Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
färga håret hemma, hårfärgning, hemmafärgning, garnier nutrisse, färgbomb,

Frisörens guide till hårfärgning

Av Lonni Sandbjerg
Funderar på om du ska offra pengar på en färgning hos frisören, eller om du ska kasta dig ut i en hemmafärgning? Få frisörens tankar om hårfärgning.

Under min tid i frisörbranschen har jag haft många kunder som har kommit in med hår som har blivit hemmafärgat. Alla frisörer kommer säga “gud nej, never ever do it!” Jag tänker dock så här: Om du läser på lite och använder sunt förnuft, så varför inte?! Åren innan jag själv blev frisör använde jag hemmafärgning otaliga gånger. Några gånger funkade det perfekt, andra gånger blev det total katastrof. 


Färga håret hemma - Så fungerar hårfärgning

När du sitter på en salong kan din frisör blanda en hårfärg helt specifikt efter ditt önskemål. Frisören ser också på om ditt hår har blivit behandlat förr, i vilken kondition håret är i och utifrån detta får du en professionell värdering av vad ditt hår tål. Ordet “tåla” är viktigt i detta sammanhang för om frisören gör en för stark hårfärgsblandning i förhållande till ditt hår kan det brännas av. That’s right, this happens. Därför ska du alltid, ALLTID vara helt ärlig när din frisör frågar vad du tidigare har gjort med ditt hår. 

När du köper en hemmafärgning så har fabrikanten gjort en förhandsblandning. Det betyder att just denna färg har blivit blandad så “alla” kan använda den. Meeeen det är ju inte helt sant. Hårfärgen kan ju inte räkna ut om ditt hår är tjockt, tunt eller behandlat förr. Det är här du ska läsa på kring vilken hårfärg du köper. Lyckligtvis medföljer det en vägledning till hur du ska göra i paketet. De flesta köpefärger är beräknade till obehandlat hår.


Hemmafärgning ok, förutsatt att...

Personligen tycker jag att hårfärgning hemma är ok om du bara ska ha en touch up i till exempel mörka toner (Om du t. ex. har brunt hår och gärna vill ha svart, eller svartblå hår). 

Om du däremot har blont hår och gärna vill ha svart hår, så tycker jag bestämt du ska gå till frisören, för man kan inte färga blont till svart utan att förpigmentera håret först. Förpigmentering betyder att man adderar pigment i det blonda håret för att hålla på den svarta färgen. Annars kommer resultatet bli grådaskigt, fläckigt och fesigt. :(


Tips: Kom alltid ihåg att vårda ditt hår efter färgning, vare sig om du färgat det hemma eller hos en professionell frisör. Några av mina favoritprodukter är Uniq One, Kerastase eller Moroccan oil. Verkligen life savers när håret har blivit torrt och slitet av färgning!

Välkommen till Luxplus