Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Njut av solen med gott samvete, när du använder solkräm

Njut av solen med gott samvete, när du använder solkräm

Av Camilla Svensson | Skönhetsexpert
Sommaren står är runt hörnet och det betyder sol, strand och... solkräm! Läs allt om solkräm och varför det är viktigt för din hud.

Ah, sommaren. Sol, sand och hav. Vem älskar inte att tillbringa en dag på stranden med vännerna, en kall dryck i handen och fötterna begravda i sanden? Men kom ihåg - när du är ute i solen är det viktigt att skydda din hud från de farliga UV-strålarna. Och det bästa sättet att göra det är med en bra solkräm!  

I den här artikeln ger vi dig alla de bästa tipsen för att välja rätt solkräm för din hudtyp. Vi dyker även ner i varför det är en bra idé att införliva solkräm i din vårgarderob.  

Så luta dig tillbaka, ta en klunk av din iskalla dryck och låt oss tillsammans dyka in i solkrämens värld. Från sprayflaskor till lotioner och solstift- vi har räknat med allt. Med vår lista över de 6 mest populära solskydden kommer du definitivt vara redo att njuta av sommaren i fulla drag!

Hur solskyddsmedel fungerar 

Solkräm skyddar huden mot skadliga UV-strålar från solen. Solkräm fungerar som ett extra filter som lägger sig runt huden och skyddar den mot solens ultravioletta strålar (mer om detta senare). När solkrämen appliceras på huden skapar den ett skyddande lager som minskar mängden UV-strålar som tränger in och skadar huden. Det finns två huvudtyper av solskyddsmedel: fysikaliska och kemiska solskyddsmedel. 

Fysisk solkräme

Fysiska solkrämer innehåller mineraler som titandioxid och zinkoxid som reflekterar UV-strålar och hindrar dem från att tränga in i huden. Fysiska solskyddsmedel kan ofta ha en tjockare konsistens och kan lämna en vit eller gråaktig hinna på huden. Dessa solskyddsmedel är idealiska för personer med känslig hud eftersom de inte tränger in i huden utan bildar en skyddande barriär på ytan. 

Kemisk solkräme

 Kemiska solkrämer innehåller däremot kemiska filter som absorberar UV-strålarna och omvandlar dem till värmeenergi som sedan frigörs från huden.

Dessa solkrämer är lämpliga för personer med normal till fet hud eftersom de ofta är lättare och bekvämare att applicera än fysiska solskyddsmedel.  

Svanenmärket ställer stränga krav på solfilter i sina produkter och tillåter inte filter som misstänks vara hormonstörande eller allergiframkallande. Båda typerna av solkrämer kan därför användas på ett säkert sätt om de är Svanenmärkta. 


Känn till skillnaden mellan olika typer av solskyddsmedel  

När solen skiner och temperaturen stiger är det viktigt att skydda huden från dess skadliga strålar. Och vi vet alla att solkrämer är en viktig del av det skyddet. Men med så många olika typer och konsistenser att välja mellan kan det vara lite svårt att hitta det perfekta solskyddet för dig. Som tur är finns det ett brett utbud av solkrämer som kan anpassas för att passa olika behov och preferenser.

  • Flytande solkrämer- den enkla lösningen

Flytande solkrämer är den mest populära typen av solskyddsmedel och det är lätt att förstå varför. Den är lätt att applicera och absorberas snabbt av huden. Flytande solkräm finns i olika konsistenser, bland annat lotion och gel. Om du föredrar en lätt konsistens är flytande solkräm ett bra val för dig.  

  • Solstift och solktämrt stiftform- för små och stora ytor  

Solstift och solkrämer i stickform är en praktisk lösning för små och stora områden. Solstift är perfekt för att skydda känsliga områden som läppar, näsa och öron, medan solkräm i stickform är bra för att skydda större områden i ansiktet och på kroppen. Båda är praktiska att ta med sig på resan och är lätta att applicera på huden. 

  • Spraysolkräm - för svåråtkomliga ställen  

Spraysolkräm är ett snabbt och enkelt sätt att applicera solkräm på kroppen. Den är idealisk för svåråtkomliga ställen som ryggen och är superpraktisk för barn. Spraysolskydd finns i olika varianter, bland annat i form av en dimma eller en sprayflaska.  

  • Mousse-solkräm - lätt och luftig  

Mousse-solkräm är en lätt och luftig typ av solkräm som är lätt att applicera och sprida på huden. Den absorberas snabbt och lämnar ingen fet känsla på huden. Mousse-solkrämer är ett bra val för dig som vill ha en lätt och behaglig solkräm.  

Oavsett vilken konsistens du föredrar är det viktigt att du väljer en solkräm med lämplig solskyddsfaktor och applicerar den jämnt och i tillräcklig mängd för att skydda huden mot solens skadliga strålar.  

Solkrämer för olika behov  

Förutom den klassiska solkrämen finns det också ett brett utbud av produkter med solskyddsfaktor som kan anpassas till olika behov och hudtyper. Det finns till exempel solkrämer som är speciellt utformade för barn som har känsligare hud, samt sport-solkrämer som är mer vatten- och svettresistenta för att skydda mot solen under fysisk aktivitet.  

