Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
foundation tips, foundation hudtyp, foundation färg

Så hittar du rätt foundation

Av Camilla Johnsen
Foundation för fet hy? Hur väljer man rätt färg på sin foundation? Hur använder man foundation? Du hittar allt du undrar om foundation i vår guide!

Vägen till perfekt makeup och en perfekt bas är inte helt lätt, men har du koll på det här med foundation har du kommit långt. Men visst är foundationvärlden stor, och kan därför ofta ses som helt oöverskådlig. Men ge inte upp! Jag ger er här en liten guide med flera foundationtips där jag försöker bena ut vad du behöver tänka på för att hitta vilken foundation som passar vilken hudtyp, såsom rätt foundation för fet hy och foundation för torr hy. Med denna hjälp hoppas jag att du kan hitta en foundation från vårt sortiment som passar just dig.


Att välja rätt foundation

Men om vi börjar med att klargöra vad foundation är? Foundation är en kräm eller ett puder som används för att täcka ojämn hudton, röda partier i ansiktet och för att ge hyn en jämn bas att lägga makeup på. Du kan också ge din hy solskydd genom att använda foundation med SPF. 

Foundation är i mångt och mycket exakt samma sak som det vissa kallar brunkräm, men en brunkräm syftar mer till att ge hyn en mörkare ton för att ge intrycket av att man är mer solbränd, därav namnet. Men, sedan 70-talet då just brunkräm var som mest populärt har modet utvecklats, och att välja en mörkare färg är idag inget som rekommenderas! 

För det är ju så att det viktigaste när du ska välja foundation är att färgen stämmer överens med din egen! Det finns inte något värre än en kant vid käklinjen. Därför är det också det perfekta stället att testa färgen på din foundation för att se om du har hittat en match. Lägg lite på underkäken och ner mot halsen, och testa gärna lite i tinningen också. Smälter foundationen in i din egen hudton har du hittat rätt.

Du behöver också ta hänsyn till om du har en varm hudton, en kall hudton eller neutral hudton, och många foundations är kategoriserade efter just dessa så att det är lättare att välja rätt. Vill du veta mer om det här med hur man vet om man har en varm eller kall hudton kan du läsa vår artikel på LuxMagazine.


Foundation till torr hy, foundation till fet hy? Hur väljer man?

Det är viktigt att känna sin hudtyp när man ska välja foundation. Man brukar dela in det i torr, fet, normal eller kombinerad hy, och det är faktiskt enkelt att ta reda på vilken hudtyp man har. Starta med att tvätta ditt ansikte i ljummet vatten och rengör ditt ansikte grundligt utan att applicera hudvårdsprodukter efteråt. Låt din hy vara ifred ett par timmar varefter du enkelt kan se hur din hy ser ut och känns och därmed vilken fuktighetsnivå den har. Stramar huden och känns torr har du behov av mer fukt,och du kan klassa din hy som normal eller torr. Är ditt ansikte däremot en aning flottigt eller har en fetare t-zon? Då har du en fet hy eller en kombinerad hy. Det är värt att lägga på minnet att vilken hudtyp man har brukar förändras mellan årstiderna och rent av vilket vädret det är, och det är också något som förändras med åldern och vid graviditet.

Om du har en normal hy kan välja och vraka, men det blir aldrig fel med en BB-cream eller en krämfoundation utan olja. Denna hudtyp kräver nämligen bara produkter som ger lite eller en medium täckning. Om man däremot har en torr hy är det viktigt att välja en fuktgivande foundation, och här är en stark uppmaning att välja en BB cream eller en flytande foundation på sin plats. Det motsatta gäller förstås om man har en fet hy. Här bör man använda produkter som inte innehåller olja, såsom en oljefri flytande foundation eller en puderfoundation.

Till kombinerad hy kan kan det vara en aning knepigt att hitta en lösning då de olika områdena i ansiktet har olika behov, men satsa gärna på en flytande foundation som inte innehåller olja så kommer du lätt att kunna dosera dig fram till ett bra resultat. Alternativt följer du rekommendationerna ovan för fet hy vad gäller just t-zonen.Tips - Bra foundation från Luxplus

En annan sak man ska ta hänsyn till när man ska välja foundation är hur pass täckande man vill att den ska vara. Har du ett behov av en mer täckande foundation, exempel om du har en ojämn hudton så ska du välja en foundation med medium eller full täckning, gärna i formaten mousse eller puderfoundation. Har du inte riktigt behov av att täcka så mycket i ansiktet är det bättre att satsa på en flytande foundation som lätt smälter in i huden, ger ett naturligt resultat men ändå ger effekten som en foundation ska. En tumregel är att ju tjockare konsistens en foundation har desto mer täckande är den. Tänk också på att det är en bra ide att korrigera blemmor och speciellt röda partier med concealer eller palett med färgkorrigerare, även kallas color corrector, innan du går igång med foundation. 

I vårt sortiment hittar du massvis med olika sorters foundation, och det finns mycket att välja på om du vill ha ett jämnt täckande lager eller bara en lätt uppfräschning av din hy. Vi har foundation från flera kända märken och foundation med olika egenskaper, såsom mineralfoundation, foundationstick, BB-cream, CC-cream, färgad dagkräm etcetera.

Här har jag valt ut några prisvärda exempel på foundation rankat efter hur mycket en foundation täcker och som är min egen foundation bäst i test-lista. Tänk på att du hittar alla listade foundations i fler färger och nyanser på Luxplus.se.


Foundation med lite täckning

Sleek Makeup New Skin Revive Foundation - Sleek Makeup är ett av våra bästsäljande varumärken, och även om det handlar om billig makeup är det riktigt bra kvalitet för priset. Deras flytande New Skin Revive Foundation tynger inte huden utan ger en naturlig look. Jag tycker den ger en lagom lätt täckning vid den första appliceringen, men man kan absolut lägga på mer foundation och få det till en medium täckning om man har behov av det. Den innehåller inte olja och är därför ett bra val till de med en fet hy eller en normal hy. En fördel med denna foundation från Sleek Makeup är att den innehåller SPF 15. Den kostar bara 15 kronor hos oss!


Foundation med medium täckning

L'Oreal True Match Foundation - Denna foundation är en klassiker som många återkommer till gång efter gång. Min uppfattning av L'Oreal True Match Foundation är att den ger en medium täckning med endast en applicering. Den döljer inte orenheter och blemmor nämnvärt bra, så om du nöjer dig med ett lager foundation men ändå vill dölja det som är under behöver du satsa på en concealer. Konsistensen på L'Oreal True Match Foundation är inte tjock, utan den smälter lätt in i huden och ger en naturlig finish. Jag upplever att L'Oreal True Match Foundation ger rikligt med fukt, och mot den bakgrunden rekommenderar jag den till alla med en torr hy eller en normal hy. Bonus är att den innehåller SPF 17, och till priset 89 kronor hos oss är det ett vettigt köp.


L'Oreal Infallible 24h Matte Foundation - Det här är en relativt ny foundation på marknaden, men jag tycker det är en riktigt bra foundation. L'Oreal Infallible 24h Matte Foundation är inte optimal om man har torr hy, men ett givet val om man har en kombinationshy, normal hy och fet hy då den har en bra hållbarhet. L'Oreal Infallible 24h Matte Foundation har en medium täckning med bara ett lager, men kan byggas upp så den täcker mer om det finns behov av det. Denna foundation kostar bara 55 kronor hos oss, vilket såklart är ett klipp.


W7 Genius Foundation - En flytande foundation med den spännande designen av en pipett. Den är mycket lättflytande i konsistensen vilket man måste vara observant på när man ska applicera den, men det är också här pipettens funktion kommer in. W7 Genius Foundation känns lätt på huden, smälter lätt in och ger en semimatt finish och kommer ge den normala hyn en fin bas. För det nätta priset 49 kronor är den en given foundation att i badrumshyllan.Foundations med full täckning

Maybelline Dream Matte Mousse Foundation - Denna foundation har en mousseliknande konsistens och är välägnad till en normal eller kombinerad hy. Man får bäst täckning om man använder en beautyblender då det kan vara lite svårt att få ett jämnt resultat med en borste. Med bara ett lager av Maybelline Dream Matte Mousse Foundation får du en medium täckning, men man kan utan problem lägga ett ytterligare lager för att få ett heltäckande resultat utan att foundationen känns för tung eller kakig i ansiktet. Du klickar hem Maybelline Dream Matte Mousse Foundation för endast 65 kronor hos oss.


Max Factor Second Skin Foundation - Här har vi artikelns tjockaste foundation och den ger full täckning med bara ett lager, en mycket bra foundation om du har normal hy eller kombinerad hy. Igen, om du har hy med blemmor eller andra orenheter du vill dölja är det en concealer du ska satsa på innan du applicerar foundation. Max Factor Second Skin Foundation passar fint till kombinerad och/eller normal hy, och du köper den för så lite som 39 kronor.


Hur använder man foundation och vad behöver man?

Jag har nämnt några produkter och verktyg i artikeln som kan vara bra att ha tillgängliga när man applicerar foundation, och jag tänkte passa på att ge lite extra tips gällande detta. Det har diskuterats flitigt huruvida man bör använda borste, svamp, blender eller fingrarna när man lägger foundation, och det finns inga självklara svar. Jag menar att det är ofta en smaksak kombinerat med vilken sorts foundation man använder och vilket resultat man önskar. 

Använder du fingrarna kommer din foundation att värmas upp och lättare gå in i huden vilket kommer ge en lätt täckning. Smidigt om du inte har tillgång till andra verktyg eller om du har bråttom. Se bara till att ha rena fingrar först!

Med en foundationborste är det lättare att lägga fler lager, och ett smart tips är att satsa på en som har runda kanter då det är enklare att fördela din foundation med cirkulära rörelser, och borsten lämnar inga kanter. Om du använder en puderfoundation är en kabukiborste oftast att föredra.

Med en beautyblender, svamp eller vanlig sminkblender är det lättare att styra hur mycket foundation du använder och hur tjockt lager foundation du vill ha. Fukta din beautyblender först och dutta på din foundation. De är enkla att använda och tack vare svampfunktionen suger de upp överflödet av din foundation så att du alltid för ett jämnt och snyggt resultat. 

Det kan också vara en bra idé att använda en primer under din foundation för att få ett så jämnt och hållbart resultat som möjligt. Du hittar primers på Luxplus under kategorin Makeup & Smink. För att få din bas att hålla så bra som möjligt hela dagen, och för att låsa din makeup är ett puder alltid ett enkelt knep att ta till efter du har tagit på din foundation. Du hittar flera olika varianter hos oss, samt flera olika kit med både foundation och puder i ett.

Välkommen till Luxplus