Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
perfyme layering

Nybörjar guide till parfym layering

Av Luxplus
Skulle du vilja prova på att kombinera olika parfymer? Läs då vår guide till parfym layering och kom igång!

Pssst! Har du hört talas om parfym layering? Om inte, så är det på tiden. Parfym layering är en teknik för att skapa något mycket speciellt: din alldeles egna unika doft. Parfym layering är inte bara en enkel blandning av dofter, utan en kreativ resa in i en värld av oändliga möjligheter för att skapa en personlig doft som bara du känner till receptet på.   

Med parfym layering kan du kombinera olika dofter för att skapa något som inte bara doftar gott, utan också berättar din alldeles egna historia. Men det är inte helt lätt!  För det är inte alla doftnoter som matchar.   

Så låt oss dyka in i denna spännande metod tillsammans och utforska hur du kan skapa din alldeles egna doft.  


Vad är parfym layering? 

Är du trött på att dofta som alla andra? Då är parfym layering något för dig.  

Parfym layering eller doft layering är en kreativ process där man kombinerar flera olika dofter för att skapa en unik och personlig doftupplevelse. Till skillnad från traditionell parfymeri, där man vanligtvis använder en parfym i taget, kan man med parfym layering blanda olika dofter för att uppnå en mer komplex och nyanserad doftprofil.  

Processen kan jämföras med att blanda färger på en palett för att skapa nya nyanser eller att komponera musik genom att kombinera olika noter och ackord. Genom att kombinera olika dofter kan du skräddarsy din egen doftsignatur så att den speglar din personlighet, ditt humör och dina personliga preferenser. 

Det här behöver du veta innan du börjar

Innan du börjar kombinera parfymer är det viktigt att du förstår dig på doftnoter. Parfymer består av en sammansättning av toppnoter, mellannoter (även kallade hjärtnoter) och basnoter.

Toppnoterna är de första doftnoterna som du känner när du applicerar parfymen - de är vanligtvis lätta och avdunstar snabbt.  

Mellannoterna dyker upp efter att toppnoterna har försvunnit. De utgör doftens kärna och ger den kropp och karaktär.  

Basnoterna är doftens grund. De ger doften lång livslängd och djup och dröjer sig kvar på huden i flera timmar. 

Nu har du fått en grundläggande förståelse för parfymnoter och hur de utvecklas. I det följande kommer vi att gå igenom allt du behöver tänka på när du ska kombinera dofter.


Hur man gör parfym layering

Här är en nybörjarvänlig steg-för-steg-guide för att du ska kunna bli din egna parfymtillverkare och experimentera med parfym layering.  

1) Börja med ren hud 

Innan du ens funderar på vilka dofter du ska kombinera är det viktigt att börja med en helt ren hud.

2) Förena doftnoterna 

Nu återvänder vi till de olika nivåerna av noter. En balanserad parfym layering kräver en bra balans mellan topp-, mellan- och basnoter. Att kombinera flera dominerande toppnoter kan resultera i en överväldigande doftöppning som snabbt försvinner. Å andra sidan kan en överkoncentration av basnoter få doften att verka tung och illamående. Sträva därför efter en balanserad blandning som utvecklas vackert över tid och visar varje not från sin bästa sida.

3) Så väljer du doftnoter 

När du är en helt ny hemmaparfymör finns det två olika vägar du kan gå och ett antal tumregler du bör följa.

👉 Kombinera dofter som kompletterar varandra 

När du kombinerar parfymer ska du se till att dofterna du väljer kompletterar varandra. Parfymer i synergi förstärker den totala doften och skapar en harmonisk blandning. För att säkerställa synergi mellan de dofter du kombinerar kan du välja parfymer med samma noter eller med noter från samma doftfamilj. Du kan t.ex. kombinera två parfymer som båda har vanilj som central doft not.    

👉  Kombinera enkla och komplexa dofter 

Du kan också kombinera dofter från olika doftfamiljer - det kan vara lite mer komplicerat och kräver lite övning. Resultatet blir också mer komplext och kräver att man provar sig fram.

Du kan t.ex. börja med en citrusaktig toppnot, lägga till en blommig mellannot och avsluta med en träig eller mustig basnot. Denna teknik kräver mer uppmärksamhet på detaljer, men det kan resultera i en fantastisk doftupplevelse. 


138930-perfume-layering-lille-1715774660.jpg?auto=format,compress


Tips för parfym layering 

Tips 1: Applicera den starkaste parfymen först 

Att kombinera parfymer innebär i sig att man applicerar den ena doften före den andra. Börja alltid med den starkaste parfymen först. Om du applicerar den starkaste parfymen sist riskerar du att dränka den andra (eller de andra, om du är vågad) i den.  

Till exempel bör parfymoljor appliceras före traditionell eau de parfum eftersom oljor har en högre doftkoncentration. Om du använder dofter med lika stora andelar doftolja, applicera den med tyngst doft först så att den lättare inte försvinner under den.

Tips 2: Testa på papper innan du testar på huden 

Det här tipset är superviktigt! Innan du applicerar din nya signaturdoft på huden ska du prova kombinationen på en parfymremsa. På så sätt får du en uppfattning om hur doftnoterna samspelar utan att du behöver bära doften resten av dagen (du kan tacka oss senare!).

Tips 3: Öva 

Övning ger färdighet! Börja din parfym layering resa med att experimentera med små mängder av varje doft för att undvika en överväldigande kombination. En eller två sprayer av varje doft bör räcka för att utvärdera hur de interagerar. När du blir mer bekant med processen kan du justera proportionerna efter dina preferenser.

Tips 4: Kombinera olika formulas 

Der er ingen der siger at du dine duftkombinationer alle sammen skal være i parfumeform. Perfume layering kan sagtens ske ved at kombinere noter fra fx en bodylotion eller en kropsolie med noter fra en Det finns ingen som säger att alla dina doftkombinationer måste vara i parfymform. Parfym layering kan enkelt göras genom att kombinera noter från en bodylotion eller kroppsolja med noter från en parfym eller bodymist! Principen är densamma oavsett vilken formula dina dofter har.  


Är du osäker på var du ska börja? 

Här är 3 doftkombinationer som fungerar bra.

🌺 Blomster og citrus 🍋

Börja med en stark blommig doft, som ros eller jasmin, som bas och tillsätt sedan en frisk citrusparfym för en fräsch och lätt finish. Den här kombinationen är perfekt för varma sommardagar. 

🌳 Trä och vanilj 🍦

Börja med en gedigen träbaserad doft, till exempel cederträ eller sandelträ, och toppa sedan med en parfym med lätta och söta vaniljnoter. Denna blandning skapar en mysig och mild doft som är perfekt för svalare väder eller utekvällar. 

🌿  Kryddor och frukt 🍑

Börja med några kryddiga doftnoter, t.ex. kanel eller kryddnejlika, och kombinera dem med en saftig, fruktig doft, t.ex. persika eller äpple. Den här kombinationen är spännande och exotisk, och passar verkligen för dig som vill ha en mycket speciell och anmärkningsvärd doft. 


Tycker du fortfarande att det är förvirrande?  Då kan du fuska lite genom att börja din layeringresa med ett parfymlayeringspaket 👇

Shop perfume layering bundles (klicka här!)

 

Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer