smink på sommaren, vattenfast smink, svettsäkert smink, sola med smink

Svettsäkert smink och makeup på stranden

Av Karin Fröderberg
Att få sminket att hålla en svettig dag är inte alltid lätt, så makeupartisten Karin ger här sina bäst tips på hur du använder smink på sommaren.

Äntligen är sommaren här! Och med sommaren kommer solen och lata dagar på stranden. I mitt senaste inlägg skrev jag om vikten av att använda solskyddsfaktor och om ni inte läst det inlägget ännu så rekommenderar jag er att göra det. 

Men hur är det då med att bära makeup i solen? Det finns många myter om just detta och jag tänkte att jag skulle försöka ta död på några av dessa. En myt är att smink kan brännas fast på huden när man är i solen. En annan är att man kan få dålig hy och en tredje är att man inte blir brun om man solar med smink. Dessa stämmer till viss del, men de är inte helt rätt. Förutom att ta död på myter så tänkte jag även tipsa er om några grymma produkter som lämpar sig utmärkt på sommaren och hur du ska göra för att få sminket att hålla hela dagen eller kvällen. 

 

Smink på sommaren

Jag vet inte riktigt bakgrunden till att det sägs att smink kan brännas fast i huden av solen, men jag gör en tolkning av hur jag tror att folk tänkte förr. Idag finns det väldigt hårda krav på de skönhetsprodukter som säljs i Sverige. Det finns en gedigen lista på ingredienser som en produkt inte får innehålla och som kan vara skadlig. Förr var kraven inte lika hårda och därför innehöll många skönhetsprodukter ingredienser som kunde vara skadliga, till exempel olika plaster. Och plast smälter vid höga temperaturer, vilket kan ha varit skadligt för huden. Idag är de flesta produkter på marknaden väldigt skonsamma för huden och bränner alltså inte fast i huden av solen. Detta gäller produkter som säljs i Sverige, så köper ni en skönhetsprodukt från något annat land så kan det hända att restriktionerna på produkterna ser annorlunda ut där. 

 

Sola med smink

Kan man få dålig hy av att sola med smink då? Ja, det kan man faktiskt. Men detta gäller feta produkter. Feta produkter såsom flytande foundation härsknar snabbare i värme och detta gör att bakterier börjar växa (bakterier älskar varma och fuktiga ytor) och bakterierna i sin tur skapar en oren hy som kan leda till acne. Använd hellre torra produkter i ansiktet såsom puder, mineralfoundation i puderform, torra ögonskuggor och torr rouge i puderform eller solpuder. Givetvis finns det flytande foundation som är vattenfast anpassad för att fungera ihop med svett och fukt, men du ska vara medveten om att det finns en risk med att använda produkten.

Hur är det då att sola med makeup, tar solen och ger dig en bränna? Självklart gör den det. Makeup är inte på något vis ett skydd mot solen, däremot finns det idag många produkter som innehåller SPF 15 och detta ger såklart ett skydd mot solen. Om din mineralfoundation eller ditt puder inte innehåller solskydd så är det viktigt att du smörjer in ansiktet med solskyddsfaktor innan du går ut i solen. Själv använder jag alltid SPF 40 under min makeup på sommaren. Även om du använder ett solskydd med hög faktor så kommer du bli brun, det tar lite längre tid bara, men du slipper att bränna dig och på så vis slipper du en ojämn bränna i ansiktet. 

 

Vattenfast täckande foundation

Så, när du nu smort in hela ditt söta ansikte med solskydd så är det fritt fram att göra sig lite sommarfräsch. Vare sig du ska sitta på ett svettigt kontor, hänga på stranden, ut och spatsera i den typiskt svenska sommaren med regn eller ut och dansa en sommarkväll kan en vattenfast foundation vara att föredra. Likaså om du i ett sammanhang vet att det finns risk att du kommer gråta kan en vattenfast foundation vara ett smart val. Det finns tack och lov alternativ att tillgå! W7 har skapat en foundation som är vattenfast som heter W7 Singin' In The Rain Foundation. Du kan välja mellan flera nyanser, och skulle just de nyanser som finns inte matcha dig perfekt kan du alltid blanda dig fram till att hitta en färg som passar din hy. Denna vattenfasta foundation från W7 sitter som berget och är en mycket bra sommarfoundation. W7 Singin' In The Rain Foundation klassas definitivt som svettsäkert smink som också tål både tårar, regn och bad. 

 

Vattenfast puder

Vill man inte köra på den väldigt sminkade stilen på sommaren kan ett puder räcka långt. Som jag skrev ovan så är ett puder att rekommendera för att jämna ut hudtonen lite. Maybelline har ett fantastiskt vattenfast puder som ger en matt men osminkad känsla. Maybelline Superstay 24H Waterproof Powder heter det, stöter bort olja och svett och håller huden matt. Om du använder en kabukiborste vid applicering kan du enkelt bygga upp pudret för att ge mer täckning. Efter exempelvis ett dopp i det blå så kan du enkelt bättra på pudret när vattnet torkar i ditt ansikte med den medföljande puderpuffen. 


