Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
solkräm, solskydd, spf, solskyddskräm, solbränd, after sun

Solskyddskräm - Är du redo för solen?

Av Karin Fröderberg
Solkräm är vägen till den perfekta solbrännan! Läs våra tips och hitta rätt solskydd för just dig.

Att solen gör att vi blir brunare är inget nytt. Att solen kan leda till pigmentfläckar, rynkor och läderhud är också sedan gammalt, samt att solen snabbar på hudens åldrande. Ändå är många väldigt dåliga på att använda solskyddsfaktor. Sol är dessutom den största orsaken till hudcancer. Och är du ljus i huden har du ännu lättare att få hudtumörer än personer med en mörkare hy. När den första solen tittar fram så är vi väldigt snabba med att slänga av oss våra kläder och börja lapa sol. Så här års har våra kroppar oftast inte sett solen på flera månader och när den sedan får sig en rejäl dos med solstrålar så chockas ofta kroppen, och resultatet blir kräftrött. 

 

Solskyddskräm med rätt SPF

Även om du har lätt för att bli brun så är det viktigt att använda solskydd. Till en början bör alla använda ett solskydd med hög faktor. Detta för att förbereda huden på solens starka strålar. Efter några omgångar i solen kan du med fördel satsa på en SPF med lägre solskydd i, såvida du inte är en blekfis som jag är som kör SPF 30-50 hela sommaren. Man brukar säga att SPF15 skyddar mot 93% av UVB strålarna som når jorden, SPF30 skyddar mot 97% av strålarna och SPF50 skyddar mot 98% av strålarna. Tänk också på att du ska använda solskydd innan du går ut!

Som med alla skönhetsprodukter så finns det lika många olika solprodukter i butikshyllan som det finns brända kroppar på stranden en försommardag. Därför tänkte jag tipsa om några olika varianter av solskyddsfaktorer som har lite olika funktion. 


 

Solkräm för ansiktet

Vi börjar med ansiktet och här rekommenderar jag verkligen att ni investerar i ett solskydd som är till just för den tunna hyn i ansiktet. I ett tidigare inlägg skrev jag om varför ni bör undvika att använda bodylotion i ansiktet och likadant är det med solskyddet. I en SPF för ansiktet är molekylerna i krämen mindre än en SPF för kroppen, detta gör att din kräm går ner med på djupet och skyddar samtidigt som den återfuktar. Dessutom slipper eller minskar du risken för att solfinnar ploppar upp. 

Att tänka på när du sminkar dig på sommaren är att inte glömma att använda solskydd under din makeup. Clinique City Block är ett väldigt bra alternativ som håller huden matt, dessutom är den lätt tonad och jämnar ut din hudton. Även Vichy har olika solkrämer till ansiktet i sitt sortiment, till exempel Vichy Capital Soleil SPF50 och Vichy Ideal Soleil SPF30.

 

Solkräm SPF30

Okej, det börjar bli sommar, du får panik av att se dina bleka ben i spegeln när det är årets första dag som tillåter bara ben, du vill bara bli brun. Ju snabbare desto bättre. Jag tror att vi alla varit där. Många tänker kanske blir man brun med solskydd? Svaret är ja, men blir brun även om man använder solkräm! Som jag skrev ovan så behöver kroppen få en chans att vänja sig vid solens starka strålar och då kan solskyddsfaktor 30 vara en bra start. Malibu Sun Lotion 30 SPF lotion skyddar inte bara mot solen utan de tillför huden massvis med fukt, vilket gör underverk för de trötta och smått torra vinterbenen. Den är väldigt rörlig i konsistensen vilket gör den enkel att smörja in. 

Ett annat smart tips är solkrämen från Piz Buin som innehåller ljusreflekterande mineraler som ger en skimmereffekt, samt lätta färgpigment så benen ser sommarfräscha ut på nolltid samtidigt som du skyddar dem! Gillar du vad du läser? Kolla in Piz Buin Instant Glow Spray SPF30. 

