Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
färgglad sminkning, framhäv ögonfärg, framhäv blå ögon gröna ögon bruna ögon

Framhäv din ögonfärg med ögonskugga - Guide

Av Karin Fröderberg
En enkel guide till hur du framhäver blå ögonfärg, framhäver gröna ögon samt använder bland annat röd ögonskugga och rosa ögonskugga.

Att hitta rätt i ögonskuggsdjungeln är inte alltid så lätt. Ofta så köper vi de färger som vi är vana vid, färger som vi vet passar oss. Oftast är dessa färger även väldigt neutrala i färgerna såsom beige eller någon brunaktig ton. Detta är såklart väldigt fint och säkra kort är alltid säkra kort. Jag får ofta höra ”vad fin makeup, jag skulle aldrig passa i färgglad ögonskugga, men du kan ju bära alla färger”.

Precis så tänkte jag också för några år sedan. Jag hade alltid naturliga färger i mina sminkningar. Men så en dag bestämde jag mig bara för att testa att våga bära färg. Det tog någon vecka, sedan började jag känna mig riktigt bekväm och dessutom började människor omkring mig lägga märke till och kommentera min makeup. Därför tänkte jag i detta inlägg försöka ta er ur er safety zone och kanske är det någon av er som vågar er på att testa en annan färg på ögonskuggan än vad ni är vana vid och köpa en ny ögonskugga som passar och framhäver din ögonfärg. Och vad passar bättre under den grå hösten än att använda en färgglad sminkning för att liva upp i allt regn och rusk? 


Varm eller kall färg på ögonskugga?

Ni har säkert hört talas om varma och kalla färger. Eftersom jag är en karaktär som gärna tar död på många ”måsten” inom makeup så kommer jag även försöka ta död på uttalandet om att människor med varma färger även måste ha varma färger på kläder och makeup, medan personer med kalla färger även måste ha kalla färger på sina kläder och makeup.

Idag färgar vi håret åt höger och vänster och om du har en varm hudton så tycker jag inte att det finns något som säger att man inte får ha en kall hårfärg eller ett kallt läppstift. Därför kommer jag inte grotta ner mig i hur ni ska tänka med varma och kalla toner på ögonskuggan. Istället kör vi på färg, färg och åter färg. Och i detta fall så kommer jag berätta om hur ni kan tänka när ni köper en ögonskugga som framhäver ögonfärgen.


Framhäva blå ögon och gröna ögon

Nu sätter vi igång med tips om hur ni framhäver just er ögonfärg. Till min hjälp har jag en färgcirkel. För att veta hur du framhäver ögonfärgen så kollar du enkelt vilken färg som ligger längst ifrån din egen ögonfärg i färgcirkel. 

Så om du vill framhäva blå ögonfärg kommer mitt tips här, du bör alltså välja en orange ögonskugga. Ju klarare orange färg du använder, desto mer kommer du framhäva ögonfärgen. Om det känns för vågat att välja denna färg kan du börja med att testa en naturligare variant av en orange skugga. En fin variant kommer från MAC eye shadow och heter Texture, det är en terrakottafärgad ögonskugga som ger en naturlig orange färg. Ögonskuggor som passar till  grön ögonfärg är röd ögonskugga. Även här finns naturligare varianter, såsom MAC eyeshadow i den populära färgen Cranberry.
Framhäva bruna ögon

Blå färg är ett hett tips på ögonskugga till bruna ögon. Går dina bruna ögon lite åt det melerade, gulbruna hållet så lyfts dessa fram med en lila ögonskugga. Även här så är det de klara färgerna som förstärker ögonfärgen. Liquid Effect Pencil 20 Violet Voltage är en lila kajalpenna som är enkel att arbeta med och som kan användas både som lila ögonskugga och som lila kajal. Och som ett naturligare komplement till denna kajalpenna finns en ögonskuggspenna från Clinique som heter Chubby Stick Eye Shadow Portly Plum. Den är enkel att lägga på och ger en jämn ögonskugga. 

Ju mörkare ögonfärg du har, desto ljusare ögonskugga kan du välja för att få fram ögonfärgen bäst. Och ju ljusare ögon du har, desto mörkare ögonskuggor kan du välja. Om du vill framhäva svart ögonfärg så är en vit skugga det som ger maximalt resultat, annars kan ni använda en ljus ögonskugga på ögonlocket eller i ljus kajalpenna. Illuminating Duo Pencil Shimmer Matte från Youngblood är en ljusbeige kajalpenna med en matt och en skimrig sida. Denna pennan är supersnygg att använda även i ögonvrån eller som highlighter under ögonbrynet, oavsett ögonfärg. 


Färgglad makeup - framhäv ögonen steg för steg

Nedan ser ni även ett sminktips steg för steg hur ni gör för att göra en enkel festmakeup, eller om ni vill ha den som en snygg vardagssminkning. Det är en färgglad makeup som funkar bra oavsett vilken ögonfärg du har. Det är bara att byta ut färgerna till en ögonskugga som framhäver din ögonfärg. Fortsätt läsa för att få veta hur man lär sig sminka snyggt med färg.  1. Lägg en ögonprimer över hela ögonlocket och upp till ögonbrynet. Denna använder jag för en hållbar ögonskugga och den är bra för oljiga ögonlock. På bilderna har jag använt Photo Focus Eyeshadow Primer Only A Matter Of Prime från Wet n Wild. Den är smidig i konsistensen och ger en bra grund för att lägga en jämn ögonskugga.
  2. Använd en gul ögonskugga över ögonlocket och en bit upp mot ögon brynet. Lämna lite bar hud mellan ögonskuggan och ögonbrynet.
  3. Applicera en rosa ögonskugga i ytterkant och innervrå av locket. Lämna mitten på ögonlocket omålat.
  4. Ta den orangea ögonskuggan och lägg på den i det omålade området mellan de rosa skuggorna.
  5. Måla en eyeliner med vinge. Jag har använt mig av en gelé eyeliner, som är en enkel eyeliner för nybörjare, men det funkar lika bra med en flytande eyeliner, eller kajalpenna om ni gillar det bättre. Är det svårt att få till vingen så blir denna sminkning snygg även med en eyeliner utan vinge. Här har jag även använt mig av Youngblood Illuminating Duo Pencil Shimmer Matte i innervrån av ögat. 
  6. Pricken över i:et är en svart mascara. Jag har använt en volymmascara och det är alltså en mascara som förlänger ögonfransarna. Den är alltså bra för korta ögonfransar eller om ni vill förlänga fransarna ytterligare. Till denna makeup har jag använt mig av en fantastisk matt ögonskuggspalett från Sleek, i-Divine V1 Ultra Matte Eyeshadow Palette heter den. Pigmenten är väldigt bra så du får färg av ögonskuggan direkt. Sleek har en mängd olika ögonskuggor och paletter att välja mellan, både matta och skimriga ögonskuggspaletter.

Om du vill festa till din makeup ännu mer kan du sätta på lösögonfransar. Till vardags kan ni använda fina naturliga lösögonfransar medan lösögonfransar till fest kan vara lite tätare och längre.

Välkommen till Luxplus