Endast för medlemmar:
  • Spara genom allt
  • Alltid billig frakt
  • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
vaselin, vaseline, klöver vaselin, Vaseline Lip Therapy, Vaseline Petroleum

Vaseline läppbalsam – Adjö torra läppar!

Av Lonni Sandbjerg
Varför torkar läpparna ut? Lider du också av torra och spruckna läppar? Få förklaringen och lösningen på problemet här.

Hör du liksom mig till typen som konstant har torra och spruckna läppar, och som för guds skull aldrig, ALDRIG får glömma sitt läppbalsam? För gör man det, är läpparna söndertrasade innan dagen är över... Ja, är det så har du säkert också skaffat dig en mindre kollektion av läppbalsam.

Jag har genom åren testat mig igenom de flesta läppbalsamen på marknaden, och jag har lagt en förmögenhet på dyra läppcerat från några av de största hudvårdsmärkena. Är det något jag har lärt mig på vägen så är det att ett läppbalsam inte nödvändigtvis behöver kosta så mycket för att bara bra. 

Riktigt många läppcerat innehåller vatten som faktiskt bara gör läpparna ännu torrare istället för att hålla dem fuktiga. Därför är och förblir en av mina favoriter Vaseline.


Vaselin - Ett billigt smörj till läpparna

Läppbalsam från Vaseline håller! Det innehåller inte allt möjligt märkligt, det innehåller inte vatten, det ger inte allergi, det kommer i en praktisk förpackning och så är vaselin så billigt att du köpa flera och ha en i väskan, en i jackan, en i necessären, en i skrivbordslådan på jobbet… You get it. Massor med backup! Läpparna får inte torka!

Vaselin består till 100% av petroleumgelé och är oljebaserat. Det härsknar aldrig och det oxiderar inte i kontakt med luft, vilket är en riktigt bra egenskap för ett läppbalsam att ha. Kroppen kan inte absorbera vaselin utan lägger sig som en skyddande hinna över läpparna och gör så att inte kroppens egen fukt förångas. Därför räcker det med ett tunt lager, och så tillför produkten glans. Bara massa win-win med vaselin helt enkelt!

 

Varför får man torra läppar?

Let’s face it. Dina läppar är helt enkelt ett av de mest utsatta ställena på kroppen, och har du precis som jag problem med fnasiga läppar är det ända du kan göra att smörja och vårda dem. Huden på läpparna är så tunn och annorlunda än resten av ansiktet. Det är också därför våra läppar är så röda och kan bli helt blå i kyla. Men det betyder också att de kräver mer uppmärksamhet och fukt än resten av din hud. 

Om sommaren är solen en av de stora plågoandarna för läpparna, och efter en lång dag på stranden kan de vara helt ömma och ”sticka” lite av all sol och allt saltvatten. På vintern är det i stället den iskalla vinden och torra vinterluften som torkar ut läpparna. Inte sällan upplever många också hur de torra läpparna lätt spricker. Argh!!

MEN - du måste vara medveten om att något av det allra värsta för dina läppar faktiskt är din egen saliv. Ja, det stämmer faktiskt. Om du ofta slickar dig om munnen eller biter dig själv i läpparna går enzymerna i din saliv in och irriterar läpparna och får dem att torka ut. Jag är själv riktigt usel på att låta bli att slicka mig om munnen, och jag är helt säker på att det är därför jag har sådana problem med läpparna. Det blir en ond cirkel: Jag kan märka att mina läppar är torra, så därför slickar jag mig av reflex om munnen. Så blir läpparna ännu torrare och så slickar jag igen... Doh!

 

Kan man bli beroende av läppbalsam?

Det korta svaret: nej! Man kan inte bli beroende av läppcerat. Det är en av de stora myterna kring produkten, men den håller alltså inte. Hud kan inte bli beroende av att få fukt. Huden/läpparna kan vara torra och ha riktig stort behov av fukt – ja – men de blir inte beroende av en bestämd produkt eller ett ämne.

Att du däremot, liksom jag, har ett mycket nära förhållande till ditt cerat och får lite panik om du glömmer det en dag är något helt annat :)

 

Hjälpen för torra läppar

Och nu till finalen. Lösningen på de torra läpparna - läppbalsam. Jag har som sagt själv kastat min kärlek på läppbalsam från Vaseline. De har bland annat skapat serien Vaseline Lip Therapy som består av fyra olika burkar i en lite mindre storlek än den klassiska produkten Klöver Vaseline, du vet den stora gula plåtburken som nog alla har haft i sin ägo vid en eller annan tidspunkt. Det lite mindre storleken gör de perfekta att ha i fickan.Vaseline Lip Therapy-serien kan man kanske kalla den lite mer fancy och sexiga utgåvan av vaselin. :) Det finns som sagt fyra varianter:

 

Vaseline Lip Therapy Original – Blå burk

Originalets ”gula” läppbalsam utan doft och smak, precis som klöverversionen, men här i en lite mindre och mer praktisk blå burk. Den passar fint i bakfickan och är särskilt bra till torra och spruckna läppar. 

 

Vaseline Lip Therapy Aloe Vera – Grön burk

Den gröna burken innehåller vaselin med aloe vera som är känt för sina fantastiska egenskaper, däribland att tillföra fukt. Aloe vera är rik på vitaminer och mineraler och otaliga studier har visat hur aloe vera innehåller fuktgivande ämnen som verkar lugnande på huden. Är dina läppar inte bara torra, men också ömma och irriterade är denna vaselinvarianten perfekt.

 

Vaseline Lip Therapy Rosy Lips – Röd burk

Läppbalsamet Vaseline Lip Therapy Rosy Lips innehåller ros- och mandelolja som mjukgör läpparna. Denna vaselinesort är en lite mer girly utgåva som doftar av rosor, vanilj och röda bär. Därtill ger den läpparna en fin, rosa färg. Den passar dig som uppskattar lite extra färg ihop med din läppvård helt enkelt.

 

Vaseline Lip Therapy Cocoa Butter – Brun burk

Med Vaseline Lip Therapy Cocoa Butter får du en läppomad som doftar gott av kakao och vanilj. Den innehåller naturligt kakaosmör som mjukgör läpparna och ger dem en lätt glänsande finish. Därtill så verkar ceratet helande på spruckna läppar.

 

Extra tips: Vaselin kan också användas till att forma dina ögonbryn och få dem att hålla sig på plats hela dagen, du kan använda det till dina torra händer och en mängd andra smarta saker!

 

Jag vänder trofast tillbaka till produkterna från Vaseline varje vinter när mina läppar på allvar går amok. Som jag tidigare nämnt är det en trygghet att alltid ha någon form av smörjmedel med sig, och därför tycker jag det är superbra att kunna köpa fyra billiga vaselineburkar på en gång så jag kan vara säker på att det ligger en i varje jackficka och väska.


Välkommen till Luxplus