Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
sensuella dofter, elegant parfym, fräscha dofter, calvin klein parfym

Parfymguide - Allt om parfymkategorier del 1

Av Karolina Stockhaus, parfymexpert
Lär dig mer om hur parfymer kategoriseras, vad fräscha dofter är för något samt hur du hittar rätt doft i vår tredelade parfymguide.

När jag pratar om parfym ställer jag ofta frågan ’’Vilka parfymer gillar du mest?’’ I 8 fall av 10 får jag samma svar: “Fräscha parfymer”. Men vilka parfymer är fräscha och vad innebär det egentligen?

Det visar sig att ordet fräsch har hundratals tolkningar när det gäller dofter. För det finns människor som gillar dofter av gräs (och det är fräscht!), havsbris (det också), bebishuvud (också!), kläder tvättade i parfymerat sköljmedel (visst är det också fräscht?) eller nysågat trä (åh, vad fräscht det luktar!). Hur fräscht luktar inte mockahandskar som vi tar av efter en härlig vinterpromenad? Ja, ni vet vad jag är ute efter – det finns många olika nyanser av fräschhet. Och det finns något fräscht i varje doftfamilj som jag tänkte skriva om i denna guide. Det finns så himla mycket att skriva om så jag har bestämt mig att dela upp guiden i tre delar:


Parfymkategorier Del I: Aromatiska dofter och chypre parfymer (i detta avsnitt)

Parfymkategorier Del II: Citrus-, läder- och blommiga dofter

Parfymkategorier Del III: Orientaliska, träiga och gourmander


Parfym online - Så hittar du rätt doft för dig

När man ska köpa parfymer online kan det vara riktigt svårt att veta hur en parfym luktar eftersom man inte kan lukta på parfymen. Har du dock en förståelse för hur parfymer kategoriseras och är uppbyggda blir det betydligt lättare att veta om en parfym passar dig när du köper parfym online. När parfymskaparna, så kallade Näsor, arbetar med nya väldoftande projekt väljer de från ett mycket brett spektrum av komponenter som används vid framställning av parfym. Olika parfymer kan innehålla liknande ingredienser, men det är deras kombination och proportionerna som avgör vilket ackord som kommer att dominera, hur den slutgiltiga effekten blir och hur kan vi använda doften som verktyg.

För att känna oss fräscha använder vi gärna gröna dofter med inslag av örter eller med marina noter. För att få en energikick – söker vi framför allt parfym med citrusdoft. För att skapa en romantisk aura väljer vi chypre, blommor eller fougère. För att hetta upp atmosfären använder vi oftast varma, sensuella och orientaliska dofter med inslag av kryddor, trä eller läder. Dofter kan verkligen påverka oss på väldigt många olika nivåer!

Så här klassificerar man nämnda dofter:Elegant parfym - Aromatiska dofter 

Aromatiska parfymer innehåller oftast dofter av gräs och hö, samt olika örter som lavendel, salvia, malört, dragon, rosmarin, mynta, kummin och timjan. Alla dessa är gröna, eventuellt lite beska, växtdofter. De kombineras ofta med citrusaktiga och kryddiga toner. Under denna kategori hittar man framför allt maskulina dofter och parfym för män, men i själva verket är de oftast unisex. Jag vill understryka att doft har inget kön och det som passar dig och din personlighet är alltid bra oavsett vad det står på etiketten!

Aromatiska parfymer upplevs ofta som eleganta, och detta av en enkel anledning – de är ganska enkla, anspråkslösa och naturliga samtidigt som de utstrålar styrka och energi. De förekommer oftast i en blandning med kryddiga, citrusaktiga eller träiga toner. Ibland med något lätt, blommigt inslag. Man kan säga att just aromatiska dofter passar bra på jobbet – de är inte påträngande, men framhäver självkänslan. Ytterligare ett plus – du kan använda dem året runt!

Här ingår också dofter i en av de äldsta doftfamiljerna i parfymindustrin och som kallas fougere. Det är ett franskt ord som översätts till ormbunke, och parfymer i denna kategori har just doften av ormbunke, men även ekmossa, vetiver, lavendel och kumarin (hö, tonkabönor). Guy Laroche Drakkar Noir är ett typexempel på en klassisk fougereparfym. Andra exempel på aromatiska parfymer är Calvin Klein CK Be, den ytterst populära Giorgio Armani Acqua di Gio, Hugo Boss The Scent, Calvin Klein CK 2 och Bvlgari Aqva Divina.


Sensuella dofter - Chypre parfym

Det sägs att parfymer från chyprefamiljen kräver sin tid. För att lära känna dem och för att mogna till dem. Chypre parfym väcker olika känslor – från motvilja till fascination. Denna skarpa doft består oftast av lädriga labdanum, ekmossa, patchouli och bergamott med en del andra tillsatser, ofta blommiga, som skiljer olika parfymer ifrån varandra.

Det är en ganska specifik kategori och det finns relativt få chypre-dofter på marknaden. Men det är just det som lockar individualister, det finns något vackert, fängslande och mystisk i dem. Oftast upplevs dem som klassiska, lyxiga, sensuella, men torra och tunga. Väldigt hållbara. Söta och samtidigt bittra. Använd chyprer när du vill framhäva din sensualitet – en chypre-doft är en väldigt bra parfym på dejt och de lämpar sig bäst som kvällsparfym. De kan vara ganska påträngande under de varma månaderna så jag rekommenderar att använda dem när temperaturen sjunker, eventuellt på sommarkvällar. 

Om du hittar citrusar som neroli eller bergamott i toppnoterna, blommor eller frukter i hjärtat av doften och animaliska inslag som mysk eller castoreum i blandning med patchouli och ekmossa i basnoterna så har du garanterat hittat en chypreparfym.

Chypre-dofter är lämpliga för självsäkra människor med pondus. Är du ute efter en powerdoft inför ett viktigt möte? Då är chypren ett bra val. Några exempel på chypreparfymer är Giorgio Armani Si, Cartier La Panthere, Chanel Chance, Bottega Veneta Eau Legere eller Escentric Molecules Escentric 03.


Hoppas det känns lite enklare nu, läs gärna de nästkommande inlägg om bl.a. fantastiska blomdofter och mumsiga gourmander! Har du några frågor kring parfymkategorier är du välkommen att lämna en kommentar, så återkommer jag till dig.

Välkommen till Luxplus