Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
hårvax, hårwax, styla håret med vax, vax till håret

Hårvaxer - Bäst i test

Av Benny Sjölind, livstilsbloggare
Lär dig allt du behöver veta för att hitta det bästa hårvaxet till just ditt hår! Oavsett om det ska vara vax till kort hår eller långt hår.

Att välja rätt hårprodukter kan vara en riktig utmaning oavsett vilken typ av hår man har. Nuförtiden finns det så oerhört många produkter att välja mellan och fler produkter är ständigt på väg. 

I denna text fokuserar vi på en av de populäraste och mest mångsidiga produkterna vid hårstylingen, nämligen hårvaxet - och gör ett försök att hitta rätt i djungeln av produkter. Speciellt vid valet av produkter för styling kan det vara värt att satsa lite extra på att hitta rätt produkt eftersom detta gör det mycket enklare att skapa den frisyr man eftersträvar.

Det finns mycket att beakta vid valet av hårvax. Framförallt är det ens hårtyp som rätt långt bestämmer vilket hårvax som passar. Om man har kort eller långt hår, tjockt eller tunt hår avgör till stor del vilken typ av hårvax som lämpar sig att använda. Dessutom gäller det att veta vilken "look" man eftersträvar när man väljer sitt hårvax. Vill man ha ett rufsigt hår, en så kallad "wet look" eller något helt annat.

Med ett hårvax kan man forma frisyren så att den ger en matt, naturlig eller glansig finish. Behovet av stadga i hårvaxet är förutom hårtypen även beroende av vilket typ av liv man lever.

Oftast bör man använda hårvaxet i torrt hår för bästa resultat, men det finns även undantag från den regeln. Hårvaxet skall i regel bearbetas i handflatorna innan applicering så att man undviker att få klumpar i håret. Egenskaperna hos hårvaxet kommer även bäst till sin rätt när man bearbetat det lite innan.

Då det gäller hårvax är det lätt hänt att bli fixerad vid en viss produkt, utan att på allvar ha testat vilken som egentligen är den optimala produkten för ens hår.

Nedan har jag testat 10 olika typer av hårvaxer från olika märken och rangordnat dessa utifrån deras egenskaper och med beaktande av hur väl de lämpar sig för olika hårtyper. Jag har hittat några personliga favoriter bland dessa som jag kan rekommendera och som är som gjorda för min hårtyp. Om det passar för just er är dock en helt annan sak. Det beror på tycke och smak, men kanske ändå främst på vilken hårtyp man har.


Bra hårvax för kort hår

Jag själv har ett typiskt nordiskt hår, med ljusa och tunna hårstrån som obehandlat lägger sig platt längs huvudet. För en sådan hårtyp finns egentligen endast en frisyr - den kortklippta. Den ultimata hårprodukten för en kort herrfrisyr är ett matt vax, eftersom man med dessa slipper den flottighet som annars lätt uppkommer. Speciellt när man har ljust hår är ett matt vax att föredra. Har man ett väldigt mörkt hår kan en glansigare finish vara väldigt tjusigt.

En av marknadens populäraste och samtidigt mest mångsidiga hårvax kommer från australiensiska Fudge i form av Fudge Hair Shaper Original. Detta klassiska hårvax med en gräddliknande konsistens och en härlig doft av kola ger en stark fixering och en halvmatt finish. En av de största fördelarna med detta vax är att dess konsistens som gör att vaxen absorberas väldigt bra av håret och gör det enkelt att få kontroll på håret för styling enligt eget önskemål. Det är har en precis lagom stadga för att kunna jobba fram den rätta frisyren oavsett hårtyp och funkar dessutom mycket bra ihop med andra hårprodukter.

En annan fördel med vaxet är att det är vattenlösligt och alltså därmed lätt att tvätta ur. Ta en mindre mängd Fudge Shaper och fördela jämt i händerna, massera in vaxet i torrt hår och skapa önskad stil. Om man önskar mer stadga är det bara att använda en lite större mängd av vaxet. Då det gäller hårvaxer av bättre kvalitet har de en tendens att vara dryga, så börja därför alltid med en liten mängd vid första applicering.

En annan av mina riktiga favoriter bland de märken jag testade är det danska märket IdHAIR och deras Extreme Titanium. Hårvaxerna från IdHAIR har blivit mycket populära och i dagsläget är IdHAIRs vaxer de mest använda i Danmark. Deras vax var det första vattenlösliga på danska marknaden, vilket innebar att det gick att skölja ur det ur håret med bara varmt vatten.

