Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
haarskilning

Passar din hårskiljning till din ansiktsform?

Av Simone Keller | Frisör och hår expert
Sidbena eller mittbena? Har du koll på vilken hårskiljning som passar bäst för din ansiktsform? Läs här innan du bestämmer dig.

Är du osäker på var din hårskiljning ska vara? I mitten eller kanske på sidan? Att placera din hårskiljning några få centimeter annorlunda än vanligt kan göra stor skillnad för ditt utseende. Men vilken hårskiljning passar egentligen bäst för dig och din ansiktsform? 

Oavsett om du har en oval, rund, hjärtformad, fyrkantig, triangelformad eller rektangulär ansiktsform finns det en hårskiljning som passar dig bäst. Den rätta skiljningen kan faktiskt framhäva eller mjuka upp konturer och drag i ansiktet, oavsett om du har kort eller långt hår. Är du nyfiken? Läs vidare här och bli klokare. 

Hitta din ansiktsform

Det finns i grova drag sex olika ansiktsformer. Och även om vi tittar oss i spegeln varje dag (troligtvis flera gånger om dagen), är det inte alltid de flesta känner till sin egen ansiktsform. 

Jag har samlat två snabba metoder som gör att du enkelt kan identifiera din ansiktsform. Det är viktigt att påpeka att dessa metoder inte är 100% säkra, men de utgör en bra utgångspunkt - och vem vet, de kanske faktiskt stämmer för dig? 

Mätmetoden

I denna metod behöver du ett selfie-foto. Eller rättare sagt, mer ett porträttfoto. Du kan be din mamma, vän, partner eller använda en självutlösarknapp för att ta bilden. Bilden bör tas framifrån och vara nära ansiktet. Håret bör vara uppsatt i en hästsvans så att din ansiktsform är helt synlig. 

Skriv ut bilden eller överför den till datorn och ta sedan fram linjalen. Här är vad du bör mäta: 

 • Bredden på ditt ansikte - mät där dina kindben är bredast = A 
 • Bredden på ditt ansikte - mät där din käke är bredast = B 
 • Bredden på din panna - mät där den är bredast (vanligtvis mellan ögonbryn och hårfäste) = C 
 • Längden på ditt ansikte - mät från toppen av ditt hårfäste till spetsen av din haka = D 

Resultat:

 • Ovalt ansikte - (D) är en och en halv gång längre än bredden (A) 
 • Runt ansikte - (D) är lika långt som bredden (A) eller nästan lika långt 
 • Hjärtformat ansikte - Om ditt ansikte är smalt vid käken (B) och brett vid kindbenen (A) och pannan (C) 
 • Rektangulärt ansikte - Om (D) är längre än bredden (A) 
 • Fyrkantigt ansikte - (D) är lika långt som bredden (A), men inte rundat 
 • Triangelformat ansikte - Om det är bredast vid käken (B) och smalare vid kindbenen (A) och pannan (C) 

Ritmetoden

Denna metod är lite enklare, men inte heller helt säker. Ställ dig framför en spegel. Sätt upp håret i en hästsvans och ta fram en läppenna eller liknande. Rita ditt ansikte som du ser det i spegeln. Voilà, du har nu en teckning av din ansiktsform. 

Vilken hårskiljning passar då bäst för mitt ansikte? 

Oval ansiktsform

Det kännetecknas av breda kindben, smal panna och en smal avrundad haka. Vanligtvis är längden på ditt ansikte ungefär en och en halv gånger längre än bredden, och du är bredast vid kindbenen. 

Om du har den ovala ansiktsformen kommer många förmodligen tycka att du har tur. Den ovala ansiktsformen kan nämligen bära alla typer av hårskiljningar, så oavsett var du placerar din skiljning eller vilken frisyr du har kommer den att vara smickrande. Så prova dig fram och hitta din favorit. 

Undvik: Inget alls - lyckliga du :-) 

Hjärtformat ansikte 

Om du har breda kindben och panna, men din käklinje är smal och din haka spetsig, då har du ett hjärtformat ansikte. Precis som med den ovala ansiktsformen kan ett hjärtformat ansikte bära de flesta frisyrer och hårskiljningar. 

Undvik: Undvik en kort frisyr med mycket volym på toppen. Det kommer bara att få den nedre delen av ditt ansikte att se smalare ut. 

Triangelformat ansikte 

Det triangelformade ansiktet kan förväxlas med ett hjärtformat ansikte, men skillnaden ligger egentligen i kindbenen. De breda kindbenen bör dock inte döljas. Framhäv ditt triangelformade ansikte med en kort klippning eller skiktade snitt med den hårskiljning du önskar. 

Undvik: Om du inte vill framhäva käken bör du undvika en mittbena. 

Runt ansikte

Detta ansikte har fylliga kinder, en smal panna och är runt om hakan. 

Om du har ett runt ansikte kan du bryta upp det genom att ha en mittbena eller en djup sidbena, eftersom det kommer att ge ansiktet en mer avlång form. En medium till lång frisyr fungerar också bra för den runda ansiktsformen eftersom det ger mer längd till ansiktet. 

Undvik: Undvik en bob eller en kort rak lugg, eftersom detta kommer att få ansiktsformen att se rundare ut och skapa en asymmetri. Om du drömmer om en lugg kan du satsa på en mjukare variant med ojämna kanter, så att ansiktsformen mjukas upp. 

Fyrkantigt ansikte 

En fyrkantig ansiktsform har en bred panna, markerade kindben och en bred käklinje. 

För dig med en fyrkantig ansiktsform är det viktigt att inte ha för bred skiljning, eftersom detta kommer att framhäva de fyrkantiga linjerna i ansiktet ännu mer. Prova istället en lätt sidbena eller mittbena och kanske en klippning med långa sneda luggar som mjukar upp ansiktet. 

Undvik: Du bör undvika en rak lugg eller en page som slutar vid käklinjen. Din fyrkantiga ansiktsform kommer bara att se ännu mer markerad ut. 

Rektangulär ansiktsform 

Denna ansiktsform har i stort sett samma bredd på panna, kindben och käke. 

Om du har en rektangulär ansiktsform kan det vara snyggt med en sidbena, eftersom det kommer att bryta upp den rektangulära formen i ansiktet. En mittbena kommer snabbt att framhäva formen och få ansiktet att se längre ut. Om du ändå väljer en mittbena, se till att skapa volym i frisyren antingen genom att få klippa flera lager som du stylar med hjälp av ett volymgivande produkt eller genom att styla mjuka lockar med en plattång eller en locktång. Den rektangulära ansiktsformen kan snabbt få ett för platt uttryck i frisyren. En lugg kan vara riktigt bra för den rektangulära ansiktsformen, eftersom den kan "förkorta" lite av formen. 

Undvik: Om du redan har ett långt ansikte kommer ännu längre hår att få ditt ansikte att se extra långt ut. Hoppa över Rapunzel-frisyren. 

Frisörens tips! Så sätter du din hårskiljning 

Om du vill ändra din hårskiljning efter att ha haft den på samma ställe i många år kommer ditt hår sannolikt automatiskt att falla på samma sätt varje gång du duschar och borstar håret. Håret behöver faktiskt lite tid att vänja sig vid en ny riktning. Men det är inte en omöjlig uppgift. Håret behöver bara lite hjälp på traven tills det är på plats. 

Börja med vått hår 

Borsta håret tillbaka med din hårborst och dela in det i den hårskiljning du vill ha. Du kan med fördel använda hårstylingprodukter för uppgiften, som en mousse eller ett root-lift-produkt. Ditt stylingprodukt hjälper också till att ge håret grepp ända från hårbotten. 

På Luxplus kan du hitta hårmousse och root-lift-produkter från prisbelönade varumärken som Redken och Maria Nila

Nu ska håret torkas 

Efter att du har placerat din nya hårskiljning och använt ditt favoritstylingprodukt ska håret torkas. Använd en hårtork eller annan stylingverktyg. Se till att applicera värme på den nya hårskiljningen så att håret lägger sig i den riktningen. Avsluta med kall luft från hårtorken för att "låsa" den nya formen. 

Tips! Denna metod med att först använda värme för att forma håret och sedan använda kall luft för att låsa den nya formen kan även användas för att skapa volym i hela håret. Vänd bara huvudet ner och blås med varm luft tills det är torrt. På det sättet lyfts hårrötterna. Avsluta med kall luft medan huvudet fortfarande är nere. Vänd sedan huvudet upp och skaka håret på plats och njut av din fylliga frisyr - med din helt nya hårskiljning! 

Välkommen till Luxplus