Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
sminkborstar makeupborstar sminkpenslar makeuppenslar

Guide till sminkborstar och makeuppenslar

Av Karin Fröderberg
Har du koll på vilken sorts borste eller pensel du ska använda när du lägger makeup? Läs makeupartistens guide!

När det pratas om framgången till en snygg makeup så brukar det allt som ofta pratas om vilka produkter man ska använda. Men något som är minst lika viktigt är att ha makeup penslar som passar till ändamålet. Denna gång kommer jag därför berätta om vilken pensel som har vilken funktion, billiga sminkborstar, ovala sminkborstar, olika makeup borstar i set, men framförallt sminkborstarnas användningsområde. Det blir helt enkelt en guide om sminkpenslar. 


Bra billiga sminkborstar

Det finns de som använder fingrarna till att lägga på stora delar av sin makeup. I vissa fall kan det kanske funka utmärkt, men det som många inte tänker på är att händerna innehåller mängder med bakterier. När vi stoppar ner fingrarna i till exempel vår consealer så kommer bakterierna på händerna förflyttas till produkten. Och bakterier stortrivs i fuktiga miljöer. Det som händer, förutom att produkten blir full med bakterier och behöver slängas långt tidigare än utgångsdatumet är att bakterierna kommer frodas och bli fler och till slut hamna i ditt ansikte vid nästa tillfälle du använder produkten. Detta i sin tur kan leta till infektioner och akne, något jag tror att vi alla vill undvika. 

För att applicera din foundation finns därför flera olika makeuppenslar och verktyg som fungerar bra. Ni har foundation penslar, smink svamp i silikon, makeupsvampar, silikon pensel eller beauty blender. Alla olika varianter hittar du här på Luxplus och det är tycke och smak som avgör vilken av alla varianter man känner sig bekväm med.Om du har mörka ringar under ögonen, rodnader på kinderna eller envis akne så behöver du en concealer. Grön concealer tar bort rodnader och hjälper dig att täcka över finnar i ansiktet, gul concealer tar bort lila ringar under ögonen och orange concealer tar bort blå ringar under ögonen. För att kunna täcka över dina problem i ansiktet och få en jämn hy behöver du förutom en bra concealer även bra penslar. En pensel med syntethår är perfekt till denna produkt. Med en medelstor pensel kan du lägga på din concealer runt ögonen och på rodnader och med en mindre pensel kan du punkta och täcka över finnar i ansiktet. 

Till ögonbrynen föredrar jag en tunnare och lite hårdare pensel som gärna är snedskuren. Detta för att enklare kunna forma brynen och på så sätt få snygga bryn. En sådan pensel funkar både till att applicera ögonbrynsskugga och ögonbrynsgelé med färg. 


Sminkborstar till ögonskugga

Pensel till ögonskugga finns i flera olika utföranden. Det finns penslar i äkta hår, penslar i syntet hår, det finns billiga ögonskuggspenslar och dyrare varianter. Att lägga ögonskugga som nybörjare kan ibland vara lite knepigt. Då rekommenderar jag att ni börjar med en lite större och mjuk pensel. Skuggan är lättare att få jämn, dessutom är det enklare att få mjuka kanter på sin ögonskugga. Du kan även använda dig av en blending brush. Förutom att mjuka till kanterna så är den ett bra verktyg när du vill göra en naturlig makeup på ögonen då stråna i borsten inte sitter så tätt som de gör på en vanlig skuggborste.

Technic Pro Eyeshadow Blending Brush är ett bra alternativ för att lyckas med detta. När du lärt dig behärska denna pensel kan du testa att sminka dig med en lite mindre pensel. Den använder man ofta om man vill göra en snygg festmakeup eller dagsmakeup som innehåller flera färger av ögonskugga. Smudger Brush från Technic är en variant som kommer underlätta om du vill göra fina makeuper. Och vill ni sedan gå in och göra mindre detaljer i er ögonsminkning kan ni använda en ännu mindre pensel, till exempel om ni vill lägga en ögonskugga under ögat. Detta tips gör att din makeup förstorar ögat.

Om ni vill veta hur ni lägger en ögonskugga i flera färger steg för steg kan ni läsa om i mitt tidigare inlägg ”Framhäv din ögonfärg med ögonskugga – guide”.Att måla eyeliner är inte alltid så enkelt innan man fått in den rätta knycken. Ett eyeliner tips är att även här, precis som men ögonbrynen, att använda sig av en sned, tunn pensel. Denna pensel lämpar sig bäst till en gel eyeliner för att få en skarp linje längs ögonfransarna.  Om du istället vill testa en pensel som passar till gelé eyeliner där du enkelt kan göra en vinge så borde du testa Eyeliner Brush E4 från MUA Makeup Academy. Det är en pytteliten pensel med täta strån och den är anpassad för just eyeliner, den är grym! Gillar du mer en flytande eyeliner så kan du måla din eyeliner med en tunn pensel med långa strån. Då får du en mer svepande eyeliner med vinge.

Oavsett om du använder läppstift eller läppenna så kan det vara bra att vara ägare till en pensel för läpparna. Då kan du enkelt få till skarpa kanter på ditt läppstift eller om man så önskar, göra konturen lite mjukare och naturligare för ett mer osminkat men ändå sminkat resultat.

