sminksvampar på marknaden! Det är en djungel att navigera runt i! Vilka sminkborstar ska du egentligen välja? Vilka fungerar bäst för ögonskugga? Och vilka sminkborstar fungerar bäst till contouring makeup? Läs med här:

Bra sminkborstar och penslar är viktiga

Om du är en flitig användare av smink, varför inte lägga extra pengar på riktigt bra sminkborstar och penslar? Det är absolut en av de bästa sakerna du kan göra för dig själv. Om du tar väl hand om dina sminkborstar och penslar kan de hålla upp till 10-15 år – och plötsligt är det en riktigt bra investering!

Redan från början ska det nämnas att de sminkborstar och penslar du väljer, är såklart en smaksak. Men de olika typer sminkborstarna och penslarna tillverkas av en anledning. Den teknik du använder och den borste eller pensel du väljer utgör grunden för den smink look du vill (och kan!) skapa. Valet av dina sminkborstar ska väljas ut baserat på: 


  • Ska dina sminkborstar användas till flytande, fast eller löst smink?
  • Storleken – ska de användas till ögonskugga eller hela ansiktet?
  • Hårlängden och täthet. Hur mycket täckning önskar du av din sminkprodukt?
  • Naturliga eller syntetiska borstar?

__________________________________________________

Med rätt sminkborstar och sminkpenslar,
kan du sminka dig som ett proffs!

Guide om sminkborstar: 

Till basen

Foundation borste

En foundationborste ger ett jämnt och enhetligt utseende. Det finns i princip 3 olika sminkborstar till foundation – om man inte räknar med kabukiborsten och de färgglada beuatyblenders.

• Platt borste / paddlebrush

Den platta foundationborsten används till flytande/krämiga foundations. Den platta foundationborsten är bra för den som vill ha maximal täckning. Platta penslar är det verktyg som kräver mest produkt när du "applicerar" ett lager på, snarare än att arbeta in din foundation i huden. Det som är bra med en foundationborste är att den lätt kommer åt alla områden i ansiktet. Du kan därför vara säker på full täckning med denna sminkborste! Den enda nackdelen med en foundationborste är att den kan skapa ränder och streck i din bas. Du kan därför avsluta din applicering med en beautyblender för en perfekt finish.

• Flat-top borste

Den här typen av foundationborste har korta och täta borsthår - och en platt borste (därav namnet). De täta borsthåren och den breda formen gör sminkborsten lätt att kontrollera. En flat-top sminkborste används till flytande foundation, foundation stick och krämprodukter. Har du till exempel några orenheter eller ställen du skulle vilja täcka lite extra är denna borste ett bra val.

• Stippling-borste

Den här foundationborsten är väldigt lik en flat-top, den är bara mer "fluffig" till utseendet. En stippling-borste kan användas till alla typer av flytande foundation. Den ger en mycket lätt och naturlig look, därför idealisk för dem som inte är ute efter full täckning.

Kabuki borste

En kabukiborste är en fyllig sminkborste som kan användas till både lösfoundation och mineralfoundation. Det finns i princip två kabuki-borstar:

• Flat-top kabuki

En Flat-top kabuki har täta borsthår, och samlar därför upp mer produkt åt gången. Den är särskilt bra till kompakta foundations, inklusive puder- och mineralfoundations – speciellt om du vill ha en hög täckning.

• Rundad kabuki

En rundad kabukiborste har fluffigare borsthår. Denna kabukiborste fungerar bäst till lösfoundation och mineralfoundation. Med denna borste får du en mer naturlig look, men du kan alltid jobba upp dig till full täckning om du applicerar flera lager.

Concealerborste

När du ska välja din concealerborste är det bra att veta att det kan vara stor skillnad mellan storlekarna på dessa sminkborstar. Storleken beror på hur mycket du vill täcka, så det beror helt på vad man själv föredrar. Ditt concealer smink ska helst vara lite mer täckande än din foundation. Därför bör du välja en concealerborste som har täta borsthår i en mellanstorlek, så att du enkelt kan kontrollera och styra den när fläckar och mörka ringar ska täckas i ögonvrån.

Beautyblender

Sponge, beautyblender, blendingsponge och sminksvamp – kärt barn har många namn, men det finns ändå goda skäl till att detta lilla sminkverktyg ska vara en del av din necessär. Beautyblendern är fantastisk till flytande sminkprodukter, men även till settingpuder.  Poängen med en beauty blender  är att dutta sminkprodukten i ansiktet, och inte borsta in den som med en sminkborste. Använd den runda änden för att få ett enhetligt och jämnt  resultat över hela ansiktet. De runda kanterna gör det lätt att "blanda" de stora ytorna i ansiktet. En beauty blender finns i många olika former och färger. Den kan vara droppformad, kurvig eller rund med en sne sida.

