Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
blommig parfym, ck one, marc jacobs daisy, clean rain, boss femme, chanel no 5

Parfymguide - Allt om parfymkategorier del 2

Av Karolina Stockhaus, parfymexpert
I del två av vår parfymguide lär du dig mer om bl. a. fräscha dofter, blommiga parfymer, fruktiga parfymer och parfymer med läderdoft. Hitta din doft!

Nu är det dags för den andra delen av vår parfymguide där vi vägleder dig i att hitta nya älsklingsdofter och den bästa parfymen för dig! Du får också en inblick kring populära parfymer och och vår parfym topplista. 

I denna artikel, del två, tar vi upp väldigt intressanta doftfamiljer, nämligen blommiga parfymer, citrusaktiga dofter och lädriga dofter. Missa inte det första avsnittet om parfymkategorier där vi går igenom chypre parfym och aromatiska dofter.


Fräscha dofter - Citrusaktiga dofter

Parfymer och andra väldoftande produkter baserade på citrusfrukter och deras eteriska oljor har en väldigt lång historia i den europeiska parfymerikonsten. I Italien, Spanien och södra Frankrike används dem sedan århundraden, och dessa fräscha dofter uppskattas mest under de varmare månaderna (eller varför inte mitt i kalla, mörka vintern när du vill fräscha upp semesterminnen?). Som namnet antyder består dem till den största delen av olika citrustoner av t.ex. bergamott, citron, apelsin, pomelo, grapefrukt eller mandarin. Dofter i denna kategori kallas också för hesperider från franskans hespéridée, vilket löst översatt blir just citrusaktiga dofter.

Citrustoner i olika koncentrationer förekommer i de flesta parfymer. De blandas ofta med andra syrliga, marina, gröna eller blommiga ingredienser för att få fram mångfacetterade parfymer. I damparfymer blandas parfym med citrusdoft ofta med blommiga och fruktiga toner, medan herrparfymer i denna kategori komponeras vanligen med starka inslag av örter, olika träsorter eller kryddor.  

Denna kategori med fräscha dofter beskrivs ofta som uppfriskande och energigivande. I citrusaktiga parfymer ligger fokus framförallt på huvudnoterna (de doftnoter som framträder under öppningen av parfymen, det vill säga de första minuterna efter du har sprayat på dig parfymen upp till en halvtimme efteråt). Eteriska oljor av citrusfrukter avdunstar väldigt snabbt, därför är de mest tydliga direkt efter applicering och känns lätta, behagliga men samtidigt ganska skarpa. Det finns dock dofter där citrusaktiga toner spelar roll under hela projektionen, alltså så länge doften finns kvar på huden. 

Dessa friska dofter fungerar bra på både män och kvinnor, men de lämpar sig inte vid alla tillfällen. Jag skulle inte rekommendera att bära fräscha dofter från denna kategori om ni vill upplevas som seriösa affärsmänniskor, så undvik dem på viktiga möten, arbetsintervjuer och liknande. I mitt tycke ger citrusaktiga dofter ett oproffsigt intryck i sådana lägen, här passar det bättre med aromatiska, träiga dofter. Vid alla andra tillfällen däremot, i skolan, på shoppingrundan, häng på stan - då är det fritt fram!  

Några exempel på klassiska fräscha dofter med citrusinslag är Calvin Klein CK One, DKNY Women Energizing och Versace Versense.


Blommiga dofter - Feminin parfym

Denna kategori är utan tvekan störst – det är här vi hittar 85% av butikernas doftsortiment och det är den kategori som gillas mest. Sedan århundraden. Och det är egentligen inget oväntat: väldigt många kvinnor älskar rosdofter och parfym med jasmindoft. Detta beror nog på att blommor är en integrerad del av vår kvinnliga natur. Vi älskar att få blommor, dekorera hemmet med blommor, se dem blomstra och helt enkelt vara omgivna av blommor. Dessutom betraktas ofta en blommig parfym som en feminin parfym, vilket i många kulturer är mycket uppskattat.

I denna doftfamilj finns det parfymer med dofter av fräscha blommor, sensuella parfymer med doft av lite tyngre blommor, aldehyder, parfym som doftar puder, gröna blad, blandningar av blommor och frukt vilket vi finner väldigt många versioner av - just fräscha fruktiga parfymer är oerhört populära, samt populära gourmandnoter av kola, macarons, nötter, choklad osv. Många av dessa inslag har sina separata parfymgrupper, men det är just med blommor de oftast blandas med.

Parfym med blommiga kompositioner innefattar ofta essenser av ros, viol, lotusblomma, nejlika, gardenia, liljekonvalj, tuberos, ylang-ylang och jasmin m.m. Parfymer med inslag av söta och förförande blommor som champaca, frangipani, magnolia, heliotrop uppfattas som oerhört sensuella dofter.

