Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Makeup för äldre kvinnor

Makeup för äldre kvinnor

Av Karin Fröderberg
Makeupartisten Karin ger sina bästa sminktips för äldre kvinnor, samt tre exempel på olika sminkningar du enkelt kan göra hemma själv, även som 50+!

Matta ögonskuggor, naturliga färger såsom beige och brunt, minimalt med makeup, rödbrunt läppstift och absolut inget puder, flytande foundation samt undvik skimriga skuggor som framhäver fina linjer. Låter det bekant? När jag googlar på makeup till äldre kvinnor och sminktips för 50+ och 60+ så är det de sökträffarna jag får. Otroligt och helt osant tänkte jag och ville bevisa motsatsen. Därför beställde jag hem massa fint smink och frågade Ann-Mari (65+) om hon ville vara min modell när jag tog död på alla myter om hur äldre kvinnor ska sminka sig. Det ville hon. När jag frågade hur hon brukade sminka sig och varför hon valde att göra just så, fick jag till svar att hon brukade köra på ”säkra kort” eftersom hon inte visste hur hon skulle göra sin makeup annorlunda. 

Min vision som makeupartist är att alla människor kan passa i alla makeuper men att det ofta handlar om ovana och saknaden av kunskap som gör att man inte vågar testa nya saker. Så läs vidare om när min modell för dagen fick gå utanför sin comfort zone och testa både skimmer och färgglada skuggor på ögonen. 


Vardagsmakeup för äldre kvinnor

Till den här makeupen valde jag, hör och häpna, att följa ungefär de råd som Google säger. Som bas la jag ett tunt lager kompaktpuder för att motverka att glans uppstod. Pudret la jag i huvudsak i t-zonen, alltså i pannan, runt näsan och ner på hakan. Detta är det område i ansiktet som många upplever att de blir glansiga. Jag la dessutom pudret över hela ögonlocket och under nedre fransrad för att få en jämn matt yta att applicera mina ögonskuggor på. 

Många upplever att de får färre och kortare ögonfransar när de blir äldre, därför tog jag en brun ögonskugga från W7 och med lätt hand målade mellan fransarna på övre fransrad. Jag använde mig av en snedställd pensel från Real Techniques som gör det lätt att komma åt. Just denna ögonskuggspensel kommer i ett set om fem med olika grundläggande penslar att lägga ögonskugga och fylla i ögonbrynen med. När man fyller i fransraden på detta sätt gör man för att det ska se ut som att man har tätare och fler ögonfransar. 

Med det gjort så använde jag en mjuk ögonskuggspensel från Real Techniques och la en ljusbrun skugga från samma ögonskuggspalett från W7 över hela ögonlocket, torkade penseln från överbliven skugga på ett papper, och softade till ögonlockskuggan upp mot globlinjen för att slippa en hård kant i makeupen. För att göra min vardagsmakeup lite mer spännande tog jag sedan en mellanbrun ögonskugga och applicerade längs fransraden. Denna softade jag sedan lätt uppåt för att få lite mer fokus precis längs fransarna. Jag valde en brun mascara från Estee Lauder som separerar och ger längd åt fransarna. Anledningen till att jag valde just brun var för att det ger ett mjukare intryck än vad en svart mascara ger. Och anledningen till att jag valde en mascara som ger längd är för att ge ögat det lyft som kanske kommit i skymundan när huden börjat hänga lite - ett bra tips när du ska sminka ögon med hängande ögonlock!

För att ge ögat ett piggare intryck la jag en matt ljus ögonskugga från Loreal i ögats innervrå och under ögonbrynet på Ann-Mari. Hela ögat ramades sedan in av en varm brun brynskugga. Ni har väl hört att ögonbrynet är ramen till ögat? Om inte, så var det dags nu! Varför jag valde en brynskugga istället för en brynpenna är enkelt, jag tycker att det ger ett mer behagligt och mjukt intryck vilket generellt klär en äldre kvinna bättre. Dessutom är en brynskugga busenkel att applicera med hjälp av en snedställd pensel. Jag avslutade sedan makeupen med en lätt rouge på kindbenen och en naturlig matt färg på läpparna för att inte ta fokus från ögonmakeupen. Kvällsmakeup för äldre kvinnor - Sminktips 50+

Eller varför inte kalla det för festmakeup för äldre? För vem orkar sminka sig när det är kväll och man ska sitta i soffan med en påse chips på magen? Här valde jag i alla fall att göra två olika varianter av festsminkningar där du bland annat får sminktips för ögon steg för steg och råd kring ögonmakeup för dig 50+. Den ena sminkninngen går i lite naturligare färger men med skimmer och den andra sminkningen har mer färg. Båda makeuperna görs ungefär likadant och den största skillnaden är egentligen färgen. Och självklart slutresultatet!