Se det aktuella urvalet av sminksvampar – här.

__________________________________________________

Tips! Blöt din beautyblender och krama ut överskottet av vatten
Detta hack gör enorm skillnad för resultatet av din foundation

Puderborste

När det kommer till puder är det viktigaste att leta efter en sminkborste som fördelar pudret jämnt över hela ansiktet utan att lämna ränder. En bra puderborste har exakt rätt storlek och borstens täthet gör att pudret lägger sig vackert på huden, så att huden får en jämn och enhetligt look. En puderborste är också superanvändbar som bronzerborste om du inte har en.

Till contour och highlighter

Highlighter borste

Du kan välja mellan olika typer av highlighterborstar, beroende på vilken look du är ute efter och vilka områden du vill framhäva med ditt highlighter-smink.

• Fan brush

Om du vill ha en naturlig highlighter-look ska du välja en fan brush. Du känner igen den på dess fjäderliknande utseende med  långa hår och platta form. Den här sminkborsten är speciellt bra till områden som amorbågen och näsryggen där man önskar en lätt glans.

• Spetsig borste (Tapered brush)

Om du däremot vill att din highlighter ska bli mvaer tydlig och glowy ska du välja en avsmalnande borste med långa borsthår, där borsten är tätare så att mer pigment kan samlas upp. Den tätare borsten är bra till dina kindben, pannben och panna. Avsmalnande borstar är bra för att framhäva kindbenen, medan små och runda sminkborstar är perfekta för att framhäva ögonvrån och brynbenet.

Rouge borste

När du väljer rougeborstar, beror allt på vilken täckning du vill ha på dina kinder och hur du brukar applicera ditt rouge. Blush-borstar kan vara täta (som ger en tyngre applicering) eller fluffigare (som ger en lättare applicering).

• Angled brush (multiborsten)

Vinklade sminkborstar fungerar som en multiborste för både highlighter, rouge och contouring makeup. Den vinklade borsten är perfekt för att framhäva ansiktets konturer samtidigt som den fördelar precis rätt mängd produkt.

• Rund rougeborste

Rundade sminkborstar är bra till att applicera rouge över äpplena av kinderna. Borsten gör det enkelt att definiera och framhäva dina kinder och kindben.

Bronzerborste

Bronzerborstar och rougeborstar är lite same, same. När du ska hitta en bra bronzerborste beror det på vad du vill framhäva på dina kinder och hur du brukar applicera din bronzer. När du väljer en vinklad borste får du en väldigt exakt applicering, eftersom den formas efter ditt ansikte och speciellt dina kindben. Förutom en vinklad borste, är en fluffig borste till bronzer riktigt bra – speciellt om du vill applicera din bronzer över stora delar av ansiktet. Ett stort runt och fluffigt borsthuvud är perfekt för att blanda din bronzer och ger en lätt och naturlig lyster.

Till ögon och läppar

Ögonskuggsborste

Det finns SÅ många ögonskuggsborstar att det är en hel djungel att navigera i när man ska välja en (eller flera) till sin ögonskuggssminkning. Du behöver inte ett stort utbud av ögonskuggsborstar. Faktum är att många tycker att det är svårt att lägga en snygg ögonmakeup eftersom de har så många borstar. Men, om du använder många olika sminkprodukter är det också bra att ha ett större utbud av ögonskuggsborstar och penslar.

__________________________________________________

Tips! Ju tätare håren sitter på sminkborsten,
desto mer produkt kan den applicera på din hud på en gang.

Eyelinerpensel (fungerar även till ögonbryn)

En snedskuren eyelinerborste kan användas till både eyeliner och brynprodukter. Den ultratunna, snedskurna spetsen gör att borsten kan måla superfina och exakta linjer längs fransraden med din eyeliner. Välj en eyelinerborste med snett skurna borsthår, så att du kan komma så nära fransraden som möjligt.  

Måla ögonbryn kan man göra med både ögonbrynspennor och ögonbrynsskugga och en snedskuren pensel. När du applicerar din ögonbrynsskugga med en snedskuren sminkborste blir resultatet mer lätt och naturligt än om du använder en ögonbrynspenna – speciellt om du använder spoolieborsten för att tona ut färgen efteråt!