Dessutom finns det ansiktskrämer med SPF som ger extra skydd mot solskador samtidigt som de återfuktar och ger näring åt huden i ansiktet. Dessa kan också ha anti-ageing-egenskaper och hjälpa till att förebygga rynkor och solskador på huden. 

Havsvänliga solkrämer 

Solkrämer kan ha en negativ inverkan på havsmiljön, särskilt korallrev, om de innehåller skadliga kemikalier som oxybenzon och oktinoxat. För att undvika dessa skadliga ingredienser bör du välja havsvänliga solskyddsmedel (ja, de finns) som är formulerade med ingredienser som inte skadar havsmiljön. Dessa solskyddsmedel är också biologiskt nedbrytbara, vilket innebär att de bryts ner naturligt och inte skadar havsmiljön. Så nästa gång du planerar en resa till stranden kan du överväga att byta till ett havsvänligt solskydd för att skydda både dig själv och den marina miljön. 

Läppbalsam med SPF - din nya bästa vän  

Skydda dina läppar från solskador med ett läppbalsam med SPF. Läpparnas tunna och känsliga hud gör dem särskilt sårbara för skadliga UV-strålar, vilket kan leda till spruckna och torra läppar.

Använd ett läppbalsam med SPF under vår- och sommarmånaderna för att skydda dina läppar och ge dem nödvändig fukt och vård.  


Solfaktorn är viktig  

Det kan vara svårt att veta när man ska använda en solkräm med låg faktor och när man ska använda en solkräm med hög faktor. Enligt danska miljöskyddsbyråns solskyddstips ger de olika typerna av faktorer skydd enligt följande: 

Faktor 15-25 ger ett medelhögt solskydd och blockerar 93 % av solens UV-strålar.  

Faktor 30-50 är ett högt skydd och blockerar 96 % av solens UV-strålar.  

Faktor 50 är ett mycket högt skydd och blockerar 98 % av solens UV-strålar.  

Myt eller sanning: Kan man bli brun med hög solskyddsfaktor?  

Är du en av de många soldyrkare som felaktigt tror att en hög solskyddsfaktor hindrar dig från att bli brun och därför väljer en solkräm med lägre solskyddsfaktor? Tänk om! Sanningen är att du fortfarande kan få en vacker solbränna på kroppen även om du använder en solkräm med hög faktor. Det kan ta lite längre tid, men du tar bättre hand om din hud. Så ta dig tid att skydda dig mot solens skadliga strålar med en solkräm med hög SPF och njut av solen med sinnesro.  

UVA- och UVB-strålar - vad gör de med huden?  

Solskydd är viktigt på sommaren på grund av de höga nivåerna av UV-strålning. Men det är också nödvändigt på våren, även om vädret är svalt, eftersom UV-indexet fortfarande kan vara högt. UV-indexet anger UV-strålningens intensitet och är ett bra sätt att veta när man ska skydda sig. Solens strålar består av osynliga ultravioletta strålar - vi kan dela in dem i tre typer:  

UVC-strålar  

UVC-strålar är den kortaste våglängden av UV-strålarna. Dessa strålar absorberas av ozonskiktet och skyddar livet på jorden. 

UVA-strålar  

UVA-strålar är längre och tränger djupare in i hudens DNA, vilket orsakar för tidigt åldrande och rynkor. UVA-strålar utgör 95 % av de ultravioletta strålar som når jordens yta. De passerar genom moln, glas och hudens översta lager.  

UVB-strålar  

UVB-strålar är kortare och orsakar solbränna och hudskador. Upprepad solbränna ökar risken för hudcancer.  


De 6 bästa solskydden du inte vill missa i år  

Med soliga dagar precis runt hörnet är det dags att uppgradera din solskyddskollektion! Vi har samlat de bästa solskydden med SPF för både kropp och ansikte, så att du kan låta solen skina på dig utan att oroa dig för skadliga UV-strålar. Kanske hittar du en ny favorit bland dem? 

1. Beauty of Joseon

Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ PA++++

Upptäck en solskyddssensation som ger hudvårdsfördelar! Beauty of Joseon solkräm är den nyaste stjärnan i den koreanska skönhetsindustrin. Den skyddar inte bara din hud från skadliga UV-strålar med hög SPF50+ och PA++++, utan är även berikad med 30 % ris-extrakt och probiotika som stärker hudens naturliga skyddsbarriär och ger en lätt och återfuktande känsla. Formulan är rik på antioxidanter som skyddar huden mot miljöskador och åldrande och absorberas snabbt utan att huden känns fet eller kladdig. Prova den nu och upptäck varför den har tagit världen med storm! 

Köp nu

2. Dermalogica

Protection 50 Sport SPF50 Sunscreen

Skydda din hud när du utforskar världen och utövar din favoritsport! Denna vattenresistenta solkräm ger ett bredspektrumskydd mot UVA- och UVB-strålar och innehåller lugnande ingredienser som skyddar huden mot irritation och för tidigt åldrande.

