Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Frisörens guide till Curly Girl-metoden

Frisörens guide till Curly Girl-metoden

Av Simone Keller | Frisør og hårekspert
Få fram det vackraste i dina lockar med Curly Girl metoden. Läs frisörens guide, tips och tricks.Känner du också till de många utmaningar som kommer med lockigt hår? Om du kan nicka ja till det, läs med i denna Curly Girl-guide, där vi hjälper dig steg-för-steg genom de steps som tar fram det bästa i ditt hår, oavsett om du har vågigt eller lockigt hår – eller kanske mitt emellan.

Curly Girl-metoden handlar kort och gott om att få fram det vackraste i dina naturliga lockar på ett hälsosamt och vårdande sätt. Curly Girl-metoden introducerades år 2001 av den engelska frisören Lorraine Massey. Curly Girl-metoden spreds snabbt över hela världen och även om den har anpassats genom åren finns det fortfarande några fasta principer att följa.

Steg-för-steg till den trendiga Curly Girl-metoden

1. Rengör håret från sulfater och silikon

En viktig del av Curly Girl-metoden är att helt undvika ingredienser i hårvårdsprodukter som torkar ut ditt hår och hårbotten. Därför är den bästa starten för dig att rengöra ditt hår fritt från sulfater, silikon och alkohol, eftersom dessa ingredienser inte gör något bra för dina lockar.

Men varför är silikon så skadligt för håret?

Silikon är känt för många som en ingrediens som ger håret glans och reparerar hårstrået, men sanningen är att silikon lägger en hinna runt hårstrået som gör gör det svårt för balsam, hårvård och andra stylingprodukter att tränga in i håret. Dessutom lägger silikon även en hinna över din hårbotten som gör det svårt för hårbotten att andas. En tilltäppt hårbotten har dessutom svårt att få nytt, starkt och friskt hår.

… Och vad är då sulfat?

Sulfater är ett rengöringsämne som löser upp fett och smuts, och det låter väldigt bra till en början, men många sulfater är så hårda att de rengör hår och hårbotten så mycket att det kan gå utöver den naturliga balansen i hårbotten och därmed orsaka hårbottenproblem och torrt hår.

Undvik sulfaterna: Sodium Lauryl Sulfate och Sodium Laureth Sulfate.

Finns det alkohol som inte är uttrorkande?

JA, det gör det faktiskt! Vissa typer av alkoholer, fettalkoholer, är fördelaktiga för ditt hår. Leta efter ingredienserna: lauryl, cetyl, stearyl, myristyl och behenylalkohol.

2. Lite shampoo eller inget alls

Detta steg går ut på att du inte ska använda för mycket schampo.  Vissa använder lite schampo medan andra undviker schampo helt. 

Anledningen till detta är att lockigt hår ofta är torrare än andra hårtyper och därför har en större tendens att gå sönder och spricka. Personligen skulle jag rekommendera ett milt schampo fritt från silikon, sulfater och alkohol till lockar, då vi nu vet att dessa ingredienser torkar ut håret.

3. Kamma håret i badet

Nästa och viktiga punkt i Curly Girl-metoden är att du kammar igenom håret med fingrarna medan du är i badet och har balsam i. Detta förhindrar att håret går sönder och hjälper balsamet att fördelas väl i hela håret.

4. Undvik hårda och grova handdukar

Använd gärna en mjuk handduk för att pressa ut vattnet ur håret vid torkning. En handduk som är hård och grov kan skada håret och få det att bli slitet mycket snabbare. Brush Works har till exempel sina Luxury Hair Towels som skonsamt torkar håret.

5. Använd lockkräm i handdukstorkat hår

En lockkräm som stylingprodukt är bra för att få fram det naturliga utseendet i dina lockar. Lockkrämen ger även bra fuktvård till ditt lockiga hår. Massera in din lockkräm i det fuktiga håret så att lockarna blir snyggt definierade. För att följa Curly Girl-metoden ska du hela tiden tänka på vad som är hälsosammast och minst skadligt för ditt hår. Därför ska du till exempel också undvika att använda hårborste för lockarna, och inte alls på torrt hår, då detta kommer att krusa och bryta håret. Använd istället gärna dina händer och fingrar mycket för att både kamma och styla lockarna, så att du är så skonsam som möjligt med håret.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig några knep för att komma igång med Curly Girl-metoden, så att du kan få fram det vackraste i dina lockar.

Välkommen till Luxplus