Spoolieborste

På tal om en spoolieborste! Använd din spoolieborste för att fixera dina bryn innan du färgar och formar dem med din ögonbrynspenna. På så sätt kan du skapa perfekta, skarpa ögonbryn. Spoolieborsten är även utmärkt för att borsta igenom fransar och bryn så att de separeras perfekt. Använd den till att fixa dina fransar efter applicering av mascaran för att undvika att mascaran klumpar sig. Använd den mellan varje lager mascara för att räta ut fransarna medan mascaran är blöt.

__________________________________________________

Tips! Välj en dubbelsidig eyelinerborste med en spoolie-sida
så att du kan blanda ut färgen. På så sätt behöver du bara köpa en.

Blending brush (Multi-pensel)

En blending brush hjälper dig att blanda ut ditt smink så att du får en mer naturlig look. Det är must have omdu  t.ex. drömmer om att lära dig tekniken bakom de trendiga smokey-eyes eller, om du vill blanda ut din contour. Blendingborsten finns i flera olika storlekar, så den kan användas till både ögon och hela ansiktet. Ett typiskt kännetecken för en blending borste är att de har fluffiga borsthår som inte är särskilt täta, men är lätt rundade i spetsen.

Läppensel (Multi-pensel)

Om du vill skapa perfekta läppar, med en markant läpplinje - då är läppborstar något du måste ha. Läppborsten finns i en spetsig och platt version. De är fantastiska till läppstift och läppglans och kan även användas till eyeliner – så här får du faktiskt två borstar i en! De kompakta borsthåren gör att den gör skarpa och exakta linjer.

Makeup brush kit

Hos Luxplus hittar du sminkborstar, penslar och sminksvampar i långa banor från alla kända märken. Vi säljer sminkborstset till dig som vill spara både pengar och tid på att navigera runt bland de olika sminkborstarna och penslarna. När du köper ett sminkborstset får du allt du behöver på en gång. Så om du vill vara ready to go, redan från början kommer ett sminkborstset vara lösningen för dig!


Naturliga eller syntetiska borsthår?

Sminkborstar och sminkpenslar finns både med naturliga och syntetiska borsthår. Vi har tagit fram highlights om båda varianterna:


Naturliga borsthår:

✔️ Tillverkad av växtfibrer eller djurhår som t.ex hästar, getter, mink osv.

✔️ Borsthåren kan kännas både mjuka och hårda

✔️ Bra för lösa sminkprodukter (löspuder, ögonskugga, bronzer, etc.)

✔️ Brukar vara mjukare än syntetiska penslar

✔️ Bättre till att samla upp och applicera puder och pigment

➗ Är oftast lite dyrare


Syntetiska borsthår:

✔️ Vanligtvis gjord av nylon eller polyester

✔️ Bra till allt med krämig och flytande konsistens (läppstift, foundation, krämrouge etc.)

✔️Kan kännas både mjuka och hårda

✔️ Allergivänliga (bra för känslig hy)

✔️ Lätt att rengöra

✔️ Vanligtvis ett budgetvänligt pris

✔️ Mindre benägna att ta upp produkt 

__________________________________________________

FAQ


Hur rengör jag mina sminkborstar?

Att tvätta och rengöra sminkborstar och penslar är en ganska enkel process. Läs och följ vår instruktionsvideo i artikeln här:

Tutorial: Hur du rengör dina sminkborstar

Hur förvarar jag mina sminkborstar?

Helst ska dina sminkborstar och penslar förvaras i en borsthållare eller organizer. Detta kommer att hjälpa dem att hålla sig i gott skick och inte bli dammiga eller smutsiga i din sminkväska.

Varför ska man använda sminkborstar?

Detta kan ha en rad fördelar! Det är förstås en smaksak. Men när du använder sminkborstar och penslar hjälper de till att skapa en jämn och exakt applicering av din sminkprodukt. Sminkborstar och penslar gör det lättare att uppnå önskat resultat.

Vilka sminkborstar är bäst?

Välj sminkborstar och penslar som är lätta att kontrollera och som känns bra i handen.

Vad är sminkborstar gjorda av?

Sminkborstar är vanligtvis gjorda av naturligt eller syntetiskt hår. Vissa svär vid det ena och andra till det andra.

Vad är skillnaden mellan en sminkborste och en sminkpensel?

En sminkborste används som regel till lite större sminkarbeten som t.ex. puder, foundation, highlighter, toning av färger, osv. Där penseln är till skillnad från sminkborsten, något mindre i själva borsthuvudet. Du kan använda penseln för mer exakt arbete med smink, så den framstår som knivskarp. Sminkpenslar är bra till ti.ex eyeliner, läppar och ögonskugga.

Välkommen till Luxplus