Formulan innehåller berikad med lakritsextrakt som ger extra lugnande effekt på din solskadade hud. Med sin lätta konsistens absorberas den snabbt och utan att lämna en fet känsla. Ta med den till stranden eller poolen för det bästa skyddet mot solens strålar. 

Köp nu

3. Nivea

Sun Protect & Moisture Sun Spray SPF30

Njut av problemfri och enkel applicering av solskyddsmedel med denna klassiska solspray från Nivea. Den lätta solsprayen gör det enkelt att sprida solkrämen jämnt över hela kroppen, så du behöver inte använda händerna för att gnugga och massera in den. Den är fylld med fuktgivande ingredienser som ger näring åt din hud och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Dessutom har den en vattentät teknologi som gör den till det perfekta valet när du äventyrar i vattnet. Nu kan du njuta av din tid i solen samtidigt som du skyddar din hud från solbränna! 

Köp nu

4. Coola

Classic Body Spray Piña Colada SPF30

Få ett fräscht och lätt skydd mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar med Coola solspray. Den här solsprayen är inte bara effektiv, utan doftar också ljuvligt av tropisk piña colada - sommar året runt! Solsprayen innehåller naturliga ingredienser som ekologisk kokosnötsolja och aloe vera som återfuktar och lugnar huden samtidigt som den skyddar den. Den är vattenresistent i upp till 40 minuter och kan appliceras över hela kroppen. Nämnde jag att den också är cruelty-free och fri från skadliga kemikalier, så den är ett miljövänligt val?  

Köp nu

5. Derma

Sun Sollotion SPF50

Är du en solälskande vattenhund som älskar att dyka ner i det kristallklara vattnet? Med Derma solkräm kan du ge korallreven en paus och njuta av solen med gott samvete. Den är Svanenmärkt och korallvänlig! Solkrämen är också perfekt för dig med känslig hud eftersom den är fri från parfym och färgämnen. Med sin vattenresistenta och fuktgivande formula kan du hålla din hud skyddad och återfuktad under alla dina utomhusaktiviteter. Det breda SPF50-skyddet skyddar effektivt mot både UVA- och UVB-strålar utan att lämna en "vit färg" på huden. 

Köp nu

6. Nuxe

Sun Face Cream SPF50

Få ett solskydd som är perfekt för ditt ansikte med Nuxe Sun Face Cream SPF50! Denna solkräm innehåller fuktgivande ingredienser som ger din hud långvarig återfuktning och skydd samtidigt som din solbränna bevaras. Med sin lätta konsistens absorberas solkrämen snabbt så att du kan njuta av solens varma strålar utan att oroa dig för en fet eller klibbig känsla på huden. Skydda ditt ansikte mot solskador och för tidigt åldrande av huden med Nuxe solkräm och se strålande ut på dina soliga äventyr! 

Köp nu


Gör din sommar säker: 10 tips för att undvika solbränna  

När solen skiner är det frestande att njuta av de varma, ljusa och D-vitaminrika strålarna. Men det är viktigt att du kommer ihåg att använda solskydd, eftersom solens strålar kan vara skadliga för din hud, oavsett om du är i Danmark på sommarsemester eller på en romantisk resa till Barcelona. Här är några praktiska tips som hjälper dig att undvika att bli solbränd:  

1. Välj rätt solkräm för din hudtyp

Välj en solkräm som passar din hudtyp, till exempel en oljefri solkräm för fet hud eller en fuktgivande solkräm för torr hud.  

2. Applicera solkräm före solen 

Applicera solkräm minst 15-30 minuter innan du går ut i solen så att den kan tränga in i huden och börja verka.

3. Applicera solkräm regelbundet

Solkräm bör appliceras på nytt varannan timme eller efter att du har simmat eller svettats mycket. Kom ihåg att applicera solkräm på alla områden som utsätts för solen, inklusive ansikte, hals, armar och ben. 

4. Använd en tillräckligt hög solskyddsfaktor

Välj en solkräm med en SPF på minst 30 för att skydda dig mot skadliga UV-strålar.

5. Skydda dig mot både UVA- och UVB-strålar

Välj en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

6. Skydda dig mot solen året runt

Kom ihåg att solkräm bör användas året runt, även under skuggiga dagar, eftersom solen fortfarande kan skada din hud.  

7. Använd solkräm med vattenresistens  

Om du simmar eller svettas mycket ska du använda en solkräm med vattenresistens.    

 8. Skydda dig mot solen på andra sätt

Använd en hatt eller ett parasoll för att skydda ditt ansikte och din kropp från direkt solljus.

9. Skugga 

Ta pauser från solen och håll dig i skuggan, särskilt när du är på stranden eller i parken under de varmaste timmarna på dagen (mellan kl. 11 och 15).  

10. Återfukta din hud  

Använd aftersun-lotion eller andra kylande krämer för att lugna huden om du blir solbränd. Och kom ihåg att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning och hålla huden återfuktad. 

Välkommen till Luxplus