Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
contouring, contouring guide, max factor pan stik, countoring, strobing,

Guide till contouring

Av Lonni Sandbjerg
Forma ditt ansikte med hjälp av en av de hetaste makeuptrenderna just nu! Du är 4 steg från en look med perfekta ansiktsdrag.

Hela skönhetsbranschen snackar om contouring och nätet vältrar sig i bilder på Kim Kardashians contourmakeup och gör-det-själv-videor. Contouring syftar på att man framhäver, alternativt döljer, sina ansiktsdrag och konturer med hjälp av smink. På så vis kan man skapa en look som får en att se smalare, snyggare och sundare ut. Contouring är ett ypperligt knep att ta till för att framhäva kindbenen, ge ansiktet former och kanter. Du kan exempelvis lura ögat att du har en mer markerad haka än du normalt sett har, eller få ditt pannfäste att verka lägre, beroende på hur du applicerar produkterna. 

Det fina med contouring är att det sällan är uppenbart att tekniken har använts, förutsatt att man gör det väl. Tänk på att den mörka skuggan förminskar och markerar, och den ljusa förstorar.


Tekniken bakom contouring

Kanske har du redan full koll på vad contouring innebär, men tycker att tekniken verkar lite för avancerad? Visst kan contouring bli lite väl onaturligt om man använder för mycket produkter eller inte behärskar tekniken, men vi hoppas att du med hjälp av våra tips vågar testa dig fram! Följ följande fyra steg och se om inte denna makeuptrend kan göra underverk för ditt ansikte. :)

 

Vad behövs till contouring?

De contouringvideos som finns på nätet visar otaliga produkter du kan använda, och nämner ofta stora contourkits med massor av färger. Men till en naturlig och lätt vardagsmakeup är det inte alls nödvändigt med stora paletter. Allt du behöver är din sedvanliga foundation och två extra foundationfärger - en mörkare än din egen hud och en som är ljusare, gärna med en highlighterfunktion. Om du använder fast, flytande eller puderfoundation spelar ingen roll. Jag är själv väldigt nöjd med resultatet när jag använder Max Factor Pan Stik. Det är en foundation i “stick”-format, (den fungerar som ett läppstift) och den har en krämig konsistens som är enkel att arbeta med och att blanda in i huden. Givetvis kan du använda ett mindre contouringkit, du hittar varianter hos bland annat W7 och Isadora.  

Du behöver även två olika borstar eller svampar samt rena händer. För att få din contourlook att hålla hela dagen bör du även ha ett puder nära till hands.


Steg 1 – Forma ansiktet

Först och främst ska du gå igång med din vanliga hudvårdsrutin och förbereda huden med rengöring och fukt. Vidare applicera du din foundation precis som vanligt, i ett jämnt lager över hela ansiktet. Det är viktigt att skapa en fin och jämn bas för att få bästa effekt av din contouring. När detta är klart är det dags att börja “skulptera” ansiktet. 

Börja med den mörka färgen och starta vid tinningarna där hårfästet sitter. Har du en stor panna eller en rund ansiktsform kan du genom att skugga från tinningen snett upp över ögonbrynen skapa ett intryck av du har ett smalare ansikte eller lägre panna.

Härefter är det kindbenens tur. Känn med handen efter dina kindben, och direkt under benet applicerar du den mörka foundationen med ett streck på bägge sidor av ansiktet. 

För ytterligare effekt kan du på näsryggens sidor applicera en tunn linje. Har du en liten kort näsa kan du få den att upplevas längre, genom att fortsätta strecken hela vägen upp till ögonbrynet.

Till sist kan du applicera den mörka färgen under käkarna på varje sida av ansiktet för att markera din käklinje och rama in ditt ansikte.

 

Steg 2 – Blanda ljust och mörkt

Använder du puder behöver du bara blanda färgerna i små lätta drag med en makeupborste. Om du använder en fast foundation eller ett foundationstick rekommenderar jag att du använder en makeupsvamp, eller en så kallad makeupblender att blanda med. Testa till exempel Power Puff Makeup Sponge från W7 som är skapad just för att få contourmakeup att smälta samman till en naturlig look.

 

Steg 3 – Framhäv dina drag

Nu ska du ta fram den ljusa foundationen. Den ska du applicera under ögonen, mitt i pannan och ner mellan ögonbrynen, ovanpå näsryggen, över kindbenen (ovanför den mörka färgen du redan applicerat) samt på hakan. Kort sagt de ställen du gärna vill ska stå i fokus i ditt ansikte. Avsluta med att blanda den ljusa färgen i baslagret du startade med att lägga.

 

Steg 4 – Puder

Använd ett löst transparent puder över hela ansiktet för att fixera din contour-look. Till exempel kan du använda det populära pudret Loose Powder Translucent från Max Factor eller varianten från W7 med namnet Puff Perfection Cream Powder Translucent.

 

Och voila! Se så lite det ska till för att framhäva dina ansiktsdrag. Det är imponerande vad contourtekniken kan åstadkomma med ett ansikte. :) Nedanför hittar du de produkter jag har nämnt i artikeln. 

Välkommen till Luxplus