Detta prisvärda vax gör sig bäst till kort hår och ger ett matt resultat. Om man tar en mer riklig mängd och jobbar in det ordentligt i håret ger det dock mer glans. Hårvaxet är precis som namnet antyder rätt hårt i konsistensen och behöver därför värmas upp i handflatorna innan man applicerar det i håret. Men till skillnad från flera andra hårda vaxer försvinner den matta och hårda konsistensen snabbt vid bearbetning och kvar blir en behaglig osynlig vaxyta som är perfekt att applicera i håret. Just denna egenskap gör det till en av de bästa hårvaxerna i mitt test. Den söta och goda doften på vaxen ger också pluspoäng i testet.

För bästa resultat behöver håret vara torrt vid applicering. Vaxet absorberas mycket bra av håret och gör det enkelt att forma den önskade frisyren. Trots sitt namn som antyder extrem hållbarhet kan det behövas lite hårspray som slutfinish om man vill ha en stadga som skall hålla hela dagen.

Den som önskar ett förmånligt hårvax med lite liknande egenskaper som hos ovannämnda Extreme Titanium kan gärna pröva på L'Oreal Studio Lines Invisi Fix Clean Sculpting Paste. Efter att man bearbetat detta gummiaktiga vax i händerna har man samma osynliga hinna som hos IdHairs variant. Något som gör det både enkelt och problemfritt att fördela i håret. Enda problemet med detta vax som jag upplever det är att det har en tendens att snabbt klibba fast i fingrarna om man inte agerar tillräckligt snabbt.Bästa hårvaxet för mellanlångt och långt hår

Ett annat mycket mångsidigt hårvax som fungerar för de flesta hårtyper är D:fi D:Struct. Det är ingen tillfällighet att detta så kallade cremevax är ett av Sveriges mest sålda vax. D:struct är för den som vill ha medium stadga och en matt finish. Vaxet har dock den unika egenskapen att det blir glansigare ju fuktigare håret är vid applicering. Därför funkar vaxet till alla hårtyper och längder, men kommer till bäst till sin rätt vid mellanlångt hår.

Trots detta kan jag tycka att vaxet, tack vare sin konsistens är funktionellt även för den med kort hår. Speciellt i kombination med hårspray är det enkelt att sköta stylingen så att håret håller hela dagen. Precis som med andra hårvaxer av högre kvalitet absorberas detta vax utmärkt av håret och gör det enkelt att forma. Detta vax klibbar inte på fingrarna och är enkel att tvätta ur.

Man fördelar en liten mängd av hårvaxet i händerna och arbetar sedan in vaxet genom hela håret, antingen i fuktigt eller torrt hår.

Tigi Bed Head Manipulator är ett ett vaxgelé som gör sig bäst i korta till mellanlånga längder. Vaxet sägs också vara det ultimata vaxet för lockigt hår. Vaxet har en något klibbig konsistens som påminner en del om lim och det gäller att hantera det varsamt för att undvika onödigt spill.

Vaxets konsistens gör att det inte behöver speciellt mycket bearbetning innan man fördelar det i håret. Mar tar en liten mängd och fördelar det jämnt i fuktigt eller torrt hår. Speciellt för den som har ett lite längre hår och lever ett väldigt aktivt liv, med mycket träning är detta ett riktigt bra alternativ. Då behövs ett hårvax som gör håret enkelt att forma även i fuktigt hår. Tack vare de "klistrande" fibrerna i vaxet är detta inga problem.

Bland budgetalternativen som passar för mellanlångt och långt hår hittar vi Fructis Style Putty Manga Head 04 Ultra Strong. Detta är en vaxgelé som är designad för att erbjuda en extremt bra hållbarhet även för de mest krävande av frisyrer. Även detta hårvax kan utan problem användas både i vått och fuktigt hår. Jag läser på burken att den ger en något matt finish Jag upplever det dock som att håret blir mer åt "wet look" hållet. Den fuktiga och geléaktiga konsistensen tillsammans med styrkan i vaxet gör att det finns få andra möjligheter. Kanske inte det bästa alternativet om man vill ta tid på sig att fixa sin önskade frisyr eftersom håret lätt blir hårt vid applicering.Bästa hårvaxet för tunt hår

Om man har tunt och kort hår som jag alltså har, kan det vara bra med hårvaxer som erbjuder bra stadga. Förutom att det gör så att frisyren håller hela dagen gör det också att håret ser mer fylligt och tjockt ut. Ett av de allra bästa hårvaxerna för detta ändamål på marknaden enligt mig är American Crew Fiber Wax. Märket från USA grundades 1994 i Chicago och 20 år senare står märket för professionell hårstyling och kvalité och har en självklar plats i hyllorna runtom i världens hårsalonger.

