Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Torrborst dig själv till vackrare hud och en hälsosammare kropp

Torrborst dig själv till vackrare hud och en hälsosammare kropp

Av Simone Keller | Frisör och hårekspert
Torrborstning är det bästa du kan göra för din hud - och det kostar inte mer än en bra borste! Läs vidare och få råd om hur du gör det.

Torrborstning är en urgammal skönhetsritual - och det finns goda skäl till att ritualen har bestått! Torrborstning är en av de mest effektiva kroppsbehandlingarna mot celluliter (apelsinhud). När du borstar din kropp med en torr borste tar du bort både döda hudceller och ger din hud en förnyad lyster och fräschhet. Torrborstning väcker kroppen och kan också lindra uppblåsthet.

Om du överväger att göra torrborstning till en del av din dagliga kroppsbehandling, läs här och lär dig mer om alla fördelar med den urgamla hudvårdsrutinen.

Vad är torrborstning?

Det är precis som namnet antyder att borsta din kropp med en torr borste. Det är en metod där du skrubbar huden ren från döda hudceller och samtidigt stimulerar kroppen och blodcirkulationen. På detta sätt bidrar du till att din kropp kan rensa ut alla slaggprodukter via lymfsystemet.

Välj alltid en torrborste tillverkad av naturhår, eftersom det är skonsammare för huden än en torrborste med plasthår, som kan innehålla hormonliknande ämnen som inte är bra för huden.

I början kan du kanske uppleva att det "dammar" när du borstar. Din hud kan också bli lite rodnad och kännas stickande. Börja därför försiktigt så att din hud vänjer sig vid din nya hudvårdsrutin.

Varför du bör torrborsta din kropp

Enligt flera experter är 5-10 minuters daglig torrborstning något av det absolut bästa du kan göra för dig själv - och din hud. Inte bara bidrar det till att förebygga celluliter, det hjälper hela kroppen att bli av med slaggprodukter och sätter igång cirkulationen. När du borstar huden på detta sätt ökar blodcirkulationen och blodflödet i fettcellerna. Den ökade blodcirkulationen skickar mer näring och syre till hudens celler så att huden kan förnya sig bättre. Samtidigt stimulerar torrborstning lymfsystemet, som tar bort vätskeansamlingar och transporterar slaggprodukter ut från bindvävnaden.

10 fördelar med att torrborsta din kropp

 1. Håller huden i form
 2. Tar bort döda hudceller
 3. Stimulerar blodcirkulationen
 4. Stimulerar cirkulationen, vilket särskilt är bra vid stress
 5. Bidrar till att huden kan förnya sig
 6. Gör huden renare och fräschare så att den inte torkar ut
 7. Bästa medlet mot apelsinhud
 8. Hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter
 9. Motverkar och tar bort små inåtväxande hårstrån
 10. Lämnar huden vacker och silkeslen

Torrborstningsguide: Så här gör du

Den optimala ordningen för torrborstning börjar nere vid fötterna, varpå du arbetar dig upp längs kroppen genom benen, låren och skinkorna. Därefter händerna och armarna, och fortsätt till magen och avsluta med ryggen och nacken.

Huden rengörs på detta sätt genom lymfsystemet, och det är därför viktigt att du borstar i samma riktning som lymfbanorna löper; det vill säga mot hjärtat - förutom på ryggen, där rörelserna ska gå från axlarna och ned mot ländryggen. Rör borsten helst i små cirkulära rörelser, eftersom du på detta sätt får tag på vävnaden och uppnår bästa effekt.


 1. Börja med att torrborsta undersidorna av dina fötter för att stimulera nervändarna och organsystemet, fortsätt sedan ovanpå fötterna.
 2. Fortsätt sedan till benen, låren och skinkorna med cirkulära rörelser för att få ordentligt grepp om vävnaden.
 3. Borsta sedan dina handflator och gå sedan vidare till armarna, där du borstar med långa rörelser mot hjärtat. Fortsätt till magen, där du torrborstar i en cirkel som går medurs. Detta är också bra om du lider av lite förstoppning eller är uppblåst. När du når bröstkorgen ska borsten föras i en cirkulär rörelse runt varje bröst och upp mot hjärtat.
 4. Avsluta med ryggen och borsta från axlarna och ned mot ländryggen. Här är det fördelaktigt att använda en torrborste med ett långt handtag för att nå bättre.

Tip! Borsta aldrig på våt hud och använd alltid en torrborste avsedd för ändamålet. Undvik att dra i huden medan du borstar, eftersom det kan skada den. Om du har eksem, blodkärlsbristningar eller åderbråck, undvik dessa områden med borsten. Använd inte din kroppsborste i ansiktet, eftersom huden i ansiktet är tunnare och känsligare än huden på resten av kroppen.

Extra kroppsförnimmelser

Se till att torrborsta dagligen i 5-10 minuter och kom ihåg att vara tålmodig. Redan efter första gången kommer din hud att kännas mjukare, men om ditt mål är att minska celluliter, räkna med att det kan ta 2-3 månader innan du ser resultat. För optimal effekt, hoppa in i duschen efter att du har torrborstat för att skölja bort döda hudceller och avsluta gärna med en kall dusch för att öka blodcirkulationen ännu mer.

Avsluta din nya skönhetsrutin med en bra fuktgivande body lotion eller kroppsolja. Du kan med fördel använda Bio-Oil, som är en fantastiskt vårdande kroppsolja, särskilt känd för sina goda resultat med att minska ärr, bristningar och ojämna hudtoner. 

Kom också ihåg att dricka tillräckligt med vatten när du införlivar torrborstning i din skönhetsrutin, eftersom de frigivna slaggprodukterna behöver sköljas ut från kroppen igen.

Välkommen till Luxplus