Ett solskydd i spray har också, precis som krämformen, många fördelar. Sprayet fördelar solskyddet på ett bra sätt och det är bara att smörja ut det efteråt. En av de största fördelarna, enligt mig själv, är att det blir smidigare att smörja in sig själv på ryggen. Spraya bara ditt solskydd så du ser att det landat över hela ryggen, därefter får du vrida och vända på dig likt en cirkusartist tills du ser att du fördelat all solkräm. Kanske inte det smidigaste, men ni alla vet lika väl som jag hur lätt det är att missa smörja in vissa partier på ryggen själv. Men med en spray så ser du ju faktiskt att du fått produkten på det ställe du önskar. 

Det finns många sorters solskydd i sprayform att välja mellan på marknaden, och här på Luxplus hittar du exempelvis Malibu Continuous Dry Oil Spray, en sololja med olika hög solskyddsfaktor, välj mellan SPF6 upp till SPF30. Likaså har de en solkräm i sprayform som heter Malibu Continuous Sun Lotion Spray som också finns med olika hög SPF. 


 

Solskydd SPF15

Även om det ibland kan vara svårt att tro, så är solen här i Sverige väldigt stark och jag rekommenderar verkligen ett solskydd med högre SPF. Men självklart finns det fördelar även med solskyddsprodukter med lägre skydd. SPF15 kan vara perfekt för att ha en dag när det är lite molnigt ute. Ni kanske tänker att solen inte tar genom molnen, men det gör den. Eller varför inte använda SPF15 när du ska till jobbet eller skolan och vet med dig att du inte kommer att vistas så mycket utomhus? Då solen är som starkast mitt på dagen bör du med fördel använda ett solskydd med högre skydd, men på förmiddagen och efter klockan 15 funkar ett lägre solskydd bra. När huden fått vänja sig vid solens starka UV strålar efter några veckor så är kroppen mer mottaglig och härdad och kan därför klara sig bra även dagtid med SPF15 eller till och med SPF10. Men glöm inte att vi alla har olika pigment och därför behöver olika skydd.

Ett bra tips är Dermas sololja med solskydd som passar perfekt om du har känslig hy - Derma Sun Transparent Sunoil SPF 15. Detta är en solkräm utan kemikalier och som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. Vill du ha solskydd med SPF10 rekommenderas solkräm från Hawaiian Tropic som samtidigt återfuktar huden. Du hittar den under namnet Hawaiian Tropic Silk Hydration Sun Lotion SPF10.

 

Solskyddskräm barn

När det gäller solskydd till barn finns det en hel uppsjö av olika sorter på marknaden. Vichy har en solskyddskräm för barn med SPF50 i sprayform som gör den lätt och smidig att applicera. Vill du ha en solkräm utan kemikalier till barn kan utbudet med solskydd från Derma vara vad du söker. De har ett brett utbud och är som nämnt ovan rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet, de är Svanenmärkta och innehåller varken parfym, färgämnen eller parabener. Deras solkräm till bebisar är dessutom certifierad med Ecocert och är således garanterat en ekologisk solkräm.


 

After sun

Efter en dag i solen kommer din hud att behöva svalkas av och återfuktas ordentligt. Detta gör du med hjälp av en after sun. Denna produkt kan i vissa fall även lindra din hud om du bränt dig lite. Genom att använda en after sun så minskar du även risken för att börja fjälla och din bränna sitter kvar längre. Många använder en bodylotion efter en dag på stranden istället för en after sun produkt. Skillnaden på dessa är att en bodylotion ofta är fetare i konsistensen, även om den tillför fukt till huden så lägger den sig oftast ovanpå huden och återfuktar därför bara det översta hudlagret. Dess feta konsistens kan också kapsla in hettan som uppstått i huden efter en dag i solen. En after sun lotion går ner mer på djupet i din hud och innehållet i produkten verkar svalkande. Ett tips är att förvara din after sun i kylskåpet, detta gör att krämen svalkar ännu mer. 

Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer