Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
highlighter, få smink att hålla, minska stora porer, strobing, fixeringsspray

Få sminket att hålla hela dagen

Av Karin Fröderberg
Läs vår guide och om hur bl. a. primer, foundation, puder och fixeringspray hjälper sminket att hålla hela dagen eller kvällen. Perfekt hy på köpet!

Vi är nog många som varit med om att man lagt en snygg makeup på morgonen innan man ska till jobbet eller skolan, för att sedan upptäcka att den inte ser lika bedårande ut efter lunch eller när man kommer hem på eftermiddagen. Eller att makeupen efter några timmar på dansgolvet börjat se blank ut och alla fina skuggor man lagt i ansiktet håller på att glida av. Nu när det börjar bli varmare ute så har dessa problem en tendens att öka. Därför tänkte jag tipsa om några schyssta produkter som hjälper till att motverka blank och glansig hy och som gör att din makeup ser lika snygg ut hela dagen som den gjorde när du la på den. 

 

Så minskar du stora porer

Alla har vi porer i hela ansiktet. Porernas funktion i ansiktet är att producera olja som återfuktar huden. Vissa har fina små porer som knappt syns, medan andra har stora porer, speciellt på näsan, hakan och pannan. När vi lägger makeup kan dessa ha en benägenhet att framträda under foundation. För att undvika detta är primer en bra produkt att använda. 

Det finns en hel uppsjö av primers och det är viktigt att veta att många har olika funktion. Clinique har en väldigt bra produkt som passar just till att täcka över synliga porer och får dem att se mindre ut. Clinique Pore Refining Solutions Instant Perfector Invisible heter den och den ger huden en slät yta och ger intrycket av att du har minskat porerna med 50%. Applicera ett tunt lager på de områden i ansiktet där dina porer är framträdande, därefter lägger du på din foundation som vanligt.Primer som minskar porer och glansig hy

När jag redan har farten uppe angående primer så tänkte jag passa på att berätta om en annan variant. Detta är en primer som kan appliceras i hela ansiktet. Den kommer att jämna ut fina linjer, minska porerna och dessutom göra att din foundation sitter bättre hela dagen. Extra bra för dig som upplever problem med att smink inte fäster på näsan exempelvis.

När du applicerar din primer så är det viktigt att tänka på att massera in produkten i ansiktet för att få ett hållbart resultat. Om du bara lägger på ett lager i all hast så är risken att din foundation inte håller så länge som önskat. Denna produkt fungerar som ett ”lim” mellan huden och din hy, vilket ger ditt smink en bättre hållbarhet och får din foundation att hålla hela dagen. 

Som makeupartist så använder jag alltid primer som grund för mina makeuper, den underlättar resten av arbetet och den gör det lättare att få ett jämnare slutresultat. Du känner din hy bättre än någon annan och har du tidsbrist så kan du med fördel tänka på att applicera din primer på de områden i ansiktet som du vet att du oftast blir blank på. Exempelvis Pro Mattify Primer från Freedom Makeup är en bra budgetvariant som kommer att ge din makeup ett mer hållbart resultat.


Foundation för glansig hy

När du har lagt en primer på dina synliga porer och/eller i hela ansiktet och är det dags att applicera din foundation. Nu kan det låta som kaka på kaka med den produkt jag berättar om, men tänk på att det börjar bli varmare ute och detta leder till att makeup rinner av snabbare. 

När vi väljer foundation så tycker jag att en puderbaserad foundation är ett hett tips. Precis som det låter så innehåller en sådan foundation mer puder än en ”vanlig” oljebaserad foundation och pudret ger ett mattare intryck i ansiktet. Den ger ett halvtäckande resultat, men kan även jobbas upp till heltäckande om så önskas och den motverkar att fet och oljig hy träder fram. Fördelen med en sådan här produkt är att den ger en bättre hållbarhet, att den är lättapplicerad och att den ger ett naturligt resultat. Helt enkelt en bra foundation som håller hela dagen. Nackdelen är att den torkar snabbare och behöver därför arbetas in i huden direkt. Till exempel Loreal Infallible 24h Stay Fresh Foundation är ett bra alternativ. Den ger huden fukt samtidigt som den är extremt hållbar och känns lätt på huden. Korrigera mörka ringar under ögonen med smink

Nu har vi en hållbar foundation och då är det dags att gå in och korrigera de mörka ringarna under ögonen. Det finns concealers som täcker mörka ringar, rodnader och akne, men då vi redan lagt en halvtäckande foundation, eller heltäckande för den som önskar det, så kommer jag lägga fokus på en lättare concealer. En bra produkt är exempelvis Touche Éclat från Yves Saint Laurent som funkar lika bra till att täcka mörka ringar som till highlight. 

Mörka ringar kan bero på olika faktorer såsom rökning, dålig sömn, stress, kost och ärftlighet. Oavsett vad de beror på så är de tråkiga att handskas med. Touche Éclat appliceras med en mjuk borste och är enkel att få jämn. Vissa applicerar sin concealer innan sin foundation, jag brukar göra det efteråt eftersom det är först då jag vet vilka områden i ansiktet som inte dolts av min foundation. Eftersom denna concealer även ger lyster så vore det dumt att gömma den under en matt puderfoundation. 

När dina ringar under ögonen är täckta kan du även använda produkten på de områden du vill framhäva i ansiktet. Applicera lite på brynbenet, längs näsryggen, på överläppen i amorbågen eller längs kindbenen för att framhäva dina vackra ansiktsdrag. Tänk alltid på att välja en concealer som är någon nyans ljusare än din hudton, annars är risken stor att du framhäver de partier i ansiktet som du vill dölja.

 

Contouring

En trend som varit stor de senaste åren är contouring. När jag utbildade mig för 12 år sedan använde vi ordet modellering för denna makeupteknik, och jag tycker att det ordet beskriver vad det är på ett bra sätt. Du ger alltså ditt ansikte en ny modell, eller nya ansiktsdrag. Sleek Makeup har tagit fram fiffiga contouringpaletter med krämprodukter som hjälper dig att lyfta fram de vackra dragen i ditt ansikte. Paletten innehåller både ljusa krämer som du applicerar på områden i ansiktet som du vill framhäva, krämer i en mer naturlig hudton som kan användas som foundation samt mörkare krämer som fördjupar befintliga skuggor. Sleek Makeup Cream Contour Kit finns i flera utföranden och passar därför de flesta hudtoner. 

Känner du att du är jättenöjd med den foundation du redan har så kan du komplettera din necessär med en contouringpalett och endast använda de ljusare och mörkare krämerna. Alla är vi vackra som vi är, däremot är det någon som kommit fram till att idealansiktet är bredast över kindbenen och sedan lite smalare vid tinningen upp i pannan och på käkbenen. Och vill ni följa dessa ideal så applicerar ni den ljusare krämen längs med kindbenen, runt ögonen, på näsryggen, upp i pannan och ner på hakan. Därefter lägger ni den mörkare krämen i kindbensskuggan, ner på käkarna och vid sidan av tinningen upp i pannan. Därefter jobbar ni ihop krämerna (och eventuellt din foundation) med en svamp, pensel eller beautyblender. Och vips så har ni ett nytt ansikte! Här handlar det om att testa sig fram för att hitta hur du framhäver din skönhet på bästa sätt. 

 

Transparent puder

Primer och matt foundation i all ära, men om du verkligen vill fixera din foundation och få maximal hållbarhet i din bas så behöver du ett puder som pricken över i:et. Som många av er säkert redan vet så blir din foundation matt av att använda ett puder, men dess huvudsakliga funktion är att binda fett i din foundation. Även om du använder en puderbaserad foundation så innehåller den någon form av fett eller olja och det är detta som gör produkten flytande. Genom att mätta fettet eller oljan med ett puder så får du en betydligt mer hållbar bas. 

Har du hittat en foundation som går i din hudton så rekommenderar jag att du använder ett genomskinligt transparent puder för att undvika att förändra den färg som din foundation har. Ett exempel på ett billigt transparent puder är Technic Transparent Loose Powder som effektivt gör ditt ansikte matt. 

Framåt sommaren tycker jag att man kan kosta på sig att använda två olika puder - ett transparant och ett med färg som du kan blanda. Eftersom vi blir brunare på våren och sommaren så kommer kanske inte vår foundation längre att passa som handen i handsken på vårt ansikte. En smidig lösning på detta är att blanda i mer av ditt färgade puder i det transparenta pudret allt eftersom du blir brunare och brunare. Strobing - sommarens stora makeuptrend

En trend som kom förra sommaren och som jag tror kommer att slå på stora trumman i år är strobing. Strobing är en lightversion av den contouring som jag skrev om ovan. Här handlar det inte om att jobba med en mörkare färg under kindbenen för att modellera fram ansiktsdrag, istället jobbar man bara med highlight på de områden i ansiktet som man vill framhäva. Detta kan göras genom att jobba med en ljusare kräm ovanpå kindbenen, näsryggen, överläppen och på brynbenen. Du kan också använda en ljus skimrig highlighter i puderform. Strobing är mer för er som vill ha en naturligare känsla, medan contouring ger ett mer snyggt sminkat resultat. 

Ett smidigt alternativ om man vill testa strobing är någon av highlighterpaletterna från Sleek Makeup som innehåller två stycken krämiga highlighters, och två stycken highlighters i puderform. Du hittar dem under namnet Sleek Makeup Highlighter Palette och det finns flera att välja mellan. Krämen appliceras enklast med en svamp, pensel eller beautyblender medan skuggan läggs på med en puderborste eller solfjäderborste. Längs näsryggen, på överläppen och på brynbenet använder du enklast en ögonskuggspensel. 


Maximal hållbarhet med fixeringsspray för smink

Jag har under detta inlägg tjatat om att vår foundation lättare blir blank och trillar av när det blir varmare och det är faktiskt sant. Tänk er ett smörpaket som står ute i solen, när det blir varmt så blir det rinnande. Nu menar jag inte att vår foundation eller concealer innehåller smör, men eftersom de innehåller fett så blir de mer flytande när det blir varmt. Mätta därför alltid era feta, flytande produkter med ett puder för att fixera er produkt. När detta är gjort är det bara att brassa på med alla härliga highlights, rouger, ögonskuggor och andra godsaker. Och eftersom ni lagt en primer som grund för er makeup så kommer ni kunna skapa de mest fantastiska och kreativa makeuper ni önskar utan att behöva oroa er för att er makeup trillar bort efter några timmar.  

Nu har ni en bas som sitter stenhårt, men det finns en produkt som gör att sminket sitter hela dagen och hela natten. Ja, din makeup sitter nästan som orörd även efter en natts sömn. Det är ett fixeringsspray som ger ditt smink pricken över i:et. Det ger samma funktion som ett hårt hårspray gör för din hårstyling, nämligen fixerar och kapslar in din makeup. Fixeringspray innehåller väldigt lite eller ingen olja vilket gör att huden känns fräsch och håller sig matt timme efter timme. Perfekt när du vill att ditt smink ska hålla hela kvällen!

Välkommen till Luxplus