Detta är ett torrt fibervax som ger en hård stadga, men ändå med bra formningmöjligheter. Torrheten och hårdheten hos vaxet gör att det behöver bearbetas väl med händerna innan applicering för att få fram dess egenskaper på bästa sätt. Annars kommer man att få oönskade vita klumpar i håret.

Fibervaxet absorberas bra av håret och formulan ger håret bra textur och fyllighet, något som behövs speciellt för den med tunt hår. Den har en fräsch och manlig doft, är lätt att tvätta ur och kladdar inte. Fibervaxet är drygt och ta därför en liten mängd vax på fingerspetsarna och massera in den ordentligt i handflatorna. Om man använder vaxet i handdukstorrt eller torrt hår får man bättre styrka, medan användning i fuktigt hår ger en lite mindre stadga. Jag tycker dock att det är i torrt hår som vaxet kommer bäst till sin rätt eftersom jag upplever problem med att forma håret vid användning i fuktigt hår.

Ett annat mycket bra hårvax för ett kort och tunt hår är Uppercut Deluxe Matt Clay, som är ett matt och torrt lervax som ger hög stadga. Detta härligt mintdoftande vax fungerar både till korta och halvlånga frisyrer, men är alltså som gjord för kort och tunt hår med en textur som kan formas om under dagen.

Det kan dock vara värt att minnas att vaxet är oljebaserat, vilket gör att det kan behövas en extra schamponering för att få det ur håret. Vissa med tunt och ljust hår kan uppleva den flottiga konsistensen som lite jobbig.

Även detta vax skall användas i torrt hår och precis som med fibervaxet från American Crew, behöver även detta vax ordentligt med bearbetning i handflatorna innan man applicerar det i håret. Leran känns väldigt seg i sin konsistens, men med värmen från handflatorna får man snart en önskad konsistens som är klar för applicering.Hårvax för tjockt hår

Jag har ofta kastat längtansfulla blickar till de med ett riktigt tjockt hår. De som har det har dock ofta intygat att livet inte alltid är en dans på rosor ens för dem. Största problemet med tjockt hår lär nämligen vara dess vildväxthet och bångstyrighet. Vilket vax kan då tänkas lämpa sig för denna hårtyp då?

Den med ett tjockt hår behöver inte speciellt mycket hjälp med stadgan, åtminstone inte i den meningen att det skulle behövas för att få upp volymen i håret. Istället är det snarast tvärtom. Man behöver ett vax som bidrar till att dämpa volymen. Ett bra sätt kan vara att använda sig av ett hårvax med oljig konsistens, som håller håret glansigt hela dagen.

Brittiska DermaV10 har ett riktigt bra vax för detta ändamål vid namn DermaV10 For Men Wax. Vaxet har en svag lukt av eukalyptus som påminner om klassikern tigerbalsam, som är bekant för de flesta idrottare. Vaxet innehåller paraffin, vilket gör konsistensen väldigt lik briljantin, ett klassiskt hårpreparat som länge använts för att erhålla glansigt hår.

Genast när man tar en klick av detta vax i händerna märker man dess feta konsistens. Det är alltså inget hårvax som skall användas av den som är rädd för fett hår. Man kunde beskriva vaxet som en hybrid mellan ett modernt matt hårvax och gammaldags briljantin. Det som skiljer är snarast hållbarheten. I detta hårvax finns nämligen en inbyggd stadga som gör att det håller bra för dagens äventyr.

Om man önskar ett riktigt klassiskt, gammaldags hårvax med egenskaper som kommer att göra håret riktigt glansigt är Dax Wax Short And Neat ett riktigt bra val. DAX Company grundades för drygt 50 år sedan i Brooklyn, New York och har sedan dess uppnått något av en kultstatus världen över.

Det är dock inte endast konsistensen och företagets historia som gör en nostalgisk när man hanterar detta hårvax. Även doften påminner om något som hämtat rakt från 1950-talet. Den innehåller mjukgörande oljor som hjälper till att upprätthålla ett friskt hår och återfuktad hårbotten.

Det är alltså inte utan orsak detta hårvax blivit så populärt. Det är dock inget man skall använda om man är rädd för att hantera fett. Jag själv har inte speciellt mycket användning för vaxet, men testade det i hemförhållanden några gånger. Det visade sig vara ytterst svårt att tvätta ur detta vax både från håret och händerna. Men för den som önskar en gammaldags Wet Look är detta något av den ultimata produkten.

DAX hårvax bör användas i torrt hår för bästa effekt. Det räcker med en liten mängd som man fördelar i rent hår. Tack vare vaxets vårdande egenskaper kan man med fördel massera in produkten även i hårbotten.

Välkommen till Luxplus