Det finns enklare blommiga dofter som endast har en blomma som huvudingrediens och dessa kallas för soliflore. Till exempel finns parfymer som endast doftar ros, jasmin, liljekonvalj parfym som i Dior Diorissimo eller tusensköna som i Marc Jacobs Daisy. Så finns det mer komplicerade blombuketter med flera olika blommor i kompositionen, vilket de allra flesta blommiga parfymer har.

Blommiga dofter är som skapade för att understryka den feminina sidan av vår personlighet och kan faktiskt användas i de flesta sammanhang.Men för att komplicera det lite mer ;) kan vi dela upp blommiga dofter i några olika undergrupper:

Blommiga aldehyder – Drottningen av denna grupp är utan tvekan Chanel No 5, den första syntetiska doften i parfymens historia. Chanel No.5 lanserades 1921 och har sedan dess varit mycket populär. En av anledningarna är att när den kom var innovativ och annorlunda tack vare de syntetiska ingredienserna som användes för första gången.

Chanel No 5 har alltid associerats med lyx och feminitet och fått en status som parfymernas parfym. Den har under åren varit svår att få tag på och begränsade upplagor väcker ju som så ofta större intresse. Det var helt klart en statusfråga att äga sin egen Femma, och jag tror att den fortfarande säljs mer tack vare "legenden" än på grund av själva doften, det är en krävande parfym som inte alla unga kvinnor förstår idag. Men den är definitivt värd att lära känna! (Och är du en parfymfantast så är det ett måste! ;) ).

Blommiga aldehyder doftar som en blandning av apelsin, viol och koriander, och ytterligare ett älskat exempel på en blommig aldehyd är Yves Saint Laurent Rive Gauche.

Blommiga marina dofter, akvatiska dofter – Fräscha parfymer med marina dofter innehåller ambra och syntetiska ackord av havsbris, frisk luft eller nytvättade kläder. De uppfattas ofta som ’’rena’’ och en aning tvåliga. Typexempel på fräscha dofter från kategorin blommiga marina parfymer är Clean Rain och Adidas Natural Vitality.

Blommiga gröna dofter – Saftiga gröna blad, gräs, exotiska växter som bambu, vetiver, te och blommor som lotus, hyacint, ylang-ylang med hint av tallkåda eller enbär hittar man i denna kategori. Gröna parfymer doftar modernt och naturligt, och två exempel på detta är Miu miu Miu miu, Burberry Touch och Elizabeth Arden Arden Beauty. 

Blommiga fruktiga dofter – Blommiga fruktiga dofter är oftast ganska söta kompositioner som innehåller noter av t.ex. persika, melon, päron, äpple, körsbär, vinbär och hallon. För att balansera doften använder man också kryddor och vanilj. Jag skulle rekommendera alla fruktiga dofter till tjejer och unga kvinnor vilka oftast föredrar parfym som doftar vanilj såväl som fräsch fruktig parfym. Exempel på blommig och fruktig parfym är Hugo Boss Femme, Guerlain Insolence och Viktor & Rolf Flowerbomb.Läderaktiga dofter

Denna kategori är ganska liten i jämförelse med t.ex. blommiga dofter, men den innehåller en massa klassiska mästerverk inom parfymerikonsten. Läderdofter väcker respekt och förtroende och passar därför bra till jobbet, olika slags möten och kan användas året runt av både män och kvinnor.

Läderdofter utvinns inte av läder, utan läderaktiga dofter uppstår genom blandningar av bitter-skarpa inslag av olika kryddor, mysk, rökelse och även ricinolja med en djup doft av labdanum, enbärsharts, tjära och sötare toner av amber och frukt (som t.ex. äpple, päron och bergamott). Man kan även urskilja olika toner av läder – allt från läderbälten till parfymerade mockahandskar. 

Den populära Paco Rabanne 1 Million for men, visar trots sin träighet sitt läderaktiga, kryddiga ansikte. En av de bästa läderdofter för kvinnor som finns är utan tvekan den klassiska Bottega Veneta Bottega Veneta med en delikat doft av mocka och patchouli. Tre andra exempel på läderdofter är Rihanna Rogue, underbara Bentley for Men och Valentino Uomo.


I nästa avsnitt av parfymguiden där vi hjälper dig hitta rätt doft kan du läsa om Gourmanddofter, orientaliska dofter samt träiga dofter. Har du några frågor kring parfymkategorier är du välkommen att kommentera på artikeln via kommentarsfältet nedanför. 

Välkommen till Luxplus