Penslar till contour med torr skugga och penslar till rouge är ofta större sminkborstar. Även här finns det olika storlekar och med olika användningsområden. En rougeborste är ofta lite mindre än en puderborste.  Välj en makeupborste som är av modellen större, för precis som med mitt tips med ögonskuggan så är det enklare att få ett jämnt och mjukt resultat när du vill framhäva kindbenen, förminska näsan med smink, eller skapa ett smalare ansikte med makeup.


Makeupborstar i set

Jag vet inte alls om mina tips gjorde er klokare över vilka borstar ni kan använda till vad. Ett smidigt sätt för att vara på den säkra sidan när du köper penslar är att köpa ett helt set med makeuppenslar. På Luxplus hittar du billiga smink penslar i set. Ett av dessa är W7 Professional Makeup Brush set. Det innehåller tolv stycken olika sminkborstar i syntet hår som är till för allt från att lägga på puder, rouge och contour med skugga till att göra en snygg ögonmakeup, fylla i ögonbryn med skugga eller att göra en snygg men enkel eyeliner.

Eye brush kit från So Eco är ett set om fem miljövänliga makeuppenslar. De mjuka borstarna är gjorda av återvunnet material medan skaftet är tillverkat av bambu. So Eco har flera olika penslar, men i detta set finns pensel till eyeliner, ögonskugga, consealer och en mascara-, och franskam.

Ett annat makeuppensel kit är Lottie Londons Tools On Tour 4 Piece Mini Brush Set. De korta handtaget och den lilla medföljande necessären gör dem smidiga att ta med på resan eller i väskan. Det här makeup set innehåller en stor borste som funkar bra till löspuder och kompaktpuder, en eye smudger brush som hjälper till att göra kanter i ögonskuggan mjukare, en ögonskuggspensel och en pensel till ögonbryn.

Är du ute efter ett billigt makeup set med borstar till flytande foundation, mineral foundation, en pensel till highlight, en makeup borste till kräm contour eller concealer så har Real Techniques ett makeuppensel set som heter Core Collection Set med fyra redskap som hjälper dig att få den perfekta basen. Real Techniques har dessutom fler olika set med penslar till hela din makeup där alla har olika funktion. Ovala sminkborstar

Precis som med allt annat så utvecklas hela tiden marknaden inom skönhet. Något som många av er kanske hört talas om är ovala makeupborstar. Hot Makeup Artist Oval Brush Collection innehåller fem olika ovala sminkborstar i 100 % syntetiskt borsthår. De mjuka borstarna känns väldigt härliga mot huden och detta ovala sminkborstar set innefattar borstar till en felfri makeup. Borstarna finns i detta kit är oval ögonskuggsborste, oval foundation eller puderborste, oval borste till contour och oval borste till att softa till eyelinern. 


Silikonborstar

Men det allra senaste i penselvärlden är nog ändå silikonpenslar. Basics Silicone Makeup Brush Set Mint är ett set om sex stycken makeuppenslar i silikon som hjälper dig med alla feta produkter, såsom foundation, consealer, eyeliner, contour och så vidare som du har. Istället för de vanliga borststråna så är det en tät men mjuk silikonyta som hjälper dig att göra en jämn makeup utan hårda kanter.

Toppen på penslarna är utformade så att du med precision kan skapa skarpa linjer där du önskar och göra mjuka kanter där du vill. Dessutom är den väldigt hygienisk då den är enkel att tvätta av och rengöra. Borste som är till ögonskugga fångar upp otroligt mycket pigment, vilket kommer göra att du enkelt får till bra färgstyrka på din ögonskugga. Jag vill även slå ett extra slag för dessa penslar då de även funkar utmärk att använda sig av när man ska lägga på en ansiktsmask.Rengöra makeupborstar och sminkpenslar

På tal om rengöring så är det viktigt att med jämna mellanrum rengöra sina makeuppenslar. Så hur gör du då för att rengöra sminkborstar hemma? Det absolut smidigaste sättet är att köpa en bra rengöring som är anpassad för makeupborstar. Cleansing Makeup Brush Gel från Real Technique är en bra och billig produkt. Tvätta sminkborstarna med Real Technique genom att ta en droppe av gelén i handen, blöt ner borsthåren och cirkulera penseln mjuk i gelén och sköljer sedan av penslen. Därefter låter du den torka liggande eller lätt lutade med borsten neråt på en handduk. Om du ställer penslarna med borststråna uppåt när de torkar är det lätt att limmet som håller fast stråna i handtaget börjar lösas upp. 

Allt som ofta slarvar vi med rengöringen av våra makeupverktyg. Det är egentligen ganska konstigt, det skulle ju mycket till om vi skulle dricka vatten i samma glas, varje dag, under flera månaders tid utan att diska det. Försök tänka lika dant med rengöringen av era makeupverktyg. Ni använder dessa dagligen i ansiktet och bakterier trivs som fisken i vattnet där, en rengöring till sminkborstarna är som sagt ett enkelt sätt att skydda sig från ögoninfektioner, akne och munsår.


Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer