Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
forma ögonbryn, sminka ögonbryn, noppa ögonbryn, måla ögonbryn, snygga ögonbryn

Snygga ögonbryn steg för steg

Av Karin Fröderberg
Läs makeupartistens guide till hur du får perfekta ögonbryn genom att forma, noppa, sminka, raka, vaxa dem.

Det finns ett talessätt som säger att ”ögonbrynen är ögonens ram”. Men att få till de där perfekta ögonbrynen är inte alltid det lättaste. I denna ögonbrynsguide kommer jag berätta hur ni går till väga för att få snygga ögonbryn steg för steg, och även du som kille som vill lära dig noppa ögonbrynen kan hänga med och lära dig hur man gör.


Sminka ögonbryn

Tillvägagångssätten för att sminka ögonbryn är lika många som det funnits ögonbrynstrender genom året. En stor trend på senare tid är de så kallade instagrambrynen där ögonbrynen har skarpt markerade konturer. En annan trend jag tydligt minns är de tunna strecken till ögonbryn som var stort på 90-talet. Just nu är den stora ögonbrynstrenden naturliga, välvårdade bryn. 

Att måla snygga ögonbryn och att fylla i ögonbrynen naturligt är inte så svårt. Om du är helt nybörjare på att ta hand om dina ögonbryn så kan du gå till en salong och få hjälp med brynen första gången, därefter är det ganska enkelt att hålla ordning på dem själv hemma, om du har rätt produkter vill säga. 


Perfekta ögonbryn steg för steg

Om du nu känner att ”nej, jag är redo att skapa de perfekta ögonbrynen på egen hand” så behöver du börja med att mäta ut några riktlinjer för dina ögonbryn: 


  1. Mät en rak linje från näsvingen och upp mot brynet. Här ska ögonbrynet börja. 
  2. Markera ut brynets högsta punkt genom att mäta ut en linje från näsvingen och genom ögats iris. 
  3. Mät ut en linje från näsvingen och förbi ögats yttre vrå, där ska ditt bryn sluta. När du mätt ut dessa tre punkter på båda brynen så kollar du så att de ligger i jämna linjer med det andra ögat. 


Viktigt att tänka på när ni ska forma ögonbrynen är att tänka på att alltid jobba underifrån brynet. Om ni börjar ta bort brynstrån från ovansidan av ögonbrynet är det lätt att brynen får ett ledset intryck. Genom att ta bort håret underifrån så kommer ni ge ögat ett lyft. Självklart kan ni ta bort enstaka strån från ovansidan, men grundregeln är att jobba under ögonbrynet.Forma ögonbryn med pincett - Noppa ögonbrynen

Har du naturligt fin färg och täthet på dina ögonbryn så räcker det med att du bara ser till att få ordning på formen på brynen. Här finns lite olika tekniker och verktyg att använda sig av. Det är pincetten, ögonbrynsvax och brynkniv. 

Ögonbrynspincetten använder du för att enkelt plocka bort oönskade hårstrån i ansiktet ett och ett. Den är enkel att använda sig av om du har ett fåtal oönskade ögonbrynsstrån som du vill bli av med, eller när du ska fixa finliret på dina formade ögonbryn. Technics Oblique Tweezer är en pincett med en bra utformning som gör det enkelt att få grepp om hårstråt. Den är vinklad och platt vilket gör det smidigt att få tag även i de minsta och tunnaste hårstråna. 

När du greppat pincetten runt hårstråt så rycker du snabbt till med pincetten i hårets växtriktning. För att plocka ögonbrynen rätt så är det viktigt att inte ha för bråttom. Ta ett strå i taget och betrakta formen i spegeln. Om du får feeling och börjar plocka på utan att kolla resultatet i spegeln under tiden så är risken att du plockar bort för många hårstrån. Det gäller särskilt dig som kille som noppar ögonbrynen, det finns risk att det ser märkligt ut om du plockar bort för många hårstrån från ögonbrynen.


Forma ögonbryn med ögonbrynsvax

Om du istället har många oönskade strån som ska väck så är ett ögonbrynsvax ett smidigt tillvägagångssätt. Att vaxa ögonbrynen hemma är inte så svårt som det kan låta. Personligen tycker jag att det är det bästa sättet att bli av med hårstråna, då det går snabbast. Även när jag ska fixa ögonbrynen på min pojkvän så tycker han att det är bäst när jag använder vax till ögonbrynen. Revitale har Wax Strips är anpassade både för känslig och normal hud och de innehåller ekologiskt grönt te och mint som ger en lugnande effekt på huden. Jag brukar klippa mina vaxremsor med en sax så de passar för det ställe som jag ska vaxa på. När du lagt på remsan på hårstråna så drar du snabbt av remsan i motsatt riktning som håret växer. Det gör ont i en sekund, sen är smärtan över, så det gör inte alls så ont som man kan tro och det är helt klart värt det. Forma ögonbrynen med ögonbrynskniv

Känner du att nej, jag vill inte plocka eller vaxa ögonbrynen så finns det en liten genväg att ta. Den stavas ögonbrynskniv. Det är som en liten rakhyvel som sitter på ett handtag. Bladet är inte lika vasst som ett rakblad, men det är tillräckligt för att det ska kunna raka av ögonbrynen, eller i vårt fall raka bort oönskade hårstrån för att få en fin form på ögonbrynen. Perfekt om du har buskiga ögonbryn som du vill få kontroll på och det ger ett bättre och jämnare resultat än om du skulle klippa ögonbrynen vilket killar ofta gör. Basics Tinkle Facial Razor kommer i trepack och funkar busenkelt för ändamålet. Jag använder ibland mina brynknivar till att ansa bort lite på mina ludna käkben, då känns makeupen jämnare och jag blir av med min oönskade hårväxt i ansiktet. 


Ögonbrynsmascara

Nu har ni fixat en fin form på ögonbrynen och om du är nöjd med din naturliga ögonbrynsfärg och bryntäthet behöver du inte fylla i ögonbrynen något. Däremot kan en ögonbrynsmascara vara värt att testa. En brynmascara gör att dina ögonbryn håller sig på plats och håller formen hela dagen. På Luxplus finns det många sorters ögonbrynsmascara att välja mellan från flera märken men jag har testat MegaClear Brow & Lash Mascara från Wet n Wild som får jobbet gjort. Dessutom går den att använda till ögonfransarna om du önskar en naturlig look med separerade ögonfransar. Denna är även bra att använda om du har långa strån i ögonbrynen som inte ligger på plats.


Måla snygga ögonbryn med ögonbrynspenna

En ögonbrynspenna är en smidig produkt att använda sig av för att fuska fram de perfekta ögonbrynen om du inte är nöjd med färgen och tätheten på dina naturliga bryn. Antingen så kan du välja att fylla i hela ögonbrynet med hjälp av pennan, detta är en metod som inte kräver någon längre tids arbete. Om du vill fylla i ögonbrynen naturligt så kan du istället måla tunna små streck i brynstråts växtriktning. Detta gör att det ser ut som att du har fler och tätare strån i brynet. 

Vilken penna du väljer spelar mindre stor roll, det är viktigare att du hittar rätt färg. Jag har testat ett par olika, bland annat Color Icon Brow Pencil Brunettes Do It Better från Wet n Wild. Den har även en liten ögonbrynsborste i ena änden av pennan som du kan använda till att kamma igenom brynen innan eller efter användning av pennan för att få ordning på bångstyriga hårstrån eller för att softa till pennan och få ett naturligare resultat.

Brow Satin Duo Pencil Medium Brown från Maybelline är en annan ögonbrynspenna i en lite mjukare konsistens. I ena änden av pennan sitter färgen som du med hjälp av dess mjuka spets enkelt fyller i brynen. I den andra änden sitter en skumgummiapplikator som du kan blenda till färgen med för att få ett mjukare och naturligare bryn av. Färgen finns även i Dark Blond som lämpar sig bättre till ljushåriga personer. Måla ögonbryn med ögonbrynsskugga

En annan produkt som även är smidig att använda sig av är ögonbrynsskugga. De fungerar ungefär som en ögonskugga och är enkelt att applicera och fylla i ögonbrynen naturligt med. Jag har testat W7 Eye Brow Kit och detta är en torr ögonbrynsskugga som innehåller 4 olika färger. Just att hitta rätt färg till ögonbrynen kan vara svårt, ibland vill man ha en naturlig färg på ögonbrynen och vid festligare tillfällen känns en mörkare färg mer passande. Då är denna ögonbrynspalett perfekt. 