 

Rouge färgtips på sommaren

För att få en fräsch färg på kinderna är det fint att använda sig av en rouge som går lite åt det rosa hållet. Väljer ni en rosa ton som är för kall så kommer ni se lite köldbitna ut, så till sommaren rekommenderar jag att välja en färg som är lite naturligare i färgen istället för en jätterosa färg. Denna appliceras med en rougeborste på kindäpplet eller uppe på kindbenet för att ge den där fräscha looken och var noga med att få mjuka kanter för ett naturligt resultat. Kom ihåg att välja en rouge i puderform, för att undvika en bakteriehärd i ansiktet. 

 

Vattenfast eyeliner

För att definiera ögat så finns det idag, tack och lov, många vattenfasta eyeliner. I synnerhet en specifik gel eyeliner från Maybelline har blivit väldigt populär. Med en gel eyeliner applicerar du enkelt ett streck längs din fransrad för att få mer fokus kring dina ögon. Om du inte vill ha ett knivskapt streck utan ett mjukare resultat så softar du din eyeliner med en ren borste. Se till att trycka ner gel eyelinern mellan fransraden också för att slippa att det blir vita mellanrum mellan dina fransar när du målar på mascaran. Maybelline Lasting Drama Gel Eyeliner Pen sitter stenhårt hela dagen och natten och är ett bra val om du letar efter vattenfast eyeliner. Denna är även utmärkt att använda om man har problem med rinnande ögon. Du hittar även flera andra vattenfasta eyeliners här på Luxplus.

 

Vattenfast mascara

Visste ni att mascara är den produkt som förstorar ögonen mest? Ju fler och längre fransar du har, desto större ser dina ögon ut. Välj en vattenfast mascara som ger volym. Tillsammans med din eyeliner kommer du få en förförisk blick även om du badat hela dagen. På sommaren är det många som passar på att göra fransförlängning. Givetvis jättesnyggt, men på sommarhalvåret är dina naturliga fransar som längst, tjockast och tätast. Detta beror på att kroppen producerar mer fransar just under denna tid på året. Det gör den för att skydda ögonen från damm och solljus. Det är häftigt hur kroppen fungerar. Passa alltså därför på att vila dina ögonfransar från fransförlängning på sommaren och kör istället på en vattenfast mascara som ger volym. Det finns många att välja på i sortimentet på Luxplus!

 

Läppstift som håller hela dagen

Vad är då en snygg makeup utan ett par målade läppar? Ingenting skulle jag våga säga. Och nu, äntligen, ska jag få berätta om en produkt som är helt fantastisk, Lipfinity Tint heter den och kommer från Max Factor. Dessa läppstift är enkla att applicera då det görs med en slags filtpenna och de finns i flera olika fina färger. Vanliga läppstift lägger sig ovanpå läppen, medan denna produkt går ner i huden och är ett läppstift som inte färgar av sig och som sitter kvar. Max Factor Lipfinity Tint ger ett naturligt resultat, men om du lägger på ännu ett lager så byggs intensiteten av färgen upp. Jag lovar, du kommer inte känna att du har det på. Min personliga favorit är Max Factor Lipfinity Tint Coral Crush.


Svalkande face mist

Nu kommer vi till pricken över i:et. En lugnande mist som återfuktar din hud. Nu är du sminkad och du ligger och ser sådär sommarfräsch ut på stranden. Plötsligt känner du att solen tagit lite väl mycket och du behöver tillföra huden fukt. Då är Youngblood Minerals in the mist precis vad du söker. Det är en lugnande spray som kan användas både innan din makeup och under dagen när du är sminkad. Denna face mist ger huden lyster och fukt samtidigt som den skyddar mot föroreningar och fria radikaler. Den kapslar dessutom in din makeup och gör att den sitter bättre hela dagen. 

 

Ta bort vattenfast smink

För att sedan få bort din vattenfasta makeup behöver du en bra sminkborttagning. Bourjois har en bra budgetvariant på sminkborttagning som tar bort vattenfast makeup i ett nafs. Häll på lite produkt på en bomullspad och håll mot ögat, låt den verka i några sekunder och dra sedan din bomullspad nedåt. Genom att göra detta så löser du upp makeupen och får inga rester av sminket i ögat. Med en remover som löser upp vattenfast mascara och genom att använda denna teknik sliter du heller inte på ögonfransarna och du slipper röda ögon. Bourjois Gentle Eye Makeup Remover innehåller dessutom grönt te som rymmer massa nyttiga antioxidanter som skyddar mot bland annat åldrande och är mycket motståndskraftigt mot solens strålar och därför kan skydda huden. 

Välkommen till Luxplus