Till denna makeup valde jag att applicera en primer i hela ansiktet på Ann-Mari. Detta för att en flytande foundation och pudret inte skulle lägga sig i några rynkor och på så vis framhäva dessa, en primer gör det helt enkelt lättare att sminka bort rynkor under ögonen eller att se till att man fokuserar på ögonmakeupen istället för rynkorna. Därefter tog jag en flytande foundation i hela ansiktet. Eftersom jag använt en primer så kunde jag börja pudra direkt. Har ni ingen sådan hemma så kan ni slänga ett öga på era eventuella rynkor för att se så det inte hunnit lägga sig någon överflödig foundation i dessa. Pudrar ni direkt så är risken stor att ni istället framhäver rynkorna. Torka bara bort överflödet med en pensel eller svamp eller fingret. En foundations funktion i en makeup är att jämna ut hudtonen, medan ett puders funktion är att binda fettet i den feta basen. Detta i sin tur leder till att din bas sitter bättre och motverkar att du blir glansig eller att resten av din makeup blir fläckig. Glöm inte pudra på ögonlocket och under nedre fransraden.

Denna gång valde jag en svart skugga som jag tryckte in mellan fransarna för att skapa effekten av fler ögonfransar. Jag la en lätt skimrig, ljus skugga som gick i grålila över hela locket och softade upp den en cm i globlinjen med min mjuka ögonskuggspensel. Därefter la jag en mörkare grålila skugga över hela ögonlocket, torkade rent min pensel på ett papper och softade till överkanten så den mörkare lockskuggan gick ihop mjukt med den ljusare skuggan i globen. Med en lite mindre skuggpensel la jag även den grålila skuggan precis under nedre fransrad. Detta gör att ögat får en förstorande effekt. Med min snedställda pensel och den svarta skuggan tryckte jag med lätt, lätt hand fast en tunn linje mellan nedre fransrad för att förtäta även dessa och rama in ögat lite lätt. 

Jag ville även denna gång ge ögat ett piggare intryck och därför valde jag en skimrig ljus skugga som jag la i innervrån av ögonen och under ögonbrynen. Pricken över i:et blev en svart volymmascara på överfransarna. Brynen fylldes åter igen i med hjälp av en brynskugga, denna gång i en mörkare nyans för att inte se bleka ut i jämförelse med ögonmakeupen. En skimrig highlighter applicerades även uppe på kindbenen för att framhäva dessa och en varm rouge och en naturligt matt läpp fick avsluta denna makeup. Ögonmakeup 50+

Nu till en mer färgglad makeup för äldre. Jag visste att Ann-Mari skulle passa i den tranbärsröda färg jag tänkt till henne och slutresultatet blev så himla bra!

Som jag skrev tidigare så skiljer sig inte denna festmakeup mycket från den jag beskrev ovanför, så jag snabbar på lite. Foundation och puder applicerades på samma vis som tidigare nämnt. Även den svarta fransmarkeringen, brynen, rougen, highlighter på kindbenen och munnen. Men istället för en skugga i lite naturligare ton så fick hon en röd ögonskugga med mycket skimmer i. Ann-Mari har gröna ögon och dessa ville jag framhäva, därför föll valet på denna underbara tranbärsfärgade ögonskugga från MAC.

Jag började med att lägga skuggan över hela ögonlocket och en halv cm upp i globlinjen. Samma skugga la jag under den nedre fransraden. Jag torkade av min pensel och softade sedan till alla kanter på ögonskuggan för att de skulle bli mjuka och smälta in i huden. Därefter la jag en svart skugga med min snedskurna pensel mellan fransarna på nedre fransraden. När man jobbar med röda ögonskuggor är det viktigt att använda sig av en svart skugga mellan fransarna, annars kan det lätt se ut som att man ser lite sjuk och hängig ut. På med mascara och Ann-Mari var redo för en riktig baluns!


Avslutningsvis, har ni några frågor är ni välkomna att lämna en kommentar nedanför så återkommer jag med svar fortast möjligt!

Välkommen till Luxplus