Till detta set med ögonbrynskugga följer det även med en ögonbrynsborste och en ögonbrynspensel. Dessutom medföljer tre mallar till ögonbryn, dessa är perfekta när du vill fuska till dig snygga ögonbryn. Ögonbrynsmallen, eller ögonbrynsstencilen som vissa kallar dem, är enkla att rengöra med lite vatten efter användning. Lägg bara mallen på det ställe du vill ha ditt bryn och fyll i med ögonbrynsskuggan. 


Sminka ögonbryn med ögonbrynsgel

Jag har själv alltid varit ett stort fan av ögonbrynspennor och ögonbrynsskuggor när jag sminkar mig själv eller någon av mina kunder, men nu har jag fått upp ögonen för ögonbrynsgel.  Jag har testat Lock On Liner & Brow Cream Medium Brown från elf och Luxe Power Brow Sculpting Gel Dark Brow från MUA Makeup Academy och jag gillade dem båda väldigt mycket. Den sistnämnda har en smidig förpackning då penseln sitter i korken på produkten. Konsistensen är behaglig att jobba med, men det är viktigt att ni är lätta på hand när ni målar då det annars kan resultera i ett par väldigt markerade ögonbryn. Den har bra hållbarhet och gelen torkar snabbt på huden utan att kleta.

Ögonbryngelen från elf har också en härlig krämig konsistens, den kan du även använda både som eyeliner och ögonskugga. Lägg på den med en ögonbrynspensel (dessa penslar kan ni läsa om i min sminkborstsguide) och måla små, tunna streck som illustrerar brynstrån. Ögonbrynsfärg - Vilken ögonbrynsfärg passar jag i?

Oavsett vilken produkt du väljer för att sminka ögonbrynen så är det viktigt att tänka på vilken färg ni väljer. Oftast brukar man säga att man ska välja en brynfärg som är ungefär 2 nyanser ljusare än hårfärgen. Väljer man en för mörk färg så blir resultatet ofta att man ser lite arg eller bestämd ut. Självklart är färgvalet en smaksak och det finns blondiner som bär upp ett par mörkbruna ögonbryn jättebra, medan en mörkhårig person kan passa utmärkt i ett par blonda ögonbryn. Men det handlar om att testa sig fram och om ni är osäkra på färgvalet så kan ni utgå från tipset ovan om att välja någon nyans ljusare än hårfärgen.


Få tjockare ögonbryn utan smink

Jag tycker att ett par snygga ögonbryn är väldigt viktigt för att kunna göra en snygg makeup. Tyvärr har jag väldigt glesa ögonbryn och behöver jobba med dem en del på morgonkvisten för att få dem fina. Till viss del är det mina gener som gjort att jag har glest med strån i brynen och till viss del beror det på att jag i min ungdom plockat sönder mina bryn vilket gjort att mina ögonbryn inte växer ut som jag själv önskar att de skulle göra. 

Men hur får man ögonbrynen att växa ut igen, är det ens möjligt? Billion Dollar Brows Brow Boost Primer & Conditioner är en av produkterna på marknaden som är lanserad att hjälpa tunna glesa bryn på vägen. Sedan lansering sägs det att tusentals kunder upplever att produkten gett effekt av tätare ögonbryn. När du rengjort ansiktet på kvällen så lägger du på rikligt med Brow Boost & Conditioner på ögonbrynen. På morgonen när du vaknar tvättar du av produkten igen. Efter 30 dagar börjar de flesta se skillnad. Dessutom går den att använda som primer under ögonbrynen på dagtid. Ett annat exempel på en produkt som sägs ge tjockare ögonbryn och får håret att växa är M2 Beauté Eyebrow Renewing Serum.


Jag hoppas att ni har hittat de produkter ni behöver och att ni med hjälp av dessa lyckas skapa de perfekta ögonbrynen. Kommentera gärna nedan om ni har några frågor. 

Välkommen till Luxplus