Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Den ultimata guiden för Brun-utan-sol!

Den ultimata guiden för Brun-utan-sol!

Av Camilla Svensson
Brun-utan-sol kan vara den perfekta lösningen när huden behöver lite färg. Men vilken brun-utan-sol ska du välja och hur undviker du ränderna?

Om du är en av dem som ser piggare ut med lite färg på huden är det dags att ge brun-utan-solen en chans! För vem vill visa upp sina livlösa ben? Med den bästa brun-utan-solen kan du enkelt (och hälsosamt) fuska till en vacker sommar brun färg - året runt.

Men hur gör man med brun-utan-sol? Hur ofta ska man använda det och hur får man det snyggaste resultatet? I denna brun-utan-sol guide får du massor av tips och tricks för att behärska din brun-utan-sol så att du säkert tar dig igenom ditt tanning-projekt. Vi ger inspiration för marknadens bästa tanningprodukter så att du enkelt kan möta sommaren med en gyllene solbränna.


Vilka ämnen innehåller en brun-utan-sol?

En brun-utan-sol innehåller sockerämnet dihydroxyacetone (DHA). DHA reagerar med de aminosyror som finns i det översta lagret av din hud. När dessa kombineras sker en reaktion som ger din hud den bruna färgen. Färgen ligger dock endast på hudens yttre lager och är därför på så vis inte skadlig för hälsan. När du letar efter en brun-utan-sol kan det vara bra att kontrollera hur mycket DHA produkten innehåller och därmed hur mörk färgen kommer att utvecklas: Ljus - 5%, Medium - 7%, Mörk - 10%.

Själva effekten av DHA upptäcktes redan på 1950-talet. Det var forskaren Eva Wittgenstein från University of Cincinnati som ville testa ämnet som en näringskälla för barn med en störning i sockeromsättningen. Om barnen spillde ämnet eller spottade ut det så blev huden brun. De flesta brun-utan-sol löses vanligtvis upp på huden inom 5-10 dagar när döda hudceller rensas bort i duschen och genom naturlig avstötning. Faktum är att flera brun-utan-sol också innehåller vårdande ingredienser som återfuktar precis som din bodylotion.

Innan du börjar... Undvik de klassiska 'Brun-utan-sol missarna'

Det kan kännas lite överväldigande att hitta den bästa brun-utan-solen  - Det finns nämligen många på marknaden! Vem har inte hört skräckhistorier om vänner och bekanta som har fått morotsfärg över hela kroppen eller fläckar och ränder, för att de har varit lite för snabba med appliceringen, använt fel nyans eller gjort några av de klassiska “brun-utan-sol misstagen”?

  • Du rengör inte huden ordentligt innan du applicerar brun-utan-solen 
  • Du använder brun-utan-sol på mycket torr hud
  • Du tvättar inte händerna efter att du har använt brun-utan-solen
  • Du fördelar inte färgen optimalt
  • Du har inte tillräckligt med tålamod

Men hur hittar man då den bästa brun-utan-solen?

När du letar efter den bästa BUS produkten handlar det om att klargöra några saker för dig själv. Vad önskar du från din brun-utan-sol och vad känner du dig mest bekväm med? Vill du ha en brun-utan-sol som ger färg omedelbart? Ska färgen hålla på huden eller tvättas bort nästa gång du duschar? Vilken hudton vill du att brun-utan-solen ska ge dig? Ska brun-utan-solen vara i form av kräm, mousse, spray eller tanning drops?

De 3 brun-utan-sol typerna

1. Den vanliga brun-utan-solen: Är perfekt för dig som känner dig trygg med att använda self tan och vill spendera så lite tid som möjligt på projektet - med denna typ av brun-utan-sol behöver du endast applicera den några gånger i veckan eller månaden, beroende på produktens hållbarhet.

2. Den gradvisa brun-utan-solen: Passar bra för dig som vill ha bättre kontroll över hur mörk din hud blir och som har tid att inkludera ett extra steg i din dagliga skönhetsrutin.

3. Den avtvättbara brun-utan-solen: Är perfekt för speciella tillfällen när du behöver få en färg snabbt. Dessutom är produkten lämplig för dig som är nervös över att resultatet inte blir som du önskar - du kan helt enkelt tvätta bort färgen igen.

Lär känna de olika varianterna av brun-utan-sol:

Brun-utan-sol spray:

Om du önskar omedelbar färg är en brun-utan-sol spray ett bra val för dig. Genom att använda brun-utan-sol spray appliceras färgen som ett fint lager på huden utan att du behöver applicera den direkt med händerna. Men var försiktig så att du inte överanvänder brun-utan-sol sprayen, eftersom det kan resultera i ränder ifall det börjar rinna.

Brun-utan-sol kräm:

Brun-utan-sol-kräm eller brun-utan-sol lotion är för dig som vill ha ett naturligt lyster som utvecklas gradvis över tid. Du måste ha bra kontroll över appliceringen eftersom det inte är lika tydligt att se var du redan har applicerat brun-utan-solen. Det är också en bra idé att använda en appliceringshandske. I själva verket liknar brun-utan-sol kräm mest en kroppslotion fast med färg, vilket gör det enkelt att smörja in den.

Brun-utan-sol mousse:

Denna typ av brun-utan-sol bör appliceras med en brun-utan-sol handske. Om du strävar efter en mycket naturlig look med en gyllene lyster som utvecklas över tid är brun-utan-sol mousse perfekt för dig. Med brun-utan-sol mousse kan du hålla koll på var du redan har applicerat brun-utan-solen för att undvika att applicera flera lager på samma ställe. Det är viktigt att applicera ett jämnt lager på huden och fördela den med cirkulära rörelser för att undvika ränder efteråt.

Brun-utan-sol droppar:

Denna typ av brun-utan-sol är perfekt för dig som inte vill kompromissa med din hudvård och din solbränna. Brun-utan-sol droppar kan användas av alla hudtyper och kan blandas med alla dina hudvårdsprodukter. Du lägger helt enkelt till några tanning drops i din vanliga ansiktskräm eller bodylotion. På så sätt kan du själv "välja" de ingredienser du vill applicera i ansiktet, vilket inte är möjligt med en vanlig brun-utan-sol lotion. En annan fördel med brun-utan-sol droppar är att du själv kan dosera mängden färg baserat på antalet droppar du blandar i din kräm. Kom ihåg att alltid tvätta händerna noggrant efteråt.

Brun-utan-sol servetter:

Om du inte är van vid att använda brun-utan-sol kan brun-utan-sol servetter vara en optimal lösning för dig. Med denna typ av solkarmin drar du bara servetten över hela ansiktet, halsen och/eller kroppen. Färgen byggs sedan upp på huden. Dessutom kan du alltid ha med dig brun-utan-sol servetterna i väskan om du behöver fräscha upp din solbränna under en helgtur, festival eller liknande. Färgen håller normalt i ett par dagar.

Välj rätt brun-utan-sol färg:

Sist men inte minst, brun-utan-sol färgen! När du har valt den brun-utan-sol variant som passar dig bäst, måste du välja vilken nyans du önskar. De flesta brun-utan-sol-tillverkare delar in sina färger i Ljus, Medium och Mörk. Här kan det vara en bra idé att inte överdriva. Håll dig till en brun-utan-sol som ligger närmast din naturliga hudton eller max en nyans mörkare.


Brun-utan-sol guide: Så här applicerar du brun-utan-solen korrekt

Eksfoliering

Det första steget mot en lyckad applicering av brun-utan-sol är att exfoliera. Det kan vara frestande att hoppa direkt in i brun-utan-solen, men det är faktiskt viktigt att ta sig tid att förbereda huden på bästa sätt för att ta emot färgen. Genom att exfoliera avlägsnar du det yttersta lagret av döda hudceller, vilket gör att brun-utan-solen håller längre på huden. Dessutom minskar du risken för fläckar och ränder. Använd en bra kroppsskrubb eller exfolieringshandske och ge gärna hela kroppen en kärleksfull behandling.

Fukt, fukt och mer fukt

Se till att fukta din hud ordentligt innan du använder brun-utan-sol. Det är lättare att fördela brun-utan-solen jämnt på fuktig hud. Dessutom kommer en väl fuktad hud att absorbera mer färg. Samtidigt undviker du torra områden på huden. Använd därför rikligt med kroppslotion några dagar före och efter du har använt brun-utan-solen. Händer och fötter har en tendens att absorbera för mycket produkt, vilket kan leda till fläckar - och det är ju inte optimalt när man vill se naturligt solbränd ut.

För att undvika fula fläckar är det, som tidigare nämnts, en bra idé att använda en liten mängd kräm på dessa områden innan du applicerar brun-utan-solen. Stryk försiktigt handsken över händerna och fötterna när resten av kroppen är täckt av brun-utan-sol; på så sätt använder du resterna av brun-utan-solen som har samlats i handsken för att skapa en mer naturlig look.

Ansiktet

När du har duschat, exfolierat huden och torkat dig är det en bra idé att börja med att applicera brun-utan-sol i ansiktet. Det är svårt att använda appliceringshandsken på ansiktet, så här får du använda dina fingrar. Se till att fördela brun-utan-sol jämnt över hela ansiktet och använd inte för mycket! Tvätta sedan händerna noggrant. Avsluta genom att försiktigt gnugga en bit toalettpapper eller en bomullspinne på de områden i ansiktet där produkten kan ansamlas, som till exempel ögonbrynen, överläppen och hårfästet.

Kroppen

Nu kan du gå vidare till resten av kroppen. Applicera en liten mängd brun-utan-sol på händer, fötter och armbågar och använd sedan handsken för att fördela brun-utan-solen. Det kan vara fördelaktigt att fokusera på en kroppsdel åt gången, som bröst och hals, sedan en arm och nästa del osv. Se till att brun-utan-solen fördelas jämnt över hela huden och använd gärna handsken i långa drag istället för cirkulära rörelser.

Händer och fötter

Händer och fötter har en tendens att ta upp för mycket produkt, vilket kan leda till fläckar - och det är ju inte optimalt när man vill ha en naturlig solbränna. För att undvika brun-utan-sol-fläckar kan det, som tidigare nämnts, vara en bra idé att fukta huden ordentligt innan du använder brun-utan-sol. Dra försiktigt handsken över händer och fötter när resten av kroppen har blivit smord med brun-utan-sol; på det sättet kan du använda resterna av brun-utan-solen som har samlats i handsken för att skapa en naturlig look.

Om olyckan är framme: Så fixar du din brun-utan-sol hemma

Som sagt fungerar inte alla brun-utan-sol produkter lika bra eller passar din hudton som du trodde. De flesta av oss har blivit offer för de olyckliga brun-utan-sol-strecken. Som tur är finns det flera olika tips, tricks och produkter som kan hjälpa dig att fixa och korrigera din solbränna om olyckan skulle vara framme.

När du vill ta bort din brun-utan-sol finns det metoder där du antingen kan vänta tills den försvinner av sig själv (det ser inte så charmigt ut). Eller så kan du skrubba bort den med kroppsskrubb (aj!) Eller använda den enkla lösningen: Brun-utan-sol-avlägsnare!

En brun-utan-sol-avlägsnare är en dedikerad produkt. Den är super smart och en riktig livräddare när de olyckliga brun-utan-sol-strecken dyker upp. En brun-utan-sol-avlägsnare fungerar oftast genom att produkten bara behöver vara på huden en kort stund, varefter den löser upp din brun-utan-sol färgen. Både varumärken som Bondi Sands och Isle Of Paradise har en sådan mirakelprodukt i sitt sortiment.

FAQ

Är det farligt att använda brun-utan-sol?

Enligt studier anses inte brun-utan-sol vara farligt.

Hur länge ska brun-utan-solen sitta?

Brun-utan-sol ger ofta omedelbar effekt och färgning av huden, men med vissa varianter kan det ta upp till flera timmar. Vänta in tiden och kolla innan du applicerar mer på huden.

Hur använder man en brun-utan-sol spray?

Tvätta huden och återfukta den med en bra bodylotion. Håll sprayen cirka 20-30 cm från huden, tryck ned och applicera den i lugna rörelser över huden.

Hur tar man bort brun-utan-sol?

Använd en skrubbkräm, en skrubbhandske eller en kroppsborste för att ta bort brun-utan-solen från kroppen. Det tar bort de pigmenterade, döda hudcellerna. Du kan också använda en brun-utan-sol-avlägsnare.

Vilken brun-utan-sol är bäst?

På Luxplus hittar du de bästa brun-utan-sol produkterna till de billigaste priserna. Vilken som är bäst beror på dina preferenser och behov.

Kan man använda brun-utan-sol spray på hela kroppen?

Ja, du kan gott använda brun-utan-sol på hela kroppen, men överväg om du vill applicera på hela kroppen. Kanske är en bodylotion med färg ett bra alternativ för dig som vill ha en naturlig solbränna över hela kroppen.

Skyddar brun-utan-sol mot solen?

Läs på produkten om den innehåller solskydd.

Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer